Steam Deck - spekulointi ja odotukset laitteelle

  • 17 August 2021
  • 2 kommenttia
  • 33 katselukertaa

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +9 Valven uusi kehitteillä oleva käsikonsoli Steam Deck on aivan nurkan takana. Laitteen toimitukset alkavat vielä tämän vuoden puolella joulukuussa. Laite on tehty yhteistyössä AMD:n kanssa, ja se käyttää heidän uusia Zen 2 sekä RDNA 2 -teknologioita.   Millaisia ominaisuuksia laitteelta kannattaa odottaa Uusien Zen 2 ja RDNA 2 teknologioiden avulla laitteen suorituskyvyn odotetaan olevan jopa 50 prosenttia korkeampi kuin muissa käsikonsoleissa. Steam Deck on kuin minitietokone, sillä sen käyttöjärjestelmä perustuu linuxiin. Laite tukee erillistä näyttöä joten voit pelata esimerkiksi tietokoneen näytöllä tai televisiosta pelejä. Voit myös pelata ystäviesi kanssa online pelejä, vaikka he käyttäisivät tietokonetta. Laitteella voi navigoida viidellä eri tavalla. Voit käyttää nuolinäppäimiä, touchpadia, tattia, kosketusnäyttöä tai voit myös USB Hubilla lisätä laitteeseen kiinni esimerkiksi näppäimistön ja hiiren jolla voit navigoida laitteessa. Laitteessa on myös gyro-anturit, joiden avulla voit laitetta kallistamalla ohjata pelissä hahmoa tai esimerkiksi tähdätä. Steam Deck on saatavilla kolmella eri muistikapasiteetilla. Vaihtoehdot ovat 64GB eMMC-muistilla, 256GB NVMe-muistilla, sekä 512GB NVMe-muistilla. Eri vaihtoehdoilla ei ole teho eroja suorituskyvyssä. Voit myös lisätä laitteen muistia microSD-korttipaikan avulla, mutta se ei tue yhtä nopeaa suorituskykyä kuin NVMe standardin muisti. Valve ilmoittaa verkkosivuillaan, että tarjolla olevien vaihtoehtojen muistikapasiteetit saattavat vaihtua vielä ennen julkaisua.  Uuden sukupolven teknologiaa käyttävä käsikonsoli Laitteessa on seitsemän tuumainen 60Hz IPS näyttö. Näytön resoluutio on 1280 x 800, ja se käyttää anti-glare tekniikkaa estääkseen heijastukset. Resoluutio kuulostaa pieneltä, mutta seitsemän tuuman koossa se on vielä riittävä. Pienempi resoluutio auttaa pelejä pyörimään isommalla FPS-lukemalla, joka takaa sulavamman kuvan. AMD:n Zen 2 ja RDNA 2 teknologiat tuottavat huomattavasti paremman suorituskyvyn, kuin mitä aikaisemmin on nähty käsikonsoleissa. Alla lyhyesti lueteltuna suorituskykyyn vaikuttavat komponentit AMD APU
CPU: Zen 2 4c/8t, 2.4-3.5GHz (up to 448 GFlops FP32)
GPU: 8 RDNA 2 CUs, 1.0-1.6GHz (up to 1.6 TFlops FP32)
APU power: 4-15WRam: 16 GB LPDDR5 on-board RAM (5500 MT/s quad 32-bit channels) Steam Deckin suorituskyky ei kuitenkaan ole sen vahvin osa-alue. Laitetta voi käyttää aivan kuin tietokonetta, sillä käytännössä se on tietokone. Voit asentaa ja käyttää tietokoneohjelmistoja, selailla verkkoa, katsoa suoratoistovideoita, tehdä normaaleja produktiivisia tehtäviä, asentaa muita pelikauppoja sekä paljon muuta Deckillä. Laitteessa on myös erittäin monipuoliset mahdollisuudet lisälaitteiden yhdistämiseen. Steam Deck on Bluetooth-yhteensopiva ja sen USB-C-portti pystyy käsittelemään kaikenlaisia ​​I/O-liittimiä. Haluatko järjestää taisteluturnauksen matkalla? Onnistuu. Pystyt pelaamaan Bluetooth -hiirellä ja -näppäimistöllä, sekä voit myös yhdistää Bluetooth kuulokkeesi Steam Deckiin. Erikseen myytävällä Deck -telakalla voit lisätä mahdollisuuksia entisestään.  Ohjelmisto Steam Deckissä pelisi toimivat eri käyttöjärjestelmässä kuin normaalissa pöytätietokoneessa. Se käyttää uutta versiota SteamOS -käyttöjärjestelmästä, joka on rakennettu Steam Deckia silmällä pitäen, ja joka on optimoitu kannettavaan pelikokemukseen. SteamOS perustuu Linuxiin, joka tekeekin Steam Deckistä hyvin samankaltaisen kuin tietokone. Sen mukana tulee Proton, yhteensopivuuskerros, joka mahdollistaa pelien suorittamisen ilman, että pelikehittäjien tarvitsee tehdä mitään siirtotöitä pelille. Käyttöjärjestelmän pääsivu näyttää tutulta Steamin pelikaupalta. Jos sinulta löytyy entuudestaan Steam käyttäjä, voit käyttää sitä ja jo omistamiasi pelejä Valven käsikonsolissa. Voit jo nyt varata Steam Deckin Valven verkkosivulta.Linus Tech Tips Youtube kanava pääsi ensimmäisenä kokeilemaan Steam Deckiä tositoimissa. Kurkkaa alta laaja video, jossa esitellään laitteen ominaisuuksia ja suorituskykyä!  

  Oletko itse kiinnostunut Steam Deckistä tai oletko jo tehnyt ennakkovarauksen?  Lue myös 

   

2 kommenttia

Kunniamerkki +12

AIka paljon ratkaisee, mikä on videoulostulon resoluutio HDMI:stä. Näyttöhän tuossa on vissiin 1280x720 kuten Nintendo switchissakin mutta esimerkiksi tämä Switch antaa HDMI:n kautta FullHD:ta. Myös äänipuoli kiinnostaa, onkohan esim. Dolby Atmos tuettu? Switch antaa ulos 5.1 kanavaisena PCM muodossa, mutta monet pelithän ovat luonteeltaan juuri sellaisia että Dolby Atmos tai DTS X toimisi näissä todella upeasti tarjoten kunnollisen 3D äänimaailman. Esim. Mario Kartissa tuo 5.1 toimii hyvin, mutta Atmoksella saisi myös ylhäältä tulevat äänet mukaan.

 

Eniten tosin kiinnostaisi pelikonsoli joka antaisi oikeasti ulos 3-ulotteista kuvaa. Mutta näissä taitaa olla sama vaiva kuin 3D elokuvien kanssakin että yhä vähemmän uusia julkaisuja tulee koska valtaosalla ei ole varaa hommata 3D vehkeitä. Jotain ikivanhaa peliä kerran testasin Xbox 360:llä ja se oli kyllä kovempi elämys kuin aikoihin, vaikka grafiikatkaan ei siinä enää olleet kovin tätä päivää.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +9

@SINAD  kirjoitti:


AIka paljon ratkaisee, mikä on videoulostulon resoluutio HDMI:stä. Näyttöhän tuossa on vissiin 1280x720 kuten Nintendo switchissakin mutta esimerkiksi tämä Switch antaa HDMI:n kautta FullHD:ta. Myös äänipuoli kiinnostaa, onkohan esim. Dolby Atmos tuettu? Switch antaa ulos 5.1 kanavaisena PCM muodossa, mutta monet pelithän ovat luonteeltaan juuri sellaisia että Dolby Atmos tai DTS X toimisi näissä todella upeasti tarjoten kunnollisen 3D äänimaailman. Esim. Mario Kartissa tuo 5.1 toimii hyvin, mutta Atmoksella saisi myös ylhäältä tulevat äänet mukaan. Eniten tosin kiinnostaisi pelikonsoli joka antaisi oikeasti ulos 3-ulotteista kuvaa. Mutta näissä taitaa olla sama vaiva kuin 3D elokuvien kanssakin että yhä vähemmän uusia julkaisuja tulee koska valtaosalla ei ole varaa hommata 3D vehkeitä. Jotain ikivanhaa peliä kerran testasin Xbox 360:llä ja se oli kyllä kovempi elämys kuin aikoihin, vaikka grafiikatkaan ei siinä enää olleet kovin tätä päivää.


Uskon, että videoulostulon vaihtoehtojen määrä on melko laaja laitteen monipuolisten käyttökohteiden takia, mutta vielä tuota ei tosiaan tiedä. Tuo 3-ulotteinen kuva kuulostaa kyllä hyvältä, mutta eikös se ole melko graafisesti haastavaa laitteelle pyörittää? Riittääköhän puhti käsikonsolilla enään siihen. Viimeisin peli missä itse olen 3D:ta kokeillut on Tomb Rider. 🙂>

Vastaa