Oletko innostunut pelaamaan Counter Strike Global Offensivea eli CS:GO:ta ja tahdot kehittyä nopeasti pelissä? Tämän artikkelin avulla saat hyvän käsityksen kuinka parannat pelitaitojasi nopeasti ja siten nostat taitotasoasi pelissä.
Pelaaminen pähkinänkuoressa
Pelissä kilpaillaan kahdessa viiden hengen joukkueessa. Ensin toinen joukkue aloittaa terroristeina ja toinen erikoisjoukkoina. Puolet vaihtuvat 15 kierroksen jälkeen. Yksi peli sisältää useita kierroksia, jotka päättyvät kun kaikki vihollisen pelaajat ovat kuolleet tai kun tiimin tavoite on suoritettu. Ensimmäiseksi 16 kierrosta voittanut joukkue voittaa. Voit ostaa aseita ja varusteita erän alussa rahoilla, joita ansaitset suoriutumisesi mukaan. Voit ansaita rahaa tavoitteita suorittamalla: eli terroristina pommia asettamalla ja erikoisjoukoissa sitä purkamalla. Rahaa saat myös vihollisia tappamalla. Erän loputtua kaikki pelaajat saavat rahapalkkion, mutta voittaneen joukkueen pelaajat saavat suurimman palkkion. Terroristina tavoitteesi on virittää C4-räjähde jompaan kumpaan kahdesta eri pommiasetuspaikasta ennen aikarajan päättymistä. Erikoisjoukuissa tehtävänäsi on estää pommin asettaminen tappamalla terroristit tai estämällä pommin räjähtäminen purkamalla se ennen kuin pommi ehtii räjähtää.
CS:GO Peliasetuksilla on suuri merkitys kykyysi pelata
Ennen kuin aloitat opettelemaan itse pelin pelaamista, sinun kannattaa peliasetukset katsoa sopiviksi itsellesi. Joillekin asetuksille kuten tähtäimelle tai pikänäppäimille ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan niitä kannattaa kokeilla ja katsoa millä itse tykkäät pelata. Pelin oletuksasetukset ovat näiden osalta melko huonot, eli suosittelen vaihtamaan ja katsomaan ne läpi.
Tähtäin, hiiren herkkyys sekä pikanäppäimet
Pro-pelaajista melkein jokainen pelaa classic static tähtäimellä. Staattinen tähtäin ei muuta kokoa ampuessa kuten esimerkiksi pelin oletustähtäin. Myös melkein jokainen pro-pelaaja asettaa tähtäimen erittäin pieneksi, tähtäintä kannattaa kuitenkin itse kokeilla eri kokoasetuksilla ja katsoa mikä tuntuu itsellesi parhaimmalta. Pelissä hiiren herkkyys eli sensitivity on yleisesti kiinni mieltymyksestäsi hiiren nopeuteen, kuitenkin kannattaa huomioida, että yli 90 prosenttia pro-pelaajista käyttää melko hidasta hiiren herkkyyttä. Hiiren herkkyyteen vaikuttaa myös oman hiiresi DPI-asetus. Jos pelissä asetat sensitivityn 1.0 ja DPI-asetus hiiressä on 800, hiiren herkkyys on silloin sama kuin asettaisit sensitivityn 2.0 jos hiiressä DPI olisi 400. Hiiren herkkyydestä puhutaan ”EDPI” arvosta joka tulee näiden kahden yhteenlasketusta summasta. Esimerkiksi kun DPI-asetus on 800 ja pelissä asetettu sensitivity 1.0, on EDPI 800. Kuten aiemmin mainitsin, pro-pelaajat käyttävät yleisesti melko hidasta herkkyyttä, heistä suurimmalla osalla EDPI-arvo on 500-1000 välillä. Pikanäppäimet on suositeltavaa asettaa heti kaikille pelin kranaateille. Aseta pikanäppäimet sellaisiin näppäimiin, jotka ovat sinulle helppoja käyttää. Jos sinulla on hiiressäsi näppäimiä niin muista hyödyntää myös niitä! Jos et ole varma mitä näppäimiä valita, niin itse olen kokenut toimivaksi asettaa valokranaatin hiiren sivunäppäimeen, käsikranaatin näppäimeen 4, polttopullo näppäimeen z, savukranaatin näppäimeen x ja harhautuskranaatin näppäimeen <. Pikanäppäimet saattavat aluksi tuntua hankalilta, mutta kun olet oppinut niiden käytön, ne nopeuttavat kranaattien valintaa huomattavasti.
Grafiikka-asetukset, kuvasuhde sekä resoluutio
Grafiikka-asetuksista monet ovat makuasioita, mutta muutamat asetuksista vaikuttavat näkyvyyteen jonka avulla saat etulyöntiaseman sellaista pelaajaa vastaan, joka ei ole kiinnittänyt samalla tavoin huomiota omiin asetuksiinsa. Tällaisia asetuksia ovat Effect detail sekä Shader detail. Ne kannattaa aina olla asetettuna High vaihtoehtoon, jotta pelin polttopullon savu ei peitä niin paljoa näkyvyyttäsi. Myös Display mode kannattaa aina olla fullscreen tilassa jolloin input lag on pienimmillään. Vsync vähentää ruudun repeilyä mutta lisää huomattavasti input lagia miksi suosittelen sen asettamista pois päältä. Muut asetukset eivät ole välttämättömiä asettaa tietylle asetukselle, mutta kuitenkin on suositeltavaa priorisoida FPS-lukeman määrää pienentämällä asetuksia. FPS-lukeman vaikutuksista pelaamiseen on avattu tarkemmin tässä Yhteisön artikkelissa.
Olet saattanut kuulla 4:3 kuvasuhteen käyttämisestä. Useat pro-pelaajat käyttävät tätä kuvasuhdetta, koska se leventää hahmojen katselumallia, mutta sillä on myös haittapuolensa. Käyttääksesi 4:3 kuvasuhdetta sinun tulee asettaa peliin pienempi resoluutio. Tämä johtaa sumeampaan kuvaan, sekä hahmojen nopeampaan liikkumiseen ruudulla, koska kuvasuhde on normaalia kapeampi. Hyvä puoli pienemmässä resoluutiossa kuitenkin on se, että se lisää FPS-lukeman määrää. Jos tahdot kokeilla 4:3 kuvasuhdetta niin voit seurata osion lopusta löytyvästä videosta ohjeet sen asettamiseksi oikein.
Ääniasetukset
Ääniasetuksista kannattaa tarkistaa muutama asetus. 3D audio processing parantaa äänensijainnin tunnistamista ja se kannattaa pitää päällä. Pelissä on mahdollista asettaa eri äänenvoimakkuuksia eri asioille. Itse pidän siitä että pelissä ei ole ylimääräisiä ääniä joten asetan pois kaikki pelin musiikit. Niistä ei nimittäin ole hyötyä peliä pelatessa, ja ne saattavat peittää alleen muita tärkeitä ääniä kuten vastustajan askeleiden äänet. Yksi asetus on kuitenkin mielestäni erittäin tärkeä, ja se on 10 sekunnin varoitusääni. Se kannattaa asettaa päälle, koska se ilmoittaa sinulle milloin et enää kerkeä purkamaan pommia ilman pomminpurkuvälineitä. Alla video jossa käydään tarkemmin lävitse kaikki läpikäydyt asetukset.
Mekaanisten taitojen parantaminen
CS:GO:ssa yksi tärkeimmistä pelitaidoista on tarkkuus ja yleisten mekaanisten taitojen taso. Tarkkuuden eli tähtäämisen harjoittelemista on helppo harrastaa deathmatch-pelimuodossa. Deathmatchissa ei kuitenkaan kannata myöskään vain mennä ja päättömästi ampua, vaan yrittää keskittyä tietynlaiseen treenaamiseen. Jos tahdot olla mahdollisimman tarkka, koeta vain ampua yksittäisiä luoteja tähdäten päähän. Jokaisella aseella pelissä on oma rekyylikuvio. Sarjatulta ampuessa sinun täytyy liikuttaa hiirtä niin, että liikutat hiirtä vastakkaiseen suuntaan kuin aseen rekyylikuvio. Hyvä keino tämän harjoitteluun on ampua seinään ja katsoa miten ase reagoi. Tämän jälkeen yritä ampua lipas seinään niin, että luodit olisivat mahdollisimman tiiviisti samalla alueella. Steam kaupan workshop -osiosta löydät myös pelaajien itse tekemiä karttoja, jotka on tehty pelitaitojen kehittämistä varten. Löydät sieltä esimerkiksi valmiita tähtäysharjoitteita tai ratoja, jotka opettavat pelissä liikkumista ketterästi. Kun olet edistynyt tarkkuuden harjoittelun kanssa, kannattaa omaan harjoitteluun lisätä kranaattien heittämisen harjoittelu. Jokaisessa kartassa on useampi paikka, josta voit heittää esimerkiksi savukranaatteja tai valokranaatteja tärkeisiin paikkoihin niin, että se estää vihollista näkemästä pomminasetuspaikalle. Polttopullolla on mahdollista estää vihollisen vapaa liikkuminen, tai sillä voidaan myös pakottaa vihollinen ulos piilopaikastaan. Aleksib on tehnyt videosarjan Youtubeen jossa hän ohjeistaa eri karttoihin kuinka heität kranaatit oikein sekä antaa yleisiä ohjeita kartoissa pelaamiseen. Alta löydät videon jossa hän käy lävitse Mirage kartan kranaatit ja ohjeistukset.
Vinkki jolla itse olen oppinut pelaamaan peliä huomattavasti paremmin on seurata CS:GO pro-pelejä. Pelejä seuraamalla huomaat mitä asioita pro-pelaajat tekevät ja voit ottaa heidän käyttämiä temppuja itsellesi talteen. Pelejä seuraamalla saat myös hyvän käsityksen pelin mekaniikoista ja miten voit käyttää niitä hyödyksesi. Eri karttojen "calloutit" eli olinpaikat joissa vihollinen voi olla kartassa tulevat myös näin tutuksi. Voit seurata pelejä Twitch suoratoistopalvelusta. Myös pro-pelaajien omat striimit voivat auttaa sinua kehittymään pelissä, monet heistä jakavatkin neuvoja samalla kun he pelaavat.
Mikä taitotaso sinulta löytyy Counter Strike Global Offensivessa?
Lue myös: