Mads Mikkelsen syntyi marraskuun 22 päivä, 1965 Østerbrossa Kööpenhaminassa, taksikuski isän ja sairaanhoitaja äidin toiseksi pojaksi. Vaikka myös Madsin isoveli Lars on näyttelijä, ei heillä kotona oltu erityisen kiinnostuneita esittävästä taiteesta. Perheen kesken tosin katsottiin paljon elokuvia ja teatteri-esityksiä kotisohvalta käsin.
Ammattitanssijasta näyttelijäksi
Mads Mikkelsen kertoo uravalintojen tapahtuneen sattumalta. Häntä oli pyydetty mukaan koulun musikaaliin, josta Mikkelsen saikin kipinän tanssiopintoihinsa. Tanssin salat avautuivat balettiakatemiassa Ruotsissa, Göteborgissa. Opiskelut sujuivat hyvin ja Mikkelsenillä olikin melkein vuosikymmenen kestävä ura ammatti-tanssijana. Kolmissakymmenissään kaipuu uusiin haasteisiin vei Mikkelsenin Århusin teatterikouluun. Opinnot polkaisivat käyntiin työn näyttelijänä.
Tanskalaisista TV-sarjoista Hollywoodiin
Mads Mikkelsen on tehnyt useita roolituksia tanskalaisissa sarjoissa ja tuli Tanskassa tunnetuksi roolistaan huumediileri Tonynä, Pusher-elokuvasarjassa. Hän on esiintynyt useassa tanskalaisessa elokuvassa ja Tv-sarjassa ja onkin suosituimpia tanskalaisia näyttelijöitä.
Tanskankielisillä elokuvilla ja sarjoilla oli kuitenkin hyvin marginaalinen yleisö. Mikäli elokuva-alalla haluaa olla koko maailman huulilla, on tähdättävä Hollywoodiin. Mikkelsen hakeutui kansanvälisiin rooleihin. Polkuja maailmanluokan elokuvien pariin avasi roolitus elokuvassa King Atrhur (2004), jossa hän näytteli Tristania, yhtä pyöreänpöydän ritareista.
Uran varsinaisen nousukiidon voi sanoa alkaneen hänen esiintyessään pääroistona Le Chiffrenä, James Bond -elokuvassa Casino Royale (2006). Madsin suoritus Hannibal Lecterinä NBC:n Tv-sarjassa Hannibal (2013-15) kokosi hänen ympärilleen vannoutuneen faniryhmän, jotka kutsuvat itseään Fannibaleiksi. Hannibal on Mikkelsenin esittämänä tyylikäs ja hienostunut.
Tunnettuja roolituksia on myös kulttielokuvasarjan Star Wars Story:Rogue One (2016) rakastavana isänä ja arkkitehtinä, sekä legendaarisen Marvelin, Doctor Strange (2016) elokuvan vaikuttavana pääantagonistina, Kaeciliuksena.
Esiintyminen pahiksena ei Mikkelseniä haittaa, vaan päin vastoin, hänen mielestä elokuvan roisto on monesti inhimillisempi, kuin vaikka elokuvan sankari. Ajatukseen, että ei ole erikseen "pahiksia ja hyviksiä" sopii yksi viimeisimmistä Mikkelsenin töistä. Mikkelsen esiintyi Hideo Kojiman videopelissä Death Strandingissä (2019), Cliff nimisenä hahmona. Perinteisessä elokuva asetelmassa Mikkelsenin hahmo olisi ollut roisto, mutta pelin ajatusmaailmassa asia ei ole niin mustavalkoinen.
Perhekeskeinen ja vaatimaton mies
Mads Mikkelsen on kiireisen työelämänsä ohella vaatimaton perhekeskeinen mies. Mads Mikkelsenin perhe, vaimo Hanne ja lapset Carl sekä Viola, asuivat vuoteen 2012 saakka Tanskassa, Kööpenhaminassa, kunnes Hannibalin kuvauksien aikana, he muuttivat Torontoon. Hän pitää ruuan laitosta ja erityisesti Aasialaisesta keittiöstä. Yhteinen hetki perheen ja läheisten kanssa kruunaa esimerkiksi hänen bravuurinsa, kookos-katkarapukeitto, jonka valmistukseen vierähtää kuulemma viisi tuntia. Aterian Mads huuhtaisee alas mieluiten vaalealla lagerilla.
Työnsä näyttelijä kertoo tekevänsä erityisellä tarkkuudella ja kompromisseille ei ole varaa. Ohjaajalta Mads vaatii tarkat sävelet, joita noudattaa. Hänen korkeat vaatimukset näkyvätkin lopputulemassa. Mads myöntääkin, että tarkkuutensa vuoksi hän ei ole välttämättä helpoin henkilö, jonka kanssa työskennellä.
Mads Mikkelsenin monet roolit
Mads Mikkelsen tunnetaan ehkä parhaiten synkistä, mutta hienostuneista antisankarirooleistaan, mutta mukaan mahtuu myös paljon muuta. Tässä listassa on osa leffoista, jotka ovat katsottavissa Telia TV -vuokraamon kautta.
Arctic on kriitikoiden ylistämä selviytymistarina, jossa päähahmo Övergård joutuu lentokoneonnettomuuteen. Hätälasku tehdään keskelle hyistä arktista aluetta. Ainoa eloonjäänyt, Övergård, yrittää pysyä hengissä lumen ja jään keskellä, odottaen apua. Epäonnistunut pelastusoperaatio ajaa päähahmon tekemään päätöksen elämästä ja kuolemasta, jäädäkkö lentokoneen suojiin vai lähteäkö matkaan. Elokuva on Joe Pennan ohjaama ja käsikirjoitettu yhdessä Ryan Morrisonin kanssa.
Elokuvassa on vähäisesti repliikkejä, eikä hahmoihin tutustuta juuri nimeä enempää. Kuitenkin kokonaisuus on toimiva ja uskottava ilman turhia kliseitä.
The Salvation on Kristian Levringin ohjaama tanskalainen lännenelokuva. Päähahmo Jon kohtaa vuosien odotuksen jälkeen vaimonsa ja poikansa. Jälleen näkemisen ilo ei kestä pitkään, kun Jonin perhe joutuu häikäilemättömän rikoksen uhriksi. Vaimon ja pojan menetettyä henkensä, ryhtyy surun murtama mies kosto toimiin kylää pyörittävää jengiä vastaan.
Elokuva on mukaansatempaava kostotarina, josta ei puutu pyssyjen pauketta. Etelä-Afrikassa kuvatut ulkokohtaukset ovat visuaalisesti komeita. Jos länkkärit genreltään puhuttelee, kannattaa ehdottomasti katsoa tämä elokuva.
Michael Kohlhaas - Kapinallinen (2013)
Arnaud des Pallièresin ohjaama, Heinrich von Kleistin novelliin perustuva elokuva Michael Kohlaas - Kapinallinen, kertoo 1500-luvulla Ranskassa eläneestä hevoskasvattajasta, joka kohtaa epäoikeidenmukaisuutta aatelistolta. Michael Kohlaas nousee puolustamaan kansan oikeuksia ja kokoaa oman armeijan pahamaineista paronia vastaan.
Mikkelsen vakuuttaa luonnollisella karismallaan ja on ymmärrettävää, miksi rooliin ei valittu äidinkieleltään ranskaa puhuvaa näyttelijää. Mikkelsen on täydellinen valinta Michael Kohlhaasin rooliin.
Thomas Vinterbergin ohjaama tanskalainen draamaelokuva kertoo opettaja Lucaksesta, jonka elämä alkaa näyttää valoisammalta avioeron jälkeen. Tilanne saa täyskäännöksen, kun yksi päiväkodin lapsista lipsauttaa hänestä valheellisen kertomuksen. Valhe järkyttää pientä tanskalaiskylää ja erityisesti Lucasia, jonka elämä muuttuu hetkessä helvetiksi. Lucas on samaistuttava hahmo erityisesti skandinaaveille, konflikteja vältetään viimeiseen asti. Tunne epäoikeudenmukaisuudesta riipii katsojaa.
Elokuvassa Mads Mikkelsenin on kehuttu tehneen yhden parhaista rooleistaan. Hänet valittiinkin Cannesin elokuvajuhlien parhaaksi näyttelijäksi.
Nicolas Winding Refnin ohjaama elokuva kertoo One-Eye-nimisestä yksisilmäisestä ja mykästä soturista. Uskonmiehet pitävät soturia osittain häkissä ja osittain gladiattorimaisissa viikinkitaisteluissa. One-Eye saa kumppanikseen orjapojan Arenin, joka on huolehtinut mykälle soturille syötävää. He karkaavat ja tästä seuraakin odotettavasti messevä teloitus. One-Eye ja Aren aloittavat matkan muille maille.
Elokuvaa on pidetty juoneltaan jokseenkin pitkäveteisenä, mutta kokonaisuutena kuitenkin symbolisena ja visuaalisena. Mikäli pidät elokuvista, jonka sisältöä tulee pohtia, on tässä loisto katsottavaa. Kannattaa kuitenkin varautua jonkin asteiseen splatteriin.
Lue myös nämä ohjaaja- ja näyttelijäspesiaalit sekä sarjavinkit:
- 10 elokuvaa matkakuumeseen
- Dome Karukoski on raivannut tiensä Suomesta Hollywoodin valkokankaille
- Steven Spielberg - koulukiusatusta Oscar voittajaksi
- Emma Thompson on leffamaailman monitaituri ja naisten oikeuksien puolesta puhuja