Lukemia nyt tuonne 142279. Rssi -51. Rsrp -70. Rsrq -13 . nopeudet n.2/14 4gssä.3gssä 15/2. Oisko kuiten suunta nyt parempi..mutta häiriöitäkö seassa(rsrq) lopetti loikkimisen../katkomisenon pysynyt lte800
No niin, jatketaan taas.
Nyt kävin katsomassa tätä antennia: https://www.4g-antennit.fi/product/320/csg-networks-18dbi-4glte-suunta-antenni-800mhz-10-metrin-kaapelilla
Sehän on pelkästään 800MHz antenni, joten tuohon siellä alueella toimivaan LTE800-verkkoon juuri tarkoitettu, mutta EI 3G-verkkoon. Nämä 3G-verkot toimivat alimmillaan 900MHz alueella ja tuon antennin toiminta loppuu ennen sitä. Jotenkin kuitenkin, yllättävn hyvin, näkyy silti pelaavan 900MHz 3G-verkossa. Vai olenko taas katsonut väärää antennia?
Mutta noihin 4G-LTE arvoihin, niin nehän ovat vallan loistavia. Hyvänen aika jos "raaka" signaalin rf-taso on -50dBm luokkaa ja tärkeä resurssiblokin taso sekin peräti -70dBm niin ei voi parempaa enää toivoa. Myös RSRQ-arvo on hyvä, ei erinomainen, mutta hyvä kuitenkin, joten ei selitä ongelmaa. Kyllä antenni + kaapelointi + suuntaus pelaa!
Taitaa nyt vain olla yksinkertaisesti tukiasema kovin ruuhkainen. Ja sille ei oikein me voida mitään.
Ainahan reititin voi olla vialla, niin onko koeiltu jotain toista?
Lisään vielä....
Tuon SINR-arvo olisi oikeastaan hyvä löytää, mutta sitä ei nyt siten tainnut saada.
Tuolla arvolla olisi paljastunut mahdollinen reitittimen oma vastaanottimen lievä vika, jos se olisi tässä tapauksessa huono. Vastaanottimen kantataajuusosa saattaa tuottaa kohinaa (vialla), joka heikentää tuota arvoa. Näin ollen bittien ilmaisussa tulee virheitä ja sitä kautta nopeus tippuu.
Pelkkä rf-osan RSRQ ei vielä kerro ihan kaikkea, mutta antaa olettaa jotain.
Hmm..ok. Kävin tuossa kauppareissun ohessa cellmappaan noita teitä laajemmalta..varmaan päivittynyt jo. Taas katkoo tuota 4g:tä. Jatkuvasti pelkkää N/A:ta joka kohtaan( kun RSRQ loikkii/ylittää -20) Tosiaan, kuormitushan selviää tuossa jos yönsilmässä kokeilee nopeuksia. Enpä ole kokeillut toisella reitittimellä..eikä taida olla ystäväpiirissäkään moista kapistusta että lainaisi. Tähän nyt ei siis esimerkiksi auta heittää enää toista antennia seuraksi?
On kai tuossa reitittimessä huihai vai mikä se oli oltava jokin vika. Ei tuollaisilla signaaleilla pitäisi mitenkään katkoa ja kiinteällä hyvällä mastoantennilla vielä.
Kokeile puhelimella sekä ulkona että sisällä speedtestiä ja ota samalla cellmapperista arvot ylös.
Moi. Tulokset puhelimella on ihan *******tiä. 1/1 oli sisällä tai ulkona. Cellmapperin lukemat: RSRP:-102 RSS:-115 ja RSRQ -15. Näyttää tuo huihai menevän totaalisesti jumiin kun "kadottaa"? 4g yhteyden..pakko buutata tai vaihtaa 3glle. Lukemat ei oo illan mittaan parantuneet. 2-5/10 ja 3gllä 15/2. Kun huawein valikosta seuraa niin tuo rsrq seilaa hurjasti.10-21 välillä ja sit tulee N/A ja menee jumiin.
Johan nyt... RSRQ vaihtelee kuormituksen mukaan, se tulee muistaa mutta yli 15 alkaa olla se toimimaton kuten jo huomaatkin... Kuten sanos että laitteessa vikaa tai sitten vain ei saa toimimaan millään keinoilla.
Niinpä. Olisi mielenkiintoista kuulla tähän jonkun Soneralaisen kanta..meneekö niihin vaihteluväleihin
no vikailmoitusta taas laitettu
RSRQ -13 arvo on kyllä jo surkean puolella. Ehdottomasti pitäisi olla -10 tai parempi (idle-tilassa siis).
Kyllä tuo arvo parempi voisi olla, mutta ei se mielestäni nyt sentään surkea ole.
Itselläni on tässä sisällä puhelimessa RSRQ-arvo tasaisesti -14dB. Nopeudeksi saan 10...12M/3...5M. Kieltämättä paremmin voisi olla. Tärkeintä kuitenkin, että pysyy stabiilina. Siispä 4G-yhteys pysyy koko ajan päällä ja toimii luotettavasti tuolla mainitulla nopeudella. Näinkään hyvin ei ole asiat lla.
Jotain hämärää nyt tuolla Iin ihmemiehellä täytyy olla, jos kerran temppuilee. Ehdelleen ehdottaisin toisen reitittimen kokeilua. Matka ei ole pitkä, käytössä hyvä ulkoantenni ja taajuuskin "vain" 800MHz, niin ihme on, kun ei toimi. Puhelimella oli kyllä myös toiminta aika heikkoa (suoran sanottuna onnetonta), mutta sillä ei voi nyt täysin vetää johtopäätöstä, vaikka viittaa huonoon verkon toimintaa ko. alueella. Pitäisi toimia paremmin sekin, ei siitä mihinkään pääse.
Iin ihmemies
on tässä työpäivän jälkeen "ajellut" nopeuksia.. Tuntuu jotenkin heränneen eloon? Nopeudet nyt 6-14/18-25 tämä siis 4gssä. 3gssä 18/4 Ja se rsrq on pysynyt 10-11 Eikä ainakaan toistaiseksi ole katkonut huaweita nurin.. Puhelimella ei tosiaan irtoa käytännössä mitää 4gllä. n.2/3
Tai siis..kun kello löi 18:00, löi rsrq -15. Ja taas madellaan
Mulla on nyt tähän yksi teoria. On aika teknistä juttua, mutta koitan yksinkertaistaa.
Tuo RSRQ-arvo on yksinkertaistettuna "oman" signaalin tasoero verrattuna kaikkien signaalien (oman ja vieraiden) kokonaissummaan. Teknisenä kaavana se on RSRQ = N x (RSRP/RSSI). Missä RSSI on koko taajuuskaistan (käytetty operaattorin kaista esim. 10 tai 20MHz) signaalin taso. RSRP on taas kyseisen tukiaseman signaalin taso yhdestä resurssiyksiköstä, johon päätelaite on kytkeytynyt. Tukiaseman lähettamä signaali on palasteltu aika ja taajuuslohkoihin. Päätelaite siis mittaa tuon yhden lohkon signaalintason. Toisin sanoen tukiaseman signaalissa on aikavälejä (timeslot) ja osakantoaaltoja (frequency division). Kun otetaan käyttöön tietyt aikavälit ja tietyt osakantoaallot, on käytössä resurssilohko.
Tilanteessa, jossa päätelaite vastaanottaa jotain järkevää dataa, joko valmiustilassa tai aktiivitilassa, käytetään tiedon siirtoon useampia resurssilohkoja tarpeen mukaan. Näin ollen "hyötysignaalin" tehotaso kasvaa, kun signaalin määrä kasvaa niin aika kuin taajuustasossakin. RSSI on koko kaistalla oleva signaalin taso, jossa on mukana myös kaikkien muidenkin solujen (ja tukiasemien) signaali (vain oman operaattorin tietenkin), jotka yleensä ko. paikkaan kantaa. Ne ovat häiritsevää signaalia eli nostavat taustakohinaa ko. taajuuskaistalla.
Jokainen lähete on koodattu omalla koodilla. Mitä enemmän vastaanottopaikalle kantaa "vieraita" signaaleja niin omasta solusta kuin muistakin alueen soluista, sitä vaikeammaksi käy tietyn signaalin purkaminen. Eli laatu heikkenee. Nyt jos ajatellaan, että ollaan paikassa, jossa ei oikein mikään solu tee kunnolla dominoivaa signaalia, niin tilanne vaikeutuu. Häiriötaso nousee suhteessa omaan hyötysignaaliin. Tilanne helpottuu, kun päästään lähemmäs palvelevaa solua tai ei toivottujen solujen signaalit saadaan vaimennettua. Nyt tällä suunta-antennilla pitäisi löytyä tähän juuri apuja, kun se voimistaa halutun solun signaalia ja vaimentaa muita.
Nyt vaikuttaa siltä, ettei kysyjällä tapahdu toivottua tilannetta, vaan vieraat signaalit tulevat antenniin kuitenkin jostain kautta esim. heijastumalla. Tätä ajatusta tukee sekin, kun oletettuna suurien käyttäjämäärien aikana tilannne pahenee selvästi. Eli koko laajan alueen käyttäjät lisäävät häiriötasoa ja tähän mukaan vielä oman palvelevan solun kapasiteetin tippuminen, niin tulos voi olla tuollainen. Järjestelmän pitäisi sietää samanaikaisten häiritsevien signaalien runsastakin määrää, mutta käytännössä tietyssä paikassa voi käydä huonosti. Vastaanottimissakin lienee yksilöeroja.
Täysin poissuljettu (en tiedä) ei tietenkään ole sekään, että kilpailevan operaattorin tukiasema on hyvin lähellä samassa suunnassa johon antenni suunnattu ja "tukkii" vastaanottimen hyvin voimakkalla signaalillaan. Vastaanottimen ei pitäisi olla tästä moksiskaan, hyvän selektiivisyytensä vuoksi, mutta nimenomaan jokin pieni yksilövika laitteessa on mahdollista tältä osin.
Tapaus on mielestäni hankala, mutta viitteet johonkin edellä kuvailemaani yleiseen häriötason voimakkaaseen nousuun tiettynä ruuhka-aikana muista soluista (samalla kaistalla kun ovat) voisi olla ongelman ydin. Jos näin on ja käytännössä suunta-antennilla on mahdollista kokeilla saada signaalia useista eri tukiasemista, niin sitä voisi yrittää vastaanottaa jostain eri ilmansuunnasta. Tilanne voi parantua, vaikka onkin suunnattu johonkin hivenen kauempana olevaan tukiasemaan.
Termos taas! Päivän tässä puuhaillut katolla
säätänyt ja suunnannut
lopputulema on se, että on ihan yks lysti mihin tuota kääntelee..lukemat ei juurikaan muutu ja yhteys hidas niinku näemmä 'kuuluukin'. Ja yllätys yllätys..vikailmoitukseen ei taaskaan olla vastattu. Nyt se osoittaa otavaa
onpahan saanu naapurit ainakin viihdettä katteltavakseen ku ukko riepu hansfree naamalla jeesustaa rouvan kanssa rsrq:sta ym *******tiä puhelimeen
Ei se kannata Soneran verkon kanssa enää "tapella". Kun ei toimi toivotulla tavalla, niin ei toimi. Kun tarvitsee kunnon (nopeaa) mobiilia nettiä kiinteiden vastaavien yhteyksien puuttuessa, silloin se on saatava toimimaan parhaalla tavalla kyseisellä alueella. Joten...
Vaihto vaan toiseen operaatoriin ja Saunalahtea (Elisa) kokeilisin. Sehän on "tutkitusti" Suomen paras tällä saralla. Ei muuta kuin sanot vain "näkemiin Sonera".
ps. Oliko tuolla alueella saatavana valokuituliittymää?
ps2. Olen muutamissa paikoissa huomannut omakohtaisesti käyttäjäkokemuksella, että Sonera ei panosta taajamissa 4G-verkkoihin kunnolla, mikäli siellä on saatavana kiinteä netti. Riittää kunhan tarjolla on ADSL (8-24M). Tällöin näyttävät selvästi rakentavan 4G-verkon taajaman ulkopuolelle. Sitä vastoin 3G kyllä toimii, mutta sehän onkin jo sitten rakennettu pelkkää puhelinta varten (puhelut ja puhelimen oma netti). Ja tuohon 3G riittää.
Vastaavasti kilpaileva operaattori esim. Elisa toimii noilla alueilla useasti juuri päinvastoin. Kiinteää nettiä ei saa, mutta sitten 4G verkko toimiikin todella hyvin.
@kefiiri kirjoitti:
Ei se kannata Soneran verkon kanssa enää "tapella". Kun ei toimi toivotulla tavalla, niin ei toimi. Kun tarvitsee kunnon (nopeaa) mobiilia nettiä kiinteiden vastaavien yhteyksien puuttuessa, silloin se on saatava toimimaan parhaalla tavalla kyseisellä alueella. Joten...
Vaihto vaan toiseen operaatoriin ja Saunalahtea (Elisa) kokeilisin. Sehän on "tutkitusti" Suomen paras tällä saralla. Ei muuta kuin sanot vain "näkemiin Sonera".
ps. Oliko tuolla alueella saatavana valokuituliittymää?
Tutkitusti kattava 4G verkko rakennettu täälä Turussa siten että tukiasemia niin harvakseltaan... Alueellani ei kuulu ollenkaan 4G:tä ja hyvä jos Elisan 3G kuuluu, Soneralla mennään eteenpäin. Kattavin tarkoittaa sitä että saat juuri ja juuri yhteyden tukiasemaan.
---
Totta kai silti testaa miten Elisa ja DNA toimii, Prepaid ei kalliita ja voi kokeilla myös nopeuksia. Silti pidän sijaintiasi hankalana, mutta voit toki saada muillakin operaattoreilta parempia nopeuksia. Mittaamalla sen tiedät sitten.
. Lue tuo lisäämäni jälkikirjoitus.
Ei ollut kun kirjoitin :)
DNA ei kuulu kaikkialla mutta rakentaa tiivisti verkon kun sen rakentaa. Sen olen huomannut tossa Cellmapper mittausten aikana.
Sonera kyllä aika hyvin rakentanut LTE verkkoa täälä Turussa, niin kuin DNA...
Elisa ei varmaan viitsi ollenkaan kilpailla mutta useilla alueilla missä on tätä ADSL täälä Turussa niin ei sielä Elisa toimi ollenkaan, Sonera heikosti ja DNA joten kuten....
Muutamilla muillakin alueilla jossa pelkkää ADSL toimii DNA ja Sonera paremmin kuin Elisa.
En allekirjoita kaikkea mutta minusta tärkein on testaus. Että tänne kaupungin taajamille voisi se Elisakin tuoda sitä LTE yhteyttä, Sonera ja DNA toimii... Sekä poistaa alue kuuluvuuskartasta se typerä yksi tähti kun tukiasema 1km päässä ja ei tää oo kuin kerrostaloalue, eli katolla voisi kokeilla jos saisi 800Mhz LTE taajamassa... Sellaisen taisin saada juuri ja juuri mäen päällä.
Cellmapperistä voi katsella hyvin mittauksia täälä Turussa, DNA:ta vielä kesken mutta Elisa ja Sonera on aika hyvin jo
Minulla on kaksi pienemmän taajaman tapausta, jotka toimivat juuri kirjoittamallani tavalla.
Molemmissa taajamissa saa 24M ADSLn. Kummassakin kunnassa on Soneran LTE800, mutta ne eivät toimi taajamassa käytännössä juuri ollenkaan, vain muutaman megan saa nopeutta. Nämä molemmat kunnat ovat ns. entisen Telen eli nyk. Soneran alueita.
Sitä vastoin alueelle ei saa DNAn tai Elisan kiinteää nettiä ollenkaan. Vastapainoksi saa nopean 4G netin.
Minusta tämä näyttää selvältä tietoiselta ratkaisulta.
Nyt tarkoitan pieniä taajamia. Isot kaupungit ovat asia erikseen.
Olet oikeassa noitakin on.
Jos se on Soneran aluetta niin totta kai DNA ja Elisa haluaa päästä sinne. Tulikin mieleen yksi alue jonne ollaan jo raportoitu että 1800Mhz tukari olisi välttämätön koska sielä on selvää ruuhkaa, Turun Paattinen hyvä esimerkki. Eli Elisalla menee sitten se 100Mbps kevyesti.
Mutta myös Elisa tekee samaa, myös toisessa alueella on missä saa Elisa ADSL 24Mbps mutta 4G ei kovinkaan hyvä verraten Sonera ja DNA... Elisan tukiasema liian kaukana.
---
Taisin kuullakin Soneran tavasta rakentaa eli ADSL juurikin pidetään tota toimivana (onhan siinä ainakin hidas uppi) joten valokuitua rakennetaan juurikin sinne missä ei Soneran omaa verkkoa ole.
Uskon että Elisa toimii vähän samalla tavalla.
DNA taas toimii sillä tavalla että yhteen alueeseen toimiva 4G ja sitten vasta toiseen. Muut toimii sillä tekniikalla että paras kuuluvuus mutta nopeus eri asia... Ehkä tässä syy miksi DNA:lla on nopein 4G kun ei vain ruuhkaannu nopeasti ja samalla toki ei ole kattavin.
---
En kuitenkaan lähde väittelemään enemmän, tärkein on mittaus, ja keskustelun aloittelija jo on käyttänyt Cellmapper sovellusta ja toivottavast sinäkin . Että saadaan tarkkaa tietoa missä todellisuudessa kuuluu mikäkin operaattori.
DNA:han tarjoaa saatavuuskyselyssa tuplakaistaa, joka monessa paikassa itse asiassa on kaksi 4G-liittymää.
@PasiS kirjoitti:
DNA:han tarjoaa saatavuuskyselyssa tuplakaistaa, joka monessa paikassa itse asiassa on kaksi 4G-liittymää.
Juu, tuo on kyllä aika erikoinen että yritetään myydä tuplana... kai siitä saa rahaa kun myydään kaksi liittymää kerralla... ja loppujen lopuksi tavis käyttää yhtä...
Jatkan vielä...
Kunnissa, joissa on suhteellisen pieni taajama, mutta ovat pinta-alaltaan laajoja ja vakituinen asutus levinnyt laajalle alueelle, on selvä tilaus 800MHz 4G-verkolle. Sen tehtävä on kantaa kauas, sinne missä kiinteää nettiä ei saa. Näin saadaan edes jonkinlainen tyydyttävä nettiyhteys kaikille. Sitä vastoin aivan taajamassa asuvat voivat edelleen ottaa kiinteän netin kuparikaapelia pitkin. Näin siis useimmiten.
Tuo 4G tukiasema(t) on sijoitettu otolliseen paikkaan ja antennit suunnattu siten, että pääsääntöisesti nämä käyttäjät, jotka eivät saa kuparikaapeliyhteyttä, saavat mobiilin yhteyden. Tämä johtaa siihen, että aivan taajamassa asuvat eivät saa kunnollista 4G yhteyttä. Heille tarjotaan kyllä 3G yhteyttä normaaliin puhelinkäyttöön.
Taajamassa tuo 4G yhteys on olemassa, mutta tukiaseman ollessa kohtuu lähellä, niin pääsignaali "pyyhkii yli" antennisuuntausten ja maston vuoksi. Jos signaali mastosta haluttaisiin lähelle, asenettaisiin ne nk. tilttiin. Näin ei nyt tehdä, kun signaalin pitää edetä kauas. Taajamassa signaali on näiden asennusten vuoksi enemmän tai vähemmän erilaisten heijastusten summa. Se tuottaa laatuongelmaa, kun heijastukset eivät pysy stabiilina.
Isoissa kaupungeissa on tottakai mobiileja käyttäjiä niin paljon, että siellä pitää myös 4G verkon toimia hyvin. Silloin kiinteä netti ja mobiilinetti ovat tarpeen molemmat. Kotona käytetään kiinteää ja liikkuessa mobiilia. Kyllä käyttäjämäärät ja käyttötarkoitus ratkaisevat paljon.
ps.@olkitu lainaus: "En kuitenkaan lähde väittelemään enemmän, tärkein on mittaus, ja keskustelun aloittelija jo on käyttänyt Cellmapper sovellusta ja toivottavast sinäkin . Että saadaan tarkkaa tietoa missä todellisuudessa kuuluu mikäkin operaattori."
Miksi käyttäjien pitäisi näitä mittailla? Sehän on oikeasti operaattorin tehtävä!
Jatkan taas, kun tuli tähän "yllytystä".
Myönnän, että olen cellmapperilla mittaillut, ei siinä mitään. Lähinnä kiinnostuksen vuoksi. Johtuu ehkä omasta ammatistani ja kokemuksestani.
Kuitenkin ei tämä tällainen tekninen mittailu kuulu loppukäyttäjille. Se on täysin operaattoreiden hommaa, jonka he tekevät itse tai alihankintana. Suuntaushan näkyy vähän joka asiassa olevan niin, että käyttäjät toimivat testaajina. Ei näin!
Itse olen ollut mobiilioperaattorin palveluksessa joskus aikaa sitten juurikin mm. näiden mittausasioiden tiimoilta. Siihen aikaan oli itsestään selvää, että nämä asiat mitataan itse. Myös muille operaattoreille tehtiin tätä palvelua. Mittauskalustokin oli vähän jotain muuta kuin pelkkä puhelin. Sieltä sai tosi paljon dataa. Oikeastaan melkein joka mittauskerta löytyi jotain parannettavaa. Pahoja suoranaisia mokiakin löytyi. Nykyään kai sitten operaattorit tekevät tätä minimipanostuksin ja korjauksia sitten tehdään kun tehdään vasta asiakaspalautteen myötä. Josko silloinkaan!
Allekirjoitan kirjoituksen nyt.
Yhteisverkko on minusta vasta mielenkiintoinen kun tarkoitus tarjota ilmeisesti 800 + 1800 verkkoa, CA:na. Kunhan kaverini saa pohjoisessa tuon Yhteisverkon tässä lähiakoina niin pääsee tutkimaan vähän enemmän sitä ja tekemään mitauksia. Toteuttaako esimerkiksi syrjäseuduilla 800 + 800 (ja tukeeko päätelaitteet 800 + 800 CA:ta, senhän maksimi sitten on se 150Mbps, kun kaksi 800 taajuuskaistaa yhdistetään), jos mukamas käytetään kaikkialla LTE-A:ta. Turha keskellä metsää käyttää tota 800 + 1800 ollenkaan...
---
Olet oikeassa että mittaukset kuuluvat operaattorille mutta mistä me saamme sellaista tietoa mitä operaattorilla on. Kerrotaan että kuuluu hyvin mutta tukiasema vaan 1km päässä jonkun kaupan katolla (joka ei sitten oo korkealla) niin pitäisi mukamas sieltä kuulua? Näkee sen nyt kartassa hyvinkin että kyseessä kerrostalo alue eikä täälä nyt mikään mee läpi niin mukavasti.
Operaattorilla toki omat mittauslaitteet mutta kuluttaja tuskinpa lähtee maksamaan. Onhan nyt Cellmapper tarpeeksi hyvä kuluttajalle ja kun saa helposti puhelimeen. Puhelimet onneksi vielä jokaisella melkeinpä aina mukana niin mittaus on helppoa.