Skip to main content

soneran peittoalueen kartta näyttää että olis aito 4G tässä kohteessa mutta ei vaan olekaan. laite e5776



 

Tämä tukiasema: https://www.google.fi/maps/@61.68126,27.195222,3a,90y,135.46h,93.35t/data=!3m4!1e1!3m2!1sNMmwlGtTzntaa6jmemMcZw!2e0

 

On aika outo tuo suuntaus... Ilmeisesti haluttu että lentokentällä toimii 4G


Joo, tuo oli mulla tiedossakin. Toinen lähetin suunnattu kaiketi lentokentälle ja toinen maamiehentien suuntaan. Lentokentän suuntausta en ymmärrä. On siellä muutama hassu yritys mutta kentällähän ei ole mitään vakituista toimintaa.

"Pitääkö tästä tehdä joku ilmoitus että saisi tietoa menemään eteenpäin? Karttojen mukaan ollaan siis erinomaisen kuuluvuuden alueella."

Kyllä pitää, vikailmoitus. Omilta sivuilta se käy näppärästi. Eikä mikään kuuluvuus palaute, vaan ihan vikailmoitus niin tutkivat asiaa ja saavat itse ja sinäkin todennäköisesti hieman paremman kuvan siitä millainen kuuluvuus alueella on.

Mullakin oli täällä yhdessä vaiheessa erinomainen kuuluvuus, mutta verkkoa ei löytynyt edes ulkona. Tein vikarin ja sain tietää, että 1800MHz lähettimelle oli tehty vähän turhan optimistinen kuuluvuus alue. Parasta tietysti oli se, että kun kuuluvuusaluekarttaa seuraavan kerran päivitettiin, oli sekin korjaantunut, eli oli erinomainen kuuluvuus hävinnyt alueelta.:manvery-happy:

Kannatta olla yhteydessä operaattoriin, ei se Sonera niin puukorvainen ole, kyllä ne kuuntelee.


Tein soneralle vikailmoituksen. Tylyn asiallinen vastaus tuli että meitä lähin tukiasema on tuo jo aiemmin mainittu tyhjää lentokenttää palveleva. Suuntaukset eivät siis ole meille suotuisat, eikä ole tiedossa eikä rakenteilla mitään uusiakaan tukiasemia piste. Näillä mennään!

Moi @nette17 ja tervetuloa Klaaniin!



 



Onkos tuo kuuluvuusasia jo ratkennut?



Yhdessä-palvelu tukee tosiaan 4G-verkkoa, ja uudet kortit varmasti myös. Onhan poikien puhelimet sellaisia, jotka myös tukevat 4G:tä? Ja onhan asetukset myös tarkistettu, että laitteet mobiilidatan asetusten myötä myös ovat ok?



 



Mikäli ei kuitenkaan pelitä, voisi olla ihan hyvä olla yhteydessä meidän vikapuolelle, Omien Sivujen kautta tai soittamalla. :)



Kuten myös muutoinkin, mikäli jotain ongelmia on. :)



 



Peittoaluekartat ovat suuntaa antavia, eli siis ns. laskennallisia.



Kuuluvuuteen vaikuttaa mm. maastovaihtelut, rakennusten rakenteet, ruuhkat, käytössä olevat laitteet sekä liittymä.



@jaasarto kirjoitti:
Tein soneralle vikailmoituksen. Tylyn asiallinen vastaus tuli että meitä lähin tukiasema on tuo jo aiemmin mainittu tyhjää lentokenttää palveleva. Suuntaukset eivät siis ole meille suotuisat, eikä ole tiedossa eikä rakenteilla mitään uusiakaan tukiasemia piste. Näillä mennään!

Just näin kävi minullekin, sillä erotuksella, että luvattiin vuoden sisään toinen tukari, josta sitten on 4G-verkko tännekin saatu.

Eli kuuluvuuskartat on edelleen "viihdettä", tai viitteellisiä. Silti silloin kun kartta näyttää erinomaista kuuluvuutta, mutta verkkoa ei löydy, kannattaa vikailmoitus tehdä.


Kävin Elisan palstalla ja siellä oli ihan samanlaista valitusta kuuluvuuskartoista. Mielestäni operaattoreiden kannattaisi lopettaa asiakkaiden "huijaaminen" eli suuntaa antavien karttojen kanssa kikkailu. Se kolahtaa aina loppupeleissä omaan nilkkaan. Jos kerta paremmat kartat ovat olemassa niin käytetään niitä hyödyksi. Loppuisi tämä ainainen valitus ja tulisi enemmän tyytyväisiä asiakkaita kun laitteet yllättäen toimiikin vaikka ei välttämättä edes pitäisi. :)  


Jännä juttu tämä 4G-kuuluvuus, itselläni on RSRP -70DB mutta RSRQ onkin yleensä yli -10DB, joten liittymä on käytännössä todella epävarma ja nopeus välillä 2-25mbit/s. Mitenhän tuon RSRQ saisi paremmaksi, Soneran asiakaspalvelu ei ainakaan ymmärrä tuosta mitään?

 

Tukiasema 1,6km päässä, tarkkaa paikkaahan ei kerrota mutta luulen tietäväni sen, käytännössä tukiasema näkyy silmilläkin. Antennit suunnattu suoraan tukiasemaan mutta silti tuo RSRQ hyppii, ja ilta 9 jälkeen liittymä muuttuu käyttökelvottomaksi nopeuden sekä pingien takia...


Itse tein viime talvena kovasti töitä E3276:n kanssa. Käytin apuna MDMA ohjelmaa:

http://www.siptune.net/tiki-index.php?page=MDMA

Mokkula kytketään esim. 2m usb kaapelilla läppäriin kiinni ja laitetaan ohjelma käyntiin. Näyttää reaaliaikaisesti signaalitason ja SNR-arvon. joiden perusteella voi etsiä mokkulla parhaan paikan.   

Vielä kun päivittää mokkulan firmwaren vähän parempaan niin johan alkaa data liikkua 🙂 4G:n kanssa en ole tuota vielä testannut.


Tuohon Huawei E3276 mokkulaan on näköjään tullunna uusi firmware (milloin lienee tullunna) 21.436.03.00.00. Mutta jostain syystä Mobile Broadband ei päivitä tuota firmistä. Ainoastaan vähän aikaa sitten tuli joku ohjelmapäivitys.

Satuin löytämään tältä sivulta ohjeet kuinka päivittää tuo mokkula uusimpaan firmikseen.

 

http://www.rosil.si/blog/upgrading-huawei-e3276-firmware/

 

Itselläni kun on kaksi E3276 mokkulaa (viime vuonna Sonera laittoi toisen mokkula ilmatteeksi ulkoisen tikkuantenni lisäksi jatkuvien nettiongelmien takia jotka alkoivat kun Sonera teki koko Suomessa muutostöitä mastoihin. Tätä ennen ei ollunna mitään ongelmia) joten päätin, että laitetaan toinen mokkula "teuraspölkylle" kokeeksi.

 

Eli viimeisin firmis toiseen mokkulaan ja katsotaan, että onko mitään vaikutusta sille, että viime vuoden alkuvuodesta lähtien on ollunna jatkuvia netin katkomisia.....siis mokkula putoaa pois verkosta vähän väliä vaikka mokkulassa palais 3G+ syaani (sinivihreä). Niin mikään sivu ei yllättäen lataudu kirveellekään vaikka kuinka "hakkaisit" hiiren napilla reloadata. Tai avaat uuteen välilehteen uuden sivu niin ei vain lähde välilehdessä pyörylä pyörimään millään. Kunnes katkaiset yhteyden ja luot uuden yhteyden.

 

Toinen asia mikä liittyy tähän kyseiseen mokkulaan on se, että tämä on kyseinen mokkula herkkähipiäinen Windows 8.1 käyttiksen kanssa eli nettiyhteys saattaa mennä välillä ns. rajoitettu yhteys tilaan eli tehtäväpalkin kuvakkeissa signaalinvoimakkuden päällä on yllättäen keltainen kolmio huutomerkkeineen (kuva). Normaalisti tuo liittyy WLAN yhteyksiin. Mutta tässä tapauksessa vaikka WLAN olisi otettu kokonaan pois päältä eli disabloitu niin silti nettiyhteys saattaa mennä rajoitettu tila yhteyteen.

 

Kirjoittelin Microsoftilta tästä asiasta niin totesivat, että jotkut mokkulat ovat herkempiä menemään rajoitettu tila yhteyteen. Joten onkohan kyseessä tässä mokkula tapauksessa ns. yhteensopivuus ongelmista käyttiksen kanssa.

 

Kyselin tätä asiaa jokunen aika sitten feissarissa Soneralta yksärinä mutta sainkin pari kertaa vastauksena, että heidän mielestä lataan liikaa dataa (okei olen estänyt kaikkien ohjelmien tietoturvapäivitysten hakemisen ja haen ne manuaalisesti muutaman kerran kuukaudessa) tai sitten että heidän mokkulat on tarkoitettu ainoastaan liikkuvaan käyttöön ei yhdessä kohtaan käytettäväksi.

 

Noh, katsotaan nyt miten tämä uusimmalla firmiksellä päivitetty mokkula toimii....vai onko edelleen samoja ongelmia edessä.

 

PS. En nyt löydä sitä viestiä missä eräs kirjoittaja oli kysellyt Soneran tukimastojen paikkoja ja niiden suuntauksia. Ja johon joku soneralainen oli vastannut, että ne ovat salaisia tietoja ja että niitä ei anneta julkisuuteen.

Tuohon voisin sen verran todeta, että ainakin Elisa kyllä antaa tietoja mastojensa paikoista ja mihin päin ne on suunnattu ja muuta erittäin mielenkiintoista tietoa. Kun vain marssii Elisan liikkeeseen ja kysyy, että minne päin heidän mastot on suunnattu kun antaa vain kotiosoitteensa. Itse kävin tässä vähän aikaa sitten Elisan liikkeessä niin myyjä käänsi monitorin minuun päin ja annoin osoitteen niin näytöllä oli Elisan mastot sijoitettuna kartalle ja vielä nuolet, että minne ne mötikät on suunnattu (nuo nuolet pitää tietenkin ajatella kartiomaisesti). Ja kun myyjä vei hiiren kursorin maston niin tuli luettelo jossa oli todella mielenkiintoista tietoa kuten esmes mitä tukia löytyy kyseistä mastosta (edellyttää tietenkin, että ne tiedot eivät ole sulle ihan täyttä hepreaa). Sen mitä tarkastelin niitä Elisan mastojen paikkoja ja vertailin Soneran mastojen paikkoihin (täällä missä asun) niin auttoi hahmottamaan selkeästi tiettyjä mielenkiintoisia asioita, että missä ns. mättää Soneran kuuluvuuden kanssa.

PPS. Katselin just tuota uudet tukiasemat sivustoa.....

 

http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea/verkkokartat/uudet+3g+ja+4g+tukiasemat

 

eipä vain näy kuuluvan Joensuun Utran alueen loppuihin tukimastoihin 4G tukia kevään aikana vaikka niin lupailtiin yksärinä.

 

PPPS. Tähänkin "uuteen" Klaani keskustelupalstalle piti näköjään luoda uudet tunnukset kun entiset eivät toimineetkaan enää ollenkaan.

 


E3276 on kuulemma paljon virtaa vaativa tikku, joten osa ongelmista voi johtua siitä, että usb-portin virta ei riitä tikun ladatessa 4G-verkossa. Omalla powerilla varustettua usb-hubilla voi kokeilla, auttaako. Kaikki firmwaret eivät sovellu Hilink-tikkuun, kun markkinoilla on myös sitä toista versiota. 


Kuulemani mukaan jotkut ovat latailleet 3ginfo.ru sivustolta noita firmiksiä (omalla vastuulla tietenkin). Telian 07-loppuista on ainakin kehuttu hyväksi :) 


Kilpailevan operaattorin palstalta luin, että jotkut olivat latailleet tuolta neukkujen sivulta noita Huawei firmiksiä ja ryssineet tikun melkein kelvottomaksi. Kun firmis onkin todellisuudessa ollunakin Huawei HiLinkin firmis EI Huawei firmis (tunnistaa 21 (huawei) ja 22 (hilink) firmis version ensimmäisestä numerosta......jos tunnistaa).

Tuo linkki minkä laitoin aikaisempaan viestiin. On tarkoitettu just täsmälleen Huawei E3276s-150 mokkulaan joita Sonera myy tai siis möi.

 

Näin muutaman päivän kokeiluna vois sanoa, että tuntuu siltä, että mokkula toimis NYT jopa paremmin 3G+:na (en omista 4G liittymää ja sen takia mistä kirjoitin aik. viestissä).

Joten on hiukan ihmeellistä, että kummassakin tikussa on/oli sama firmis versio. Toisen tikun sain syyskuu 2013 kun otin Sonera 3G liittymän ja 4G mokkulan. Ja kuten aik. kirjoitin niin viime vuoden syksyllä Sonera laittoi toisen samanlaisen mokkulan plus tikkuantenni (sellaisen mustan pitkulaisen) niin tässäkin oli sama firmis versio. Että ei se taida tuo Mobile Broaband ohjelma päivitellä tikun firmistä kuin ainoastaan ohjelmistopuolta???

 

Mitä taasen tulee tuohon tikun virran tarpeeseen niin luulis sitä läppärin USBista löytyvän niin paljon virtaa kuin tikku tarvitsee.

 

 Sekä jaasarto sinun pikkuvinkistä ajattelin päivittää ja "uhrata" toinen mokkula firmikseen uudempaan versioon ja katsoa, että olisko siitä jotain apua nettiongelmiin kun ei tuntunut soneraltakaan saavan mitään apuja. :)



@jarith69 kirjoitti:

 

 Mitä taasen tulee tuohon tikun virran tarpeeseen niin luulis sitä läppärin USBista löytyvän niin paljon virtaa kuin tikku tarvitsee.

 


USB-portin standardin mukainen virransyöttö on 500 mA versioon USB 2.0 saakka ja 900 mA USB 3.0 versiossa. Joidenkin lähteiden mukaan e3276:n virrankulutus voi olla pahimmillaan jopa 700-800 mA, joten voi se virranpuutekin vaivata varsinkin USB 2.0 portissa. Tästäkin asiasta löytyy tietoa sen kilpailevan operaattorin sivuilta.


Mulla on tuo 07 loppuinen käytössä soneralta tulleessa e3276:ssa ja toimii todellakin hyvin 3g+ verkossa. Jos ajaa speed testiä niin data virtaa tasaisemmin kuin vanhalla orkkis firmiksellä. Mitään ongelmia ei ole ollut telewellin reitittimien ja 2m usb kaapelin kanssa. Pätkimistä ei ole esiintynyt uuden tw3g/4g kanssa juuri ollenkaan.

Olet muuten PasiS oikeassa.

 

Aloin hakemaan Googlella vähän tarkempaa tietoa tästä Huawei E3276s-150 mallin mokkulasta.

Ja löysin tällaisen kiinankielisen sivuston jossa on englanninkielinen PDF tiedosto.

 

http://www.starhub.com/content/dam/business/support/Internet/userguides/PDF/e3276-product-spec.pdf

 

 

Sivulla 10 on seuraavia mielenkiintoisia tietoja....

 

Maximun Power Consumption < 3.5W

Power Supply 4.75V - 5.25V / 700mA

 

ja sivulla 9 mainitaan seuraavaa...

 

External Interfaces USB 2.0 High Speed (joka käsittääkseni tarkoittaa sitä, että tämä mokkula pitäisi liittää USB porttiin ns. Y-USB -kaapelilla).

Koska kuten Sinäkin toteat niin yks USB 2.0 portti antaa 500 mA virtaa maximissa. 

 

Naurettavaa, että tämän tikun mukana tulleissa ohjeissa EI mainita halaistua sanaakaan koko asiasta. 

 

Ja Harmi vain, että minun läppärissä ei ole kuin kolme USB 2.0 porttia ei yhtään 3.0 versiota. Vaikka muuten on moniydin prosessorilla varustettu ja Gigantista hommattu.

 

Ja onkohan näin että kun on 4G liittymä ja LTE on käytössä niin tikku räyhii enemmän virtaa kun vertaa 3G+ liittymän nopeuteen? Sen ainakin huomasin kun viime vuoden syksyllä otin kokeeksi Soneran 4G liittymän niin enhän minä saanut kuin 2-7 Mbits latausnopeudeksi. Kun esmes 3G+ latausnopeudet ovat 11-15 Mbits. Ja vertailukohtana vois sanoa, että Joensuun ydinkeskustassa sain latausnopeudeksi 20 Mbits eli melkein maksimi 21 Mbits nopeuden.

Eräs tuttu sanoi mulle, että tikkua ei pidä koskaan liittää läppärissä suoraan USB porttiin vaan ennemmin USB johdolla koska muuten prosessorin kellotaajuus ja muut koneen sisälle olevat sähköiset "jutut" antavat sähköisiä häiriöitä tikulle alentaen nopeuden dramaattisesti.

 


Olisko jaasarto antaa tarkempi latauslinkki tuosta Telian 07 firmiksestä.

 

Kun kävin tuolla venäläisten sivulla niin koko sivu oli mulle täyttä hepreaa kyrillistä kirjaimista lähtien. :D

Ja tuolta sivulta en lähtenyt lataamaa mitään tiedostoja kun lueskelin aik. tuota Elisan Palstaa niin jotkut  kirjoittelivat siellä......kuten kirjoitin aikaisemmin tänne niin olivat ryssineet tikunsa firmiksen eli tikku oli (melkein) kaputt.

 

Niin vois kokeeksi uhrata ja testata tämän mokkula (mikä on nyt käytössä ja testauksessa) tuolla Telian 07 firmiksellä.

 

EDIT:

 

Tarkoittanet varmaan JUST tätä firmistä?

 

3ginfo.ru sivulta

 

https://3ginfo.ru/downloads794.html

 

Tuon firmisversio numero on 21.263.03.00.07.

 

Sen firmiksen versio numero jonka päivitin tähän koetikkuun on 21.436.03.00.00 eli uudempi.

Mietin vain sitä, että kuinkahan mahtanee käydä jos tuon vanhemman version laitan tähän tikkuun jossa on uudempi versio?

Vai pitäisikö "uhrata" tämä toinenkin Sonera 3276s mokkula laittamalla tuon Telian 07 firmiksen?


Laitoin just toisen Soneran mokkula kiinni ja katsoin Mobile Broadband ohjelmalla niin ilmoittikin firmis versioksi seuraavan.....

21.263.03.01.07

joten voiko tähän edes päivittää tuota vanhempaa Telian firmistä?
Sen ainakin olen huomannut, että tuolla 21.436.03.00.00 firmis toisessa tikussa ei niin pudottele pois verkosta kuin tämä 21.263.03.01.07 firmis pudottelee vähän väliä, että netin käyttö on yhtä tuskaa. Kun eri sivut ilmoittelee, että palvelinta ei löydy, yhteyden aikakatkaisu, tai sitten ei lähde kirveelläkään latamaan eli välilehden pyörylä EI lähden pyörimään ja niin edelleen.

Tuli muuten mieleen, että päivittääkö tuo Mobile Broadband ohjelman verkkopäivitys myös firmiksen? vai ei.

Sekä lopuksi yks pieni kysymys.
Mikä pitää olla tuo yhteystyyppi RAS (modeemi) vai NDIS ? asetuksissa.


Arvoisat Klaanilaiset!

 

Asun maaseudun rauhassa Alastarolla jossa 3G on erittäin tukkoinen johtuen siitä että 2900 asukkaan kylässä on melko monta puhelinta sekä mokkulaa, pätkii päivästä toiseen.Olen ollut Soneran aspaan yhteydessä ensimmäisen kerran n. vuosi sitten ja monesti jälkeenkin tiedustellakseni että koska 4G-tolppa tulee myös tänne meidän kylään koska lähin on n.15 km päässä eikä Huawein E5776 edes lisäantennilla ole saanut 4G verkosta kiinni vaikka on ollut pakotettuna laitteesta.Tänään soittelin ja sanottiin että uudistus menee marras-joulukuun tienoolle,ottaa suunnattomasti päähän koska maksan palvelusta jota en pysty käyttämään tällä hetkellä.

Laitoin tänään Tilaukseen Huawei-B593s routerin jos vaikka vaikuttais jollain tavalla,meinasin hurjaksi ruveta ja ostan myös CSG Networks 10-12 dBi 4G/LTE/3G/WLAN kaksoisantennin 10 metrin kaapeleilla.

Sen laitan katolle killumaan niin on ihme jos ei saa verkosta kiinni.

Osaako joku vielä viisaampi kertoa että olenko täysin päästäni sekaisin jos tuon antennin katolle vien ja toivon että se toimisi toivotulla tavalla vai odotanko malttamattomana vuoden loppuun?

 

Ystävällisin terveisin -Pudiman

   


Moi!

Sulla näyttäisi matkaa tukiasemalle olevan sen verran paljon, että varmaan kannattaisi suunta-antennia kokeilla. Tämmösellä saattaisi jo jotain signaalia löytyä, ellei sitten ole isoja mäkiä välissä.

"https://www.4g-antennit.fi/product/331/monitaajuuksinen-antennisarja-2-kpl-11-dbi-4glte3gwlan-10-metrin-kaapeleilla"

Periaatteessa jos tuo 15km päässä oleva tukiasema lähettää 800MHz taajuudella voisi siihen kunnollisella suunta-antennilla saada yhteyden, mutta itse en ainakaan hommaisi paneliantennia, vaikka sille reipastakin vahvistusta luvattaisiin.

Jos tuo tukari on 1800MHz taajuudella on ihan turhaa yrittää sieltä signaalia 15km päästä.


^Miksi et ostaisi nk. paneliantennia?

 

Oletko nähnyt mobiilioperaattoreiden käyttävän sitten nk. harava-antenneja?

Minä en juurikaan vaan nimenomaan paneliantenneja.

 

Et selvästikään ole radiotekniikan asiantuntija, koska epäilet paneliantennien vahvistusten paikkansapitävyyttä. Olet vain tottunut radio/TV puolelta luottamaan tuttuihin haraviin.

Ei panelimallisessa ole mitään sen kummenmpaa, kun sen vain oikein toteuttaa.

Operaattorit käyttävät paneliantenneja joiden vahvistus on esim. 18dBi, ja arvo pitää paikkansa.

Tuossa panelimallisessa antennissa on vielä sellainen hyvä puoli, että se ei kerää niin lunta ja jäätä.

 

Iso, todella merkittävä etu on tuon linkin antennissa, että se on toteutettu kahdella antennielementillä eli nk. ristipolarisaatiomalli (X-pol). Näitä myös operaattorit käyttävät. Elementit ovat +/- 45 asteen kulmassa maanpintaan nähden eli ei suoranaisesti pysty eikä vaakapolarisoitu.


En ole radiotekniikan asiantuntija, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa paljonko luotan mainosten paikkansapitävyyteen yleensäkään. Paneli tai minkä tahansa antennin kohdalla.

Tuoltakin voi sitten lukea/kysellä vihjeitä, jos miettii antennin ostamista.

"http://murobbs.muropaketti.com/threads/4g-antennit.981468/page-50"

En tiedä onko heistäkään kukaan radiotekniikan asiantuntijoita, mutta käytännön kokemusta LTE-antenni ratkaisuista heillä on.

 

 

 


^ Linkissä lopussa " liikaa. 

 

Kun en ole radiotekniikan asiantuntija minäkään, niin esitän vaan maallikon mielipiteitä. Se, että haravaa käytetään tv-kuvan vastaanottoon, ei tee haravasta huonoa 4G-antennia, eikä se että operaattori käyttää paneelia, tee paneelista parasta antennia asiakkaalle. Onhan joku pieneen koteloon tungettu monitaajuuspaneeliantenni aika moinen asian kompromissi, mutta jossain olosuhteissa varmaan ihan riittävä. Monessa kohtaa taas yhden taajuusalueen suunta-antenneilla saavutetaan parempi tulos. Onhan ne paneeli helpompi asentaa ja vähemmän ruma.

 

 


En ole asiantuntija enkä halua ketään masentaa... mutta viime talvena kokeilin kahta erilaista piiska-antennia.. 3G+ verkossa ... lupaukset oli kovia 10...12 dBi vahvistusta. Lopputulema oli se että kummastakin oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Mokkulan omilla antenneilla sai paremman signaalin. Aika järeä antenni pitää laittaa jos tarvii käyttää 10 m kaapelia. Tai kaapeli pitää olla myös aika pro tavaraa. Häviöitä tulee rimpulakaapeleilla melkoisesti.


Ei se rakenne, harava tai paneli, tee jommasta kummasta auttamattomasti parempaa. On väärä käsitys mieltää ehkä tutumpi harava "ainoaksi oikeaksi".

Siihen asiaan, että onko jonkin antennin tekniset tiedot luotettavia, ei tuolla rakentella ole myöskään mitään yhtäläisyyttä. Jos jonkin antennin tiedoissa on "ilmaa", niin se voi olla minkä tyypin antennissa tahansa. Se on valmistajan antamista tiedoista kiinni ja niiden paikkansapitävyydestä.

 

Paneliantennissa on sisällä useita sarjaan kytkettyjä dipoleita, joten sillä on vahvistusta (isotrooppiseen antenniin verrattuna). Sisään ei näe koteloinnin vuoksi, joten siitä ehkä johtuu mielikuva huonommasta antennista. Harava-antennissa rakenteen näkee itse kokonaisuudessaan. Haravassa on "vain yksi" dipoli ja loput rakenteesta ovat suuntaimia ja heijastimia. Muutamia poikkeuksia on, joissa koko harava on dipolielementtiä. Suuntaimien/heijastimien määrällä (elementtien lukumäärä) saadaan aikaan vahvistus. 

On toki selvää, että harava-antennin näkyvän rakenteen ansiosta sen tekniset tiedot ovat helpommin arvioitavissa paikkansapitäviksi kuin vastaavat paneliantenissa.

 


Vastaa