Chromebook kevytkannettavat - kokemuksia ja keskustelua


Kunniamerkki +14
 • Irkkaaja
 • 2369 kommenttia

Noniin, otetaanpa seuraavaksi käsittelyyn Chromebook kannettavat.


 


Itse olen näiden kehitystä seurannut nyt sen pari vuotta mitä näitä on ollut olemassa, ja päätin nyt viimeinkin hankkia sellaisen myös itselleni kokeiltavaksi. Hintoja ja ominaisuuksia vertaillessa hankintalistalle meni Acerin CB3-111 malli, joka on perustason 11,6" kone.


 


Teen myöhemmin oman postauksen tuolle käytössäni olevalle koneelle, tässä ensimmäisessä postauksessa keskityn Chrome OS:ään ja Chromebookeihin yleisellä tasolla.


 


Nippelitetona: Chromebookin erottaa muista kannettavista ulkoisesti kannessa olevasta Chrome-logosta


  


Kaikki eivät varmaankaan ole edes kuulleet Chromebookeista, joten pieni perustietopaketti lienee tarpeen.


 


Chromebookit on suunniteltu kevyeen nettiperusteiseen käyttöön, ja ne toimivatkin Googlen omalla Chrome OS käyttöjärjestelmällä. Käyttöjärjestelmä on hyvin kevyt, ja sisältää vain perusominaisuudet netin käyttöön ja median katseluun. Järjestelmän keveyden takia koneet voivatkin olla pienitehoisia ja edullisia. Lähes kaikki tekeminen tapahtuu Chrome selaimessa, ja koneen kanssa nojataan suuresti pilvipalveluiden käyttöön.


 


Työpöydältä saa esiin valikon koneeseen asennetuista ohjelmista painamalla näppäimistön haku-näppäintä.


  


Useimmiten käytetyt sovellukset voi myös telakoida työpöydän alapalkkiin


  


Googlen omista sovelluksista löytyy vaihtoehto esimerkiksi toimistosovelluksille, sekä sovellukset musiikille, videolle ja kuville, pikaviesteille ja moneen muuhun käyttöön. Googlen omat Docs, Sheets ja Slides korvaavat peruskäytössä Wordin, Excelin ja Powerpointin. Ne osaavat kohtuullisesti myös lukea ja luoda em. ohjelmien dokumentteja. Rajoitteitakin on, esimerkiksi monimutkainen Excel-taulukko ei toimi kyllä oikein Sheetsin kanssa, eivätkä kaikki dokumenttipohjat toimi Docsin kanssa. Perushommat, etenkin jos on tarkoitus kirjoittaa dokkareita ja tehdä omia laskentataulukoita, onnistuvat kyllä. Lisää yhteensopivuutta voi saada käyttämällä Microsoftin Officen online-versioita, joko ilmaisversioita tai Office 365 tilauksen osana.


 


Googlen ohjelmilla luodut tiedostot tallentuvat suoraan pilveen Google Driveen ja ne voi sieltä exportata MS Office, pdf, odf, rtf tai txt muodossa ulos jos tarvitsee. Toimisto-ohjelmat toimivat siis Chrome selaimessa, kuten lähes kaikki muukin Chromebookeissa. Niissä ja osassa muitakin ohjelmia on offline-tuki, ja kone synkkaa tiedostot sitten kun verkkoyhteys on taas käytettävissä. Ohjelmien käyttäminen onnistuu offline-tilassa kuitenkin ihan hyvin ilman verkkoyhteyttäkin. Myös muita pilvitallennuspalveluita on mahdollista integroida koneen tiedostojärjestelmään, mutta Google Driven kanssa toimivuus on parasta.


 


Chromebookien käyttämä selain on Chromen täysi työpöytäversio, ei rampautettu versio kuten vaikkapa tableteissa. Tämän ansiosta nettisivut näkyvät normaaleina versioina, ja yhteensopivuus eri palveluiden kanssa on hyvällä tasolla. Kannattaa kuitenkin huomata, että esimerkiksi Java ja Silverlight laajennoksia ei ole saatavissa Chromebookeille. Flash-tuki selaimesta löytyy sisäänrakennettuna.


 


Jos Chromebookin menee hankkimaan, ensimmäinen silmiinpistävä asia on luultavasti se, että näppäimistö on aika erilainen kuin normaaleissa Windows-koneissa. Poissaolollaan loistavat esimerkiksi funktionäppäimet (F1 -F12 näppäimistön ylälaidassa), Print screen, Page up/down, sekä Home, End ja Delete. F-näppäimet on korvannut Chrome OS:n pikanäppäinvalikoima näppäimistön ylälaidassa, ja muille toiminnoille löytyy näppäinoikopolku niille jotka esim. Page up/downia ovat tottuneet käyttämään. Tämä ainakin itselleni aiheutti hakemista aluksi, ja aiheuttaa vieläkin välillä. Puuttuvien näppäinten vastapainona löytyvät näppäimet voivat olla isompia, ja tässäkin pienehkössä koneessa on erittäin mukava näppäimistö.


  


Kirjailen tähän loppuun vielä vähän +/- listaa Chromebookeista ja Chrome OS:stä.


 


Plussat


+ Erittäin kevyt järjestelmä, toimii ripeästi


+ Ei kuluta paljoa tehoa -> koneissa hyvä akkukesto


+ Nopea käynnistys ja sammutus, hyvä virransäästötila


+ Hoitaa hyvin suunnitellun tehtävänsä edullisena nettipainotteisena koneena


+ Helppokäyttöinen


+ Google käyttäjälle todella helppo paketti täydellisen Google-integraation takia


 


Miinukset


- Tulostaminen hankalaa, ei tue usb-tulostimia. Vaatii "pilvitulostimen" tai kikkailua Google Cloudprintin kautta


- Rajattu tuki selainlaajennoksille (ei Silverlightia tai Java)


- Osa näppäinoikoteistä hankalia omaksua omien nappien sijaan


- Vaatii Google-tilin käyttämistä, koneelle jopa kirjaudutaan Google/Gmail tunnuksella.


10 kommenttia

Wlan tietenkin toimii, mutta asentuuko mikään nettitikku ? Jossain kalleimmissa malleissa on sim-kortin paikka, mutta onko noi halvemmat vain wlan-käyttöön tai piuhan päähän ?

Kunniamerkki +14

@PasiS kirjoitti:

Wlan tietenkin toimii, mutta asentuuko mikään nettitikku ? Jossain kalleimmissa malleissa on sim-kortin paikka, mutta onko noi halvemmat vain wlan-käyttöön tai piuhan päähän ?
Ilmeisesti ainakin osa Huawein tikuista toimii Chromebookien kanssa.


Chrome OS:han perustuu kuitenkin Linuxiin, ja käyttää osia sen verkkokomponenteista. Tilasin itselleni juuri usb-ethernet-sovittimen, jotta saan myös langallisen netin koneeseen, noissa kun ei vakiona ole ethernettiä.


 


Tikkuihin liittyen löysin seuraavaa tietoa:


 


Be careful before you buy, not all USB modems are Chromebook compatible. Chromebooks use Linux’s ModemManager packages and, therefore, will only support modems that use open-source drivers. If your modem uses binary drivers or licensed drivers that are not compatible with ModemManager it is unlikely to be supported by the Chrome OS. Good examples of supported modems are Huawei’s E173 and E303 models Makeuseof.com artikkeli


 


Käyttäjäraporttien mukaan myös Huawein mallit E160 ja E367 sekä ZTE MF823 toimisivat.


 


Googlen tukisivujen mukaan lisätukea pitäisi myös olla tulossa


 


Some mobile networks use dongles (a device that is connected to a computer to allow access to wireless broadband networks). Currently, only Huawei dongles are supported on the Chromebook. Support for other manufacturers is coming soon.

Kunniamerkki +14

Voisin vielä tarkemmin sivuta tätä ostamaani konetta, jos vaikka joku muukin miettii Chromebookin hankintaa.


 


Nykyäänhän näitä alkaa Suomestakin jo saamaan useista kodintekniikkaketjuista. Kaikki suurimmat ketjut sekä useat tietotekniikkaa myyvät tieto- ja kodintekniikan myyjät myyvät ainakin muutamaa Chromebook mallia. Tunnetuimpien valmistajien joukossa ovat Acer, HP ja Samsung.


 


Chromebookeja löytyy useista eri kokoluokista, pääsääntöisesti ruutukoot liikkuvat 11,6" ... 14" välillä. Itse päädyin 11,6" koneeseen helpon kannettavuuden takia. Mielestäni Chromebookit ovat eniten kotonaan nimenomaan kevyinä reissukoneina, joilla voi hoitaa nettihommat, sosiaalisen median, sähköpostit ja muut perushommat liikkeellä ollessa.


 


Oma koneeni on Acer Chromebook 11 -sarjan CB3-111.


Tästä koneesta on markkinoilla ainakin kahta eri mallia, jotka eroavat toisistaan suorittimen osalta.


  


Tekniset tiedot


 


-Suoritin: Intel Celeron N2940 Quad-core 1,85 Ghz (2,25 GHz Turbo-mode)


-Keskusmuisti: 2 Gt DDR3 RAM


-Massamuisti: 16 Gt eMMC


-Näytönohjain: Intel HD Graphics


-Näyttö: 11,6" HD Ready 1366x768, led-taustavalaistu heijastamaton


-Verkkoyhteydet: WLAN (a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0


-Liitännät: 1x USB3, 1x USB2, HDMI, 3,5" kuuloke/mikrofoniliitäntä, SD-muistikortinlukija


 


Ulkoiset ominaisuudet


 


Olen ollut koneeseen ja sen laatutuntumaan kohtuullisen tyytyväinen. Vaikka en niin kovasti kokomuovisista koneista perustakaan, on Acer onnistunut tekemään jämäkän ja laadukkaan tuntuisen paketin. Tästä koneesta ei nitinöitä kuulu käytettäessä. Valkoinen väri mustalla näppäimistöllä on miellyttävä, mutta vähän olen huolissani sen likaantumisesta pidempiaikaisessa käytössä. Aika näyttää...


 


Kone on ulkomitoiltaan kohtuullisen kokoinen, leveys on alle 30 cm, syvyys hitusen yli 20 cm ja korkeuskin jää alle 2 cm merkin. Painoa ei itse koneella ole kuin 1,1 kg, mutta jos laturin joutuu ottamaan mukaan nousee paketin paino 1,5 kg:aan. Koneessa kun on aikalailla normaali kannettavan laturi paksulla maadoitetulla virtakaapelilla, joka on mielestäni täysin käsittämätöntä. Mielestäni tällaisissa koneissa laturi voisi olla pienempi ja kevyempi malli vaikka latausaika sitten vähän pitenisikin.


 


Käytön jouhevuus


 


Koneen tehot riittävät mainiosti kevyen Chrome OS:n pyörittämiseen. Käynnistys tapahtuu erittäin nopeasti, sisäänkirjautumisruutu tulee eteen noin 5 sekunnissa, ja nettiselain on auki salasanan syöttämisestä 5 sekuntia myöhemmin. Lepotilasta palautuminen tapahtuu muutamassa sekunnissa, joten odottelemaan ei usein joudu.


 


Vaikka 2 Gt käyttömuisti tuntuu vaatimattomalta, tuntuu se käytössä riittävän kohtuullisen hyvin. Toki muistin saa tukkoon jos pitää paljon välilehtiä auki selaimessa, mutta omassa käytössä nettisivut, Google Docs ja Sheets sekä kaikki muukin mitä olen tehnyt on toiminut miellyttävän ripeästi.


 


Tämän koneen neliydinsuoritin antaa mukavasta jouhevuutta työskentelyyn, ja auttaa etenkin tilanteissa, joissa tehdään useampaa asiaa samanaikaisesti. Tehokkaan suorittimen ja Intelin integroidun HD Graphics näytönohjaimen ansiosta kone toistaa nykimättä esimerkiksi Youtuben HD-videot 720p ja 1080p tarkkuudella.


 


Näyttö, näppäimistö ja hiiri


 


Koneen näyttö ei valitettavasti ole sieltä parhaasta päästä. Se on väreiltään vähän vaisu ja hitusen tukkoisen oloinen. Tietenkin kun on tottunut kännyköiden ja täppäreiden huipputarkkoihin näyttöihin, ei mikään tietokoneen ruutu vaikuta kummoiselta, mutta kone olisi hyötynyt Full HD näytöstä ja laadukkaammasta paneelista. Tosin se olis luultavasti nostanut koneen hintaa huomattavasti. Koneen näyttö on kyllä täysin käyttökelpoinen, ja etenkin taustavalossa riittää kirkkautta vaikka kuinka paljon. Näyttä on myös miellyttävästi mattapintainen ja heijastamaton, eikä kattovalot ja naaman peilaava glossy-pintainen.


 


Näppäimistö taas on tämän hintaluokan koneeseen erittäin miellyttävä. Käyttäisin jopa sanaa hyvä. Napit ovat riittävän isokokoiset, ja niiden tuntuma ja liikerata ovat hyvät. Kirjoittaminen on vaivatonta eikä virheitä ilmesty normaalia enempää. Myös hiiri, eli ohjauslevy on kohtuullinen. Se on miellyttävän isokokoinen ja tarkkuus on riittävä, mutta hiiren nappien käyttö on vähän erikoista. Lähes koko levy on klikattava, eikä siinä ole erikseen vasenta ja oikeaa nappia. Hiiren kakkosnapin valikot saa esiin kun napauttaa/klikkaa kahdella sormella, mikä tuntuu vähän oudolta. Myöskään kaikissa koskaan käyttämissäni pc-kannettavissa toimiva kaksoisnapautuksella raahaaminen ei toimi.


 


Yhteenveto


 


Acer CB3-111 on mielestäni neljän tähden laite.


Se suoriutuu moitteetta Chromebookien ydintehtävästä olla hyvällä akunkestolla varustettu nettiasiointiin keskittynyt kevytkannettava. Plussaa annan erityisesti hyvästä näppäimistöstä ja akkukestosta, mutta miinuksen keskinkertaisesta näytöstä.


 


11" Chromebookien hinnat ovat Suomessa yleensä 250-350 euron välillä.


Oman koneeni normaalihinta myyjäliikkeessä oli 259 euroa, mutta myyntihetkellä voimassa oli vielä -15% lisäalennus, jolloin koneen hinnaksi jäi kohtuullinen 220 euroa. Tämä onkin se hintaluokka, jossa pienten Chromebookien mielestäni pitäisi ollakin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Mies kyllästyi Windowsin hitauteen nettiä selatessa ja mielenrauhan vuoksi kehoitin häntä hankkimaan Chromebookin ;)


  


Sellainen löytyikin aika edullisesti hintaan 199,90€, nimittäin Lenovo Ideapad 100s Chromebook.


 


Tuotetiedot:


 


Lenovo 100s. Jopa 8 tunnin akunkestolla varustettu kevytkannettava, jossa pyörii Google Chrome OS -käyttöjärjestelmä. Vain 1,2 kilon painoinen 100s kulkee vaivattomasti mukanasi ja verkkoihin laite kytkeytyy 802.11ac WiFi:n kautta.


Lenovo 100s:n Chrome OS -käyttöjärjestelmä päivittyy automaattisesti ja tiedot tallentuvat turvallisesti Google Drive -pilvipalveluun. Käyttäjän ei tarvitse erikseen huolehtia ohjelmiston pysymisestä ajan tasalla. Laitteen turvallisuus on varmistettu usealla päällekkäisellä turvamekanismilla, mm. datan salauksella ja käynnistyksen vahvistuksella, jotka suojaavat Chromebookia viruksilta ja haittaohjelmilta.


Videopuheluita varten Lenovo 100s tarjoaa HD-kameran, stereokaiuttimet sekä laadukkaan mikrofonin. Nopean USB 3.0 -portin sekä SD-korttipaikan kautta siihen on kätevä yhdistää esimerkiksi älypuhelin, videokamera, muistikortti tai muu lisälaite. HDMI-liitännän välityksellä Lenovo 100s:n kuva ja ääni siirtyvät vaivattomasti televisioihin tai ulkoisiin näyttöihin. • Intel Celeron N2840 Dual-Core 2,16 GHz prosessori

 • 4 Gt (1 x 4 Gt) DDR3 keskusmuisti, ei päivitettävissä

 • 16 Gt eMMC-kovalevy (emolevylle integroitu, ei käyttäjän vaihdettavissa)

 • 11,6" 1366 x 768 LED mattanäyttö

 • Intel HD Graphics näytönohjain

 • Neljän kennon akku, 34 Wh, kesto jopa 8 tuntia

 • HD web-kamera

 • SD-kortinlukija

 • Intel 802.11 2x2 AC Wi-Fi, Bluetooth 4.0

 • 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, HDMI-ulostulo, kuulokeliitäntä

 • Mitat: 300 x 209 x 19,9 mm

 • Paino: 1,2 kg

 • Google Chrome OS (FI/SE/DK/NO/UK) käyttöjärjestelmä                                                  


Oiva lisä kyllä ja nopea käyttää :)

Minä ostin tämän joulukuun lopussa, ja tällä hoituu ihan kaikki.

 

https://www.cnet.com/products/lenovo-n23-chromebook-11-6-celeron-n3060-4-gb-ram-32-gb-ssd/

Ostin juuri Asus Chromebook C223NA 11,6" ja on jotenkin hankala käyttää. Kuvia olen yrittänyt siirtää Canon EOS 1200D-kameran kautta ja monimutkaisesti saan yhden kuvan kerrallaan ladattua. Haluaisin ladata kuvat suoraan koneelle, ilman että ne menee suoraan netin kautta pilvipalveluun. Osaako joku neuvoa....

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Hei @SannaLaht ja tervetuloa Telian yhteisöön!


Voisiko niitä kuvia siirtää jollain kaapelilla kamerasta chromebookiin?


Onko chromebookissa kuinka paljon tallennustilaa?


Jos tallennustilaa on vähän niin hyvälaatuiset kuvat vievät tilan äkkiä. Joskus ulkoinen kovalevy voi olla ratkaisu.


@kiisseli67@  kirjoitti:

Hei @SannaLaht ja tervetuloa Telian yhteisöön!

Voisiko niitä kuvia siirtää jollain kaapelilla kamerasta chromebookiin?

Onko chromebookissa kuinka paljon tallennustilaa?

Jos tallennustilaa on vähän niin hyvälaatuiset kuvat vievät tilan äkkiä. Joskus ulkoinen kovalevy voi olla ratkaisu.


Moikka! Kaapelilla yritinkin siirtää, sillä saa kuvat auki ja sieltä monimutkaisesti yhden kerrallaan tallennettua (mikä ei tietysti hirveästi lämmitä, kun kuvia saattaa olla satoja siirrettävänä..). Yritin vähän tutkia asiaa ja en tiedä ymmärsinkö oikein (toivottavasti en), että siirto pitäisi tehdä Bluetoothia käyttämällä ja tätä mahdollisuutta ei kamerassani ole.

Yritin etsiä jotain ohjelmaakin kuvien siirtoa varten, mutta siinä onnistumatta. Muistia pitäisi olla, kone on muutamia viikkoja vanha.

 https://kauppa.telia.fi/kauppa/laitteet/nettilaite/Asus-Chromebook-C223NA-GJ0054-11-6

 

Katselin myös koneeseen asennettavia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, joihin voisi ehkä saada suoraan ladattua kuvat kaapelin kautta, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin. Google photosiin en ole onnistunut lataamaan kuvia. 🤔>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Itsellä on jonkin aikaa kulunut aikaa kun viimeksi siirsin muistitikulta kuvia isännän chromebookiin, muistaakseni se oli myös hidasta touhua 🤔>


Taisin siirtää ne sitten Google kuviin yksitellen "pudottamalla" kansioon/albumiin, jonka loin chromebookilla.


Chromebook on enemmän tarkoitettu netin selailuun kuin tiedostojen tallentamiseen. Täällä jotain asiasta lisää : 


https://support.google.com/chromebook/answer/1700055?hl=fi 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@SannaLaht@  kirjoitti:


@kiisseli67@  kirjoitti:

Hei @SannaLaht ja tervetuloa Telian yhteisöön!


Voisiko niitä kuvia siirtää jollain kaapelilla kamerasta chromebookiin?


Onko chromebookissa kuinka paljon tallennustilaa?


Jos tallennustilaa on vähän niin hyvälaatuiset kuvat vievät tilan äkkiä. Joskus ulkoinen kovalevy voi olla ratkaisu.
Moikka! Kaapelilla yritinkin siirtää, sillä saa kuvat auki ja sieltä monimutkaisesti yhden kerrallaan tallennettua (mikä ei tietysti hirveästi lämmitä, kun kuvia saattaa olla satoja siirrettävänä..). Yritin vähän tutkia asiaa ja en tiedä ymmärsinkö oikein (toivottavasti en), että siirto pitäisi tehdä Bluetoothia käyttämällä ja tätä mahdollisuutta ei kamerassani ole.


Yritin etsiä jotain ohjelmaakin kuvien siirtoa varten, mutta siinä onnistumatta. Muistia pitäisi olla, kone on muutamia viikkoja vanha.


 https://kauppa.telia.fi/kauppa/laitteet/nettilaite/Asus-Chromebook-C223NA-GJ0054-11-6


 


Katselin myös koneeseen asennettavia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, joihin voisi ehkä saada suoraan ladattua kuvat kaapelin kautta, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin. Google photosiin en ole onnistunut lataamaan kuvia. 🤔>
Jos yhtään Chromebook noudattaa samaa logiikkaa kuin Android, niin kyllähän pitäisi voida tarkastella liitettyjä laitteita tyylii laitehallinnan kautta. Lisäksi, jos sulla sattuu muistikortinlukija olemaan, niin kai se osaa sen tunnistaa, jos kytket USB-porttiin ja edelleen käytät sitä tuota kautta.


 


Suoraan ei kameroista tiettävästi saa pilveen siirtymään, aina pitää jokin välipalikka olla käytössä. Toki ehkä joissain pokkareissa tms. jotka rakentuvat jonkin kehittyneemmän käyttöjärjestelmän ympärille, voi olla jokin tapa siirtää tietoja suoraan pilveen.

Vastaa