Skip to main content

Dokumentit – mikä onkaan parempi tapa yhdistää viihtyminen ja maailman avartaminen? Juttusarjamme, jossa esittelemme Telia Play Vuokraamon elokuvia genreittäin jatkuu, ja tällä kertaa vuorossa ovat dokumentit.

Dokumentit ovat edottomasti henkilökohtainen lempigenreni. Jonkun korvaan se saattaa kuulostaa tylsältä, mutta itselleni suurimmat elämykset muodostuvat silloin, kun käsitykseni jostain ilmiöstä mullistuu. Todellisten, vaikeiden asoiden käsittely koskettaa ja herättää keskustelua. Muistan elävästi, kun lapsena näin ilmastonmuutosta käsittelevän Epämiellyttävän totuuden ensimmäistä kertaa – elokuvan loputtua jäin suu auki tuijottamaan lopputekstejä ja ihmettelemään maailmaa.

Toisaalta dokumentit voivat myös olla kurkistuksia jonkin ilmiön kulissien taakse. Olemme tottuneet näkemään kuningatar Elisabeth II:n edustustehtävissä, mutta millainen hän onkaan henkilönä? Valitsin mukaan myös iloisella musiikilla ja upealla esiintymisellä leikittelevän koko perheen Glee: The Concert movie:n, joka on ehdoton suosikki erityisesti Glee-sarjan faneille.

Tämän listauksen dokumentit ja paljon muuta löydät Telia Play Vuokraamosta. Sovelluksen tunnusten käyttöönotto on ilmaista, ja uutena tilaajana saat myös ensimmäisen leffavuokrauksen ilmaiseksi 😍

 

Sisällysluettelo

 

Riotsville, USA

 

Kesto: 1 t 31 min

Ikä: 12+

Genre: Dokumentti

IMDb: 6.8

 

Riotsville on Yhdysvaltojen armeijan rakentama kuvitteellinen kaupunki. Vastaavanlaisia kaupunkeja perustettiin 1960-luvulla, jotta voitaisiin harjoitella reaktioita ajan levottomuuksiin. Elokuvassa näytetään, kuinka sotilasviranomaiset näyttelevät mellakoita ja suositeltuja vastatoimia näihin. Sotilaat esittivät valkoisia lainvalvontaviranomaisia ja tummaihoisia "häiriköitä". Käytännössä valkoihoiset katsojat seurasivat mustien kapinallisten taltuttamista väkivallalla, ja poliisin toiminnalle hurrattiin. Näin lisättiin entisestään rotusortoa. Esityksiä ei ainoastaan nähty paikan päällä, vaan ne myös tallennettiin jälkipolville.

Sen sijaan, että kansalaislevottomuuden juurisyihin olisi tartuttu, Yhdysvalloissa tilannetta käsiteltiin lisäämällä poliisin resursseja. Tämä käytännössä johti poliisiväkivallan lisääntymiseen. Dokumentissa nähdään myös poliisin pyrkimyksiä oikeuttaa väkivallankäyttöä väittämällä, että rauhanomaisten mielenosoittajien joukossa olisi tarkka-ampujia. Tämä väite on kuitenkin todistettu valheeksi myöhemmin.

Riotsville, USA koostuu median ja Yhdysvaltojen valtion arkistomateriaalista, joka järkyttää todenmukaisuudellaan, eikä jätä tulkinnoille paljoa mahdollisuuksia. Elokuva ei vertaa 60-luvun tapahtumia suoraan nykyaikaan, mutta sen ei edes tarvitse, sillä dokumentin pohjalta katsoja ymmärtää rakenteellisen rasismin syvyyttä. Elokuvan on ohjannut Sierra Pettengill.

 

 

Brainwashed: Sex-Camera-Power

 

Kesto: 1 t 47 min

Ikä: 16+

Genre: Dokumentti

IMDb: 6.0

 

Nina Menkesin dokumenttielokuva toimii voimakkaana muistutuksena siitä, että miehinen katse hallitsee yhä elokuvien visuaalisuutta ja ylläpitää vallan epätasapainoa. Brainwashed: Sex-Camera-Power pureutuu elokuvien visuaaliseen kieleen. Menkes hyödyntää ansioituneessa teoksessaan teoreetikko Laura Mulveyn "miehisen katseen" käsitettä (the male gaze), jonka Mulvey esitteli jo vuonna 1975 kirjoittamassaan esseessä.

Dokumentti kritisoi elokuvantuotantoa silmiä avaavasti ja tarjoaa päivitetyn analyysin elokuva-alan miehisestä katseesta läpi historian. Brainwashed: Sex-Camera-Power esittelee lukuisia esimerkkejä eri elokuvista – otteita näytetään yhteensä yli 175. Nainen kuvataan esimerkeissä usein objektina ja mies subjektina. Menkes näyttää, miten mies esitetään toimijana, kun taas nainen on katsomisen kohde. Naisia yliseksualisoidaan miehiä enemmän myös tilanteissa, missä tämä ei olisi olennaista muun tarinankerronnan kannalta.

Brainwashed: Sex-Camera-Power on tärkeä muistutus siitä, että elokuvien visuaaliset kerronnan tavat ovat todella syvälle juurtuneita. Sekä mies- että naisohjaajat jatkavat tällaisen kerronnan suosimista, eivätkä katsojatkaan osaa kyseenalaistaa vakiintuneita käytäntöjä. Dokumentti herättääkin katsojan pohtimaan elokuvien visuaalisten elementtien vaikutusta sukupuolten väliseen tasapainoon. Miten tällaisen jatkuva näkeminen vaikuttaa meihin?

 

 

Elizabeth

 

Kesto: 1 t 29 min

Ikä: S

Genre: Dokumentti

IMDb: 5.9

 

Elizabeth II on pisimpään vallassa ollut brittimonarkki, tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta hänen kruunajaisistaan. Kuningatar oli laajalti arvostettu niin kotiyleisön keskuudessa kuin kansainvälisestikin. Hänen vankka sitoutumisensa sekä pitkä läsnäolonsa on tuonut vakautta kuningashuoneeseen. Elizabeth II myös tunnettiin arvokkaana edustajana kansainvälisissä tapahtumissa ja esimerkin näyttämisestä rauhanlähettiläänä.

Roger Michellin ohjaama dokumenttielokuva Elizabeth on kunnianosoitus Elizabeth II:n satavuotiselle elämälle, kaikkine käänteineen ja saavutuksineen. Elokuvan on sanottu olevan leikkisä ja intiimi, sekä tarjoavan tuoreen näkökulman kuningattaren elämään. Epämuodollinen tapa avata myös yksityiselämän asioita tuo kuningattaren lähemmäs katsojaa. Elizabeth oli yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä, ja tätä ikonista hahmoa tullaan varmasti muistelemaan vielä pitkään.

 

 

Miesten vuoro

 

Kesto: 1 t 21 min

Ikä: S

Genre: Dokumentti

IMDb: 7.8

 

Missä suomalainen mies voi olla täysin oma itsensä, vapaana ulkomaailman paineista ja estoista? Sauna on läpi historian ollut Suomessa tämä paikka, tuoden erilaiset ihmiset yhteen. Miesten vuoro kuvaa suomalaisia miehiä erilaisissa saunoissa ympäri maan. Tämä kriitikoiden ylistämä dokumentti on ilmestynyt vuonna 2010 ja sen ovat ohjanneet Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen.

Miesten vuoro on koskettava ja syvällinen elokuva. Saunovat miehet ovat paljaita sekä fyysisesti että henkisesti ja heillä on tarve puhua kokemuksistaan. Kiukaan lämmössä keskustellaan raskaista aiheista, kuten isyydestä, läheisen kuolemasta ja vankilakokemuksista. Suomalaisesta miehestä piirtyy kaunis kuva, tragedialla ja huumorilla vuorotellen.

Dokumentti on myös visuaalisesti todella kaunis, kuvaten suomalaista luontoa ja kaupunkimaisemaa keskustelujen ohella. Saunoja on rakennettu luoviin paikkoihin, kuten autoon ja puhelinkoppiin, ja Miesten vuoro näyttää näistä otteita.

Miesten vuoro oli Suomen ehdokas Oscar-gaalaan vuonna 2011. Elokuva myös voitti parhaan dokumentin Jussin vuonna 2011. Tämän lisäksi se on kerännyt palkintoja Tampereen elokuvajuhlilta sekä elokuvafestivaaleilta muun muassa Sveitsissä, Israelissa, Puolassa, Virossa ja Yhdysvalloissa. En yhtään ihmettele, että alastomien miesten suora puhe ja luovat saunaratkaisut ovat herättäneet kauneudellaan kansainvälistä ihastelua. Elokuva on suomalaiseen tyyliin melankolinen, mutta viimeiseksi tunteeksi Miesten vuoro jättää kuitenkin toivon tulevaisuudesta.

 

 

Epämiellyttävä totuus

 

Kesto: 1 t 36 min

Ikä: 7+

Genre: Dokumentti

IMDb: 7.4

 

Epämiellyttävä totuus on vuonna 2006 ilmestynyt dokumenttielokuva ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista maailmaan. Se ottaa kantaa oman aikansa väittelyyn siitä, onko ilmastonmuutos totta vai ei ja miten vakava asia tämä on. Sekä tiede että yhteiskunnan yleiset näkemykset ovat kehittyneet elokuvan julkaisuvuoden jälkeen aika lailla, joten mielestäni elokuva on nykyaikana erityisen mielenkiintoinen nostalgisuutensa vuoksi. Tästä “Epämiellyttävästä totuudesta” on tullut monelle meistä arkipäivää, mutta 17 vuotta sitten siitä käytiin vielä taisteluja.

Albert ”Al” Gore on Yhdysvaltojen entinen varapresidentti. Hän päätti ottaa ilmastonmuutosaktivismin elämäntehtäväkseen hävittyään presidentinvaalit vuonna 2000 George W. Bushille. Dokumentissa kuvataan kiertävää luentosarjaa, jossa Gore kertoo, miksi tavallisen kansalaisen tulisi kiinnostua ilmastonmuutoksesta. Vaikka hänen puheensa on vahvan asiapitoista, mahtavana esiintyjänä tunnettu Al Gore onnistuu pitämään katsojan huomion olemalla hauska ja vetoava. Luentojen lisäksi Epämiellyttävä totuus näyttää Goren taustaa ympäristöpolitiikassa, presidentinvaalikampanjaa sekä aiheeseen liittyviä animaatiopätkiä.

Epämiellyttävä totuus voitti kaksi Oscar-palkintoa vuonna 2007, toisen parhaasta dokumenttielokuvasta ja toisen alkuperäisestä laulusta. Gore on myös saanut Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2007 työstään ilmastonmuutoksen tunnetuksi tekemisessä. Dokumentti on myös herättänyt aiheelle tyypillistä kiistelyä. Tämä maailmaan suuren vaikutuksen jättänyt dokumentti kannattaa siis ehdottomasti katsoa, oli se sitten ensimmäinen kerta, tai nostalgiamielessä niin kuin allekirjoittaneelle.

 

 

Glee: The Concert movie

 

Kesto: 1 t 21 min

Ikä: S

Genre: Dokumentti

IMDb: 5.5

 

Tämä koko perheen dokumenttielokuva ihastuttaa yhä vuosien jälkeen iloisilla cover-kappaleillaan! Glee: The Concert Movie seuraa suositun Glee-televisiosarjan kiertueen yhtä konserteista. Gleen näyttelijät esittävät kiertueella sarjan ensimmäiseltä kaudelta tuttuja kappaleita. Tämän vuonna 2011 ilmestyneen elokuvan on ohjannut Kevin Tancharoe, ja sitä tähdittävät Gleen näyttelijät, kuten Lea Michele, Naya Rivera, Cory Monteith ja Dianna Agron.

Musiikin ja esitysten lisäksi dokumentissa näytetään myös suosikkisarjan taustalla olevaa työpanosta sekä kurkataan kulissien taakse. Sarja on voimaannuttanut nuoria, painottaen että jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Gleessä nuoret kohtaavat elämän tavallisia haasteita, ja käsitellään haasteellisia teemoja, kuten seksuaalisuutta, itsetuntoa ja rakkauselämää. Elokuvassa myös haastatellaan nuoria faneja, joille sarjalla on ollut suuri merkitys.

 

 

Pidätkö sinäkin dokumenttielokuvista tai heräsikö mielenkiinto nyt? Kannattaa ottaa Telia Play Vuokraamo käyttöön ja kurkata sieltä koko laaja valikoimamme 🌞

 

Lue lisää:

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa