Skip to main content

Hei

Kerron, että otin YLEn käyttäjätunnuksen kokeillakseni, mistä siinä on kysymys.

 

Ensimmäinen havainto oli, että YLE oli hämmästyttävän kiinnostunut kaikesta siitä mitä katson AREENA:n tv-tallenteista, AREENA Radion kuunteluohjelmista ja YLE Uutiset sivuilta lukemistani teksteistä. Kun olin jonkin aikaa käytänyt tunnusta - se on jätettävä päälle sisäänkirjautuneena - sain tulostaa tilastotietoja omasta käytöstäni.

 

Jos siis olet kiinnostunut tai unohtanut, mitä viime aikoina teit tietokoneella YLEn sivuilla, saat siitä tilastoa. Sen sijaan olohuoneen television katsomista ei lasketa mukaan.

 

Ehkä näitä tietoja käytetään tulevien ohjelmien ja Areenan sisällön suunnitelussa? En tiedä. Kuitenkin antaessasi YLE-tunnuksen seurata omaa käyttöäsi, "YLE-isoveli valvoo". Tietenkin kaikki tapahtuu automaattisesti ohjelmien avulla.

 

Kun aloitetaan käyttö, niin kysytään mm. sähköpostiosoite, nimimerkki, syntymäaika, sukupuoli ja äidinkieli. Ei siis kovin vaarallista tietoa. Osoittamalla hiirellä tai sormella kohtaan "Historia", saat yhteenvedon omasta median käytöstäsi (sinä aikana, kun olet kirjoittautunut tunnuksellesi).

 

Eräs merkillinen historia-tieto oli "aktiivisuus viikonpäivittäin". Näin siitä olleeni aktiivisin sunnuntaisin. 

 

 

Jep, mikä vain nettipalvelu kerää käyttäjistään tietoa, vaikkei siitä käyttäjälle Ylen sovelluksen kaltaisesti osoittaisikaan. Onhan tuo kätevää ja kaupallisten sovellusten (joita sovelluskaupassa ilmaisina esitetään) osalta maksat omalla käyttödatallasi palvelun käytöstä. Esimerkiksi monet pelit ja vaikkapa facebook, jotka ovat muuten ilmaisia keräävät dataa käyttäytymisestäsi, tarjoavat sitä mainostajille ja ansaitsevat rahaa. Mainostavat näyttävät sitten juuri sinulle soveltuvia mainoksia. Jos vaikka googlaat Genelecin kaiuttimia niin monessa paikassa saattaa olla Genelecin mainoksia.


Hei

Jatkan aiheesta vielä sen, että YLE tarjoaa mahdollisuuden itsellesi sopivaksi määrittelemät uutiskirjeet TV ohjelmista, sarjojen uusinnoista, vihjeitä uusista sarjoista jne. Siihen voi itse vaikuttaa yksinkertaisesti klikkaamalla ruutuja annetussa aiheluettelossa. Valitsin itselleni seuraavat asiat kohdassa ”Viestiasetukset”:

 

 - kerran kuukaudessa lähetettävä asiakaskirje

 - katselu- ja kuunteluvinkkejä Ylen kulttuuri-, historia-, musiikki-, tiede- ja luontodokumenttiohjelmistosta

 - YLE Teeman ohjelmiston parhaat poiminnat

 

En halua liikaa postia. Seuraavat aiheet mm. jätin vaihtoehdoista pois:

 

 - Sarjat, Elokuvat, Klassinen musiikki, YLE Urheilu ja Ylen tiedekirje.

 


Jatkan tästä aiheesta vielä.

 

Huomasin pari etua Ylen tunnuksen käytöstä. Sain ensimmäiset profiloidut viestit ja kuukausikirjeen Yleltä. Se tuntui positiiviselta, koska ne eivät tulleet ”pyytämättä”.

 

Toiseksi, on hyötyä seurata omaa käyttöään. Jos esimerkiksi kuuntelen Ylen radion dokumenttiohjelmasarjaa, jossa osia on 12, on vaikea muistaa mitä kuunteli. Nyt katson Areenasta koko ohjelmasarjan osien luettelon. On selvästi merkitty, mitä olen kuunnellut mitä en. Kyseessä oli Talvisotaa koskeva ohjelmasarja. 

 

Jos merkitsee vaikka tietyn TV-sarjan suosikiksi (Täyttä elämää) - saan punaisella pallolla ilmoituksen, montako uutta osaa sarjasta on tullut viimeisen katsomisen jälkeen. Näen ne Areenasta tai digiboksiin talletettuna myöhemmin.halutessani.

 

Kyseessä on siis hyödyllinen keino seurata omia suosikkiohjelmia. Se myös innostaa valikoimaan tarkemmin seurattavia ohjelmia niiden runsauden keskelllä!


Se vaan ihmetyttää ettei niitä radio ohjelmia pysty tallentamaan omaan puhelimeen. Ulkomailla ollessa hotellissa on ilmainen Wifi joko huoneessa, kerroksessa tai ala-aulassa. Voisi tallentaa puhelimeensa ja mennä ulos kuuntelemaan. Tuntuu siltä etteivät tekijät ole olleet ulkomailla, koska data saattaa olla ulkona kallista. Se oli esim. viimeksi 10 euroa megatavu kadulla. Ohjeet on lataa eri ohjelma, jolla voit tallentaa tai tilaa datapaketti. Mites tässä tekijän oikeudet muka paranee, saako siitä tekijät jotain eri paketeista ja ohjelmista.

 


Vastaa