Skip to main content



 



League of Legends on yksi seuratuimpia pelejä mitä tulee kilpapelaamiseen. League of Legends kuuluu peleistä MOBA -genreen, joka tarkoittaa verkossa pelattavaa taisteluareenapeliä. Peli on idealtaan erittäin lähellä Dota 2 -peliä, joten sitä seuranneena pääsee varmasti vielä helpommin mukaan League of Legendsin pariin. League of Legendsia jo pelanneet tai siihen syvemmin tutustuneet varmasti tietävätkin jo LoLin salat sekä viehätykset, joten tämän katsojan oppaan on tarkoitus tuoda sinulle apuja pelin seuraamista varten, jos se ei ole ennestään tuttu. Telia Esports Series laajentui myös League of Legendsin pariin, joten lähde mukaan seuraamaan ja ota League of Legends haltuun! Telia Esports Seriesin ottelut, aikataulut sekä joukkueet löydät Telia Esports Seriesin sivuilta.



 



 



Mistä pelissä on kyse?



 



 



League of Legendsissä pelaa vastakkain kaksi viiden hengen joukkuetta ja jokainen pelaaja kontrolloi yhtä hahmoa, joita kutsutaan championeiksi. Pelaajat valitsevat pelattavan championinsa pelin alussa. Loppujen lopuksi pelin idea on melko yksinkertainen. Kummallakin joukkueella on taistelukentällä oma tukikohta kartan vastakkaisissa päädyissä, jossa sijaitsee Nexus -niminen rakennus. Joukkueiden tarkoitus on suojella omaa Nexusta ja tuhota vastustajan Nexus voittaakseen ottelun.



 



Kartalta löytyy näiden tukikohtien välillä ylä-, keski- ja alalinja, joita pitkin kulkee molempien joukkueiden kätyreitä (kutsutaan myös minioneiksi) kohti vastustajan tukikohtaa ja näillä linjoilla sijaitsee myös torneja (turret) molemmilla karttapuoliskoilla puolustamassa reittiä vastustajilta. Näiden linjojen välissä on metsäaluetta, jossa lymyilee erilaisia monstereita.



 



Joukkueessa jokaisella pelaajalla on oma roolinsa ja yhteisvoimin pelistrategiaa toteuttaen joukkue yrittää päihittää vastustajan aikeet kartalla. Ylälinjaa eli top-lanea pelaa yksi pelaaja, yksi junglessa eli metsäalueella ja yksi keskilinjalla eli mid-lanella. Alalinjalla eli bot-lanella pelaa kaksi pelaajaa, joista toinen on carry-roolissa ja toinen support-roolissa.



 



Pelaaja ansaitsee pelin edetessä kultaa, jolla voi ostaa erilaisia esineitä championilleen vahventamaan sitä tai omaa joukkuetta. Kultaa saa lisää kukistamalla vastustajan minioneita, junglen monstereita, vastapelureiden championeita tai torneja. Championit saavat näistä myös kokemuspisteitä (exp), jonka myötä champion vahvistuu, saa uusia kykyjä käyttöönsä sekä tekee niistä voimakkaampia. Joukkue voi saada itselleen tietyn aikaa kestävän buffin eli vahvennuksen kukistamalla metsästä vahvemman monsterin Baronin tai dragonin, joka tarjoaa joukkueelle usein strategisen edun.



 



Championeita on pelissä valittavissa paljon (jopa 140), joista jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Jokaisella championilla on myös vähintään 4 erilaista kykyä käytettävissä. Championeille hankittavia esineitä eli itemeitä on myös lukuisia. On siis selvää, ettei aluksi välttämättä ole täysin kartalla, että mitä mikäkin champion tai sen hankkima esine tekee, joten sille kannattaa antaa hieman aikaa. Kuitenkin pelin perusidean ymmärtäminen on hyvä alku ja esports-lähetyksissä selostajat tai analyytikot kyllä selostavat näiden merkitystä parhaalla mahdollisella tavalla auttaen katsojaa pelin kulun kanssa.



 





 



 



Pelin seuraaminen



 



 



Peli alkaa valintavaiheella, jossa joukkueet vuorotellen valitsevat itselleen championeita sekä bannaavat niitä. Bannaaminen tarkoittaa sitä, ettei kumpikaan joukkue voi valita kyseistä championia itselleen. Tämä on valintavaihe on eräänlaista shakkia joukkueiden välillä, jossa joukkue haluaa valita itselleen mahdollisimman hyvät heidän pelitapaansa sopivat championit, jotka kuitenkin pärjäävät vastustajan tekemiä valintoja vastaan. Valintavaiheessa selostajat perustelevat joukkueiden tekemiä päätöksiä ja arvioivat alkavan pelin kulkua. Näet katsojana molempien joukkueiden tekemät bannit ja valinnat, jonka myötä voit seurata valintavaihetta.



 



Valintavaiheen jälkeen itse peli alkaa. En mene tässä tarkemmin pelin mekaniikoihin, championeiden spelleihin tai itemeiden ominaisuuksiin, mutta niihin alkaa pikkuhiljaa päästä mukaan etenkin selostuksen avustuksella. Kannattaa kiinnittää huomiota pelaajien liikkeisiin ja millaisia liikkeitä he tekevät joukkueena. Kun joukkueet ottavat kunnolla yhteen, ruudulla tapahtuu paljon eikä jokaista liikettä siitä välttämättä sisäistä, mutta kyllä ne kuviotkin siitä alkavat selvitä tarkemmin pienellä seuraamisella.



 



Kamera seuraa tapahtumia ympäri karttaa ja liikkuu siellä missä tapahtuu eniten. Näet ruudulta tietysti pelaajien liikkeitä ja pelin kulkua, mutta myös paljon muuta informaatiota on tarjolla, joka helpottaa pelin seurantaa sekä tilanteen hahmottamista. Oikeassa alakulmassa näet pelikentän kartan, jossa näkyy myös alue, jota kamera kuvaa. Kartassa näkyy myös championien liikkeet, tornit ja minionit, joten tämä helpottaa kokonaiskuvan hahmottamista. Chamioneiden yläpuolella on kaksi palkkia, josta ylempi ja paksumpi palkki kertoo hahmon elämäpisteiden määrän (HP) ja alempi käytettävissä olevan manan määrän. Manaa championit kuluttavat kykyjensä käyttöön. Kaikki hahmot eivät kuitenkaan käytä kykyihinsä manaa ja jotkut käyttävät niihin muita resursseja.



 



Ruudun yläreunassa näkyy muita hyödyllisiä tietoja yleistilanteen seuraamista varten. Siitä näkyy katsojalle ensinnäkin pelikello, joka kertoo kauanko peli on kestänyt. Sen yläpuolella on joukkueiden tapot eli montako kertaa joukkue on kukistanut vastustajan hahmoja. Tappojen vierellä näkyy kummankin joukkueen kullan määrä. Jokaisella pelaajalla on toki oma kultansa käytettävissä, mutta kokonaiskulta kertoo jonkin verran siitä kumpi joukkue on edellä. Kullan jälkeen on vielä kerrottu tuhottujen turrettien lukumäärä. Nämä tiedot yhdessä antavat jo katsojalle hyvää kokonaiskuvaa siitä, kumpi joukkue on niskan päällä.



 



Aiemmin mainittujen tietojen lisäksi ruudulta löytyy lisää vähän nippelimpää tietoa, jotka voivat ensikertaa katsovalle olla vielä hähmäisiä, mutta selkiytyvät pelin seuraamisen myötä. Keskellä alareunassa näkyy enemmänkin statistiikkaa, jossa on jokaisen championin tiedot erikseen eriteltynä. Siinä on mm. tapot/avustukset/kuolemat sekä käytössä olevat itemit. Sivureunoilla on vielä tämän lisäksi hahmot allekkain kuvakkeina, joista on luettavissa mm. summoner spellit (pelaaja valitsee nämä pelin alussa), ultimaten saatavuus (hahmon voimakkain kyky) sekä HP ja mana. Jos hahmo kuolee, näihin sivureunojen kuvakkeisiin tulee aika näkyviin, jonka kuluttua hahmo syntyy uudelleen omaan tukikohtaansa.



 



Kaiken kaikkiaan ruudulla on siis reilusti informaatiota tarjolla, josta katsojalle tarjotaan lisää eväitä katsomista varten. Alkuun kannattaa varmasti keskittyä pelaajien tekemiin liikkeisiin enemmän, josta alkaa selvitä hahmojen kykyjä ja hienot yksilösuoritukset tulevat esille. League of Legends on maksuton peli, joten suosittelen myös kokeilemaan peliä itse, jolla pääsee peliin sisään nopeammin!




Lue lisää:



Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa