Pelintekijä Valve tuli ulos tovi sitten Dota 2 -pelin seuraavan kauden muutoksista kilpapelaamisen osalta. Muutokset ovat melko laajat, joilla halutaan tukea erityisesti myös niin sanottuja 2.- ja 3.-tason joukkueita, jotka eivät välttämättä ole aina huipputurnauksissa mukana tai niiden kärkipäässä. Muutokset voivat vielä hieman muovaantua ennen seuraavan kauden 2020-2021 alkua, mutta pääpiirteittäin uudistukset ovat päätetty.
Dota Pro Circuit 2019-2020
Dota 2-pelin kilpapelaaminen pyörii Dota Pro Circuitin (DPC) ympärillä. DPC-systeemi on saanut ennenkin muutoksia, mutta kerrataan aluksi, millainen se on kuluvalla kaudella 2019-2020 ennen tulevia muutoksia.
DPC-kausi muodostuu nyt kymmenestä Valven turnauksesta, joista viisi on Major-turnauksia ja viisi Minor-turnauksia ja lopulta huipentuu The International-turnaukseen. Joukkueiden tavoite on siis menestyä näissä Major- ja Minor-turnauksissa tarpeeksi hyvin päästäkseen The International-turnaukseen.
Aina yksiin Minor- ja Major-turnauksiin on yhteiset alueelliset karsinnat, joista selviää mitkä joukkueet pääsevät Majoreille ja mitkä joutuvat Minoreille. Jokaisen alueen suljettuihin karsintoihin kutsutaan kahdeksan eniten siihen mennessä DPC-pisteitä kerännyttä joukkuetta ja kaksi muuta joukkuetta tulee avoimien karsintojen kautta. Osa jää toki pois näistä molemmista ulkopuolelle, jonka vuoksi myös näihin karsintoihin on tuotu pieni määrä eli yhteensä 1850 DPC-pistettä jakoon. Jokaisella alueella on tietty määrä paikkoja Minoreille ja Majoreille sen mukaan, kuinka vahvoja joukkueita alueella pelaa. Esimerkksi Euroopasta ja Kiinasta pääsee enemmän joukkueita näihin turnauksiin kuin Etelä-Amerikan tai CIS-alueen joukkueista, johtuen joukkueiden tasosta. Karsinnoissa ei ole rahapalkkioita.
Karsintojen jälkeen pelataan ensin Minor-turnaus, jossa jaossa on 300 000$ palkintorahaa sekä yhteensä 3 300 DPC-pistettä. Minoreiden voittaja pääsee myös seuraavaksi pelattavaan Major-turnaukseen. Jokaisella Majorilla kokonaispalkintopotti on 1 000 000$ suuruinen ja DPC-pisteitä on tarjolla yhteensä 75 000 per turnaus. Majoreilta joukkueen on mahdollista kerätä selvästi eniten DPC-pisteitä (sekä palkintorahaa), joten sinne pääseminen sekä siellä menestyminen on monen tähtäimessä. Yksi Major-turnauksen voitto voi taata jo sen verran pisteitä, että The International-turnauksen kutsu on takataskussa. Tämä karsinnat -> Minor-turnaus -> Major-turnaus -kuvio toistuu siis kaudella viisi kertaa.
Lopulta viiden Major- ja Minor-turnauksen jälkeen katsotaan joukkueiden keräämät pisteet kaudella ja 16 parasta saa TI-kustun (The International). Loput kaksi paikkaa täytetään alueellisten karsintojen kautta. The International-turnauksessa palkintorahaa oli jaossa 2019 vuonna lopulta 34 330 068$, joten se kertoo kuinka tärkeää sinne on päästä verrattuna muihin turnauksiin. Tällä kuluvalla kaudella on tullut useita tapahtumien siirtämisiä sekä perumisia, joten näyttäisi nyt siltä, ettei näitä kaikkia Majoreita sekä Minoreita päästä pelaamaan tai ne pelataan myöhemmin ja kenties toisessa formaatissa. Meneillään oleva kausi ratkotaankin näillä näkymin poikkeavasti alkuperäisestä suunnitelmasta.
True Sight: The International 2019 Finals Trailer
Tulevat DPC-muutokset 2020-2021
Tänä vuonna pelattavan The International 2020 -turnauksen jälkeen DPC-kausi mullistuu tulevalle kaudelle 2020-2021, kun uutuutena tulevat alueelliset liigat. Esimerkiksi Euroopassa pelaavat joukkueet kilpailevat keskenään omassa liigassaan ja sama tapahtuu muissa maanosissa. Alueellisia liigoja on yhteensä kuusi. Tämän myötä kaikki Minor-turnaukset poistuvat ja Major-turnausten määrä putoaa kolmeen. Aiemmin oli siis viisi "sykliä" Minor- ja Major-turnauksineen, mutta tulevalla kaudella on kolme sykliä, joissa pelataan liigassa ensin ja lopetetaan Major-turnaukseen sekä lopulta kausi huipentuu The International-turnaukseen.
Pureudutaanpa liigoihin hieman tarkemmin. Jokaisella liigalla on ylempi ja alempi sarjatasot. Jokaisen syklin jälkeen ylemmän sarjatason kaksi viimeisintä ja alemman sarjatason kaksi parasta joukkuetta vaihtavat paikkojaan sarjatasoilla seuraavaksi sykliksi. Alemman sarjatason kaksi viimeisintä joukkuetta putoavat liigasta ja niiden tilalle tulee avoimien karsintojen kautta korvaajat. Liiga kestää syklissään aina kuusi viikkoa ja tuona aikana jokaisessa alueellisessa liigassa joukkueet pelaavat kerran toisiaan vastaan paras kolmesta -ottelusarjan. Joukkueet joutuvat lyömään lukkoon alueen, jossa pelaavat sillä alueen vaihtaminen tarkoittaa avoimien karsintojen kautta pyrkimistä alemmalle sarjatasolle, joten nousu ylempään sarjaan on hidasta.
Jokaisessa liigassa on jaossa 280 000$ palkintorahaa yhteensä per sykli. Palkintorahojen jakaminen on melko tasainen joukkeiden kesken, sillä ylemmän sarjatason voittaja saa 30 000$ ja saman sarjatason viimeinen saa 22 000$. Alemman sarjatason voittajalle tulee 17 000$ ja kuudenneksi sijoittuneelle 7 000$, joten alemman sarjatason kaksi viimeistä joukkuetta jää ilman palkintorahaa. DPC-pisteitä jaetaan ainoastaan ylemmän sarjatason viidelle ensimmäiselle ja yhteensä 1150 pisteen verran jokaisessa syklissä. Majoreille pääsee liigan menestyksen perusteella. Riippuen alueesta 2-4 ylemmän sarjan joukkuetta pääsee Major-turnaukseen.
Majoreilla on tarjolla 500 000$ palkintorahoja sekä 2700 DPC-pistettä. Turnaukseen pääsee yhteensä 18 joukkuetta, mutta palkintorahoista ja DPC-pisteistä pääsee nauttimaan vain kahdeksan parasta joukkuetta, joten menestystä on tultava. Majorien turnausformaatti muuttuu myös entisestä. Ensin pelataan villikortti-kierros, jossa kuusi heikoiten menestynyttä joukkuetta pelaa paras kahdesta -ottelusarjat kerran toisiaan vastaan. Tästä kaksi etenee lohkovaiheeseen ja neljä putoaa turnauksesta. Seuraavaksi tulee lohkovaihe, jossa on yhteensä kahdeksan joukkuetta (kaksi villikorttikierrokselta ja loput liigojen toiseksi sijoittuneita joukkueita). Myös lohkovaiheessa joukkueet pelaavat kerran toisiaan vastaan paras kahdesta -ottelusarjoina ja kaksi viimeistä tippuu turnauksesta. Viimeisenä tulee playoff-vaihe, jossa on ylempi- ja alempi jatkosarja. Ylempään jatkosarjaan pääsee suoraan liigojen voittajat sekä lohkovaiheen 1. ja 2. Alemmassa jatkosarjassa aloittavat lohkovaiheen 3.-6. sijoittuneet joukkueet. Ylemmästä jatkosarjasta tippuu häviön myötä alempaan jatkosarjaan ja sieltä taas tappiolla ulos turnauksesta.
Mitä muutokset tarkoittavat?
Käytännössä palkintorahaa on jaossa edelleen aiempaa vastaava summa yhteensä koko kauden aikana. Se vaan jaotellaan jatkossa erilailla, jolloin tilanteesta hyötyvät erityisesti kärkeä kauempana olevat joukkueet. Tällä pyritään takaamaan jatkuvuutta ja uusien potentiaalisten pelaajien nousua 2.- tai 3.-tasojen joukkueissa, joka tekee hyvää pelin kilpailullisuudelle tulevaisuutta ajatellen. Osan mielestä muutokset tulevat auttamatta myöhässä, mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan. Toki kärkitiimit eivät välttämättä ansaitse menestyksellään enää samoja summia liigoista ja Majoreista kuin aiemmassa systeemissä. Kausi on edelleen siis The International -turnaukseen painottuva, jos mietitään palkkioiden kannalta asiaa. Yhtenä vaihtoehtona on ehdotettu, että kyseisen turnauksen suuresta potista olisi jaoteltu enemmän palkintorahaa liigoihin ja/tai Majoreihin, jottei The Internationalilla olisi liian suurta painoarvoa, mutta toistaiseksi tähän ei ole ryhdytty.
DPC-pisteiden jaottelusta on myös tullut huomioita, että niiden jakamisessa Liigoissa tulisi jotenkin huomioida alueellisia tasoeroja paremmin. Käytännössä esimerkiksi Euroopassa pelaa eniten kärkitason joukkueita ja heillä on kuitenkin liigassa sama pistemäärä jaossa kuin esimerkiksi toisella tasoltaan heikommalla alueella. Tämän vuoksi jollain ns. heikomman alueen liigassa voisi olla helpompaa ansaita pisteitä ja edetä Majoreille. Nähtäväksi jää lähteekö jokin joukkue vaihtamaan aluetta kokonaan ja tuoko DPC-pisteiden jaottelusysteemi lopulta kauden huipennukseen kaikki parhaat joukkueet.
Liigojen ja Majoreiden pyöriessä näiden väliin jää muutamia rakoja, joissa olisi mahdollista järjestää kolmannen osapuolen turnauksia. Nämä turnaukset eivät vaikuta DPC-kauteen, mutta niissä on toki palkintorahaa ja menestystä jaossa, joten usein paikalle niihin saadaan hyviä joukkueita mukaan. Aikataulu on kuitenkin suhteellisen tiukka, joten saa nähdä miten näiden turnausten käy ja mihin joukkueet laittavat panoksensa.
Kokonaisuudessaan näen kuitenkin liiga-muotoon siirtymisen hyvänä asiana. Se takaa todennäköisesti useammalle joukkueelle parempaa takuuta toiminnan jatkuvuudelle ja toivottavasti näemme sen myötä tulevaisuudessa uusia nousevia tähtiä sekä tuhkimotarinoita. Jatkossa myös katsojat saavat nauttia useammin huippuluokan Dotasta, sillä ennen pelit pelattiin turnauksissa nopeissa ryppäissä tietyin väliajoin ja jatkossa liigojen otteluita tulee säännöllisesti pitkän aikaa. Muutokset ovat isoja, joten joitain asioita saatetaan vielä viilata ennen ensi kauden alkua, mutta peliyhteisö vaikuttaisi seisovan näiden muutosten takana. Jäämme siis odottelemaan miten kuluva kausi päättyy vanhalla pelisysteemillä ja mitä tulevaisuus tuo tullesaan!