Onko takatalvi pitänyt sinut visusti television äärellä vai saako kesäinen lumisade sinut innostuneena kaivamaan sukset esiin? Satoi tai paistoi, Telia Play vuokraamon uutuuselokuvia katsomalla voit olla vaikka missä päin maailmaa. Skimbagirls bailaa kotimaan tuntureilla, Valon valtakunta näyttää uneliaan englantilaiskaupungin romantiikkaa ja Decision to Leave taas sijoittuu Koreaan. Itseeni erityisen vaikutuksen teki uskonnollisen yhteisön naisista kertova Women Talking, ja tutustuttuani elokuvaan ryhdyinkin heti kuuntelemaan kirjaa, johon elokuva perustuu. Artikkelissa esittelen edellämainittujen lisäksi myös muita nostoja kesäkuun uutuuksista.
Jos sinulla ei ole vielä Telia Play käytössä, pääset luomaan tunnukset sovellukseen ja tutustumaan palveluun täältä. Uutena asiakkaana pääset vuokraamaan ensimmäisen leffan ilmaiseksi!
Sisällysluettelo:
Skimbagirls
Vuokraamossa: 5.6.
IMDb: 4,5
Genre: Komedia, kotimainen
Ikäraja: 12
Kesto: 1 t 25 min
Neljä naista, viidennet häät, yllin kyllin skumppaa ja Lapin tunturit – nämä muodostavat Skimbagirlsin, kotimaisen komedian naisten välisestä ystävyydestä. Neljän ystävyksen itseään ”Skimbagirlseiksi” kutsuva kaveriporukka on nuoruudesta asti tavannut eri laskettelukohteissa. Reissujen tarkoituksena on perinteisesti ollut hyvät bileet urheilun sijaan, ja tämäkin reissu painottuu juhlimiselle. Tuottajat Pete Eklund sekä Liisa Penttilä-Asikainen ovat kuvailleet elokuvan olevan ”naisten tekemä komedia naisista, jonka pääosassa sekä kohderyhmänä ovat naiset.” Naiseutta siis naiseuden perään! Naisten lisäksi valokeilaan pääsee välillä myös alaston Samuli Edelmann.
Tämänkertainen reissu sijoittuu Saariselälle, missä Emma (Anna-Maija Tuokko) avioituu viidennen kerran, tällä kertaa lappilaisen miehen kanssa. Kata (Matleena Kuusniemi) ja Mallu (Armi Toivanen) ovat innoissaan häiden tuomasta meiningistä, mutta erityisesti Emman siskolla Riikalla (Ria Kataja) on haasteita ymmärtää siskonsa tarve päästä taas kerran naimisiin. Ihmissuhdekiemuroitakaan ei siis tästä hulvattomasta komediasta puutu!
Muklat: Viirun ja Pesosen talon asukit
Vuokraamossa: 5.6.
IMDb: 4,3
Genre: Fantasia, lasten, seikkailu
Ikäraja: 7
Kesto: 1 t 21 min
”Ei koskaan yksin, aina yhdessä!” on Muklien motto. Muklat ovat Viiru ja Pesonen -kirjoista tuttuja pikkuotuksia, jotka rakastavat sotkuisuutta. Niillä on myös tapana näpistää tavaroita sekä tehdä muita kepposia. Rihkamakauppa on ollut Muklille oiva koti jo sukupolvien ajan, sillä sieltä ei sekasotkua puutu.
Kauppa saa kuitenkin uuden omistajan, joka on järjestyksen mies. Aluksi hän aloittaa siivousurakan, mutta tilanne eskaloituu, kun tuholaistorjuja kutsutaan paikalle. Hän tietysti näkee Muklat eri näkökulmasta ja haluaa karkottaa ”tuholaiset” kaupasta. Senjan (Heljä Heikkinen), Turren (Valtteri Turunen) ja Hönön (Paavo Kääriäinen) täytyy lähteä etsimään uutta kotia, ja tästä syntyy aikamoinen seikkailu. Voittaakseen haasteet heidän täytyy puhaltaa yhteen hiileen, mikä on joskus helpommin sanottu kuin tehty. Ali Samadi Ahadin ja Markus Diterichin ohjaama elokuva onkin siis tarina siitä, miten Muklat päätyivät asumaan Viirun ja Pesosen luokse.
Valon valtakunta
Vuokraamossa: 9.6.
IMDb: 6,6
Genre: Draama
Ikäraja: 12
Kesto: 1 t 55 min
Hilary Smallin (Olivia Colman) elämä uneliaan elokuvateatterin vuoropäällikkönä on tasaisen harmaata – kunnes elokuvateatteriin saapuu uusi ovimies Stephen (Michael Ward). Elokuvan on ohjannut American Beautyn (1999) ja James Bond -elokuva Skyfallin (2012) tekijänä tunnettu Oscar-palkittu brittiohjaaja Sam Mendes. Hän on kertonut Valon valtakunnan olevan yksi henkilökohtaisimmista töistään, sillä elokuva on saanut inspiraatiota hänen äitinsä mielenterveysongelmista.
Hilary on tunnollinen ja pidetty työssään, mutta toisaalta hän on myös yksinäinen ja kärsii mielenterveysongelmista. Onneksi tiivis työyhteisö on tarvittaessa tukena arjessa pärjäämisessä. Elämään tulee jännitystä, kun uusi ovimies Stephen tuntee yllättävästi vetoa itseään vanhempaan Hilaryyn. Tästä alkaa koskettava rakkaustarina.
Valon valtakunta on liikuttava tarina ihmisten välisestä yhteydestä. Rakkauden rooli on luonnollisesti suuri; sen kuvaus heijastelee syvää brittiläistä romantiikantajua. Elokuva käsittelee myös muita suuria aiheita, kuten tummaihoisen Stephenin kohtaamaa rasismia sekä Hilaryn mielenterveysongelmia.
Elokuva sijoittuu 1980-luvun kaakkoisenglantilaiseen rannikkokaupunkiin. Sekä kaupunki että elokuvateatteri ovat parhaat päivänsä nähneitä, mitä voidaankin pitää vertauskuvana koko brittiläiselle imperiumille. Nostalginen kuvaus vanhoista hyvistä ajoista toimii kunnianosoituksena vanhan ajan elokuvakulttuurille.
Women Talking
Vuokraamossa: 12.6.
IMDb: 6,9
Genre: Draama
Ikäraja: 16
Kesto: 1 t 44 min
Oscar-voittaja Women Talking kertoo Boliviassa sijaitsevan äärikonservatiivisen uskonnollisen yhteisön naisista. He ovat kokeneet pahoinpitelyä ja väkivaltaa läpi historian. Nyt, kun suurin osa yhteisön miehistä on reissussa, pitävät naiset kokouksen keskustellakseen tilanteesta. Jonkin pitäisi muuttua, jotta he ja heidän lapsensa saisivat paremman tulevaisuuden. Vaihtoehtoja on kolme: jäädäänkö tekemättä mitään, jäädäänkö ja koitetaan saada muutos aikaan, vai olisiko nyt aika paeta?
Naiset ovat syvästi uskonnollisia, joten ristiriita toisaalta miesten ylivoimaisen aseman ja toisaalta halu parantaa tilannetta välillä on suuri. Tästä syntyy erilaisia tulkintoja. Moni naisista on pakenemisen kannalla jo heti kokouksen aluksi, mutta raskaana oleva Ona (Rooney Mara) toivoo, että naiset voisivat muokata yhteisön sääntöjä ja saavuttaa näin sukupuolten välisen tasa-arvon. Väkivaltaisessa avioliitossa oleva Mariche (Jessie Buckley) uskoo anteeksiannon olevan ainoa keino päästä eteenpäin, kun taas Salome (Claire Foy) sanoo ennemmin tappavansa miehet kuin antavansa tyttärensä kärsiä samoista asioista. Välttääkseen konfliktin naiset tekevät listan lähtemisen ja jäämisen huonoista puolista. Yhteisössä opettajana toimiva August (Ben Whishaw) videoi kokouksen, sillä naiset eivät osaa lukea tai kirjoittaa.
Women Talking -elokuvaa on kuvailtu liikuttavaksi ja kantaaottavaksi. Sen viesti on aina ajankohtainen, ja herättää varmasti ajatuksia. Elokuva käsittelee vaikeita asioita herkästi, uhrien välisen keskustelun kautta. Pääpaino onkin naisten välisissä keskusteluissa toiminnan sijaan. Women Talking perustuu kanadalaiseen samannimiseen romaaniin, ja romaani perustuu tositapahtumiin.
Decision to Leave
Vuokraamossa: 12.6.
IMDb: 6,9
Genre: Draama
Ikäraja: 12
Kesto: 2 t 19 min
Vuorikiipeilijä putoaa vuoren huipulta ja kuolee. Etsivä Hae-Joon (Park Hae-Li) matkaa vuorille tutkimaan tapausta; oliko kyseessä tapaturma, itsemurha vai oliko joku muu kenties työntänyt hänet? Mies paljastuu olevan eläköitynyt maahanmuuttoviraston työntekijä. Vaikuttaa siltä, että ennen kuolemaansa hän on pahoinpidellyt nuorta vaimoaan Sea-Raea (Tang Wei), joka on kiinalainen maahanmuuttaja. Leski myös suhtautuu miehensä kuolemaan tunteettomaksi, mikä tekee hänestä pääepäillyn.
Hae-Joon on pätevä etsivä, mutta hänellä on omat haasteensa. Hän kärsii uniongelmista ja näkee työn vuoksi vaimoaan vain kerran viikossa. Kun Hae-Joon alkaa tutkia leskeä Sea-Raea syvemmin hän samalla ihastuu tähän. Jo Hae-Joonin avioliitto toisaalla synnyttää ristiriidan, mutta tämän lisäksi epäilykset lesken syyllisyydestä vain vahvistuvat tutkintojen edetessä. Elokuva kertoo intohimosta, katumuksesta ja rakkaudesta.
Kriitikoiden ylistämä Decision to Leave sijoittuu Koreaan. Ohjaaja Park-Chan-Wook (Oldboy, The Handmaiden) on tunnettu omaperäisestä ja koukuttavasta tarinankerronnastaan; juonen käänteet ovat ennalta-arvaamattomia. Park ja Decision to Leave voittivat Cannesin elokuvajuhlien parhaan ohjaajan palkinnon.
The March on Rome
Vuokraamossa: 26.6.
IMDb: 7,0
Genre: Dokumentti
Kesto: 1 t 38 min
”Meidän ohjelmamme on yksinkertainen: me haluamme hallita Italiaa” julisti Benito Mussolini 60 000 kannattajansa edessä Napolissa lokakuussa 1922. Kun valtaa ei luovutettu fasisteille suoraan, he marssivat Roomaan kaapatakseen vallan.
The March on Rome -dokumentti käsittelee italialaisen fasismin syntyä ja tuhoa sekä äärioikeistolaisia liikkeitä laajemmin. Marssi Roomaan on historiallinen tapahtuma vuodelta 1922. Tällöin Mussolini johti tukijoidensa marssin Napolista pääkaupunkiin, ollessaan itse samalla turvassa Milanossa. Marssi oli valtava mielenosoitus, jossa oli mukana sekä fasistisesti ajattelevia tavallisia ihmisiä, että puolisotilaallisia ”mustapaitoja.” Mielenosoitus päättyi siihen, kun kuningas Victor Emmanuel III nimitti Mussolinin pääministeriksi välttääkseen aseellisen konfliktin. Vuonna 1925 alkoi fasistipuolueen diktatuuri, joka päättyi vuonna 1945.
Elokuvan on ohjannut Ark Cousin. Hän käsittelee vaikuttavaa aihetta itselleen ominaisella valokuvien, videoklippien ja kerronnan yhdistelmällä. Historian tarkastelun lisäksi Cousin tekee vertauksia ajankohtaisiin poliittisiin ilmiöihin, kuten äärioikeiston nousuun. Elokuvan julkaisuvuonna 2022 tapahtumista oli 100 vuotta, joten tarkoituksena on muistuttaa Euroopan raskaasta historiasta ja toisaalta oppia siitä.
Jonain päivänä tämä kaikki on sinun
Vuokraamossa: 26.6.
IMDb: 6,5
Genre: Draama
Ikäraja: 7
Kesto: 1 t 46 min
”Jonain päivänä tämä kaikki on sinun.” Näin sanovat vanhemmat (Peter Haber, Suzanne Reuter) lapsilleen, kun he saapuvat vanhaan kotiinsa maalle juhlistamaan isän 70-vuotispäivää. Tämä ruotsalainen draama kertoo tarinan sukupolvien välisistä kuiluista ja juurista. Elokuvan on ohjannut Andreas Öhnman.
Vanhemmat omistavat metsää ja pyörittävät sahaa. Paikan päällä selviää, että he ovat päättäneet luovuttaa metsät lapsistaan sille, joka on valmis muuttamaan takaisin maalle pitämään huolta arvokkaasta perinnöstä. Vanhemmat eivät halua, että metsää jaetaan, joten yksi lapsista saisi koko metsän ja muut taas rahallisen korvauksen. Innostuuko heistä yksikään tarjouksesta?
Elokuvassa keskitytään pohtimaan, kuka lopulta perii metsän. Päähenkilö Lisa (Karin Franz Körlof) on menestynyt sarjakuvapiirtäjä ja perheen taiteilija. Kaikki sulkevat hänet pois vaihtoehdoista, sillä sisar (Liv Mjönes) ja veli (Filip Berg) ovat perheellisiä, ja vaikuttavat vastuullisemmilta hoitamaan metsää. Aluksi Lisa on samaa mieltä, mutta metsä alkaa kiehtoa häntä yhä enemmän. Maalle muutto voisi olla ratkaisu hänen henkilökohtaisiin ongelmiinsa, mutta toisaalta lapsuuden maisemat myös muistuttavat raskaasta traumasta.
"Jonain päivänä tämä kaikki on sinun" on sukudraama, jossa käsitellään erityisesti päähenkilö Lisan koskettavia lapsuudenkokemuksia. Elokuvan aikana hän joutuu kohtaamaan menneisyyden haamut ja etsimään merkitystä sekä omalle elämälleen että perheen historialle.
Tarjonta on siis laajaa taas kerran, nämähän olivat vain nostoja! Kurkkaa koko valikoima ja luo Telia Play -tunnukset täältä. Aurinkoista kesän jatkoa ja antoisia elokuvahetkiä kaikille
Lue myös: