Laajasti maailmalla käytössä olleen Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki on tullut tiensä päähän. Microsoft suosittelee käyttäjiä päivittämään laitteensa Windows 10 -käyttöjärjestelmään tai hankkimaan uuden laitteen, jossa tämä tuoreempi Windows jo löytyy valmiina asennettuna. Päivittämiseen löytyykin useita syitä, mutta kerrataan vielä eroja näiden käyttöjärjestelmien välillä.
Käynnistysvalikko
Windows 7:ssä on melko perinteinen Windows XP:tä ja Windows 98:a jäljittelevä ulkoasu. Yksinkertainen käynnistysvalikko on melko helppo ymmärtää. Käynnistä-painikkeen kautta löydät luettelosta etsimäsi ohjelman tai pääset ohjauspaneeliin. Ei liikaa häiriöitä ja pääset sitä kautta navigoimaan PC:lläsi.
Käynnistysvalikko on melko samankaltainen Windows 10:ssä, mutta siihen on lisätty tiettyjä ominaisuuksia. Windows 8:sta tutut ruudut löytyvät nyt käynnistysvalikon oikeasta reunasta. Näiden ruutujen tarkoitus on näyttää käyttäjälle nopeasti tarpeellista tietoa tai tuoda jokin ohjelma nopeasti näkyville. Voit muokata ruutuja vapaasti ja ne voi myös poistaa käytöstä tarvittaessa.
Cortana ja Etsi-toiminto
Cortana on Windows 10:n sisäänrakennettu assistentti, jota ei Windows 7:stä löydy. Samantapainen kuin Google Assistant, Alexa tai Siri, joka auttaa käyttäjää tietyissä asioissa. Windows 10 Cortana kykenee avustamaan vaikkapa sään tiedustelussa, sähköpostin lähettämisessä tai tapaamisen varaamisessa. Cortana toimii tehtäväpalkista löytyvän Etsi-painikkeen kanssa, vaikkakin Microsoft on erottamassa Cortanan ja Etsi-toiminnon erilleen tulevaisuudessa. Cortanalle voi antaa komentoja kirjoittamisen lisäksi äänikomennoilla.
Etsi-toiminto on käyttöjärjestelmissä erilainen. Windows 10 tuo parannuksen siinä, että Etsi-kentästä voit hakea kansioita, applikaatioita, tiedostoja sekä suoraan internetistä hakusanallasi työpöydän kautta. Internetin selaamiseen on tarjolla myös nykyaikaisempi nettiselain Microsoft Edge vanhemman Windows 7:stä löytyvän Internet Explorer 11:n sijasta. Klikkailemalla tapahtuvaa navigointia tapahtuu täten paljon vähemmän, kun voit napauttaa Windows-painiketta ja hakea asiaa suoraan kirjoittamalla.
Windows 7:ssä ilmoitukset näkyvät normaalisti tehtäväpalkissa, mutta Windows 10 asettaa ilmoitukset omaan paikkaansa. Toimintakeskuksesta löytyvät ilmoitukset näyttävät tiedot tärkeistä järjestelmätiedoista sekä sähköposteista.
Pelaaminen, sovellukset ja virtuaalinen työpöytä
Windows 10 pitää sisällään Xbox -sovelluksen, jota ei Windows 7:stä löydy. Sen avulla voi muun muassa suoratoistaa sisältöä Xbox Onelta tietokoneelle. Windows 10:n avulla saatkin siis suosittuja Microsoftin pelejä ladattua suoraan tietokoneellesi. Windows 10 tukee pelaamisen osalta myös Direct X 12:aa, joka auttaa kuvan ja äänen renderöinnissä, joka tarkoittaa kuvan, äänen tai animaation prosessointimenetelmää. Monessa uudessa pelissä tätä myös vaaditaan. Nvidia on tuomassa myös Windows 7:lle ratkaisua tähän, joten silläkin toivoa vielä on.
Sovelluksista monet suositut sovellukset toimivat vielä kummallakin käyttöjärjestelmällä, mutta jotkin sovellusten vanhemmat kolmannen osapuolen lisäosat tai toiminnallisuudet voivat toimia vielä vanhalla Windows 7:llä paremmin. Kuitenkaan esimerkiksi uusi Office 2019 -ohjelmisto ei toimi enää Windows 7:llä, joten suunta on poispäin vanhasta.
Virtuaalisen työpöydän käyttö on teknisesti mahdollista myös Windows 7:ssä, mutta Windows 10:ssä ominaisuus on suoraan sisäänrakennettu käyttöjärjestelmään. Yksi klikkaus tehtäväpalkin painikkeesta ja uuden virtuaalisen työpöydän lisääminen onnistuu käden käänteessä. Auki olevia ohjelmia voit raahata työtilasta toiseen ja navigointi niiden välillä on helppoa.
Windows 7 voi pyöriä vanhalla laitteistolla paremmin verrattuna enemmän resursseja käyttävään Windows 10:een. Kuitenkin tuki Windows 7:lle on päättynyt, joten pelkästään tietoturvan näkökulmasta olisi järkevää siirtyä sen käytöstä pois. Uudempi Windows 10 -käyttöjärjestelmä pitää sisällään paranneltuja ominaisuuksia ja ainakin se nauttii Microsoftin tekemistä päivityksistä sekä korjauksista vielä pidemmän aikaa.
Lue myös: