Skip to main content

Pokemon Go on uudenlainen peli, joka hyödyntää AR (augmented reality) tekniikkaa. Tämä tarkoittaa, että aitoon ympäristöön lisätään virtuaalisia objekteja kuten ääni, video, teksti jne. Pelissä siis kuljetaan ihan aidossa oikeassa ympäristössä, esimerkiksi Lahden kaduilla ja tutkitaan ympäristöä kännykän näytön välityksellä. Ruudulta voidaan havaita peliin liittyviä virtuaalisia elementtejä, eli Pokemoneja. Pelin idea on vanha tuttu, sillä pelattiinhan 90-luvulla jo aktiivisesti erilaisia Pokemon pelejä.

Ainakin alkuun peli on saatavilla vain Applen iOS laitteille ja useiden valmistajien Android laitteille. Tämän blogin kirjoitushetkellä ei löydy tietoa, onko peliä mahdollisesti myöhemmin tulossa Windows laitteille myös.

Kannustaa ihmisiä liikkumaan

Pokemon Go selvästi kannustaa ihmisiä liikkumaan ja lenkkeilemään ympäriinsä, samalla etsien Pokemoneja. Tämä on yksi pelin hienoimmista ajatuksista. Mikäli peli saa edes jonkinlaisen joukon ihmisiä liikkeelle ja sitä kautta parantamaan omaa terveyttään, niin vaikutukset ovat erittäin positiivisia. Tällä hetkellä tosin näyttää siltä, että peli saa jopa suuren osan maailman väestöstä liikkeelle ja metsästämään Pokemoneja. Ehkäpä peli voidaan tulevaisuudessa palkita tästä huimasta liikuntateosta, jolla ihmiset saadaan kuntoilemaan.

Akku joutuu Pokemonien metsästyksessä koville

Tärkeimpänä asiana heti alkuun on syytä tiedostaa, että peli vie valtavan paljon akkua. Suuri virrankulutus johtuu siitä, että peli hyödyntää GPS paikannusta, kameraa ja lisäksi näyttö on kokoajan päällä. Pahimmillaan virtaa voi kulua jopa 50% tunnin pelaamisen aikana. Puhelinkohtaisia eroja tässäkin tietysti löytyy.

Todellisen Pokemon mestarin onkin syytä varautua powerbankeilla, eli matkalatureilla. Nippelitietona kerrottakoon, että matkalaturien kapasiteetti ilmoitetaan milliampeeritunteina (mAh) ja tämä tieto on varsin oleellinen arvioitaessa latauskertojen määrää. Erilaisia matkalatureita löytyy valtavan paljon ja kapasiteetit ovat yleensä 2000 mAh:sta ylöspäin. Karkeasti arvioiden 2000 mAh kapasiteetti riittää lataamaan normaalin älypuhelimen kerran täyteen virtaansa. Mikäli hankit 10 000 mAh laturin, niin voidaan olettaa sen riittävän viiteen latauskertaan. Kovimmat Pokemon kouluttajat toki varustautuu mahdollisimman suurella matkalaturilla, jotta metsästys ei pääty akun loppumiseen.



 



Soneran laitekaupassa tarjolla varavirtalähteitä edullisesti

Peli vaatii nopean ja jopa rajattoman nettiyhteyden

Pokemonien metsästys on varsin ankaraa puuhaa myös nettiyhteydelle, joten kannattaakin varmistaa oman liittymän paketit kuntoon. Jos datapaketti tulee täyteen, saattaa leikki jäädä kesken, joten kannattaa varmistaa, että käytössä on suurin mahdollinen datapaketti tai jopa rajaton datapaketti. Soneran puhelinliittymien tarjoomasta rajattomia paketteja ovat siis kaikki Plus paketit. L Plus ja XL Plus liittymissä on myös nopein mahdollinen netti (150 Mbit/s).

Pelin datankulutusta voisi karkeasti arvioida niin, että 4 tunnin päivittäinen pelaaminen kuukauden ajan vie jopa yli 2Gt (gigatavua) tiedonsiirtoa. Suomessa ollaan siinä mielessä hyvässä tilanteessa, että täällä on tarjolla rajattomia liittymiä. Maailmalla tilanne ei ole näin hyvä, joten moni Pokemonien metsästäjä onkin saanut pienet datapaketit loppumaan kesken pelisession.

Mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin

Pelin avulla on mahdollista tutustua uusiin ihmisiin, jotka tykkäävät touhuta saman harrastuksen äärellä. Ulkomailta on kantautunut jo monia tarinoita, joissa iso joukko ihmisiä on kokoontunut samaan paikkaan metsästämään Pokemoneja. Tällä kertaa pelaaminen ei siis ole yksinäistä ruudun tuijottamista, vaan kyseessä voi hyvinkin olla isommalla joukolla suoritettava harrastus. Sosiaalisessa mediassa on jo näkynyt kyselyitä, että kuka lähtisi kenenkin mukaan Pokemoneja etsimään. Ennen kyseltiin lenkkiseuraa tai muuten vain ulkoiluseuraa, mutta nykyään siis lähdetään yhdessä Pokemonien metsästykseen.

Miten tällainen hype on mahdollista

Pokemon Go on jo heti alkuun aivan hurjan suosittu. Peli on noussut suosituimmaksi ja pelatuimmaksi mobiilipeliksi jo tässä vaiheessa. Taakse jäävät sellaiset tutut pelit, kuin Candy Crush Saga ja Clash Royale. Toinen mielenkiintoinen tilasto kertoo, että iPhone käyttäjät viettävät huomattavasti enemmän aikaa tämän pelin parissa, kuin Facebookissa, Snapchatissa, Twitterissä tai Instagramissa. Puhutaan siis äärettömän suositusta ja koukuttavasta ilmiöstä.

Oman arvioni mukaan suurimmat syyt pelin suosioon
1. Pelin legendaarisuus
Kaikki tuntevat Pokemon hahmot ja tietävät pelin idean. Suuret massat ovat myös pelanneet vanhempia Pokemon pelejä joskus, joten on varsin luonnollista hypätä uudistettuun versioon mukaan.
2. Älypuhelinten yleisyys ja 4G verkko
Joidenkin tilastojen mukaan maailmassa on jo käytössä reilusti yli 2 miljardia älypuhelinta, joten potentiaalista maaperää on valtavan paljon. Samaan aikaan myös mobiilinetin kehitys on ollut huimaa ja 4G verkot yleistyvät hurjaa vauhtia. Tämä yhdessä mahdollistaa tällaisten vaativienkin pelien pelaamisen.
3.  AR tekniikka
Pokemon Go on oikeastaan ensimmäinen peli, jossa on toteutettu oikean maailman ja virtuaalisen elämän yhteensovittaminen täydellisesti. Tämä on ihmisten mielestä varmasti niin kiehtovaa ja uutta, että moni haluaa jo senkin vuoksi testailla peliä.

Mitä mieltä olet Pokemon Go pelistä, aiotko ryhtyä Pokemon kouluttajaksi? :smileyhappy:



 



Keskusteluissa pohditaan, millainen puhelin olisi paras Pokemon GO peliä varten. Osallistu täällä!

Kolareita on sattunut monta, kun typrät ihmiset katsoo vain kännykkää, kun pelavat ja kulkevat kaduilla.

 

Eräs nainen oli kaatunut pahasti fillarilla, kun 2 kakaraa oli tullut fillareilla vastaan ja samalla pelanneet kännykällä. Nainen oli väistänyt toista, mutta toinen oli törmännyt naiseen.

 

Kyllä on ihmisistä tehty taas tyhmiä! 


Vastaa