Aloitimme viime kuussa Näyttelijäspesiaali -juttusarjan, jossa esittelemme kuukausittain yhden näyttelijän tai näyttelijättären ja nostamme muutaman leffavinkin hänen tuotannostaan.
Viime kuun juttusarjassa keskityimme Scarlett Johanssonin tuotantoon, tällä kertaa on vuorossa lahjakas, hieman erilaisissa sankarirooleissa nähty Dev Patel.
Lontoolaisen intialaisperheen kuopus
Dev Patel syntyi Lontoossa asuvaan intialaisperheeseen 23. huhtikuuta 1990. Hänen vanhempansa ovat hinduja ja alunperin kotoisin Nairobista Keniasta. Kummankin tie vei kuitenkin erikseen Englantiin, jossa he menivät naimisiin ja saivat kaksi lasta. Dev syntyi kuopuksena perheeseen isosiskonsa jälkeen.
Vaikka Dev ja hänen siskonsa syntyivätkin Englannissa, heidät kasvatettiin silti vanhempiensa tavoin hindun uskoon, ja perinteitä myös vaalittiin opettamalla gujaratin kieltä englannin kielen lisäksi.
Ennen näyttelijänuraansa Dev Patel loisti kamppailulajeissa. Hän aloitti Taekwondon vuonna 2000 saavuttaen urheilu-urallaan mustan vyön. Hänen parhain kisasaavutuksensa oli pronssimitali vuonna 2004 AIMAA:n maailmanmestaruuskisoissa Dublinissa (Action International Martial Arts Association).
Kamppailulajien taiturista TV-sarjan näyttelijäksi
Patel päätyi tunnetuksi näyttelijäksi ehkä jopa hieman sattumalta. Kouluaikoina hän oli toki mukana monissa eri näytelmissä saaden niistä kiitosta koulutovereiden ja opettajien kesken. Vasta vuonna 2006 lähti kuitenkin alkusysäys näyttelijän uraan Devin äidin pongatessa ilmoituksen paikallislehdestä, jossa haettiin näyttelijöitä uuteen teinidraamasarjaan. Kahden koe-esiintymisen jälkeen Dev nappasi roolin Suomessakin nähdyssä sarjassa Skins - liekeissä, jossa hän esitti sarjassa musliminuorta Anwar Kharallia.
Ennen Skins -sarjaa, Devillä ei ollut mitään taustaa ammatikseen näyttelemisestä. Rooli hitiksi nousevassa tv-sarjassa sysäsi hänet kuitenkin nopeasti etenkin nuoremman kansan tietoisuuteen, ja tilanne oli hänelle itselleenkin outo ja uusi. Kaiken kaikkiaan Patel näytteli Anwaria kahden ensimmäisen tuotantokauden verran, jonka jälkeen hän vastaanotti tähän astisen elämänsä suurimman roolin.
Läpimurto slummien miljonäärinä
Jokainen on varmasti törmännyt jossain vaiheessa elämäänsä Danny Boylen ohjaamaan Slummien miljonääri -elokuvaan. Juuri rooli sen pääosassa Haluatko miljonääriksi -TV visaan osallistuvana Jamal Malikina nosti Dev Patelin koko kansan suosioon. Jamal Malikin rooliin oli haeskeltu näyttelijöitä mm. Bollywood -leffoista, mutta oikeaa tyyppiä ei etsinnöistä huolimatta tuntunut löytyvän. Boyle ja eräs elokuvan tuottaja halusivat kumpikin löytää Jamalin rooliin tavallisen näköisen pojan, joka ei herätä huomiota komealla ulkonäöllään tai erityisellä karismallaan. Valmista sankaria ei myöskään haettu, vaan ideana oli löytää tyyppi joka ansaitsee sankariutensa vasta tarinan edetessä.
Dev löytyi rooliin Danny Boylen 17-vuotiaan tyttären avustuksella, joka vinkkasi isäänsä katsomaan Skinsiä ja siinä esiintyvää Dev Patelia sillä silmällä.
Dev valittiin lopulta rooliin viiden koe-esiintymisen jälkeen vuonna 2007. Ennen elämänsä roolia, hän valmistautui kuvauksiin viettämällä aikaa slummissa, sekä tekemällä työvuoron puhelinkeskuskessa ja hotellin tiskarina. Näistä kukin työtehtävä oli myös osa Jamalin tarinaa Slummien miljonäärissä.
Roolisuorituksestaan Devin suosio lähti räjähdysmäiseen kasvuun, ja hän voitti suorituksellaan lukuisia eri palkintoja ja ehdokkuuksia.
Vakaa ja monipuolinen ura näyttelijänä
Dev Patelia ei unohdettu läpimurtoroolinsa jälkeenkään. Slummien Miljonääri toi Deville lisää töitä elokuvien parissa, ja hänen roolinsa ovat olleet hyvinkin monipuolisia aina animaatioiden dubbaus-äänistä tositapahtumiin perustuviin tarinoihin ja action-elokuviin.
Devin uusin elokuva perustuu Charles Dickensin kirjoittamaan romaaniin David Copperfield. Elokuva sai ensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla syyskuun alussa, ja näillä näkymin teatterilevytykseen se on päätymässä ensi vuoden alkupuoliskolla.
Tässä vielä muutama elokuva tarkemmin esiteltynä Devin tuotannosta, nämä leffat on katsottavissa myös Telia TV:n kautta.
Slummien miljonääri (2008)
Vikas Swarupin romaaniin "Tyhjentävä vastaus, eli kuka voittaa miljardin?" pohjautuva Slummien miljonääri oli sen ilmestymisen aikaan kaikkien huulilla.
Elokuva pyörii tiiviisti huippusuositun visailun Haluatko miljonääriksi -ympärillä. Jamal Malik (Dev Patel) pääsee kilpailijaksi kuuluisaan tv-visaan, ja hänen tietäessään oikeat vastaukset esitettyihin kysymyksiin, herää ohjelman tekijöillä epäilykset vilpistä. Miten slummista lähtöisin oleva Jamal tietää kaiken? Kysymys kysymykseltä Jamalin tarina aukeaa katsojalle, ja selitykset oikeiden vastausten tietämiseen selittyy suurimmaksi osaksi hänen lapsuusvuosistaan. Tarinan edetessä käy myös ilmi, että Jamal ei osallistunut kisaan suinkaan voittorahat mielessään, vaan hänellä oli aivan toinen unelma saavutettavaksi TV-esiintymisensä avulla.
The Last Airbender (2010)
M. Night Shyamalanin ohjaama ja käsikirjoittama fantasiaelokuva The Last Airbender perustuu Nickelodeonin Avatar -animaatiosarjaan.
Elokuva kertoo neljästä alkuvoimia hallitsevasta kansasta: Vesiheimot, Maan valtakunta, Tulikansa ja Tuulenkulkijat. Uudelleensyntyvä Avatar on ainoa ihminen, joka pystyy hallitsemaan näitä kaikkia kansoja, mutta hänen mystisesti kadotessaan Tulikansa aloittaa sodan kaikkia muita kansoja vastaan. Vain juuri Avatar pystyy pysäyttämään heidät ja palauttamaan rauhan takaisin valtakuntaan, mutta myös Tulikansa Prinssi Zukon (Dev Patel) johdolla pyrkivät tekemään kaikkensa, että Avatar saadaan pidettyä poissa kuvioista.
The Man Who Knew Infinity (2015)
The Man Who Knew Infinity pohjautuu kuuluisan intilaisen matemaatikon Srinivasa Ramanujanin elämään 1900-luvun alussa. Köyhistä olosuhteista lähtöisin oleva Ramanujan (Dev Patel) työskenteli Intiassa kirjanpitäjänä, mutta hän oli samalla myös poikkeuksellisen nero matematiikassa. Hän kehitti teorioitaan itsenäisesti, ja päätti alkaa postittamaan niitä kirjeitse englantilaisen huippuyliopisto Cambridgen professorille G.H. Hardylle (Jeremy Irons). Aluksi professori ei ota tosissaan postitse tulevia kirjeitä, mutta lopulta hän päättää kuitenkin kutsua Srinivasan luokseen Englantiin. Tästä lähteekin liikkeelle kahden keskenään hyvin erilaisen tutkijan yhteistyö ajassa, jolloin syntyperä ja luokkaerot olivat ihmisarvon mittareita ja hyviä syitä syrjinnälle ja epäilyksille.
Lion (2016)
Garth Davisin ohjaama Lion kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan intialaispoika Saroo Brierleysta, joka vain 5-vuotiaana eksyy perheestään Kalkutan kaupungissa. Hän ajautuu harmittavien tapahtumien vuoksi monen tuhannen kilometrin päähän kotikulmiltaan, ja päätyy lopulta adoptoituna Australiaan.
Elokuvassa siirrytään kahden eri aikakauden välissä; mitä Saroolle tapahtuu 1980-luvun puolivälissä hänen eksyessään täysin vieraaseen kaupunkiin, ja miten hän päätyy adoptiolapseksi toiseen maahan. Tuoreempi kuvaus sijoittuu 2000-luvun alkuun, jolloin Saroo päättää alkaa selvittää biologisen perheensä kohtaloa Google Earth -palvelun avulla.
Dev nähdään 2000-luvun Saroon roolissa. Elokuvan muissa rooleissa nähdään lisäksi Nicole Kidman, sekä Rooney Mara. Tarina on kertakaikkisen uskomaton, ja se se pohjautuu itsensä Saroo Brierleyn omaelämänkertaan A long way home.
The Wedding Guest (2018)
Toimintatrillerissä The Wedding Guest Dev Patel esittää Jayta; salaperäistä brittimiestä joka matkustaa Pakistaniin osallistuakseen häihin ja kaapatakseen morsiamen (Radhika Apte). Mukana tehtävässään Jaylla on vain välttämättömimmät: ilmastointiteippi, sekä haulikko.
Tilanne eskaloituu nopeasti ja Jayn on panttivankinsa kera paettava rajan yli Intian puolelle New Delhiin. Samalla toiminnan- ja yllätyksien täytteisen pakomatkansa aikana kaksikon välillä kehkeytyy eräänlaista romanssia, ja muiltakaan yllättäviltä paljastuksilta tai juonenkäänteiltä ei elokuvassa vältytä.
Lue lisää:
- Viikonlopun leffatärpit: Call Me By Your Name & The Best Exotic Marigold Hotel
- Pedro Almodóvar rakastaa naisia ja Madridia
- Scarlett Johansson on muutakin kuin kauniit kasvot
- Christopher Nolan on huippuohjaaja ja herrasmies
- Itkutakuu - nämä ovat 10 romanttisinta elokuvaa