Mikä Oscar?
Oscar-gaalassa palkitaan vuosittain elokuva-akatemian valitsemat elokuvat. Oscarit ovat maailman arvostetuin elokuvagaala, ja niissä voittaminen jokaisen elokuvatekijän ja -työläisen unelma. Ensimmäiset akatemian äänestämät palkinnot jaettiin jo vuonna 1929. Oscar-patsas on kullalla päällystetty mieshahmo, joka pitää miekkaa filmikelan päällä.
Gaalasta on tullut vuosittain televisioitava spektaakkeli, josta ei draamaa puutu. Oscarit herättävät myös ennen ja jälkeen supinaa ja säpinää elokuvien menestyksestä. Viime vuosina draamaa ovat aiheuttaneet muun muassa väärän elokuvan julistaminen voittajaksi, gaalajuontajan puuttuminen, naispääosan voittajan kaatuminen palkintoa noutaessa sekä erikoiset tai vahvasti kantaaottavat puheet.
Mikä tekee elokuvasta Oscarin arvoisen?
Oscareita jaetaan lukuisissa kategorioissa, joista tärkeimmiksi ovat nousseet Parhaan elokuvan, Parhaan ohjauksen, Parhaan käsikirjoituksen sekä Parhaan nais- ja miepääosan palkinnot. Nämä ovat ne viisi havitelluinta pystiä, joita ei ole moni elokuva onnistunut voittamaan. Mitä sitten vaaditaan näiden tärkeiden palkintojen voittamiseen?
Ensisijaisen tärkeää on tietysti yhteistyö, jolla elokuvasta saadaan helmi. Ohjaajan, tuottajan, käsikirjoittajan ja näyttelijöiden tulee työskennellä samalla aaltopituudella ensiharjoituksista tuotannon viimeisiin viilauksiin asti. Mikään elokuva ei ole voittanut palkintoja sattumalta, vaan voittajissa täytyy olla jotain erityistä. Kuitenkaan simppeliä ja varmaa reseptiä kunniaan ei ole tarjolla, vaan menestyneet elokuvat edustavat kattavasti eri genrejä, kuten fantasiaa, draamaa ja jännitystä. Huomionarvoista on kuitenkin, että useat suurvoittajat perustuvat kirjoihin tai tositapahtumiin.
Voittoon vaikuttava tekijä voi olla myös esimerkiksi elokuvan julkaisuajankohta. Tyypillisin ajankohta Oscar-voittajien ilmestymisille on loppuvuodesta, jolloin ne jäävät parhaiten katsojan mieleen. Loppuvuoden leffataivalta kuvataankin Oscar-kaudeksi. Esimerkiksi menestysohjaaja Quentin Tarantinon uusi elokuva Once Upon A Time In Hollywood tulee ensi-iltaan juuri sopivasti elokuussa.
Elokuva-alan ammattilaisista koostuvan akatemian jäsenet valitsevat palkintoehdokkaat. Oman alansa ehdokkaat valitsee aina oman alan jäsenet (esimerkiksi tuottajat valitsevat Parhaan tuottajan palkinnon voittajan), ja parhaan elokuvan pystiä pääsevät äänestämään kaikki akatemian jäsenet riippumatta heidän erikoisosaamisestaan. Paras elokuva valitaan siis ammattilaisten: ohjaajien, näyttelijöiden, käsikirjoittajien jne. kesken.
Voitokkaimmat elokuvat
Oscar-menestyjiä on liuta, mutta vain kolme elokuvaa on voittanut ennätykselliset yksitoista Oscar-pystiä: ensimmäinen ennätyspystien pokaaja Ben-Hur (1959), Titanic (1997) sekä Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu (2003). Kummaa kyllä, kaikki elokuvat poikkeavat toisistaan paljon niin genren kun juonenkin kautta.
Ben-Hur (1959)
Elokuva perustuu samannimiseen romaaniin, ja se on fiktiivinen kuvaus ajanlaskumme alkutaipaleen tapahtumista. Filmaus oli 50-luvun suurpanostus, joka näkyi myös elokuvan hintalapussa. Panostus kuitenkin kannatti, koska se on saanut kulttielokuvan maineen ja runsaasti ylistystä. Elokuvan ohjasi Universal Picturesin perustajan sisarenpoika William Wyler, jonka elokuvatuotantoon kuuluu lisäksi muun muassa klassikkokirjaan pohjautuva Humiseva harju ja Lännen mies.
Elokuva kertoo tarinan Judah Ben-Hurista, joka heikkenee ylimyksen asemasta orjaksi ja taistelee tietään takaisin perheensä luo. Elokuvassa kuvataan myös Jeesuksen ristiinnaulitseminen, vaikkei Jeesuksen tarina elokuvan keskiössä olekkaan. Elokuvan voitokkaaseen jättipottiin lukeutui muun muassa Parhaan elokuvan, ohjauksen, miespääosan, miessivuosa, kuvauksen ja puvustuksen palkinnot.
Titanic (1997)
Titanic oli varmasti ilmestymisvuotensa puhutuin elokuva, ja sen tunnuskappaleen tuntee valtaosa ihmisistä edelleen. Elokuva nautti menestystä lippuluukuilla ja kriitikoiden arvosteluissa heti ilmestyessään. Nostipa se suursuosioon myös pääosia esittäneet Leonardo DiCaprion ja Kate Winsletin. Elokuvan kansainvälisestä menestyksestä kielii muun muassa se, että se on Suomen kaikkien aikojen katsotuin ulkomainen elokuva. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut James Cameron, joka oli myös mukana tuottamassa ja leikkaamassa elokuvaa. Cameron on tunnettu myös Terminator-elokuvistaan sekä 2010-luvulla erityisesti Avatar-elokuvasta.
Elokuva herätti ilmestyessään erityistä huomiota, koska se pohjautui oikeaan onnettomuuteen Titanic-laivan upotessa vuonna 1912. Elokuvassa on kuvattu ja kuvailtu tarkasti laivalla oikeasti olleita ihmisiä, asioita ja jopa esineitä – mutta päätarina on dramatisoitu kuvaus köyhän nuoren miehen ja aatelisnaisen onnettomasta rakkaudesta. Elokuva oli Oscareissa erityisesti Cameronin juhlaa, joka voitti kultaiset pystit parhaasta elokuvasta, ohjauksesta ja leikkauksesta. Elokuva palkittiin myös muun muassa kuvauksesta, puvustuksesta ja erikoistehosteista.
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu (2003)
Supersuosioon nousseen fantasiatrilogian viimeinen osa on samalla uusin elokuva, joka on yltänyt Oscar-voittojen ennätyslukemiin. Elokuvasarja perustuu J. R. R. Tolkienin romaaniin Taru sormusten herrasta, josta tuli viimeistään elokuvien ilmestyttyä kaikkien tuntema. Elokuvan on ohjannut Peter Jackson, joka on saanut kunnioitusta myös saman maailman Hobitti-elokuvasarjastaan.
Tarinan keskiöön nousee ihmisten kuningassuvun viimeinen jälkeläinen Aragorn, joka taistelee liudan muita hahmoja kanssa Keskimaan puolesta pahuutta eli Sauronia vastaan. Elokuvan tärkeänä henkilönä säilyy edelleen myös hobitti Frodo tarkoituksenaan tuhota mahtisormus, jolla voi hallita maailmaa. Elokuvaa ei kannata katsoa ennen ensimmäisiä kahta osaa, koska ne ovat suoraa jatkoa toisilleen. Elokuvasarja onkin kuvattu yhdellä kertaa 18 kuukauden ajan Uuden Seelannin upeissa maisemissa. Sarjan viimeinen osa voitti pystit ansaitusti muun muassa parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, sovitetusta käsikirjoituksesta, musiikista, puvustuksesta ja maskeerauksesta.
5 tärkeintä palkintoa
Viisi tärkeintä Oscar-palkintoa ovat voittaneet vain kolme elokuvaa: Tapahtui eräänä yönä (1934), Yksi lensi yli käenpesän (1975) sekä Uhrilampaat (1991). Huomionarvoista on, että yhteensä eniten palkintoja voittaneista elokuvista yksikään ei ole voittanut kaikkia viittä tärkeintä pystiä. Edellisen kerran viisi arvostetuinta palkintoa on voitettu vuonna 1991, eli näitä ei ihan heittämällä saada napattua.
Tapahtui eräänä yönä (1934)
Komediallinen elokuva on tehty mustavalkoisen filmin aikakaudella. Sen ohjasi Frank Capra ja pääosia näyttelivät Clark Gable ja Claudette Colbert. Elokuvassa kuvataan ihmissuhdesotkuja, jotka pyörivät naispääosa-Ellien ympärillä. Elokuvassa kuvataan ajalleen tyypillistä miljöötä ja dramatiikkaa.
Yksi lensi yli käenpesän (1975)
Milos Formanin ohjaama elokuva perustuu sekin samannimiseen romaaniin. Pääosaa näyttelee nyt jo pitkän uran tehnyt Jack Nicholson. Elokuva sijoittuu mielisairaalaan, johon päähenkilö McMurphy menee tutkimuksiin. Juoni kytkeytyy päähenkilön ja hänen ystävänsä pakosuunnitelman ympärille.
Uhrilampaat (1991)
Uhrilampaat on jännitysgenrensä kannalta erikoinen Oscar-menestyjä, mutta voittaessaan se avasi tietä muille saman genren edustajille. Elokuvan on ohjannut Jonathan Demmen ja pääosia näyttelivät arvostetut Anthony Hopkins ja Jodie Foster. Myös tämä elokuva perustuu samannimiseen kirjaan. Elokuvassa FBI-koulutettava Clarice työskentelee yhdessä kuuluisan sarjamurhaajan Hannibalin kanssa ottaakseen kiinni senaattorin tyttären kaappaajan.
Erikoiset voittajat
Vuoden 2019 gaalassa parhaan ohjauksen pystin nappasi itselleen Netflix-elokuva Roman ohjaaja Alfonso Cuarón. Tämä oli ensimmäinen (muttei tuskin viimeinen) kerta, kun suoratoistopalvelun oma elokuva voittaa näissä karkeloissa olennaisimpia palkintoja. Tämä herättikin paljon keskustelua elokuvapiireissä.
Joitaikin palkintoja (15) on jaettu myös postuumisti eli voittajan kuoleman jälkeen. Näistä tunnetuin on varmaankin traagisesti menehtyneen Heath Ledgerin voittama parhaan miessivuosan Oscar-palkinto Jokerin roolista elokuvassa Yön ritari (2008).
Yksitoista pystiä voittaneet elokuvat ja paljon muita Oscar-voittajia löydät Telia TV Vuokraamosta.
Mitkä ovat suosikkielokuvasi? Onko Oscarit menneet mielestäsi aina oikeaan osoitteeseen?
Lue lisää: