Tällä kertaa viikon elokuvauutuuksina esittelemme draamaelokuvan The Professor and the Madman, jossa perehdytään sanakirjan kokoamiseen sekä koko perheen animaatioelokuvan Vakoojat valepuvuissa. Molemmat uutuuselokuvat löydät meidän Telia TV vuokraamosta. Jos et ole vielä ottanut Telia TV:tä käyttöösi, pääset tilaamaan maksuttomat tunnukset meidän verkkosivuilta. Ensimmäisen elokuvan saat vuokrattua maksutta.
The Professor and the Madman
Ikäraja: K16
Kesto: 124 minuuttia
Genre: Draama
The Professor and the Madman on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut elämäkerrallinen draama, joka kertoo skotlantilaisesta James Murraysta, jonka roolissa nähdään Mel Gibson. Murraysta tuli vuonna 1879 Oxford University Press -projektin johtaja ja hän alkoi kasata maailmankuulua sanakirjaa, Oxford English Dictionarya, joka on valmistunut ensimmäisen kerran vuonna 1928. Murrayn sivistys ja valtava kielitaito vakuutti muut professorit hänen osaamisestaan, vaikka Murray ei ollut perinteisen akateemisesti oppinut mies, koska hän jätti koulun kesken 14-vuotiaana. Muiden hyväksyntä sai kuitenkin Murrayn omistamaan elämänsä sanojen ja niiden merkityksen selvittämiselle.
Murray ei kuitenkaan kasannut kirjaa yksinään, vaan hänellä oli useita apulaisia, jotka auttoivat kirjan teossa. Yksi häntä auttanut oli William Chester Minor, joka tuomittiin Englannissa vuonna 1872 Broadmoorin vankimielisairaalaan. Hänen roolissaan nähdään Sean Penn. Minoria syytettiin George Merrittin murhasta, mutta hänet todettiin syyntakeettomaksi eikä hän saanut syytettä. Minor oli entinen USA:n armeijan lääkäri ja hän kärsi skitsofreniasta. Kirjan kokoamisen yhteydessä Murraysta ja Minorista tuli hyviä ystäviä.
Elokuvassa seurataan Murrayn tehtävää luoda Oxford English Dictionary ja hän kerääkin ympäri maailmaa vapaaehtoisia, jotka puhuvat englantia. Hän kirjoittaa ihmisille vetoomuksen, jossa pyytää heitä antamaan tietoja siitä, mitä sanoja he käyttävät, miten ja mistä ne ovat tulleet. Kirjakauppiaat, kirjastonhoitajat ja lehdenjakajat jakavat vetoomuksia ja papereita kerääntyy paljon. Samaan aikaan tohtori Richard Brayne (Stephen Dillane) vastaanottaa Minorin vankimielisairaalaan.
Vankimielisairaalassa Minor pelastaa nuoren vartijan hengen ja saa tästä syystä etuoikeuksia. Hän saa huoneen, jossa voi maalata ja samalla hänelle annetaan pääsy harvinaisten kirjojen kirjastoon. Minor löytääkin yhden Murrayn vetoomuksista ja pian hänestä tulee pakkomielteinen tutkija, jota sanakirja-projekti tarvitsee. Kun lehdistö saa kuulla, että yksi sanakirjan avustajista on hullu murhaaja, Oxford University Pressin edustajat uhkaavat poistaa Murrayn hänen elämäntyöstään.
Simon Winchester kirjoitti kirjan The Surgeon of Crowthorne vuonna 1998, joka kertoo Murrayn ja Minorin ystävyydestä. Mel Gibson hankki kyseisen kirjan elokuvaoikeudet itselleen heti samana vuonna. Gibsonin oli tarkoitus myös ohjata elokuva, mutta lopulta hän päätyi pelkästään näyttelemään Murrayn roolin. Elokuvan on ohjannut iranilaissyntyinen Farhad Safinia, mutta leffaan on merkitty ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi nimimerkki P.B. Sherman. Tämä juontaa juurensa oikeuskiistaan, jossa Gibson haastoi Voltage Picturesin oikeuteen, koska studio ei antanut ohjaajalle viittä ylimääräistä kuvauspäivää Oxfordissa, eikä mahdollisuutta leikata elokuvaa oman näkemyksensä mukaan. Gibson hävisi jutun ja Farhad Safinia ei halua olla tämän version kanssa missään tekemisissä.
Elokuva on mielenkiintoinen katsaus historialliseen aiheeseen ja Mel Gibson tekee hienon roolisuorituksen Murrayna. Myös ajankuva sekä lavastus ovat näyttäviä. Elokuvassa kuitenkin näkyy jonkin verran tuotannon ongelmat ja esimerkiksi elokuvan hahmot eivät vanhene, vaikka aikaa mennään eteenpäin. Ainoa hahmo, joka näyttää vanhenevan ajan myötä on Minor, kun taas Murrayn lapset pysyvät muuttumattomina. Elokuvan teema voi tuntua erikoiselta, mutta se sisältää paljon kiinnostavia yksityiskohtia historiasta ja onkin siksi hyvin varteenotettava vaihtoehto leffavalinnaksi.
Arvostelija: @HannaMarikaL
Vakoojat valepuvuissa
Ikäraja: K7
Kesto: 102 minuuttia
Genre: Koko perheen animaatio
Vakoojat valepuvuissa elokuva hauskuuttaa koko perhettä. Animaation nokkela huumori ja mukaansatempaava tarina pitää niin vanhemman kuin pienemmänkin katsojan tiukasti mukana elokuvan loppuun saakka. Toiminta-animaatio alkaa veikeästi jo alkutekstikohtauksessa, kenties vanhemmille katsojille tutulla 007-elokuvien tyylillä. Elokuvaan on viljelty myös muita agenttielokuvista tuttuja sisäpiirivitsejä genren faneja ilahduttamaan.
Lance Sterling (alkuperäisäänenä Will Smith, Suomessa Mikko Penttilä) on huippuluokan agentti, joka jahtaa rikollisia ympäri maailmaa. Tyylikkäästi pukeutuva, supliikki ja karismaattinen Lance on peloton mies, jonka kaikki tuntevat – huolimatta siitä, että hän on salainen agentti. Samaisessa salaisessa agenttipalvelussa työskentelevä Walter Beckett (alkuperäisäänenä Tom Holland, Suomessa Henri Piispanen) keksii vempaimet Lancen käyttöön. Varustevastaava Walter on täysin vastakohta kollegaansa verrattuna. Jokseenkin sosiaalisesti kömpelö keksijä uskoo ehdottomasti rauhaan ja rakkauteen, maailma tulisi pelastaa ilman väkivaltaa.
Tiukassa paikassa agentti Lancen erikoistaitoja tarvittaisiin superpahiksen kiinni ottamiseksi. Homma ei kuitenkaan mene aivan putkeen. Keksijänero Walterin biodynaaminen kadottaja vastoin suunnitelmaa muuttaa agentti Lancen puluksi. Pulun muoto saattaa olla Lancen egolle kolaus, mutta se ei kuitenkaan estä taistelua rikollisuutta vastaan. Siitä saattaa olla jossain määrin jopa hyötyä! Erikoinen tilanne ajaakin kaksikon työskentelemään tiukasti tiiminä, koska muutoin koko maailma olisi vaarassa.
Lukuisat Walterin kehittämät työkalut ja laitteet ovat toinen toistaan omituisempia ja mielikuvituksellisempia. Huolimatta siitä, että kyseessä on nuoremmalle yleisölle suunnattu elokuva, ei toimintakohtauksia ole lähdetty hillitsemään, vaan päinvastoin! Kohtauksissa nähdään räjähdyksiä ja pamauksia, toki menemättä väkivaltaisiin yksityiskohtiin. Tilanteet voivat kuitenkin olla sen verran jännittäviä, että ikärajasuositusta on syytä noudattaa. Popparit esiin ja viihtymään, vaikka koko perheen kesken!
Arvostelija: @MinnaLN
Lue lisää: