Skip to main content

Onko sinulla etsinnässä uusi pelitietokone? Tai tahdotko kenties oppia lisää pelipöytätietokoneen tarjoamista hyödyistä verrattuna esimerkiksi läppäriin? Siinä tapauksessa tämä artikkeli on tehty juuri sinulle.

Esittelen tässä artikkelissa Lenovo Legion T5 -pelitietokoneen ja kerron millaisiin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää tietokonetta hankkiessa huomiota. Lisäksi kerron artikkelissa miksi pelipöytätietokone voisi sopia sinulle paremmin kuin esimerkiksi peliläppäri.

 

Lenovo Legion T5 -pelitietokone

 

Lenovo Legion T5 -pelitietokone on suunniteltu tarjoamaan huippuluokan suorituskykyä useammassa hintaluokassa, sillä T5-malli on saatavilla useilla eri komponenteilla. Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin mitä tämä pelitietokone pitää sisällään.

 

Suorituskyky ja komponentit


Lenovo Legion T5 on saatavilla viidellä eri komponenttivarustuksella. Kokoonpanot vaihtelevat niin näytönohjaimen kuin prosessorin osalta, sekä myös keskusmuistin määrä vaihtelee hintaluokasta riippuen. Olen luetellut alle eri kokoonpano vaihtoehdot:

  • i7-14700KF / NVIDIA®️ GeForce RTX™️ 4070TI Super / 32 Gt DDR5
  • i7-13650HX / NVIDIA®️ GeForce RTX™️ 4070TI Super / 32 Gt DDR5
  • i7-14700KF / NVIDIA®️ GeForce RTX™️ 4070 Super / 16 Gt DDR5
  • i7-13650HX / NVIDIA®️ GeForce RTX™️ 4070 Super / 16 Gt DDR5
  • i5-14400F / NVIDIA®️ GeForce RTX™️ 4070 Super / 16 Gt DDR5

Valitsemasi kokoonpano vaikuttaa merkittävästi laitteen suorituskykyyn. Esimerkiksi Intelin 14. sukupolven i7-14700KF -prosessorilla ja NVIDIA®️ GeForce RTX™️ 4070TI Super -näytönohjaimella varustettu malli takaa parhaimman suorituskyvyn muihin malleihin verrattuna.

Keskusmuistin määrä voi myös vaikuttaa merkittävästi joissain peleissä sekä sovelluksissa. Ensisijaisesti suosittelen pelaamiseen 32 gigatavua DDR5 RAM:ia, mutta myös 16 Gt riittää useimpiin nykyaikaisiin peleihin, joita on saatavilla. Monet työpöytäsovellukset sen sijaan tarvitsevat 32 Gt RAM:ia toimiakseen moitteettomasti.

Tallennustilana toimii kaikissa malleissa yhden teratavun M.2 PCIE 4.0 -SSD-asema. Suuren tallennustilan ansiosta voit asentaa koneellesi paljon pelejä ja sovelluksia ilman huolta, että tila loppuisi kesken. Tallennustilaa on myös mahdollista laajentaa merkittävästi, sillä laitteista löytyy vapaita M.2 paikkoja sekä voit myös lisätä SSD-levyjä lisätilaksi tietokoneeseen.

 

Jäähdytys ja liitännät


Legion T5:n kotelo ja komponenttien jäähdytysjärjestelmä on suunniteltu pitämään laite viileänä raskaampienkin pelien pelaamisen aikana. Kotelon etupaneeli on tehty avoimesta ritilästä, jolloin etutuulettimet saavat tuotua koteloon raikasta ilmaa ongelmitta. Kaikki mallit hyödyntävät suurta tornijäähdytintä prosessorille, joka kuljettaa kuuman ilman suoraan kotelon takatuulettimelle ja siten ulos kotelosta.

Nvidian 4000 sarjan näytönohjaimet ovat erittäin energiatehokkaita ja ne tuottavat melko vähän lämpöä. Virrankulutuksesta syntyvä ylimääräinen lämpö saadaan kuitenkin kotelosta ulos nopeasti kolmen ilmaa ulospäin työntävän tuulettimen ansiosta.

Laite tarjoaa monipuoliset liitäntämahdollisuudet, kuten HDMI, DisplayPort, RJ45, Wi-Fi 6 ja useita USB-portteja, jotka mahdollistavat erilaisten lisälaitteiden ja näyttöjen liittämisen helposti. Käyttöjärjestelmänä tietokoneissa toimii Windows 11 Home.

 

Mitä kannattaa huomioida pelikonetta ostaessa


Pelitietokonetta ostaessa on kannattavaa huomioida muutama seikka. Ensimmäiseksi omat tarpeesi videopelaamiselle on tärkeintä miettiä etukäteen. Lisäksi valitsemasi pelinäyttö ja pelaamasi videopelit/sovellukset vaikuttavat todella suuresti tarvittavaan suoritustehoon.

Esimerkiksi korkeampi näytön resoluutio vaatii näytönohjaimelta huomattavasti enemmän suoritustehoa. Korkeammat FPS-lukemat vaativat niin prosessorilta, että näytönohjaimelta paljon suoritustehoa. Monet editointiohjelmat sen sijaan tarvitsevat usein 32 Gt RAM -keskusmuistia ja jotkin sovellukset jopa 64 Gt.

Monet pelit ja niissä käytetyt grafiikka-asetukset ovat merkittävässä roolissa tietokoneen valinnan kannalta. Jos tahdot pelata kaikkia uusia ja tulevia videopelejä korkeilla grafiikka-asetuksilla, on kannattavaa valita korkeamman suorituskyvyn omaava pelitietokone. 

 

Pelitietokoneen edut

 

Monet pelitietokonetta ostavat saattavat harkita myös esimerkiksi peliläppärin ostamista. Jos kuitenkin konetta ei tarvitse ottaa mukaan reissuun, niin pöytätietokone on huomattavasti järkevämpi vaihtoehto. Tässä muutamia syitä miksi pöytäkone on kannattavampi valinta:

  • Voit päivittää pelipöytäkonetta komponentti kerrallaan.
  • Pelipöytäkoneen jäähdytys ja virransyöttö on huomattavasti parempi verrattuna samanhintaiseen peliläppäriin.
  • Pelipöytäkoneen komponentit omaavat paremman suorituskyvyn verrattuna kannettavan tietokoneen komponentteihin.

Näiden syiden takia suosittelen ensisijaisesti hankkimaan pelitietokoneen peliläppärin sijaan. Kuten kuitenkin mainitsin, jos tarvitset konetta usein mukaan matkalle, niin läppäri on tällöin järkevämpi ratkaisu.

 

Alla olevasta videosta näet tarkemmin minkälaisesta tietokoneesta on kyse! 👇

 

 

Herättikö tietokone kiinnostuksesi? Millaisia neuvoja itse antaisit uutta tietokonetta ostavalle? Kerro alla kommenteissa!

 

Lue myös:

 

Varmasti päteviä koneita nuo ovat. Jos ei rakentelu nappaa ja haluaa valmiin paketin, niin onhan tuossa konetta moneen lähtöön. Mitä muistimäärään tulee, niin 32 Gt keskusmuistia on nykypelejäkin ajatellen minimi. Uusimmat pelit, kuten Stalker 2 käyttävät surutta kaiken saatavissa olevan keskusmuistin kuin myös näytönohjaimen muistin. Ns. 2k-resolla (1440p) pelatessa alkaa jo uusimmissa peleissä olla vähintään 12 Gt VRAM:ia toivottavaa, ja jopa enemmän saisi olla. 4K-resolla pitäisi olla sitten vielä enemmän.

 

Mielenkiintoisia muuten prosessorivalinnat. F-malliset prosessorit ovat ymmärrettäviä, kuten myös KF .  F tarkoittaa, että prosessorissa ei ole integroitu näytönohjainta, ja K, että prosessori on kerroinlukoton(voi siis ylikellottaa yksinkertaisemmin muuttamalla core-kerrointa ja “high performance”. Erikoisin on tuo HX, joka viittaa, että Intel Core i7-13650HX olisi mobiiliprosessori, HX=high performance, all SKUs active.. Erikoinen valinta pelikoneeseen. Pitäisi tietää tarkemmin, että onko tuossa jokin oma erikoinen emolevynsä, johon prosessori on juotettu kiinni? Koska tuo käyttää epätavallisempaa: FCBGA1964 sockettia..

Itse asiassa Lenovollahan on kätevä speksisivusto, josta näkee lähes kaiken mahdollisen.

https://psref.lenovo.com/Detail/Legion_T5_26IRX9?M=90XE0032MW

Käy ilmi, että tuossa onkin kuin on mobiilirautaa.

Ja täältähän näkee vieläkin tarkemmat tiedot:

https://psref.lenovo.com/Product/Legion/Legion_T5_26IRX9?tab=spec


Valitsemalla Lenovo Legion tietokoneen olet varma siitä, että voit huoletta päivittää tietokonettasi mikäli tarpeesi kasvavat. Voi lisätä tallennustilaa tai keskusmuistia ilman pelkoa siitä, että alkuperäisten osien takuu raukeaisi.

Tuo taisi olla noissa etuna moneen muuhun nähden, että takuu koskee yksittäisiä osia eikä vaan koko konetta. Helpottaa kun voi vaihtaa osia, myydä vanhat tai rikki mennessä lainata siksi aikaa kaverilta osan, että saa uuden takuusta eikä tarvitse koko konetta alkaa lähettämään.


Valitsemalla Lenovo Legion tietokoneen olet varma siitä, että voit huoletta päivittää tietokonettasi mikäli tarpeesi kasvavat. Voi lisätä tallennustilaa tai keskusmuistia ilman pelkoa siitä, että alkuperäisten osien takuu raukeaisi.

Tuo taisi olla noissa etuna moneen muuhun nähden, että takuu koskee yksittäisiä osia eikä vaan koko konetta. Helpottaa kun voi vaihtaa osia, myydä vanhat tai rikki mennessä lainata siksi aikaa kaverilta osan, että saa uuden takuusta eikä tarvitse koko konetta alkaa lähettämään.

Alkuperäiset osat harvemmin menevät rikki päivitettäessä, vaan saattaa tulla jotain mystisiä yhteensopimattomuusongelmia. Aina kun käytetään harvinaisempaa rautaa (eli mitä pakettikoneissa on, kustomoituja emolevyjä jne..) kasvaa riski sille, että jossain tulee ongelmaa. Vaikka PC on tietty standardi, niin mystisiä ajuri, laitteisto, ohjelmisto, oheislaitteet -kikkareita tulee aina välillä vastaan. Lenovo tuskin rupeaa etsimään ongelmaa veloituksetta, jos ostamasi muistit eivät olekaan vakaat Lenovon omalla emolevyllä. Jos siis lähetät kaatuilun vuoksi takuuhuoltoon sen jälkeen, kun olet vaihtanut tai lisännyt muistikampoja koneeseen.


Tietysti osien yhteensopivuus on aina omalla vastuulla jos alat muuttamaan kokoonpanoa. Ei osat rikki mene vaihtaessa vaan käytössä ja rikki menneen tilalle voi vaihtaa varaosan uuden takuusta saamista odotellessa. Lisäksi jos päivität ehjän uudempaan niin vanhalla osalla säilyy myös takuu kaverille myytynä. Tässä se ero on perinteisiin markettikoneisiin kun niissä voi joutua lähettämään koko koneen 1-3 viikoksi huoltoon yksittäisen osan rikkoutuessa tai takuu menee koko koneesta osia vaihtaessa. En itsekään ostaisi valmiskonetta, koska osaan rakentaa ja haluan aina valita joka laadukkaan osan itse erikseen, mutta sellaista haluavalle tuosta voi olla pientä lisäetua. 


Vastaa