Skip to main content

Klaanin pakkasarpajaisten voittona minulle saapui Huawein edullista hinnat alkaen- mallistoa edustava Huawei Y5 -älypuhelin. Laite toimitetaan yksinkertaisessa, sangen koruttomassa, valkoisessa pahvilaatikossa. Laatikon kylkiä sentään koristavat Huawein logot, ja oikeassa kyljessä on keskeiset ominaisuudet listattuna. Huawei Y5:stä on jo aiemmin käsitelty täällä, olkoot kirjoitukseni oma henkilökohtainen katsaukseni laitteeseen.



.



Sangen hillitty myyntipakkaus ja





ainoat tuotteesta kerrottavat tiedot.



 





  • Järjestelmäpiirinä on Snapdragon 210 sarjan piiri, jossa on sangen iäkkäät ARM®️ Cortex™️-A7 ytimet, jotka käyvät maksimissaan 1094MHz kellotaajuudella. Ytimiä on yhteensä neljä ja niiden kumppanina on maltillisesti 1GB RAM-muistia. Huawei kertoo sivustollaan, että tämä yhdistelmä takaa vaivattomasti sulavan ja saumattoman moniajon.




 





  • Näyttönä on FWVGA-resoluutioon (480x854) kykenevä TFT-paneeli kapasitiivisella kosketuksentunnistuksella. Resoluutio on hintaluokkaan tavanomainen ja samalla linjalla on näytön kuvanlaatu. Edullisin ja yksinkertaisin TFT-paneeli kärsii valitettavasti kapeista katselukulmista, värien kulahtamisesta ja ympäristön valon heijastelusta. Tulee kuitenkin ottaa huomioon, että itse olen viime aikoina käyttänyt lähinnä lippulaivamalleja, joten hintaisekseen Huawei Y5 pärjää tavanomaisesti omassa hintaluokassaan.




 





  • Puhelimessa on asennettuna Android 5.1.1 Lollipop, jota Huawei on kustomoinut omalla EMUI 3.1 Lite – käyttöliittymällään. Kiitettävää on, että käyttöjärjestelmä on näinkin uutta versiota, sillä joitain edullisia malleja saatetaan myydä edelleen Androidin vielä vanhemmilla 4.4.4 Kitkat tai 5.0 Lollipop–ohjelmistoversioilla. Tietoa mahdollisesta Android Marshmallow –päivityksestä en löytänyt. Silmiinpistävimpiä eroja esim. Samsungin Touchwiz- tai Androidin originaaliin käyttöliittymään on mm. alasvetovalikossa erillinen jaottelu pikavalinnoille ja ilmoituksille. Huawei ei myöskään ole erotellut sovelluksia omaksi valikokseen, vaan sovellusten kuvakkeet keräyvät aloitusnäytöille. Erillistä valikkoa ei siis ole.




 





  • Huawei Y5:ssa on 2000mAh akku, joka on tyypillistä kokoa tämän hintaluokan laitteelle. Esimerkiksi Samsung Galaxy Ace 4 LTE –puhelimessa on 1900mAh akku. Akun kestosta en löydä tietoja, eikä esim. GSM-Arenakaan ole sitä listannut. Palaan akun kestoon myöhäisemmissä raporteissani.




 





  • Hyvänä ominaisuutena Huawei Y5 tukee LTE Cat 4 –yhteyksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että laite tukee jopa 150Mbit/s latausnopeutta ja 50Mbit/s lähetysnopeutta. Valitettavasti 3G verkon puolella tukea ei ole 3G Dual Carrier –ominaisuudelle. Tämä tarkoittaa, että nopeudeksi 3G –verkossa jää 21,1Mbit/s latauspuolella ja 5,76Mbit/s lähetyspuolella. GPRS ja EDGE ovat myös tuettuna ja laite toimii kaikilla tällä hetkellä Suomessa käytössä olevilla taajuusalueilla. Kuitenkin LTE –verkon tuki on erinomainen ominaisuus tässä hintaluokassa. Satunnaisessa käytössä puhelimella voineekin korvata erillisen mobiilireitittimen.






Mukana toimitettava sisältö: Puhelin, akku, laturi, USB-kaapeli, kuulokkeet sekä pika-aloitusopas ja takuuehdot.



 





Akku paikallaan, oikealla sivulla myös micro-SIM -korttipaikka sekä muistikortinlukija.



 





Luulin, ettei kukaan enää liimaa "Warranty void" -tarroja ruuvien päälle, mutta Huaweistä sellainen vielä löytyi!



 





Edestä ja takaa, muovia ja lasia.





Oikeassa kyljessä ainoat fyysiset näppäimet, virtanäppäin ja volyyminäppäimet. Micro-USB -portti ja 3,5mm kuulokeliitin ovat laitteen yläosassa.



 





 



Huawei on hyvin samankokoinen huomattavasti arvokkaamman Sony Xperia Z5 Compactin kanssa, korkeutta Huaweillä on noin sentti enemmän.



 



 



 



Puhelimen ensimmäisellä käynnistyksellä puhelin miettii melko pitkään, ennen kuin ruudulle aukeaa Androidin asetussovellus. PIN-koodin kyselyn jälkeen laite rupeaa aktivoimaan mobiilipalveluita. Ruudulla ennusteena tämän kestoksi on annettu jopa viisi minuuttia, joka ei ole yhtään alakanttiin ilmoitettu. Aikaa saattoi kulua jopa enemmän. Tämän vaiheen jälkeen päästään hyväksymään mm. Googlen käyttöehdot ja palauttamaan aiemman Android-laitteen tiedot Googlen pilvestä tai valitsemaan uusi, puhdas asennus.



 



Alkuruutu, jota katsellaan hyvän aikaa, mutta sitten...



 





 



aktivoidaan mobiilipalveluita ainakin viisi minuuttia, kenties kauemminkin. Aiemmin käyttöön ottamani Android-puhelimet eivät ole samaa tehneet, tai ovat olleet huomattavasti ripeämpiä.



 



Näiden asetusten jälkeen puhelin on valmis käyttöön. Aloitusruudulla on Huawein ennakkoon määrittelemiä piensovelluksia. Laitteeseen on myös asennettu joukko pelejä ja Huawein oma Vmall -puhelinverkkokauppa.



 





Puhelimen pääaloitusnäyttö. Tuttua Huaweitä. Viimeiset sovellukset valikko tarjoaa luudan ikonista automaattisen siivouksen viimeisimmistä sovelluksista. Sitä klikatessa käynnistyy animaatio, joka on pakko katsoa loppuun asti. Kesto riippuu taustalla auki olevien sovellusten määrästä.



 





Alasvetovalikko on jaoteltu ilmoituksiin ja pikavalikkoihin. Huaweistä tuttua, jos niitä on aiemmin käyttänyt.



 





Touchpal                                   Android (AOSP)



 



 



Tekstinsyötöstä vastaa oletuksena Huawein TouchPal -näppäimistö. Oletuksena on päällä haptinen palaute (värinä), mutta ei esimerkiksi tekstin automaattista korjausta. Omasta mielestäni näppäimistön tarkkuus ei nopealla kokeilulla ole aivan TouchWiz- näppäimistön tai Google-näppäimistön tasoa. Vaikuttaa, ettei voisi näppäillä yhtä nopeasti, kuin esim. Touchwizillä. Jos Huawein näppäimistöstä ei pidä, on laitteessa mukana Android (AOSP=Android Open Source Project) – näppäimistö, eli Androidin oma perusnäppäimistö. Myös Google Play -kaupasta voi ladata mieleisensä näppäimistön.



 





Tallennustilan määrä, pari pientä sovellusta asennettu



ja muutama kuvankaappaus otettu.



 



Tallennustilaa Huawei Y5-puhelimessa on 8Gt, josta vapaana käyttöön on noin 4,6Gt. Halutessaan tallennustilaa voi lisätä microSD-muistikortilla, joita laite tukee 32GB kokoon saakka.



 



Huawei Y5 saa Antutu Benchmark v6.0.1:ssä yhteensä 18886 pistettä. Hieman arvokkaampi (20€) LG Leon saavuttaa samassa testissä n. 22186 pistettä. Tulee ottaa huomioon, että Leonissa on Snapdragon 410 –piirisarja, joka käyttää huomattavasti uudempia ARM Cortex-A53 ytimiä kuin Huawei Y5:sen Snapdragon 210. Pikaisella kokeilulla esim. netin selaus Google Chrome –selaimella sujuu vaivatta ilman pahempia takkuiluja. Pieniä nyppimisiä on havaittavissa esimerkiksi sivustoja zoomatessa.



 



Pääkamerana laitteessa on 5Mpix automaattitarkenteinen kamera (testi luvassa myöhemmin) ja etupuolella selfe-kamerana 2Mpix kiinteätarkenteinen kamera.



 



Kirjoittelen lisää, kun mieleen juolahtaa jotain huomioitavaa ja käyttökokemusta on kertynyt hieman enemmän. :)



 



EDIT: Lisätty pari kuvaa ja korjattu asettelua.

Näin sivuhuomautuksena mainittakoon että verkon signaalimittari on turhan optimistinen tässä Y5:ssa. Näyttää täysiä palkkeja 4g verkossa jo -96dbm signaalilla. Vertailun vuoksi Ace 4 näyttää samalla signaalilla vain kaksi palkkia. Ylhäällä Y5 ja alhaalla Ace 4:

 

 

Käytännössä ihan käyttökelvoton tuo Y5:sen mittari. Signaalin todellinen vahvuus pitää katsoa jostain muualta, vaikkapa sieltä cellmapperista.

 

 


Voit selvittää kuuluvuuden vahvuuden myös näin:  http://www.radionova.fi/ajankohtaista/uutiset/Heikko-kuuluvuus--mutta-taydet-palkit--Talla-niksilla-selviaa-kuinka-hyva-signaali-oikeasti-on-35149.html



@kiisseli67 kirjoitti:


Voit selvittää kuuluvuuden vahvuuden myös näin:  http://www.radionova.fi/ajankohtaista/uutiset/Heikko-kuuluvuus--mutta-taydet-palkit--Talla-niksilla-selviaa-kuinka-hyva-signaali-oikeasti-on-35149.html






Tuo ohjehan on iPhonelle, ei toimi Huaweillä. Tolla huaweillä ei mikään tunnettu hash-koodi toimi.



 



Rsrp arvoista -60dBm olet tukarin edessä ja siitä vähitellen -120dBm yhteys katkennee.



@Purnipsi kirjoitti:



@kiisseli67 kirjoitti:


Voit selvittää kuuluvuuden vahvuuden myös näin:  http://www.radionova.fi/ajankohtaista/uutiset/Heikko-kuuluvuus--mutta-taydet-palkit--Talla-niksilla-selviaa-kuinka-hyva-signaali-oikeasti-on-35149.html






Tuo ohjehan on iPhonelle, ei toimi Huaweillä. Tolla huaweillä ei mikään tunnettu hash-koodi toimi.



 



Rsrp arvoista -60dBm olet tukarin edessä ja siitä vähitellen -120dBm yhteys katkennee.



 



 



Niinpäs olikin. Ei vaan onnistu viestin poisto 😉 Tuolla asiaa kuuluvuudesta: http://m.digitoday.fi/mobiili/2015/01/27/yksi-asia-jaa-kannykoissa-testaamatta-ei-enaa/20151040/66






 


Joo, ei toimi mitkään koodit tällä puhelimella, harmin paikka. En olisi muuten ostanut koko luuria, mutta kun oli tarjouksessa 49e, niin ei voinut vastustaa kiusausta. Eilen puhelimeen tuli muuten uusi päivitys, 15min meni kun luuri päivitti itsensä. Piti heti kokeilla josko koodit toimisivat nyt, mutta eipä toimi vieläkään..



@jannyman kirjoitti:


Joo, ei toimi mitkään koodit tällä puhelimella, harmin paikka. En olisi muuten ostanut koko luuria, mutta kun oli tarjouksessa 49e, niin ei voinut vastustaa kiusausta. Eilen puhelimeen tuli muuten uusi päivitys, 15min meni kun luuri päivitti itsensä. Piti heti kokeilla josko koodit toimisivat nyt, mutta eipä toimi vieläkään..






Oliko Marshmallow vai jokin pienempi päivitys?



 



Cellmapperissa tolla toimii kaikkissa verkoissa uusi 4.2 API, kätevä ominaisuus, näkee naapurisolutkin. Tosin joutuu tunnistamaan PCI arvon perusteella.


Joku pienempi päivitys, muistaakseni kolme viimeistä numeroa vaihtui firmiksestä. Joo, cellmapperia varten ostinkin, siihen ihan hyvä kapula.


Oisko kellään mitään havintoa miks tää huawei y5 lopettaa niiku hälyttämästä? Teki heti käyttöönoton jälkeen,ihmettelin ku kaverit soittaa mut puhelin ei hälytä eli ääni ei kuulu (äänet kyllä päällä).Tietty jos tuijottaa ruutua koko ajan niin näkee jos soitetaan mut vähä hankalaa:manlol:No,senverran sain vinkkiä,et akku pois hetkeks ja sittenhän se alko hälyttämää.No..meni reilu viikko ja teki sen saman,puheluita oli tullut mut ei vaan soi.Hohhoijjaa...taas akku irti ja alko hälyttämään.Oisko tää vika vai ominaisuus..heh heh,sonera-kaupasta reilu kuukaus sitten ostettu,et pitääks tässä alkaa palautella vai oisko joku juju mitä mä en ny huomaa...



@jesse56 kirjoitti:


Oisko kellään mitään havintoa miks tää huawei y5 lopettaa niiku hälyttämästä? Teki heti käyttöönoton jälkeen,ihmettelin ku kaverit soittaa mut puhelin ei hälytä eli ääni ei kuulu (äänet kyllä päällä).Tietty jos tuijottaa ruutua koko ajan niin näkee jos soitetaan mut vähä hankalaa:manlol:No,senverran sain vinkkiä,et akku pois hetkeks ja sittenhän se alko hälyttämää.No..meni reilu viikko ja teki sen saman,puheluita oli tullut mut ei vaan soi.Hohhoijjaa...taas akku irti ja alko hälyttämään.Oisko tää vika vai ominaisuus..heh heh,sonera-kaupasta reilu kuukaus sitten ostettu,et pitääks tässä alkaa palautella vai oisko joku juju mitä mä en ny huomaa...






Mites tehdasasetusten palautus, oletko sitä kokeillu? Asetukset - varmuuskopioi ja palauta - tehdasasetuksien palauttaminen. Toki puhelimesta kannattaa ottaa kaikki talteen, kuvat, numerot jne koska tuollahan luuri resetoituu ihan alkutilaan. Jos sekään ei auta niin melkeinpä huolto on sitten se seuraava etappi.


Vastaa