Skip to main content

Josko vaihteeksi herättelisi keskustelua liittymänopeuksista näin böndeläisen näkökulmasta.

Tilanne: 4G LTE+, Huawein kotimokkula, ei ole yhden taajuuden malli, mastossa ristipolarisaatio suunta-antennit suunnattuna. Ihan max nopeus on hiukka päältä 33Mb/s, useimmiten jotain sen ja 15 välillä. 

Antennit kunnon mastossa ja talonkin mäen päällä. Kyllä tuolla telkkaa katselee juuri ja juuri.

 

Alue on Telian, samoin liittymäni. Kyllähän se riepoo, kun tulee näitä 5G- mainoksia ja tarjouksia. Hädin tuskin 4G pelittää, henkitoreissaan. Eikä olla edes ihan periferiassa, vaan Urjalassa. Sijainti on ysitieltä Nuutajärven kohdalta jokunen km länteen päin.

 

Sekä lännestä että idästä tuleva sektori jää heikoksi. Olen entinen Elisan ja DNA:n asiakas. Jotakuinkin kaikki on kokeiltu. Kaiken vähiten ollut apua mistään omaguruista sun muista.

 

Voisi Telian väki aktivoitua sen verran, että saisi tuon nopeuden edes 50 MB/s:iin. Se kun osoitteeseeni luvattiin. Täällä päässä kalustoa vaihtamalla se tuskin on mahdollista.

Voisi Telian väki aktivoitua sen verran, että saisi tuon nopeuden edes 50 MB/s:iin. Se kun osoitteeseeni luvattiin. Täällä päässä kalustoa vaihtamalla se tuskin on mahdollista.

Mobiiliverkot ovat hyvin venyvä käsite , mitä tulee nopeuksiin.

Sopimusehdoissa minimi on 10 Mbit/s ja muuta sinulle ei ole luvattu , sanokoot myyjät mitä tahansa.

50 MB/s = 50 Megatavua per sekunti = 400 Megabittiä per sekunti.

Mb/s = Mbit/s. Siis isoilla ja pienillä kirjaimilla on eroa. MB/s = 8 Mb/s


^ Kenties selkeämmin ilmaistuna siis megabitti (Mb, Mbit, megabit) ja megatavu (MB, MByte, megabyte) ovat suureina keskenään aivan eri suuruisia mittayksiköitä. Ensimmäisenä mainittu megabitti on yleisesti käytössä nimenomaan verkkoyhteyksien nopeuksien ilmaisemisessa.

Lisäksi megatavujen osalta todettakoon, että kansainvälinen sähkötekninen komissio IEC alkoi vuodesta 1998 ohjaamaan standardoinnilla, että tämän yksikön käytön tulisi viitata nimenomaan SI-järjestelmänkin mukaiseen määritelmään 1 megatavu = 1 000 000 tavua. Kesti sitten vielä yhdeksisen vuotta siihen tilanteeseen, että niin IEEE:n, EU:n, ISO:n kuin myös Yhdysvaltain NIST:n standardointielinten osalta tämä standardointi virallistettiin.

Tosiaan noinhan ja niinhän se asia on, että yhden (1) megatavun tiedonsiirtonopeuden saavuttamiseksi tarvitaan 8 Mbit/s (Mbps) verkkoyhteys. (Jokaisessa tavussa on 8 bittiä.)


Eipä tuossa uutta tullut eikä hidas toiminta muutu nopeammaksi.

Viestini pointti oli se, että palvelun tarjoajan tulisi parantaa toimintaa.

Jos maston etäisyys on 3,6 km ja 4G:n siirryttäessä ainoa parannus oikeastaan oli tasaisempi yhteyden laatu, voi kyllä alkaa kyselemään, mistä tässä maksetaan. Maastokin on avointa.

Elämää on muuallakin kuin kaupungeissa. Rummutetaan 5G:tä vaikka toiminnan edellytyksiä ei ole.

Tässä kohden pitää antaa tunnustus Elisan huoltomiehelle, joka totesi että ikävä kyllä parannusta ei ole tiedossa. Cellmapperilla sitten selvitin mastot ja kuuluvuuden. Ja juu, tiedossa on Cellmapperin puutteet, mutta siten selvisi, että Telialla sentään on mahdollisuuksia jotenkin toimia.

Ala on erikoinen, myyjät ja myös tuki voi puhua lähes mitä vaan, mutta käytännön toiminta on mitä sattuu. Selvitystyö jää lähes täysin asiakkaalle.


Liittymän nopeudet vaikuttaisivat olevan vaihteluvälien sisällä. Voit tilanteesta kirjata  kuuluvuuspalautteen, niin saadaan tietosi eteenpäin verkonsuunnittelulle: Kuuluvuuspalaute. Saat myös ilmoituksen, jos alueenne verkkoja parannetaan. Haja-asutusalueilla korkeiden nopeuksien saaminen mobiililiittymillä on yleisesti harvinaista. Suosittelisin tähän kiinteän laajakaistan harkitsemista, niillä saa varmemmin suurempia nopeuksia myös alueilla, jossa mobiiliverkkojen nopeudet ovat hieman heikompia.


Viestini pointti oli se, että palvelun tarjoajan tulisi parantaa toimintaa.

Jos maston etäisyys on 3,6 km ja 4G:n siirryttäessä ainoa parannus oikeastaan oli tasaisempi yhteyden laatu, voi kyllä alkaa kyselemään, mistä tässä maksetaan. Maastokin on avointa.

Palveluntarjoajalla on velvollisuus tuottaa sopimusehtojen mukainen yhteys. Sopimusehdoissa nopeus alkaa 10 Mbit/s ja päättyy liittymän nimelliseen maksimiin. Kaikki siltä väliltä on sopimuksen mukaista , mutta varsinainen kysymys kuuluu , että onko sopimusehdot kohtuulliset. Minusta ei ole. Eri asia on sitten se myyntitykkien harjoittama “myynninedistäminen” , jossa luvataan kuu taivaalta ja vielä vähän päälle , vaikka hyvin tiedetään , että se on käytännössä mahdottumuus toteuttaa joka paikassa.

3,6 km on jo kohtuullinen etäisyys tukiasemaan ja jopa 4G:llä se edellyttää melkeinpä suoraa näköyhteyttä tolpaan toimiakseen edes välttävästi. Itselläni tolppa on noin 570m päässä ja näkyy suoraan ikkunasta , mutta ei täälläkään päästä kuin ajoittain yli 30 Mbit/s ja tavallisesti liikutaan 10..15 Mbit/s välillä.

Toiminnan parantuminen melkeinpä edellyttäisi paikkakunnallasi uuden maston rakentamista lähemmäksi käyttöpaikkaasi. Se tosin ei ole mikään nopea prosessi , kun sinne pitää vetää sähköt ja datayhteydet sekä saada maanomistajilta/viranomaisilta luvat rakentamiseen.


Ei 3.6 km ole paha etäisyys vielä. Itselläni tulee kauempaa 3500MHz 5G ja nopeutta sen 250-350 megaa, ankkurina vain 700 MHz 4G, kun muilla ei toimi kunnolla.

Siitähän se on kyse, että mitä rojuja siellä tolpassa on kenelläkin. Selvittää taajuudet ja katsoo niiden arvot hallinnasta ja kokeilee sopivat yhdistelmät. Jos siellä tolpassa on vain vaikka 800 MHz linkki, jää tuo 50 megaa haaveeksi melkoisella varmuudella (jos et nyt yksin linkkiä ole käyttämässä).

10 megaa minimiä näyttää tosiaan olevan Telialla, milloinkohan nostettu, kun kilpailijoilla on 4 tai 5 megaa minimilupaus (Joka ei oikeasti tarkoita mitään.) Tuolla toisessa paikassa maalla olen joutunut käyttämään mastoa jossa on vain tuo 800 Mhz ja matkaakin yli 10 km, sieltä saanut lisäanenneilla sen 10 megaa juuri ja juuri. Nyt sinne tullut 700 MHZ 5G, mutta puhelin yhdistelmää osaa hyödyntää. Tuo kuitenkin ulkomodeemilla varmasti parantaa nopeutta jatkossa.


Ei 3.6 km ole paha etäisyys vielä.

On se , jos ei ole suoraa näköyhteyttä tolppaan. No itse etäisyys varmaankin vielä menettelisi , mutta kyse on siitä , miten tukiaseman keilat on suunnattu ja mitä taajuuksia tolpassa käyttäjän suuntaan on.