Hei klaanilaiset!
Samsung Xcover 3 saapuikin testiin nopeammin kuin osasinkaan olettaa. :smileyhappy: Perjantaina Klaanipäällikkö lupaili, jospa se alkuviikosta olisi minulla hyppysissäni. Kävikin niin, että laite olikin tulossa kotiintoimituksella suoraan ovelleni. Harmittavasti en juuri silloin ollut kotona, mutta sain noudettua laitteen kotimatkallani asiamiespostistamme. Ruskean pahvilaatikon sisältä paljastui kuljetuspehmusteiden ympäröimä myyntipakkaus. Nopeaa toimintaa!
Myyntipakkaus on tyypillinen Samsungin älypuhelimille. Kuvasta saa ymmärtää, että laite on erityisen kestävä.
Laitteen myyntipakkauksen teema on tuttu Samsungin älypuhelimille. Paketin kannessa komeilee Xcover 3 -puhelin ja kannesta saa heti ymmärtää, että laite on tavallista kestävempää mallia. Laite on nimittäin vesiroiskeen kohteena ja sen pintaa pitkin valuu pisaroita. Pakkauksen oikealla kyljellä on keskeisimmät tuotetiedot. Tiedoissa kerrotaan, että laite on tukevarakenteinen, IP67 suojattu, mutta laitteen muotoilussa on pidetty silmällä myös tyylikkyyttä. Datayhteydet luvataan toimivan LTE Cat4 standardin mukaisesti, eli saavutettavissa on jopa 150Mbps latausnopeus ja 50Mbps lähetysnopeus. Harmittavasti 3G puoli ei tue 3G Dual Carrier -tekniikkaa, joten teoreettinen huippunopeus latauspuolen osalta on 21Mbit/s. Laite tukee luonnollisesti kaikkia kotimaisia taajuuksia. Siitä kannessa on kertomassa hologrammitarra, jossa laitteen kerrotaan olevan hyväksytty kaikkien pohjoismaisten operaattoreiden verkkoihin.
Myyntipakkaus oli sinetöity poikkeuksellisen vahvaa tekoa olevalla sinetillä. Pakkauksesta avatessa ensimmäiseksi käsiin tuli puhelin suojapussiin pakattuna. Sen alta paljastui ohjekirjanippunen ja erillinen USB-kaapeli sekä laturi. Kuulokkeita tai suojakalvoja ei pakkaukseen kuulunut.
Pakkauksesta tuli ensimmäisenä esille älypuhelin.
Puhelimen alla, pahvisen kannen alta löytyi akku, ohjekirjanippunen, USB-kaapeli ja laturi. Kuulokkeita tai suojakalvoja ei pakkaukseen kuulunut.
Puhelinta valmistellessa käyttöön tuli esille pari seikkaa, jotka voisivat olla toisin. Mukana tuleva USB-kaapeli on valitettavan lyhyt, vain 80cm pitkä. Useammille se varmasti riittää, mutta olen itse tottunut pidempiin kaapeleihin. Verrokkina kuvassa Nokia 1020 mukana toimitettu kaapeli, joka on pituudeltaan metrin luokkaa.
Puhelimen mukana toimitettu USB-kaapeli (valkoinen) on harmittavan lyhyt, ainakin minun makuuni. Verrokkina Nokia Lumia 1020 mukana toimitettu USB-kaapeli (musta).
Takakannessa on näkyvillä harmaa tiiviste. Kansi lukittuu useilla muovisilla kynsillä. Kannen irroittaminen tuntuu pelottavalta, sillä ohjeen mukaan sitä tulee vain kammeta ylöspäin. Kansi taipuu reilusti toimenpiteen aikana. Kiinnitettäessä kantta on oltava erityisen huolellinen tiivisteen puhtauden ja klipsien kunnollisen kiinnittymisen osalta. Kiinnittämisestä puhelin muistuttaa aina virran katkaisun jälkeen.
Ohjeet ovat selkeät. Kunnollinen kiinnittyminen on ehtona vesi- ja pölytiiviydelle.
Takakannen kiinnityksestä huomautetaan sekä pikaohjeessa että takakannessa olevassa tarrassa. Myös puhelinohjelmisto muistuttaa varmistamaan takakannen kiinnityksen aina uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Kiinnityksessä pyydetään erityisesti huomioimaan kannen lukittavien klipsien loksahtaminen paikoilleen vesi- ja pölytiiviyden varmistamiseksi. Kannessa on kumia/silikonia oleva tiiviste, jonka puhtaus on tarkistettava huolellisesti laitteen vesitiiyden varmistamiseksi. Ohjeet antavat ymmärtää, että kansi avataan kampeamalla kynnen mentävästä urasta ylöspäin. Kansi on niin tiukka, että ohjeen tekniikalla rikkoutuminen tuntuu mahdolliselta useiden purkamis -ja kokoamiskertojen yhteydessä. Varsinkin, jos toimenpidettä tekee kiireellä. Kansi on näet verrattaen ohutta muovia ja klipsit muovisia. Kannen alta paljastuu akun paikka, sekä "kaksikerroksinen" micro-sim ja microsd-korttipaikka. Nopealla silmäyksellä on helposti sekotettavissa, että kumpi kortti kuuluu mihinkäkin lokoseen, mutta valveutunut kuluttaja on lukenut pikaohjeen ja tietää, mihin mikäkin kuuluu.
Yhdistetty muistikortin- ja sim-kortinlukija. Kumpi kortti menee mihinkäkin? Onko virheen vaaraa, jos käyttäjä on huolimaton?
Käyttöjärjestelmänä on Android 4.4.4 Kitkat. Luotettavaa tietoa mahdollisista päivityksistä 5.x.x Lollipoppiin en löytänyt. Laitteen toiminnoista vastaa 1,2GHz taajuudella toimiva Marvellin piirisarja, jossa on Cortex A-53 -ytimet. Kuva -ja videopuolesta vastaavat Vivanten valmistama näytönojainpiiri sekä 4,5 -tuumainen PLS TFT -tekniikkaa oleva näyttö. PLS TFT on Samsungin kehittämää tekniikkaa, ja se vastaa lähinnä muiden valmistajien IPS -tekniikkaa. Resoluutio on nykypäivän standardilla matalahko 480 x 800. Se tuottaa noin 207 pikseliä tuumalle olevan pikselitiheyden. Käyttötarkoitus ja hintaluokka huomioiden näyttö on ensisilmäyksellä kohtuullinen, mutta monilla kilpailijoilla 200€ hintaluokassa on jo tarjota 720P resoluutioon kykenevät näytöt.
Laitteen aloitusnäyttö on ilahduttavan selkeä. Käyttöjärjestelmä on Android 4.4.4 Kitkat, joka on kustomoitu Samsungin Touchwiz -käyttöliittymällä.
Näillä ajatuksilla aloittelen käyttötestiä. Syvennyn tarkemmin kameraan, suorituskykyyn, muotoiluun ja yleiseen käytettävyyteen. Lisäksi testaan tietenkin puhelimen kestävyyttä asiaan kuuluvalla tavalla! Saa nähdä, mitä kaikkea keksinkään.
Onko klaanilaisilla ehdotuksia, millaisia testejä laitteelle teen? Mihin seikkoihin tartun tarkennin kiinni? Mieluusti otan vastaan rakentavaa palautetta ajatellen tulevia testikatsauksia.
Sana on vapaa!
Vahvasti aloitettu XCoverin testirytäkkä!
Erittäin hyvä ensifiilistelypostaus ja kuvat, odotan mielenkiinnolla lisäpostauksia.
Itseä ainakin kiinnostaa nimenomaan tuo veden/kosteudenkestävyys. Pääseekö laitteen sisään kondensoitumaan vettä lämpötilojenvaihtelussa, kestävätkö tiivisteet kunnolla upotuksen jne..
Miltä paino ja yleinen fiilis vaikuttavat, kulkisiko tuo esimerkiksi lenkillä kivuttomasti takintaskussa?
@kjns kirjoitti:
Vahvasti aloitettu XCoverin testirytäkkä!
Erittäin hyvä ensifiilistelypostaus ja kuvat, odotan mielenkiinnolla lisäpostauksia.
Itseä ainakin kiinnostaa nimenomaan tuo veden/kosteudenkestävyys. Pääseekö laitteen sisään kondensoitumaan vettä lämpötilojenvaihtelussa, kestävätkö tiivisteet kunnolla upotuksen jne..
Miltä paino ja yleinen fiilis vaikuttavat, kulkisiko tuo esimerkiksi lenkillä kivuttomasti takintaskussa?
Diettivaa'alla painoa Xcoverille sain 152-153g sim-kortin kera. Honor 6 samalla vaa'alla painaa 134g, ilman sim-korttia. Miksipä tuo ei killuisi taskussa lenkillä, tosin ehkä hieman kevyempi voisi olla, ettei taskupussi ihan pinkeänä roiku. Onhan tuo isompi kuin Ace4, ehkä aika kipurajoilla viitsiikö taskussa pitää. Tossa puhelinsuora, kokovertailua. Xcoverin tunnistanee. Pikku visa, kuka tunnistaa kaikki luurit? :D
Yleisestä fiiliksestä,
Laite tuntuu kädessä jämäkältä, rakenne ei nitise ja natise. Muovi tuntuu laadukkaammalta ja kestävemmältä kuin esim. Ace 4 -puhelimessa. Näyttöön ja näppäimiin yltää vaivattomasti yhdellä kädellä. Näytön pinta on hieman turhan nihkeä omaan makuuni, liu'utuksessa turhaa kitkaa. Näytön alapuolella olevat toimintonäppäimet ovat sopivan responsiiviset, tosin moniajonäkymään vievä (vasemmanpuoleisin) on jäykempi kuin muut. En tiedä, kuuluuko se asiaan (uutuudenjäykkyyttä, tarkotuksellinen ominaisuus?).
Kätevä vasemman sivun Xcover-näppäin on kätevä. Siihen voi ohjelmoida käynnistymään lyhyestä painalluksesta ja pitkästä painalluksesta ohjelmat, kyseessä on siis pikanäppäintoiminto. Oletuksena lyhyt painallus käynnistää taskulampun lähes välittömästi, ja pitkä painallus starttaa kameran, noin puolessa sekunnissa - sekunnissa. Ilmeisesti siihen saa käynnistymään mitkä tahansa puhelimeen asennetun sovelluksen.
Kuukauden aikana ehdin varmasti syventyä lähes kaikkiin puhelimen ominaisuuksiin. Laittakaa vaan vinkkejä huomion kohdista, niin varmasti me testaajat syvennytään! (jos ei itse älytä) :smileyhappy:
Olen tässä ensimmäistä laitetestiä ikinä tekemässä (lukenut olen varmasti satoja - tuhansia), joten kernaasti laittakaa palautetta. Palautteesta ei pahastuta vaan viisastutaan. :smileyhappy:
Samaa mieltä kuin kjns, vahvasti aloitettu laitetesti, kiitos Ei uskoisi että on ensimmäinen laatuaan :)
Mainio avaus testikollega Purnipsilta.
Minäkin sain puhelimen jo tänään, nopeaa toimintaa ja onneksi oli vaimo kotona vastaanottamassa paketin.
Alun kirjautumisten ja käyttäjätunnusten luonnin jälkeen pääsin tuskailemaan yhteystietojen pariin.
Kun sain puhelimen laitettua käyttökuntoon tulikin kaverilta sopivasti viestikutsu lenkille lähtöön ja ulkonakin satoi sopivasti vettä, elikkäs myönteinen vastaus ja puhelin tositoimiin heti.
Sportstrackerin käyttötunnukset kohdilleen ja eikun baanalle.
Samsun Galaxy Xcover on samaa kokoluokkaa kuin edellinenkin puhelimeni Samsung Galaxy Ace4 suojakuorien kanssa. Positiivista on ettei Xcover tarvitse enää erillisiä suojakuoria, eikä myöskään minigrip pussia lenkille lähdettäessä.
Juostessa laitoin Xcoverin aluksi pieneen perstaskuun (puolet puhelimesta jäi ulkopuolelle) ja melko nopeasti nappasin luurin käteen missä se kulki loppumatkan.
Harmillisesti vessae kerkisi loppumaan ennen ulosmenoa, mutta kosteutta löytyi reitin varrelta kyllä muutenkin.
Kuulokkeiden aukko keräsi vettä ja mutaa sisälleen, jolloin puhelin hämääntyi luulemaan että kuulokkeet on kytkettynä. Sain onneksi ravisteltua enimmät pois ja lopullisen kuivauksen suoritin talouspaperista taitellusta tullosta.
Irroitin myös takakannen ja myös sinne oli vettä kertynyt pieniä pisaroita, mutta tiivistetyn alueen sisäpuoli oli kuiva.
Videota tuli kuvattua lenkiltä reilu 15min ja siitä tiivistelmä löytyy alla olevasta linkistä.
EDIT Tero: Vaihdoin linkin Youtube-videoon.
Mahtavaa, kunnon tekemisen meininkiä Huuhtelu lopussa oli hyvä lopetus videolle :)
Onnittelut olliman1:lle! Mielenkiintoisia huomioita ja hieno, räväkkä alku! Heti asiaan laitetta säälimättä. :smileyhappy: Jos kuulokeliitäntä hämääntyy jo tuosta, miten lienee micro-usb:n laita? Siinäkään ei mitään suojaläppää. Meneeköhä oikkariin jos likaa kun usb kytkee? Mekaaninen vaurio? Oltava varovainen. :smileysurprised:
Pystytkö selaamaan klaanin tietokoneversiota Xcover 3:lla Chrome-selaimella? Mulla vaan vilkkuu foorumin tekstit ja musta ruutu noin sekunnin välein. Sivusto ei ota mitään komentoja vastaan. Nyt kirjoittelen Firefoxilla. Tämä toimii sekä Samsung oma selain. Pitää huomenna selvitellä tuota.
Kannattaisikohan olliman1 meidän vaikka privaviesteillä viestitellä, ettei tehdä ihan päällekkäisistä juttuja? Vai onkohan sen vaaraa?
Juu, oikeaan osoitteeseen meni xcoverit. Tuli tuosta liittimien kumiläpällä suojaamattomuudesta mieleen, että tuollaisessa puhelimessa olisi langattomasta latauksesta oikeasti hyötyä, sehän vähentäisi micro-usb:n tarvetta dramaattisesti.
Siirsin videot koneelle micro-usb:n kautta eikä ollut ongelmia.
En ole koettanut tätä sivua xcoverilla vielä käyttää.
Sopii mulle että tuo viestittely ja sopii erinomaisesti että hoidat jatkossakin teknisemmän arvostelun.
Itse ajattelin panostaa enempi luonnossa tapahtuvaan käyttöön.
@olliman1 kirjoitti:
Siirsin videot koneelle micro-usb:n kautta eikä ollut ongelmia.
En ole koettanut tätä sivua xcoverilla vielä käyttää.
Sopii mulle että tuo viestittely ja sopii erinomaisesti että hoidat jatkossakin teknisemmän arvostelun.
Itse ajattelin panostaa enempi luonnossa tapahtuvaan käyttöön.
Okei, sopii minulle. :smileyhappy: Toki teen kyllä myös muita testejä, kuin pelkkää rautapuolta(johan kilpailun säännöt velvoittavat monipuoliseen testaamiseen).
Tänään kokeilin laitteen vedenpitävyyttä. Tarkistin pariin otteeseen, että takakansi oli varmasti kunnolla kiinni ennen laitteen upottamista matalaan vesiastiaan. Samaan aikaan oli skype-videopuhelu käynnissä. Yllätyksekseni laitteesta rupesi kuulumaan konekiväärimäistä ääntä ja se uudelleenkäynnistyi. Tarkistin välittömästi takakannen, ei vettä tiivisteellä suojatulla alueella. Jonkin ajan kuluttua kokeilin uudelleen upottamista veteen. Tällä kertaa laite pysyi käynnissä, ei ongelmia. Laite toimii yhä täysin oikein. Pitää testata, saanko vielä tuon oireen "uusiutumaan". Aika erikoista, että varotoimenpiteistä huolimatta laite keksii rebootata itsensä.
---
Ei mulla muuta, jatkakaa...
Hulluksi ne minua varmaan tästä ruvetaan kutsumaan... :smileytongue:
Tällänen pikkuinen video siitä, mitä kaikkea kuritusta Xcover kolmoselle teenkään.
En voinut vastustaa kiusausta altistaa Xcoveria oikein kunnon pölylle. Videossa puimurin tuutista valuu hiljalleen apilan siementä. Peijakas pakkautuu viljasäiliöön niin, ettei meinaa tulla ulos sieltä.
Edit Tero: Vaihdoin Youtube-videon urlin.
Ilmeisesti aiemmin raportoimani jumittelu johtui viallisesta SIM-kortista. Nyt kortti on vaihdettu ja kaikki toimii oikein.
---
Ei muuta, jatkakaa.
Perjantai 11.9- Lauantai 12.9. oli Lost in Kajaani seikkailu-urheilukilpailu.
Olimme liikkeellä kolmen hengen joukkueella. Matkaa kertyi 235km ja aikaa meni 20h41min.
Pääasiallisesti liikuimme maastopyörillä, maastojuoksua kertyi vajaan maratonin verran ja melontaa oli reilu 10km. Matkan varrella oli runsaasti ns guest tehtäviä jotka sisälsivät mm. suppailua, armeijan esterata, köysilaskeutuminen kalliolta, rotkojen ylitystä, uintia yms.
Pakollisena varusteena kilpailussa kuuluu olla mukana vedeltä suojattu puhelin.
Meidän joukkueen mukana kulki Xcover3.
Xcover näppäimiksi valitsin mikrofonin ja kameran.
Koska kisan aikana käytin käsineitä koko ajan en voinut käyttää kosketusnäyttöä, joten näyttölukko ei voinut olla toiminnassa minkä seurauksena puhelin avautui liian helposti taskussa ja otti kuvia tai käynnisti muita toimintoja.
Kun käytin videokuvausta käynnistin kuvauksen tökkäämällä näyttöä nenälläni..
Puhelin oli kisan ajan pyöräilypaidan oikeassa takataskussa ja oli siten koko ajan tekemisissä kosteuden (hien) kanssa.
Ensimmäisen päivän aikana akkua jäi jäljelle 54%, yö levon aikana sain puhelimen ladattua ulkoisella akulla vain 66%.
Toisena päivänä ylitimme kahden ja puolen tunnin jälkeen n. 10m leveän joen kantaen pyörät pään päällä, vettä oli kainaloihin saakka ja puhelin oli upoksissa.
Tämän jälkeen puhelimen toiminta hidastui ja jälleen puhelin luuli kuulokkeiden olevan käytössä.
n. kaksi tuntia ylityksen jälkeen huomasin että puhelin oli pimeä enkä saanut sitä toimimaan.
Nämä hetket jolloin puhelinta kisan aikana käytin oli lyhyitä, koska se ei saanut hidastaa joukkueen etenemistä, taukoja meillä ei juurikaan ollut koska huollon suoritimme pyöräilyn aikana ja lajien vaihdot oli nopeita (siksi en voinut tutkia puhelinta tarkemmin).
Luulin että puhelin oli mennyttä.
Kilpailun jälkeen laitoin puhelimen laturiin ja hetken kuluttua alkoi se latautumaan, akku oli täysin tyhjentynyt. Kun puhelin oli latautunut otin takasuojan irti ja sisus oli täysin kuiva eikä puhelin ilmoittanut enää kuulokkeista.
Puhelin toimii nyt normaalisti.
Aivan mahtavaa menoa testauksessa! Pääsee luuri kunnon rääkkiin :D
Sielä vaikuttaa olevan nyt tilanne, että veden mennessä kuulokeliittimeen, se yhdistää liittimen navat ja puhelin luulee kuulokkeiden olevan kytkettynä. Vähän ikävä ongelma, joka korjaantuisi luultavasti kuulokkeiden suojaluukulla tai suojatapilla.
Kävin eilen 18.9. testaamassa kuinka Xcover3 toimii swimrunissa.
Swimrun on uinnin ja juoksun yhdistelmä, ideana on uida ja juosta samoissa varusteissa koko treeni/kilpailu. Laji eroaa esim. triathlonista siinä ettei swimrunissa vaihdeta varusteita ja uinti ja juoksu osuuksia tulee useita. Reitit kulkee yleensä siten että juostaan vesistöltä toiselle tai uidaan saarelta saarelle.
Juoksu osuudet on usein maastojuoksua.
Varusteena on märkäpuku, lenkkarit, käsissä usein lättärit, pullari jalkojen välissä, uimalakki ja uimalasit.
Turvapoiju on hyvä olla harjoitellessa mukana näkyvyyden parantamiseksi.
Xcover3 kulki harjoitusken ajan swimrunpuvun sisätaskussa joka sijaitsee vatsan kohdalla.
Ennen ensimmäsitä uintia kuvasin puhelimella ja käytin kosketusnäyttöä neopreeni käsineet kädessä, kiitos testaaja kollegan vinkin löysin asetuksen mistä säädetään näytön kosketusherkkyyttä, hyvin toimi.
Ensimmäiselle saarelle uituani (matkaa 600m ja pirullisen kylmää vettä!) otin puhelimella muutaman kuvan ja selfien.
käytin xcover näppäintä. Samalla huomasin että puhelin ilmoittaa jälleen kuulokkeista.
Treenin jälkeen huomasin ettei kosketusnäyttö toiminut ja näytön suojalasin taakse oli mennyt vettä.
En saanut puhelinta sammutettua, koska se vaatii kosketusnäytön käyttämistä.
Irroitin takakannen ja akun minne oli myös kertynyt kosteutta
Usb yhteys toimii ja samoin Xcover näppäimen takana olevat asetukset.
Minulla oli testissä mukana kaveri kuvaamassa, joten videopätkää on tulossa myöhemmin...
Tässäpä se video
Edit Tero: upotin videon postaukseen.
Mitenkös tuo laite tuon näytön sisään päässeen veden jälkeen on toiminut? Vai menikö tiiliskiveksi?
---
Minulla taas on ruvennut kenkkuilemaan tuo Sim-kortti/kortinlukija. Välillä laite kadottaa Sim-kortin, ja käynnistyy sitten uudelleen. Pari viikkoa vanha kortti, ei uskoisi että se on rikki.
---
Tarkoitukseni olisi saada lähiaikoina jotain himpun syvällisempää katsausta laitteeseen, onhan sitä tullut testattua jo vaikka miten. :smileywink:
@Purnipsi kirjoitti:
Mitenkös tuo laite tuon näytön sisään päässeen veden jälkeen on toiminut? Vai menikö tiiliskiveksi?
---
Minulla taas on ruvennut kenkkuilemaan tuo Sim-kortti/kortinlukija. Välillä laite kadottaa Sim-kortin, ja käynnistyy sitten uudelleen. Pari viikkoa vanha kortti, ei uskoisi että se on rikki.
---
Tarkoitukseni olisi saada lähiaikoina jotain himpun syvällisempää katsausta laitteeseen, onhan sitä tullut testattua jo vaikka miten. :smileywink:
Tuossahan tuo, olikin vain paria viilausta vailla.
---
Terve taas!
Pari viikkoa on mennyt niin opiskelu- työ, ja laitetestikiireiden lomassa. Nyt viikonloppuna minulle siunaantui edes hetkisen aikaa perehtyä tarkemmin Samsung Xcover 3 -testiin. Laite on kuitenkin ollut jokapäiväisessä käytössä. Harmittavasti testin alussa tapahtunut SIM-kortin kadottaminen on taas ilmaantunut kuvioihin. Joskus kortti voi kadota kerran päivässä mutta välillä voi mennä montakin päivää ilman ongelmia.
Xcover 3 toimii mielestäni niin kuin kovempaan käyttöön tarkoitetun laitteen olettaakin toimivan (pl. SIM-kortin kadotus, lienee yksilövika?). Laite on nyt ollut mukana lenkillä, nurmikonleikkuussa, peltotöissä, perunannostossa, marjaretkellä ja hoitotyössä asumispalvelukeskuksessa. Vielä tarkoitus olisi testata laitetta ainakin metsänraivauksen yhteydessä, sillä sää ja aika ovat olleet rajoitteina metsänhoitotöihin ryhtymisessä.
Jo pölytestin yhteydessä huomasin, että laitteen puhdistaminen liasta on helppoa. Puintipöly oli helppo puhdistaa pois ihan puhaltamalla (jokin roska meni kuulokeliitäntään, mutta sen sain pois imemällä). Taasen perunannostossa hietamaalla hieno hiekkapöly tunkee aivan joka paikkaan. Vaikka laite päivän päätteeksi oli pölyn peitossa ja täynnä hiekkaisia kädenjälkiä, puhdistui laite vaivattomasti käsienpesun yhteydessä samalla hananaukaisulla. Tosin suoraan hanan alle en laitetta laittanut, vaan varovasti huljutin lavuaarissa puhtaaksi.
Käyttöominaisuuksiltaan Xcover 3 on yllättänyt positiivisesti ollakseen kovempaan käyttöön tarkoitettu laite. Olen verrannut toimintaa jokseenkin samalla raudalla varustettuun puhelimeen, Samsung Galaxy Ace 4:seen. Ehkäpä suurimman eron laitteiden välillä tekee Xcover 3:sen hieman suurempi RAM-muisti. Xcover 3:sta sitä löytyy 1,5GB, Ace 4:sta vain 1GB. Laitteiden välillä huomaa selvän eron, varsinkin internet-selaimen välilehtiä selatessa. Myös sovellusten välillä vaihtaessa toiminta on sutjakkaampaa kuin Ace 4:lla. Pelikäyttöä en ole vielä testannut, kun mielestäni pelit kuuluvat joko PC:lle tai konsoleille. :smileyvery-happy:
Positiivisia huomioita ovat olleet:
+ Suuren herkkyyden tila, eli kosketusnäyttö tunnistaa kosketuksen hansikkaiden läpi – tuttu jo Lumioista
+ Xcover – painikkeeseen saatavat pikavalinnat
+ Taskulamppu erittäin kirkas (toisaalta hämäränäkö häviää nopeasti ja akkua kuluu)
+ Vedenkestävyys, laite on saanut tuta vettä mm. sateen, vesilammikon ja hien muodossa
+ Suorituskyky, laitteessa riittävät tehot loistavasti netin selaamiseen, netti-tv:n ja youtuben katseluun
Hieman huolen aiheita ovat herättäneet:
- Takakuoren kiinnityksen varmistavat muoviklipsit vaikuttavat väljiltä, kuori on kuitenkin kiinni.
- Näytön värintoisto ja resoluutio voisivat olla paremmat – varsinkin kun on tottunut AMOLED-tekniikalla toteutettuihin näyttöihin.
- Jostain syystä Chrome-selaimella jotkin nettisivut vain vilkkuvat musta-valkoisina. Mukaan lukien Soneran klaani.
- Laitteen kompassissa koko ajan pientä ”kohinaa”, GPS ei aivan niin tarkka kuin muissa laitteissani.
- Takakannen kaiutin voisi olla voimakkaampi
- Kamera hidas ja epävarma tarkentamaan, kuvanlaatu ei kovin erikoista (testikuvia tulossa!)
- Videokuvassa laajat samansävyiset alueet vaikuttavat menevän ”tukkoon”
Minulla ollut käytössä x-coverit 271 1 ja 2 nyt 3 kaikki hyviä ja käytön kestäviä puhelimia, mutta nyt tästä uusimmasta mennyt lasi rikki näytön alareunasta miten on meneekö takuuseen
@nalle71 kirjoitti:
Minulla ollut käytössä x-coverit 271 1 ja 2 nyt 3 kaikki hyviä ja käytön kestäviä puhelimia, mutta nyt tästä uusimmasta mennyt lasi rikki näytön alareunasta miten on meneekö takuuseen
Sanoisin, että pääsääntönä ei mene.
Lasin rikkontuminen johtuu useimmiten lasiin kohdistuneesta liiallisesta ulkoisesta rasituksesta, eli se on huoltoslangilla "mekaaninen vaurio" joka ei mene takuuseen.
Laitteen takuu kattaa vain valmistajasta riippuvat virheet, esimerkiksi materiaali- laatu- ja valmistusvirheet. Näytön korjaus menee takuuseen oikeastaan vain siinä tapauksessa, että pystyt osoittamaan sen johtuneen virheestä laitteessa, eikä mekaanisesta vauriosta.
Tässäpä video kuvaa Xcover3lla kuvattuna. Lost in Kajaani Vuokatilta alas maastopyörällä, huippunopeus oli hieman yli 70km/h (ylös meno vei vähän kauemmin).
Xcover3 oli kuvauksen ajan kompressiosukassa polvitaipeen alla. Melko tarkkana kuva säilyi..
Tässäpäs pientä arviota Xcover 3:sen kameran kuvanlaadusta. Lisänä myös video havainnollistamaan videokuvauksen laatua.
Huomautan, että olen aiemmin käyttänyt kumpaatakin Pureview-pro kameralla varustettua puhelinta, joten saatan olla hieman liian kriittinen. :smileyembarrassed:
Kameran käyttöliittymä on melko simppeli. Oletuksena kamera aktivoituu pitkällä painalluksella Xcover-näppäimestä, joka on ylinnä laitteen vasemmalla kyljellä. Xcover-näppäimellä voi ottaa myös valokuvia. Valitettavasti täysin aidon kaksivaiheisen suljinpainikkeen tunnetta sillä ei voi saada, sillä painikkeessa on vain kaksi asentoa, eli kun napin painaa pohjaan laite tarkentaa ja ottaa kuvan yhteen pötköön. Tarkennettuna sommittelu onnistuu ainoastaan, kun tarkennuksen tekee näyttöä koskettamalla, taikka käyttöliittymän suljinpainiketta pohjassa pitämällä.
Asetuksia kuvaavan hammaspyörän takaa löytyy muutama pika-asetus: lisä-asetukset Kuvakoko, tehoste, itselaukaisin ja salaman asetus.
Lisäasetuksia on kiitettävästi, tosin esimerkiksi manuaalitarkennusta ei laite tue. ISO-herkyyden valinta tapahtuu välillä 100-400, automaattinen herkkyys tosin säätyy laajemmaltikin.
-----------------------
Lähikuvauksessa laite toistaa mielestäni melko hyvin yksityiskohtia 5Mpix kennolla varustetuksi älypuhelimeksi. Ongelmaksi muodostuu vain tarkennuksen epävarmuus. Tarkentaminen haluttuun kohteeseen vaatii toisinaan useita yrityksiä, varsinkin jos kohteen kontrastierot eivät ole suuret. Tarkennus näet perustuu juurikin kontrastierojen arviointiin.
Lopuksi testasin maisemakuvaa, jonka tarkoituksella otin vastavaloa kohti. Vaikka HDR-tilaa ei ole, kamera saa kuitenkin melko hyvin otettua kuvia suurenkin valoisuuseron vallitessa. Ongelma vain on tarkennuksen pitkään kestävä hakeminen. Jouduin kolme kertaa tarkentamaan, jotta laite onnistui saamaan tarkennuksen edes hieman kohdalleen.
Alkuperäisotosta katsoessa huomaa nopeasti kameran rajoittuneisuuden, mutta tässä hintaluokassa se on hyväksyttävää. Siinä missä lähelle kuvatessa jälki on siedettävää, maisemassa pienet yksityiskohdat menevät nopeasti puuroksi. Varsinkin suurten, samansävyisten alueiden vallitessa dynamiikka ei vain riitä. Kokonaisuutena laite on melko tasapuolinen kameran osalta. Luonnosta saa kuvia, joita nettisivulle/albumiin/kymppikuviksi voi teettää. Kokonaisuus mielestäni 7½
Kuitenkin kehnompiakin kameroita on minulla tullut vastaan. Pääsääntöisesti lopputulos tietokoneennäytöltä tarkisteltaessa on parempi, kuin puhelimen näytöllä heti kuvaamisen jälkeen katsoessa. Ongelmana on mielestäni puhelimen näytön sävyjentoisto. Monesti värit ovat hieman haaleita, ja jo aiemmin kuvaamani samansävyiset alueet menevät tukkoon.
Videon kuvasin syyspäivän tunnelmista puutarhassa. Laite tallentaa parhaimmillaan videota 720p 29fps resoluutiolla. Videokuvan bittivirta on 12404 kbps ja ääni tallentuu 261kbps bittinopeuksisena stereoäänenä näytteenottotaajuuden olessa 48kHz. Laitteesta saa mielestäni hyvän ja vakaan otteen, jonka kuvaaminen vaatii. Huonoa on vain käsien narskuminen muovia vasten, joka melko helposti nauhalle tallentuu. Tosikuvaaja kuvannee muuten, kuin käsivaralta. Yllätyin, että videokuva olikin melko hyvää, vaikka esim. zoomatessa digitaalisen zoomin rajoitukset tulevat vastaan. Valkotasapaino myös välillä hakee useamman kerran asetustaan, samoin tarkennus hapuilee välillä.
Video tulossa pian tähän:
Täytyypi sanoa että en ole tyytyväinen lasin vaihto 130€ uusi puhelin 199€ laatu kestävyydessä on kärsinyt huomattavasti muuten puhelin on suhtkoht ok pitkä akun kesto ja riittävä muisti taidan siirtyä takaisin x-cover 271 onneks löytyy vielä yks uus varastosta
Tässä vielä kooste Lost in Kajaanista
Kooste on kuvattu Xcover3:lla.
Laitteelle on nyt julkaistu android 5.1.1 -päivitys, jonka lataaminen onnistuu OTA:na. Kokoa noin 570 megatavua. Muutoksina yleiset lollipopin uudistukset, mitään täysin uutta ja vavahduttavaa en vielä ole havainnut.
Yllättävää, että päivitys nyt ensinnäkään tuli, eihän lollipop ole ollut saatavillakaan kuin ihan hetkisen... :D