Skip to main content

Kertokaapa kuvaus matkapuhelimen tietoliikennetoiminnoista tai antakaapa linkki. Mitä Paavo Peruskäyttäjän on aihetta ymmärtää? Mitä ovat käytännössä käyttäjälle verkkosukupolvet (1G,) 2G, 3G, 4G?

 

Olen parikymmentä vuotta matkapuhelinta kantanut, mutta sen näyttö onb kovin pieni näyttämään juuri muuta kuin puhelinnumeron. Harvoin haluan liikkeellä ollessani tarkistaa olenko saanut sähköpostin, mutta kirjoittamiseen puhelimen näppäimistä - graafisesta näppäimistönkuvasta puhumattakaan - on onneton. Surffailen ja käytän sähköpostia mieluiten pöytäkoneella, kannettavallakaan ei kykene työskentelemään kunnollisesti.

 

Kokeilin joskus kaverin Android-kännykkää omalla simmilläni ns. nettituntiveloituksella (netin käytöstä veloitetaan hinta alkavalta tunnilta eli aina vähintään tunnin veloitus) ja seurauksena oli useitten kymppien lasku, vaikka tarkoitukseni ei ollut nettiin mennä. Tässä eräs tausta uteliaisuudelleni.

 

Jos asetan puhelimessa että mobiilidata ei ole käytössä, varmaankaan nettiveloitusta ei tule (rajoitutaan vaikka Soneraan ja TeleFinlandiin jos vaihtelee)? Mitkä puhelimessa olevat toiminnot estyvät tai toimivat toisin ja miten. Kuvaviestejä ei voi lähettää ja tulevista kuvaviesteistä saa tekstiviestinä webbilinkin esimerkiksi?

 

Mutta ennen muuta kaipaan selkeää esitystä matkapuhelimen tietoliikennetoiminnallisuudesta käyttäjän kannalta.

 

 

Taas oli klaanin viestinkirjoitusikkunan toiminnallisuus vaihtunut aikaisemmasta. Nyt oli valitsemiskelvoton nMuotoilu teksti] ja HTML välilehteen pääsi kirjoittamaan.

Nykysin siis matkapuhelimessa on mahdollista käyttää internettiä... Siihen siis kuuluu nykyisin monenlaiset verkkopalvelut, kuten sähköposti, verkkoselaaminen, pelaaminen ja viestittely erilaisten pikaviestimien kanssa. Matkapuhelinsukupolvet

 

1G (ei oikeastaan ole).

 

2G (GSM) perusmatkapuhelimille ja kevyeelle datasiirrolle enintään 256  Kbps asti.

 

3G (UMTS, HSDPA, DC) On puheluille ja datasiirrolle 0,4 - 42 Mbps nopeudella.

 

4G (LTE/LTE-A) On pelkästään tällä hetkellä datasiirtoon jopa 50-300Mbps nopeudella.

 

Jos olet hankkimassa älypuhelinta (Android, IOS, Iphone tms) niin suosittelen ehdottomasti mobiilidatan hankkimista. Voit toki siis ottaa käytöstä mobiilidatan matkapuhelimen asetuksista ja estää myös liittymästä kokonaan mobiilidatan käytön. 

 

Jos siis otat mobiilidatan pois käytöstä sinulla olisi periaatteessa puhelin joka oli 10 vuotta sitten, eli ei ole tiedonsiirtomahdollisuutta (kaikk verkkoa käyttävät sovellukset, kuten sähköposti ja pikaviestimet) ja multimediaviestit eivät toimi (kuvat + videot viestissä). Nimeltä mainitsemattomalla operaattorilla kuuluu mobiilidata kuukausimaksuun kotimaassa niin ei tule ongelmaksi jos on hieman datasiirtoa. 

 

Jos siis haluat hyödyt niin asiakkaan tai käyttäjän kannalta ovat minusta seuraavat:

 

- Mahdollistaa mm. realiaikaiset pikaviestimet, kuten WhatsApp ja Kik. Nämä korvaavat helposti mm. tekstiviestit, kuten minulla on näin käynyt.

 

- Uutisten selaaminen kännykällä. Itse käytän mm. Hight.fi sovellusta kännykällä, selaan bussissa aamuisin ja iltapäivisin uutisten aiheet mm.

 

- Sähköpostien ilmoitukset, ei tarvitse avata aina sähköpostia ellei tuu ilmoitusta

 

- Facebook ja Twitter, seuraaminen somessa. En ole Facebookin aktiivikäyttäjä mutta seuraan silti välillä tapahtumia. 

 

En nyt paremmin osa sanoa... Usein tuo riippuu todella paljon käyttäjästä ja mitä haluaa matkapuhelimelta. Siitä se pääosin riippuu...

 

 

EDIT: Navigaattori on hyvä ominaisuus 😃. Ei tartte ladata aina karttoja etukäteen jos sitä tarvitsee...


Olkitu tyhjensi pajatson totaalisesti :)

Ei lisättävää mutta kerron itsestäni sen verran että tarkistan jatkuvasti onko tullut uusia sähköposteja (työ + henk koht) ja selaan todella usein eri some-kanavia tyyliin Facebook ja Twitter sekä Instagram. Minulle puhelimet ja tabletit ovat kommunikointi- ja oppimisvälineitä, sen lisäksi että käytän niitä joskus mm. paikannukseen kun pitää päästä paikasta A paikkaan B. Paikannuspalveluihin mobiilidataa ei pakosta tarvitse mutta se nopeuttaa paikkatiedon löytämistä ja siten se myös nopeuttaa paikannuksen aloittamista (pääsee nopeammin liikkeelle).

Kannattaa myös tutustua muihin sähköposteihin, esim. Yandex on ilmiömäisen loistava, yllätti mut kyllä totaalisesti. On teemoja, pikanappeja, pilvitallennusta, muistioita,  ja vaikka mitä. Täysin ilmainen palvelu loistavalla asiakaspalvelulla joka myös kuuntelee kehitysehdotuksia, ite sain jo yhden ehdotuksen läpi. :)

 

https://mail.yandex.com/


Samaa mieltä... kannattaa siis tutustua muihin sähköpostipalveluihin... yandexilla ainakin on selkeä ulkoasu ja toimii ihan hyvin. 


Hyvää asiaa olkitulta mutta kummeksun kun vastaani ei ole tullut Mobile phone for dummies tyylistä esitystä, jossa käydään perusasiat sen verran läpi että on hajulla mihin puhelimessa olevat asetukset vaikuttavat; näkyykö solun tunniste, synkronointipalvelin, puhelimen bluetooth-näkyvyys, suojakoodi/estosalasana/pin/pin2, myönt.varmenteet/käyttäjävarmenteet, laitepäivitykset,  palveluasetukset (Sonerakin näytti olevan valittavissa seitsemänä vaihtoehtona), WAP, ...

 

 

Noin minäkin olen ymmärtänyt, että Kansainvälinen televiestintäliitto (ITU) on määrittänyt matkapuhelintekniikoiden sukupolvet lähinnä tiedonsiirtonopeuden mukaan

 

Tuo 1G oli meillä päin NMT (Nordisk mobiltelefon) autopuhelinverkko, ensimmäinen 1G verkko oli kyllä Japanissa.

 

ITU:n määritys 4G:lle oli alkuaan nopeudelta vaativampi ja nykyinen 4G-toteutus olisi jäänyt 3G:n alle, mutta operaattorit lobbasivat määritykseen muutoksen saadakseen uudeksi sukupolveksi nimittämisestä uusille tekniikoille  markkinointivoimaa.

 

Satun asumaan paikassa jossa ollaan hilkuilla, onko (Soneran) 2G vai 3G verkko vahvempi. Olen uskossa, että kun puhelin alinomaa valitsee verkkoa niin se nopeuttaa akun tyhjenemistä. Edelleen olen käsityksessä, että äänipuheluihin ja tekstivieteihin ei ole havaittavaa eroa 2G:n ja 3G:n välillä, ero tuntuu vain datasiirrossa. Tietoa internetistä paljon siirtäessä - omat kokemukseni ovat nettitikusta - nopeusero on tietenkin kouriintuntuva. Alle megabitin sekuntivauhdilla netin selaus  ja tekstisähköpostinkin luku on tuskaa.

 

 


Kokemukset mobiilisähköpostiohjelmista kiinnostavat kun tarjontaa riittää ja paljon on huonoa. Kokemukset Asusin tabletin omasta sähköpostista ja k9:stä olivat masentavia. Gmail odotetusti toimii sotkematta postlaatikkoa muilta saman laatikon lukijoilta.

Vastaa