Skip to main content

jos on hankkimassa anteenia hoitokotiin niin kumpi anteeni on parempi jos kiinteistö asentaa ja ei taitoa tarpeeksi suunnata oikein niin paras harava anteeni vai paras paneeli anteeni anteenikaupassa paras paneeli anteeni maksoi peräti 179 euroa

 

----
Muokkaus Merja_J: muokattu otsikkoa kuvaavammaksi

Taisit Tero kysyä samaa asiaa jo tässä ketjussa: 

 

Vastasin, että harkitsisin ulkomokkulan hankkimista. Odottaisin jopa siihen asti kaikessa rauhassa, että Yhteisverkon laajeneminen sinne Keminmaalle on valmista. Vasta sitten näkee, että millainen verkko tulee olemaan. Olisi harmillista, että sinulla menisi rahaa hukkaan laitteisiin, jotka eivät välttämättä ole parhaita mahdollisia. 5G 3500MHz taajuuden osalta paras vaihtoehto on melkein aina ns. ulkomodeemi, eli laite, jossa on antenni ja modeemi samassa kuoressa. 3500 MHz taajuus vaimenee muissa kuin laadukkaimmissa antennikaapeleissa sen verran, että antennin vahvistus kuluu hukkaan yhtään pidemmässä kaapelissa. Laadukkaat kaapelitkin maksavat äkkiä yhtä paljon tai jopa enemmän kuin mitä itse antenni. Mahdollisesti voi tulla myös kaapeleiden yhdistelyyn töitä, satshop kai myy valmiita bundleja , mutta muuten voi joutua turvautumaan paikalliseen antenniasentajaan, jos sinulla ei satu olemaan tavikkeita koaksiaalikaapeleiden yhdistämiseen.


Kyllä minäkin sinuna odottelisin rauhassa 5G-verkon tuloa (Yhteisverkon myös) ensin, kuten @Purnipsi tuossa edellä ehdottaa 👍🏻


Antenneja on aika hankala vertailla ulkomuodon perusteella. Oleellisempaa olisi lukea tekniset ominaisuudet, kuten vahvistus ja pääkeilan leveys.

Oletettavasti harava-antennilla on kapeampi keila kuin paneeliantennilla. Näin harava-antenni täytyy suunnata tarkasti tukiasemaa kohden. Lisäksi on otettava huomioon, että jos alueelle rakenentaan uusi tukiasema, kapeakeilaisen antennin voi joutua suuntamaan uudelleen.

Sekä @Purnipsin että @kiisseli67n neuvot kannattaa ottaa huomioon.

Koska 5G tarvitsee raskaat antennijärjestelyt, ulkoreititin on parempi ratkaisu kuin antennit.

5G laitteiden hankkimisessa ei myöskään kannata hätäillä. Laitteet kehittyvät nopeasti ja ensimmäisissä laitteissa on paljon puutteita.

Monessa 5G-reitittimessä 4G-päätajuus ei voi olla samalla taajuuskaistalla 5G-aputaajuuden kanssa. Tällaiset 5G-laitteet toimivat ainoastaan 3500 MHz 5G-verkossa, eli käytännössä vain kaupunkialueilla.

Tämän takia on syytä odottaa, että 5G ensin otetaan käyttöön alueella. Vasta sen jälkeen voit selvittää, onko 5G rakennettu 700 MHz vai 3500 MHz taajuuskaistalle.

Mikäli alueella on ainoastaan 700 MHz 5G, varmistaudu, että hankit laitten, joka tukee samanaikaisesti mm. yhdistämää 800 MHz 4G ja 700 MHz 5G, eli B20+n28. Apuna etsimisessä voi käyttää sivustoa 4G/5G Bands & Combos.


Vastaa