Skip to main content



 



League of Legends (lyhenteenä käytetty LoL) on erittäin suosittu taisteluareenamoninpeli. Peli julkaistiin kymmenen vuotta sitten Windowsille eikä sen suosio ole näyttänyt hidastuvan. Pelintekijän Riot Gamesin mukaan sitä pelaa päivittäin kahdeksan miljoonaa pelaajaa ympäri maailmaa. League of Legends on pelinä vastaavanlainen MOBA-peli (Multiplayer online battle arena) kuin Dota 2, joten idea on sama näiden pelien välillä, vaikkakin eroja toki löytyy pelin sisällöistä sekä mekaniikoista. LoL on tämän genren peleistä selvästi pelaajamääriltään suosituin.



 



Worlds 2019



 



League of Legendsin vuosi päätetään vuosittain järjestettävään Worlds -maailmanmestaruuskilpailuihin. Worldsien suosiosta voidaan ottaa pieni vertailu katsojalukujen perusteella. Tänä vuonna aiemmin pelattu Super Bowl 53 saavutti lineaaritelevision sekä streamauksen kautta 100,7 miljoonaa katsojaa. League of Legendsin Worldseja katsoi vuosina 2017 58 miljoonaa ja 2018 99 miljoonaa katsojaa, joten tapahtumaa seuraa noususuhdanteisesti hurja määrä ihmisiä ympäri maailman. Worlds 2019 -turnauksen katselu onnistuu Riot Gamesin virallisesta Twitch-lähetyksestä.



 



Joukkueet ovat taistelleet kuluneella kaudella ympäri maailmaa alueellisissa liigoissa ja näistä liigoista on valittu yhteensä 24 niissä parhaiten pärjännyttä joukkuetta vuoden huipentavaan Worlds 2019 -turnaukseen. Alueellisista liigoista mukaan on päässyt 1-3 parasta joukkuetta, joten pelkästään pääsylippu turnaukseen on ollut kovan työn takana.



 



Watch live video from Riot Games on www.twitch.tv



 



Turnauksen kulku



 



Worldsit järjestetään tänä vuonna Euroopassa ja kolmessa eri kaupungissa 2.10-10.11.2019. Kutsutuista joukkueista 12 parhaiten menestynyttä joukkuetta pääsee suoraan turnauksen päätapahtumaan. 12 pohjimmaista aloittaa turnauksen niin kutsutulla Play-in esiturnauksella Berliinissä. Lohkojaoissa on huomioitu, ettei samalta alueelta (region) ole useampaa joukkuetta samassa lohkossa.



 



Esiturnauksen lohkovaihe pelataan 2.-5.10. ja pudotuspelit 7.-8.10. ja siihen osallistuvat 12 joukkuetta jaetaan neljään kolmen joukkueen lohkoon. Lohkojakoon on vaikuttanut alueellisten liigojen sekä Mid-Season Invitational-turnauksen menestys. Lohkoissa joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kaksi kertaa paras yhdestä -otteluina. Näiden pelien jälkeen on lohkojärjestys selvillä ja lohkovoittajille arvotaan toiseksi sijoittuneista vastustajat seuraavalle kierrokselle. Nämä parit pelaavat paras viidestä -ottelusarjat ja niiden voittajat (yhteensä 4kpl) etenevät päätapahtumaan muiden sinne jo valmiiksi kutsun saaneen 12 joukkueen lisäksi.
Play-in -vaiheessa pelaavat joukkueet:



 



Lohko A





  • Clutch Gaming (North America)


  • MAMMOTH (Oceania)


  • Unicorns Of Love (CIS)




Lohko B





  • DetonatioN FM (Japan)


  • Isurus Gaming (Latin America)


  • Splyce (Europe)




Lohko C





  • HK Attitude (LMS)


  • Lowkey Esports (Vietnam)


  • MEGA (Southeast Asia)




Lohko D





  • DAMWON Gaming (Korea)


  • Flamengo eSports (Brazil)


  • Royal Youth (Turkey)




Worldsit jatkuvat Play-inin jälkeen päätapahtuman lohkovaiheella Berliinissä. Tässä vaiheessa mukana on 16 joukkuetta, jotka arvotaan neljään neljän joukkueen lohkoon. Kuten Play-in esiturnauksen lohkojaossakin, myös päätapahtuman lohkoarvontoihin on vaikuttanut alueellisten liigojen sekä Mid-Season Invitational-turnauksen menestys. Päätapahtuman lohkovaihe pelataan 12.-15.10. ja 17.-20.10. välisinä aikoina. Lohkot pelataan samaan tyyliin kuin esiturnauksessakin eli kaikki joukkueet kohtaavat lohkossa toisensa kahdesti paras yhdestä -otteluissa.
Päätapahtumaan suoraan päässeet joukkueet:



(Edit: päivitetty lohkot play-in vaiheen jälkeen)



Lohko A





  • G2 Esports (Europe)


  • Griffin (Korea)


  • Cloud9 (North America)


  • Hong Kong Attitude




Lohko B





  • FunPlus Phoenix (China)


  • J Team (LMS)


  • GAM Esports (Vietnam)


  • Splyce




Lohko C





  • SK Telecom T1 (Korea)


  • Fnatic (Europe)


  • RNG (China)


  • Clutch Gaming




Lohko D





  • Team Liquid (North America)


  • ahq e-Sports Club (LMS


  • Invictus Gaming (China)


  • DAMWON Gaming




Lohkoista pudotuspelivaiheeseen etenee lohkojen kaksi parhaiten sijoittunutta joukkuetta ja tässäkin tapauksessa lohkovoittajille arvotaan lohkoissa toiseksi tulleista joukkueista vastustaja. Kahdeksan jäljellä olevaa joukkuetta kohtaavat puolivälierissä 25.-27.10. Espanjan Madridissa. Välierät taistellaan vielä Madridissa 2.-3.11. ja finaali kruunataan tarunhohtoisessa Pariisissa 10.11. Ottelut pelataan puolivälieristä finaaleihin saakka paras viidestä -ottelusarjoina.



 





Ennakkoajatuksia



 



Vaihtelin hieman ajatuksia LoL-sceneä tiiviisti seuraavan henkilön kanssa tulevasta turnauksesta. Formaatti eroaa hieman esimerkiksi Dota 2 The Internationalissa nähdystä double elimination -turnausmuodosta (ylempi ja alempi jatkosarja), jossa pudotuspeleissäkin voi olla tarjolla vielä toinen mahdollisuus. Worldseissä pudotuspelit ovat hieman ”ankarammat”, joten häviöllä on varmasti ulos turnauksesta. Lohkojärjestely on mahdollistanut myös päätapahtuman C-lohkosta melkoisen kuolemanlohkon. Tapahtuma kestää kokonaisuudessaan yli kuukauden, joka on melko pitkä aika, mutta tämä takaa tietysti joukkueille paremmat mahdollisuudet valmistautua peleihin.



 



Play-In:



A-lohkossa Clutch Gaming on ennakkosuosikki, mutta North America regionina on ollu vaisu Worldseissä. B- ja D-lohkojen oletetaan olevan ns. main regionien eli Splycen ja DAMWON Gamingin hallintaa. C-lohkossa HK Attitude lähtee suosikkina, mutta tässä lohkossa on suurin mahdollisuus yllätykseen.



 



Group Stage:



A- lohkossa kova taso, kolme main regionin joukkuetta. G2 on hallitseva MSI (Mid-Season Invitational)-mestari. Griffin kuuluu selvästi Korean parhaimmistoon ja on maailmanluokan joukkue. Cloud9 lähtee altavastaaja haastamaan aiemmin mainittuja tässä lohkossa ja voi pienellä yllätyksellä mennä jopa jatkoon. Play-ineistä tulijalla ei pitäisi olla mahdollisuuksia jatkopeleihin.



 



B-lohkossa tarjotaan FunPlus Phoenixille oikeastaan ilmasta lohkovoittoa rutiinisuorituksella. GAM Esports yllätti viime Wolrds-esiintymisellään 2017 aggressiivisella pelityylillä, joka voi purra uudelleen. J Team ei myöskään lukeudu suosikkeihin ja tässä lohkossa Play-Ineistä tulevalla voi olla realistiset mahdollisuudet jatkoon.



 



C-lohko on tulee olemaan kuolemanlohko. SKT on kolminkertanen maailmanmestari ja Korean ykkönen. Tätä porukkaa ei voi ikinä aliarvioida varsinkaan nyt, kun kesän play-offit osotti, että jengi ja varsinkin tähtimidlaneri Faker on taas kunnossa. Fnatic viime vuoden Worldsien toinen, joka on haastanut G2:sta kunnolla, vaikka hävisikin kaksi paras viidestä-sarjaa kesän playoffeissa (molemmat 3-2). RNG:n botlanea pidetään maailman parhaana ja Kiinalaisten aggressiivisessa pelityylissä on haastetta muille regioneille, varsinkin Korealaisille, jotka tykkäävät pelata taktisempaa peliä. Voi käydä ihan miten vaan ja Play-In-jengillä on mahollisuus heiluttaa hieman tuloksia, muttei pitäisi päästä jatkoon.



 



D-lohkosta löytyy MSI-finalisti Team Liquid, viime vuoden maailmanmestari IG  ja ahq e-Sports Club. Team Liquid on North American ylivoimaisesti paras jengi, jonka pitäisi peitota ainakin ahq e-Sports Club, sillä LMS regionina on hieman hyytynyt viime vuosina. IG:llä ei ole ollut kovin hyvä kausi, mutta on kuitenkin Team Liquidin kanssa selvä ennakkosuosikit jatkoonmenijöistä. Play-Ineistä tulevalla joukkueella voi olla jopa mahollisuus yllättää tässä lohkossa.



 



Worldsit ovat aina vähän hakemista ja yllätyksiä voi tapahtua mihin suuntaan tahansa. Korealaisilla on eniten voittoja Worldseistä, mutta onko Kiinan ja Euroopan aggressiivinen pelityyli liian kova pala purtavaksi tänä vuonna? Mitkä ovat sinun mietteesi tulevista Worldseistä?

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa