Skip to main content





Mitä sinun tulee tietää, kun lähdet hankkimaan omaa tietokonesetuppia? Tutustutaan tarkemmin laitteisiin sekä tarvikkeisiin, jotka kuuluvat pelaajan kalustoon. Videoiden vinkit sinulle tarjoaa hREDSin striimaaja Vilsq, joten ne talteen seuraavia laitehankintojasi varten.




Tietokoneen valinta




Pelitietokone on koko pelisetupin ydin ja onkin tärkeää valita oikeanlainen kone pelaamista varten, jotta suorituskyky on riittävällä tasolla. Koneen voit kasata myös itse osista, mutta mikäli tämä ei ole sinulle tuttua etkä halua lähteä asiaa opiskelemaan, eri valmistajilla on tarjolla gaming-pakettiratkaisuja. Jos et ole varma, sopiiko katselemasi kone pelaamiseen, kysy myyjältä apuja ja varmistu oikean tietokoneen hankinnasta. Tietokoneen näyttävä ulkoasun tuunaus voi olla myös tärkeä tekijä, mutta sisuskalut kannattaa laittaa etusijalle.



 



Tärkeimpinä komponentteina voidaan pitää näytönohjainta, prosessoria sekä käyttömuistia, joiden on toimittava hyvin yhdessä. Kannattaa varmistua ennen ostamista, että valitsemasi tietokone yltää vähintään pelaamiesi pelien minimilaitevaatimuksiin. Netistä löytyy erilaisia testiohjelmia ja -sivustoja, joiden avulla voi selvittää pyörittääkö tietokone haluamaasi peliä.



 





 




Näytön valinta




Voiko ihan perusnäytölläkin pelata? Periaatteessa kyllä, mutta pelikokemus ei ole parhaimmasta päästä. Tätä varten löytyykin pelaamiseen tarkoitettuja pelinäyttöjä. Näytön virkistystaajuuden olisi hyvä olla vähintään 144Hz, sillä esimerkiksi 60Hz virkistystaajuuden näyttö ei pääse laadukkaaseen suorituskykyyn pelaamisessa. Pelinäytön vasteaikaa mitataan millisekunneissa ja mitä pienempi se on, sen parempi. Nämä ominaisuudet korostuvat esimerkiksi nopeatempoisissa FPS- tai ajopeleissä ja parhaan virkistystaajuuden sekä vasteajan saat TN-paneelisella näytöllä.



 



Näytön standardikokona voitaisiin pitää 24”, mutta siitä löytyy variaatioita pienempään tai paljonkin suurempiin näyttökokoihin kaarevuudella tai ilman. Valitse itsellesi sopiva pelinäyttö oma työpöydän tila huomioiden etenkin silloin, kun käytät useampaa näyttöä. Näytöissä on myös erilaisia säätöjä, jotka kannattaa tarkistaa ennen hankintaa ergonomisuuden kannalta. Tarvittaessa näytöille on saatavilla myös erillisiä näyttötelineitä, jos näytön kiinnitykset sen sallivat. 





 




Hiiren valinta




Pelihiiren hankinnassa kannattaa ensisijaisesti huomioida hiiren koko, muotoilu sekä paino. Erikokoisten kämmenten ja erilaisten hiiriotteiden vuoksi valikoimasta löytyy jokaiselle sopiva malli. Myös hiiren painolla on merkitystä, jotta hiiren nopea liikuttelu tuntuu itselle luontevalta. Joissain hiirissä tulee mukana pieniä punnuksia, joiden avulla saat optimaalisen painon hiirelle. Jos hankit langattoman hiiren, saat hieman vapautta sen liikutteluun lisää. Langattomien hiirien suorituskyky on nykyään langallisten hiirten tasolla, joten tämä on lisämauste, jos sen itselleen tahtoo.



 



Pelihiirissä on yleensä useita muokattavia ominaisuuksia, jotka on hyvä varmistaa ennen ostopäätöstä. Hiirestä olisi hyvä olla säädettävissä sen herkkyysasetukset ja mahdollisesti käytössä olevat lisäpainikkeet. Lisäpainikkeita voi olla paljonkin, joten valinta kannattaa tehdä sen mukaan mitä pelejä pelaa eli onko niistä sinulle hyötyä. Joistain hiiristä löytyy myös valaistukset ulkonäön tuunaamiseksi. Hiiren lisäksi on hyvä olla laadukas hiirimatto, joka pysyy tukevasti pöydällä ja jonka pinnalla hiiri liikkuu sulavasti. Hiirimattoja löytyy useissa eri kokoluokissa, jolloin saat valittua omaan setuppiisi sopivan ratkaisun. 





 




Näppäimistön valinta




Mekaaniset pelinäppäimistöt ovat pelaajien suosiossa. Mekaaniset näppäimistöt ovat kestäviä ja niissä on paras pelituntuma. Uutta näppäimistöä valittaessa on hyvä huomioida, että millaiset kytkimet näppäimistössä on. Kytkimet vaikuttavat siihen miltä näppäimistö tuntuu ja kuulostaa. Jotkin voivat olla äänekkäitäkin, mutta eivät kaikki. Tuntuma on hyvä päästä testaamaan ihan paikan päälle, jos sinulla ei ole samoista kytkimistä aikaisempaa kokemusta.



 



Pelinäppäimistöjä on myös eri mallisia, joista yksi selkeä tekijä on numpad eli näppäimistön oikeasta reunasta löytyvä numeronäppäimistö. Mieti tarvitsetko sitä, jolloin saat hiirikädellesi lisää tilaa. Joistain malleista on tarjolla molempia versioita numpadilla tai ilman. Näppäimistöissä voi olla eroja myös korkeusprofiileissa ja näppäimien korkeudessa, joten on tärkeää valita nämä itselle sopiviksi, jotta säästyt rannevaivoilta. Näppäimistöistä monesti löytyy jonkinlaista RGB-valaistusta näyttävyyden esiintuomiseksi.





 




Kuulokkeiden valinta




Pelikuulokkeet ovat nykyään oleellinen osa pelisetuppiasi. Suljetut korvan ympärille muodostuvat kuulokkeet soveltuvat pelaamiseen parhaiten. Kuulokkeissa on useita huomioitavia asioita, kuten materiaalit, istuvuus ja ominaisuudet. Etenkin kuppien pehmusteet tulisi olla itselle mukavat ja oikeaa haluttua materiaalia. Pelikuulokkeissa voi olla myös ohjelmoitavia painikkeita, vastameluominaisuuksia tai esimerkiksi tilaäänet pelikokemuksen parantamiseksi. Myös kuulokkeisiin on tarjolla valaistuksia tuomaan tyylikkyyttä lisää.



 



Jotta saat kavereiden kanssa pelaamisesta kaiken irti, löytyy pelikuulokkeista normaalisti myös sisäänrakennettu mikrofoni. Näistä löytyy hieman erinäköisiä ratkaisuja mallista riippuen. Voit myös harkita erillisen pöytämikrofonin hankkimista, jotka ovat äänenlaadullisesti paremmalla tasolla. Langattomuus tarjoaa helppoutta eli niitäkin malleja on pelikuulokkeista tarjolla. Kannattaakin varmistaa ennen langattomien kuulokkeiden hankkimista sen akunkesto.





 




Nettiyhteys




Internet-yhteys vaikuttaa verkkopelaamiseen oleellisesti. Vaikka yhteys ei olisi kaikista nopein mahdollinen, olisi sen hyvä olla vakaa, jotta pelaaminen olisi sujuvaa. Toki nopeudesta on hyötyä etenkin pelejä tai päivityksiä ladatessa. Nettiyhteyksissä suositaan kiinteää laajakaistaa pelaamiseen, sillä niissä viive on pienempi ja yhteys on mobiiliyhteyksiä vakaampi. Kotona verkkokaapelin käyttö wifi-yhteyden sijaan voi myös parantaa yhteyden laatua.



 



Jos tykkäät striimata pelejä, kiinnitä huomiota myös internet-yhteytesi lähetysnopeuteen, jotta se olisi riittävällä tasolla lähetyksen tekemiseksi. Vaikka koko muu laitteistosi olisikin tiptop kunnossa, voi nettiyhteyden heikko laatu pilata pelikokemuksen. Jos kiinteää laajakaistaa ei ole saatavilla, voi myös mobiilinetillä päästä hyviin tuloksiin ja laadukas reititin/modeemi auttaa hyvän signaalin saamiseksi.



 





 



Pelisetuppi on kokonaisuus



 



Aiemmin mainittujen lisäksi voisi tässä nostaa vielä esiin pelituolin tai -pöydän. Pelituolejakin on erilaisia ja eri säädöillä, joten ergonomisen peliasennon löytämiseksi kannattaa testata tuoli ennen hankkimista. Tuolille saa alustan renkaita varten ja pöytääkin löytyy korkeussäädettävää mallia. Etenkin striimaamisesta kiinnostuneille on tarjolla webcamia ja siinä kannattaa kiinnittää huomiota kuvanlaatuun. Sen lisäksi erillinen mikrofoni ja valaistus kuuluvat monen striimaajan varustukseen. Joltain voi löytyä jopa green screen taustalta!



 



Telialta löydät laajan valikoiman pelitarvikkeita ja korottoman ja kuluttoman maksuajan avulla hankintojen tekeminen on helpompaa.



 



Lue myös:



Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa