Pelaaminen

CS:GO -ohje pelissä kehittymiseen

CS:GO -ohje pelissä kehittymiseen
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +14

Oletko innostunut pelaamaan Counter Strike Global Offensivea eli CS:GO:ta ja tahdot kehittyä nopeasti pelissä? Tämän artikkelin avulla saat hyvän käsityksen kuinka parannat pelitaitojasi nopeasti ja siten nostat taitotasoasi pelissä.

 

Pelaaminen pähkinänkuoressa

 

Pelissä kilpaillaan kahdessa viiden hengen joukkueessa. Ensin toinen joukkue aloittaa terroristeina ja toinen erikoisjoukkoina. Puolet vaihtuvat 15 kierroksen jälkeen. Yksi peli sisältää useita kierroksia, jotka päättyvät kun kaikki vihollisen pelaajat ovat kuolleet tai kun tiimin tavoite on suoritettu. Ensimmäiseksi 16 kierrosta voittanut joukkue voittaa. Voit ostaa aseita ja varusteita erän alussa rahoilla, joita ansaitset suoriutumisesi mukaan. Voit ansaita rahaa tavoitteita suorittamalla: eli terroristina pommia asettamalla ja erikoisjoukoissa sitä purkamalla. Rahaa saat myös vihollisia tappamalla. Erän loputtua kaikki pelaajat saavat rahapalkkion, mutta voittaneen joukkueen pelaajat saavat suurimman palkkion. Terroristina tavoitteesi on virittää C4-räjähde jompaan kumpaan kahdesta eri pommiasetuspaikasta ennen aikarajan päättymistä. Erikoisjoukuissa tehtävänäsi on estää pommin asettaminen tappamalla terroristit tai estämällä pommin räjähtäminen purkamalla se ennen kuin pommi ehtii räjähtää.

 

CS:GO Peliasetuksilla on suuri merkitys kykyysi pelata

 

Ennen kuin aloitat opettelemaan itse pelin pelaamista, sinun kannattaa peliasetukset katsoa sopiviksi itsellesi. Joillekin asetuksille kuten tähtäimelle tai pikänäppäimille ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan niitä kannattaa kokeilla ja katsoa millä itse tykkäät pelata. Pelin oletuksasetukset ovat näiden osalta melko huonot, eli suosittelen vaihtamaan ja katsomaan ne läpi.

 

Tähtäin, hiiren herkkyys sekä pikanäppäimet

 

Pro-pelaajista melkein jokainen pelaa classic static tähtäimellä. Staattinen tähtäin ei muuta kokoa ampuessa kuten esimerkiksi pelin oletustähtäin. Myös melkein jokainen pro-pelaaja asettaa tähtäimen erittäin pieneksi, tähtäintä kannattaa kuitenkin itse kokeilla eri kokoasetuksilla ja katsoa mikä tuntuu itsellesi parhaimmalta. Pelissä hiiren herkkyys eli sensitivity on yleisesti kiinni mieltymyksestäsi hiiren nopeuteen, kuitenkin kannattaa huomioida, että yli 90 prosenttia pro-pelaajista käyttää melko hidasta hiiren herkkyyttä. Hiiren herkkyyteen vaikuttaa myös oman hiiresi DPI-asetus. Jos pelissä asetat sensitivityn 1.0 ja DPI-asetus hiiressä on 800, hiiren herkkyys on silloin sama kuin asettaisit sensitivityn 2.0 jos hiiressä DPI olisi 400. Hiiren herkkyydestä puhutaan ”EDPI” arvosta joka tulee näiden kahden yhteenlasketusta summasta. Esimerkiksi kun DPI-asetus on 800 ja pelissä asetettu sensitivity 1.0, on EDPI 800. Kuten aiemmin mainitsin, pro-pelaajat käyttävät yleisesti melko hidasta herkkyyttä, heistä suurimmalla osalla EDPI-arvo on 500-1000 välillä. Pikanäppäimet on suositeltavaa asettaa heti kaikille pelin kranaateille. Aseta pikanäppäimet sellaisiin näppäimiin, jotka ovat sinulle helppoja käyttää. Jos sinulla on hiiressäsi näppäimiä niin muista hyödyntää myös niitä! Jos et ole varma mitä näppäimiä valita, niin itse olen kokenut toimivaksi asettaa valokranaatin hiiren sivunäppäimeen, käsikranaatin näppäimeen 4, polttopullo näppäimeen z, savukranaatin näppäimeen x ja harhautuskranaatin näppäimeen <. Pikanäppäimet saattavat aluksi tuntua hankalilta, mutta kun olet oppinut niiden käytön, ne nopeuttavat kranaattien valintaa huomattavasti.

 

Grafiikka-asetukset, kuvasuhde sekä resoluutio

 

Grafiikka-asetuksista monet ovat makuasioita, mutta muutamat asetuksista vaikuttavat näkyvyyteen jonka avulla saat etulyöntiaseman sellaista pelaajaa vastaan, joka ei ole kiinnittänyt samalla tavoin huomiota omiin asetuksiinsa. Tällaisia asetuksia ovat Effect detail sekä Shader detail. Ne kannattaa aina olla asetettuna High vaihtoehtoon, jotta pelin polttopullon savu ei peitä niin paljoa näkyvyyttäsi. Myös Display mode kannattaa aina olla fullscreen tilassa jolloin input lag on pienimmillään. Vsync vähentää ruudun repeilyä mutta lisää huomattavasti input lagia miksi suosittelen sen asettamista pois päältä. Muut asetukset eivät ole välttämättömiä asettaa tietylle asetukselle, mutta kuitenkin on suositeltavaa priorisoida FPS-lukeman määrää pienentämällä asetuksia. FPS-lukeman vaikutuksista pelaamiseen on avattu tarkemmin tässä Yhteisön artikkelissa.

 

Olet saattanut kuulla 4:3 kuvasuhteen käyttämisestä. Useat pro-pelaajat käyttävät tätä kuvasuhdetta, koska se leventää hahmojen katselumallia, mutta sillä on myös haittapuolensa. Käyttääksesi 4:3 kuvasuhdetta sinun tulee asettaa peliin pienempi resoluutio. Tämä johtaa sumeampaan kuvaan, sekä hahmojen nopeampaan liikkumiseen ruudulla, koska kuvasuhde on normaalia kapeampi. Hyvä puoli pienemmässä resoluutiossa kuitenkin on se, että se lisää FPS-lukeman määrää. Jos tahdot kokeilla 4:3 kuvasuhdetta niin voit seurata osion lopusta löytyvästä videosta ohjeet sen asettamiseksi oikein.

 

Ääniasetukset

 

Ääniasetuksista kannattaa tarkistaa muutama asetus. 3D audio processing parantaa äänensijainnin tunnistamista ja se kannattaa pitää päällä. Pelissä on mahdollista asettaa eri äänenvoimakkuuksia eri asioille. Itse pidän siitä että pelissä ei ole ylimääräisiä ääniä joten asetan pois kaikki pelin musiikit. Niistä ei nimittäin ole hyötyä peliä pelatessa, ja ne saattavat peittää alleen muita tärkeitä ääniä kuten vastustajan askeleiden äänet. Yksi asetus on kuitenkin mielestäni erittäin tärkeä, ja se on 10 sekunnin varoitusääni. Se kannattaa asettaa päälle, koska se ilmoittaa sinulle milloin et enää kerkeä purkamaan pommia ilman pomminpurkuvälineitä. Alla video jossa käydään tarkemmin lävitse kaikki läpikäydyt asetukset.

 

 

Mekaanisten taitojen parantaminen

 

CS:GO:ssa yksi tärkeimmistä pelitaidoista on tarkkuus ja yleisten mekaanisten taitojen taso. Tarkkuuden eli tähtäämisen harjoittelemista on helppo harrastaa deathmatch-pelimuodossa. Deathmatchissa ei kuitenkaan kannata myöskään vain mennä ja päättömästi ampua, vaan yrittää keskittyä tietynlaiseen treenaamiseen. Jos tahdot olla mahdollisimman tarkka, koeta vain ampua yksittäisiä luoteja tähdäten päähän. Jokaisella aseella pelissä on oma rekyylikuvio. Sarjatulta ampuessa sinun täytyy liikuttaa hiirtä niin, että liikutat hiirtä vastakkaiseen suuntaan kuin aseen rekyylikuvio. Hyvä keino tämän harjoitteluun on ampua seinään ja katsoa miten ase reagoi. Tämän jälkeen yritä ampua lipas seinään niin, että luodit olisivat mahdollisimman tiiviisti samalla alueella. Steam kaupan workshop -osiosta löydät myös pelaajien itse tekemiä karttoja, jotka on tehty pelitaitojen kehittämistä varten. Löydät sieltä esimerkiksi valmiita tähtäysharjoitteita tai ratoja, jotka opettavat pelissä liikkumista ketterästi. Kun olet edistynyt tarkkuuden harjoittelun kanssa, kannattaa omaan harjoitteluun lisätä kranaattien heittämisen harjoittelu. Jokaisessa kartassa on useampi paikka, josta voit heittää esimerkiksi savukranaatteja tai valokranaatteja tärkeisiin paikkoihin niin, että se estää vihollista näkemästä pomminasetuspaikalle. Polttopullolla on mahdollista estää vihollisen vapaa liikkuminen, tai sillä voidaan myös pakottaa vihollinen ulos piilopaikastaan. Aleksib on tehnyt videosarjan Youtubeen jossa hän ohjeistaa eri karttoihin kuinka heität kranaatit oikein sekä antaa yleisiä ohjeita kartoissa pelaamiseen. Alta löydät videon jossa hän käy lävitse Mirage kartan kranaatit ja ohjeistukset.

 

 

Vinkki jolla itse olen oppinut pelaamaan peliä huomattavasti paremmin on seurata CS:GO pro-pelejä. Pelejä seuraamalla huomaat mitä asioita pro-pelaajat tekevät ja voit ottaa heidän käyttämiä temppuja itsellesi talteen. Pelejä seuraamalla saat myös hyvän käsityksen pelin mekaniikoista ja miten voit käyttää niitä hyödyksesi. Eri karttojen "calloutit" eli olinpaikat joissa vihollinen voi olla kartassa tulevat myös näin tutuksi. Voit seurata pelejä Twitch suoratoistopalvelusta. Myös pro-pelaajien omat striimit voivat auttaa sinua kehittymään pelissä, monet heistä jakavatkin neuvoja samalla kun he pelaavat.

 

Mikä taitotaso sinulta löytyy Counter Strike Global Offensivessa?

 

Lue myös:

 


24 kommenttia

Hei,

 

Mitä nettiä suosittelisit tuohon global cs go peliin mistä puhuit, minulla on tämmoinen adsl netti.

Peleissä Vastustajat valittaa että käytän jotakin "Lag switch N*****" nettiä?

Minusta nettini toimii oikein hyvin, olen päässyt jo hopea 3 taitotasolle.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +14

@Erkki1973  kirjoitti:

Hei,


 


Mitä nettiä suosittelisit tuohon global cs go peliin mistä puhuit, minulla on tämmoinen adsl netti.


Peleissä Vastustajat valittaa että käytän jotakin "Lag switch N*****" nettiä?


Minusta nettini toimii oikein hyvin, olen päässyt jo hopea 3 taitotasolle.
Tervetuloa Yhteisöön! Pelaamiseen ensisijaisesti suosittelisin kiinteää nettiyhteyttä. Valokuitu takaa tasaisimman yhteyden, myös tuo adsl yleisesti pitäisi toimia hyvin. Yhteysnopeus olisi suositeltavaa olla ainakin 50M luokkaa. Onko tietokoneesi yhdistetty langattomasti vai johdolla reitittimeen? Se voi vaikuttaa pelinsisäiseen yhteyteen. Jos vastustajasi valittavat useasti nettiyhteydestäsi, mutta et itse huomaa netin toiminnassa mitään, niin kannattaa tarkistaa pelin sisältä asetuksista mikä on suurin mahdollinen peliviive jonka olet valinnut. Asetuksen avulla voit rajata pelin hakemaan pienemmän viiveen pelejä. Hopea 3 taitotaso on jo hyvä saavutus! 🙂> Kannattaa etenkin tuo AleksiB:n tekemä video katsoa läpi, itse olen saanut suuresti apua siitä omaan pelaamiseen!

Kunniamerkki +2

Moro, olisko teillä siellä ketään experttiä joka tietäis että miten pääsisin online peliin cs go:ussa mun Macbook air m2 512gb kun mulla on ladattuna steam ja cs go peli mutta en pysty pelaan mitään muuta kun harjoitus ampuma rataa. Eli haluaisin pelata onlinessa tai harjoitella bottien kanssa mutta kun klikkaan sitä perus kenttää niin ei siitä tapahdu mitään mutta kuuluu vaan se ääni. (Kiitos)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Moro, olisko teillä siellä ketään experttiä joka tietäis että miten pääsisin online peliin cs go:ussa mun Macbook air m2 512gb kun mulla on ladattuna steam ja cs go peli mutta en pysty pelaan mitään muuta kun harjoitus ampuma rataa. Eli haluaisin pelata onlinessa tai harjoitella bottien kanssa mutta kun klikkaan sitä perus kenttää niin ei siitä tapahdu mitään mutta kuuluu vaan se ääni. (Kiitos)

Nyt olen ehkä täysin väärä ihminen kommentoimaan ja kyselemään, mutta kysyn kuitenkin 😀 Onko CS:Go ainoa peli jota et pääse pelaamaan livenä. Mietin että voiko olla kyse nettiyhteyden ongelmista vai onko tuossa pelissä joku joka ei nyt toimi kuten pitäisi. 

Jos täällä on kuulolla enemmän aiheeseen perehtyneitä niin jeesatkaa ihmeessä!

Kunniamerkki +2

Se on ainoa peli jonka olen ladannut ja samalla myös ainoa peli mitä haluaisin pelata macbookillani.

olen katsonut YouTubesta että ihmiset pystyvät pelaamaan tuolla koneella cs mutta minulla on nyt näköjään siellä jotain vikana  koska en pysty pelaamaan mitään muuta kuin ampuma harjoitus kenttää.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Minäkään en ole mikään expertti peliasioissa, mutta tuli kumminkin mieleen sellainen asia että oletko kirjautuneena/rekisteröityneenä tuossa pelissä?

Tietääkseni siksi pääsee vain harjoituskenttää kokeileen (ei kirjautuneena siis), mutta voin olla väärässäkin 🤷🏻

Kunniamerkki +2

Kyllä olen kirjautunut.

 

Kunniamerkki +2

Tietäisipä nyt joku vain että miten pääsen peliin niin olisin tosi iloinen ja sit mulla on vielä tämmönen juttu että en saa koko näyttötilaa peliin kun se on mulla harmaalla

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Onko nettiyhteys matkapuhelinverkon kautta vai kiinteästä verkosta? Joskus CS:GO on oikkuillut mobiiliverkossa. Toimivatko muut pelit oikein? 

Kunniamerkki +2

Olen kokeillut molempia verkkoja ja ei silti toimi

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Olen kokeillut molempia verkkoja ja ei silti toimi


Ihan itseäkin nyt harmittaa kun en osaa olla avuksi tämän asian kanssa. Ja ilmeisesti linjoilla ei ole ollut muitakaan jolle CS:GO on tuttu. 🤔 Mutta jos maltat hetkisen (muutaman viikon) odottaa niin saadaan tästä pelistä enemmän tietävä meidän seuraksi. Josko tämä sitten lähtisi aukenemaan 😏

Kunniamerkki +2

Kiitos silti avustanne, kai sitä on sitten pakko odottaa että joku osaisi neuvoa ja sitten pääsee pelaileen.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

Kiitos silti avustanne, kai sitä on sitten pakko odottaa että joku osaisi neuvoa ja sitten pääsee pelaileen.

Olen pelannut CS GO -peliä kyllä paljonkin, mutta en kertaakaan Mac -koneella, joten tämä ohje ei välttämättä toimi ihan suoriltaan. Mutta kokeiletko seuraavaa toimenpidettä, joka on itsellä ainakin PC:llä auttanut joissain ongelmatilanteissa:
 

  1. Avaa Steams
  2. Etsi CS GO -peli  Steam kirjastostasi ja avaa sen ominaisuudet (PC:llä hiiren oikealla painikkeella, mutta MAC:lla tämä “hiiren oikealla” taitaa olla mahdotonta, en osaa sanoa suoraa ohjetta kuinka tuo aukeaa 😅)

     

  3. Properties (Suom. “ominaisuudet”) valikossa pitäisi löytyä Local files (“paikalliset tiedosto”t) -valinta ja sieltä “ Verify intergity of game files...” (Suom. “Varmenna tiedostot tmv.”)
  4.  Tämä toiminto käy läpi asennetun pelin tiedostot ja havaitsee mahdolliset virheet ja korjaa ne tai ilmoittaa ainakin niistä. Siinä voi kestää hetki.

 

Tästä “Verify” -toiminnosta en ole siis varma, onko kyseistä toimintoa Mac -koneella ja auttaako se, mutta yrittää kannattaa. Yksi toimenpide voisi myös olla poistaa koko CS GO -peli ja asentaa se uudelleen, jos et ole vielä sitä kokeillut.

Kunniamerkki +2

Kiitos paljon pakko kyllä kokeilla mutta olen siis poistanut cs go pelin jo parikin kertaa mutta ei silti ole tapahtunut mitään tulosta.

Kunniamerkki +2

Kiitos paljon kokeilen ehdottomasti

olen poistanut cs go pelin parikin kertaa mutta ei ole tapahtunut muutosta

Kunniamerkki +2

 

Kunniamerkki +2

Nyt on kaikki vahvistettu onnistuneesti ja meen kokeileen toimiiko

lopputulos:ei toimi!

Kunniamerkki +2

Olen tosiaan poistanut pelin aikaisemmin pari kertaa mutta ei ole auttanut asiaa

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

Nyt on kaikki vahvistettu onnistuneesti ja meen kokeileen toimiiko

lopputulos:ei toimi!

Ongelma ei ollut siis tiedostoissa, nyt tiedetään se 🙂

Huomasin aiempia kuviasi selatessa uudelleen, puuttuukohan ruudultasi alalaita, missä pitäisi olla vihreä “Go” -nappi, joka aloittaa siis pelin hakemisen. Ongelmana voikin olla aiemmin mainitsemasi näyttöasetukset, eli koko peli ei näy oikein ruudullasi.

Netistä löysin muutamia ohjeita, miten tätä voisi ratkoa. Yksi vaihtoehto on pakottaa Macbookin omista asetuksista CS GO:lle (Applen eng. kielisessä ohjeessa puhutaan App:sta) käyttämään kameran alapuolista näyttötilaa.

Toinen mitä voi kokeilla on vaihtaa näyttötilaa CS GO:n asetuksista 4:3, mutta silloin sivuille voi tulla mustat palkit / suhdanne on muuten huono.

Kolmas mitä mieleen tulee (ei välttämättä toimi jos ei Macbookin omia asetuksia muuta) on pakottaa CS GO Fullscreen tilaan komennolla, jonka voi syöttää seuraavasti:

  1. Avaa CS GO properties/ominaisuudet kuten viimeksi.
  2. Avautuvalla sivulla (General / yleiset) on “Launch option” rivi pohjalla. Kirjoita riville komento “-fullscreen” kuten kuvassa(huomaa - merkki, ilman sitä komento ei toimi)

     

Auttaisiko näistä ohjeista mikään? Suosittelen kokeilemaan vain yhtä keinoa kerrallaan ja jos ei toimi niin suosittelen palauttamaan asetukset siten, kuten ne oli alussakin.

Kunniamerkki +2

Kokeilin tuota fullscreen juttua ja siinähän se vika olikin kiitos paljon avustanne!

Olisiko sinulla vielä mitään vinkkiä asetuksiin että millä toimisi parhaiten eikä lagittaisi?

Tai ylikuumenisi koska eihän macbookissa ole tuulettimia.

Voisitko vielä kertoa että miten macbookilla pystyy tähtäämään snipulla? Kiitos

 

--

Muokkaaja katjane: Yhdistetty kommentit yhteen samaan kommenttin

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Kokeilin tuota fullscreen juttua ja siinähän se vika olikin kiitos paljon avustanne!

Olisiko sinulla vielä mitään vinkkiä asetuksiin että millä toimisi parhaiten eikä lagittaisi?

Tai ylikuumenisi koska eihän macbookissa ole tuulettimia.

Voisitko vielä kertoa että miten macbookilla pystyy tähtäämään snipulla? Kiitos

 

--

Muokkaaja katjane: Yhdistetty kommentit yhteen samaan kommenttin

Itse en ole oikein peleihin perehtynyt ja toivotaan, että täällä Yhteisössä kommenttisi osuisi jonkun “pelimestarin” silmiin ja saisit apua kysymyksiisi. 🙂 Kollega vinkkasi sivustosta, josta myös voisi olla apua sinulle. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tähtääminen, yritätkö trackpadilla vai millä tähdätä? Ymmärtääkös tuo normi hiiren päälle, joten ottaisin käyttöön sen. Langattomat eivät pelaamiseen ole kivoja (paitsi kovin kalliit), koska tulee tähtäämiseen viivettä. 

Kunniamerkki +2

Terveppä terve taas kaikille.

nyt onkin tämmönen ongelma että latasin macbookille steamiin cs2 ja ongelmana on se kun klikkaan pelaa niin tulee virhe (puuttuva ohjelmistotiedosto) ja olen yrittänyt vahvistaa tiedostot ja ne ovat onnistuneesti vahvistettu ja myös poistanut päivityksen pariin otteeseen mutta ei silti toimi kiin voisiko joku auttaa?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Terveppä terve taas kaikille.

nyt onkin tämmönen ongelma että latasin macbookille steamiin cs2 ja ongelmana on se kun klikkaan pelaa niin tulee virhe (puuttuva ohjelmistotiedosto) ja olen yrittänyt vahvistaa tiedostot ja ne ovat onnistuneesti vahvistettu ja myös poistanut päivityksen pariin otteeseen mutta ei silti toimi kiin voisiko joku auttaa?


Voisit kokeilla poistaa manuaalisesti ne tiedostot jotka ovat “rikki”. Silloin Steam tekee kyseiset tiedostot uudelleen. Laitan vielä liitteeksi tähän aiheeseen liittyvän videon josta voisi olla apua tässä tilanteessa.

 

 

Vastaa