Tarvitseeko 4G LTE mokkula aina kaksi antennia toimiakseen optimaalisesti? Ilmeisesti LTE toimii MIMO (many input many output) periaatteella? Mitä tapahtuu, jos vain yksi antenni on käytössä?
Voisitteko avata asiaa?
Tarvitseeko 4G LTE mokkula aina kaksi antennia toimiakseen optimaalisesti? Ilmeisesti LTE toimii MIMO (many input many output) periaatteella? Mitä tapahtuu, jos vain yksi antenni on käytössä?
Voisitteko avata asiaa?
Heitit aika visaisen kysymyksen. Laitoin tästä kyselyä meidän teknisen puolen asiantuntijoille. Katsotaan jos he osaisivat antaa tähän tyhjentävää vasausta. Periaatteessa meidän 4G liittymät pitäisi toimia aivan hyvin pelkällä mokkulalla tai reitittimellä, ilman mitään lisäantenneja. Toki jos tukiasema on kauempana, niin silloin lisäantennista voi olla apua.
Kyllä mokkula toimii edelleen hyvin 4g verkossa, vaikka siihen kytkisi vain yhden lisäantennin. Mullakin on Huawei e392 mokkulassa vain yksi antenni kytkettynä, ja nopeus (lataus) melkein kaksinkertaistuu. Eli vastauksena kysymykseen, ei tarvitse välttämättä kahta lisäantennia, että saa lisää latausnopeutta.
Mutta jos haluaa myös lisää lähetysnopeutta, pitäisi kytkeä kaksi lisäantennia, jotta ristipolarisaatio toimisi. Jokaisessa 4g mokkulassa on jo valmiina kaksi antennia, joten LTE sinänsä tarvitsee kaksi antennia toimiakseen. Jotenkin näin se menee.
Mikäli mokkulassa on paikka vain yhdelle lisäantennille, niin se vahvistaa ainoastaan MIMO:n toista haaraa. Kahdella antennilla vahvistetaan molempia haaroja. Eli yhdellä antennilla vahvistettaessa ei saada täyttä hyötyä irti vaan ainoastaan vahvistetaan ”toista puolikasta” signaalista. Toki tämäkin on jo parempi kuin ei vahvistusta ollenkaan.
Reitittimeen yleensä nuo isommat 4G-antennit ovat toteutettu niin että yksi antenni + 2 kaapelia. Tällöin yhdellä antennilla saadaan vahvistus kahteen haaraan. Toki voidaan käyttää myös kahta antennia, jolloin teho on vielä suurempi. Tämä toki onnistuu myös nettitikkuunkin, mutta yleensä tarvitaan antennin kaapeleiden ja antennipaikkojen välille liitin jolla antennin kaapelit saa kiinni nettitikkuun. Ulkoisissa antenneissa on yleensä SMA liitin kaapelin päässä ja tämä käy suoraan reitittimeen. Nettitikuissa on taas joko CRC9 tai TS9S liitin paikka mallista riippuen, eli ulkoinen antenni vaatii SMA -> TS9S/CRC9 liittimen nettitikun kanssa.
Onko sinulla jo tili? Kirjaudu sisään
Enter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.