Innovatiiviset mobiilipelit houkuttelevat niin nuoria kuin aikuisiakin liikkumaan nenä kiinni ruudussa istumisen sijasta. AR eli Augmented Reality, suomeksi lisätty todellisuus on avannut riemastuttavia mahdollisuuksia mobiilipeleille, kun oikea maailma on tuotu virtuaalitodellisuuteen. Tekniikka tuli tutuksi monelle meistä supersuositun Pokémon Go -mobiilipelin myötä vuonna 2016. Huikean suosion saavuttaneessa Pokémon Go -pelissä yhdistyi liikunta ja yhteisöllisyys, joita lisätyn todellisuuden pelit parhaimmillaan tarjoavatkin. Tässä artikkelissa esittelen mobiilipelejä, joita voit pelata ulkona vaikka koko perheen voimin.
Pokémon Go
Pokémon Go -pelin suurin alku villitys on jäänyt taakse, mutta pelillä on yhä lukuisia käyttäjiä ja peli on saanut vuosien varrella paljon uutta sisältöä. Peli seuraa sijaintiasi ja tuo pelinkarttaan oikean maailman maamerkit ja tiet. Seikkailullasi tulet kohtamaan villejä Pokémoneja, joita voit pyydystää puhelimen kamerasi avulla erilaisilla Poké-palloilla. Lisäksi voit jättää Pokémonejasi saleille, joita muut pelaajat voivat yrittää vallata. Pyöräyttämällä maamerkkeihin sijoitettuja PokéStoppeja saat kerättyä esimerkiksi Poké-palloja, erilaisia marjoja Pokémoneiden pyydystämistä helpottamiseksi ja Pokémon-munia. Liikkumaan kannustavat Pokémon-munat kuoriutuvat, kun olet kävellyt tietyn kilometrimäärän. Pokémon Go -pelin parissa viihtyy niin vanhemmat kuin lapsetkin. Muutama vuosi sitten Yhteisön artikkelissa pureuduttiin tarkemmin peliin.
Harry Potter: Wizards Unite
Harry Potter: Wizards Unite -peli hyödyntää oikean maailman karttaa, maamerkkejä ja paikkoja sijaintisi perusteella samalla idealla kuin Pokémon Go -peli. Yhtäläisyydet selittää se, että kumpikin peli on saman pelialan yrityksen Nianticin käsialaa. Harry Potter pelissä luot oman avatarin, joka liikkuu kartalla, kun sinä liikut. Tulet kohtaamaan Harry Potterista tuttuja hahmoja, taikoja ja tavaroita. Pelissä on suhteellisen paljon selitettyä tarinaa englanniksi, jonka vuoksi lasten voi olla hieman hankala ymmärtää juonta tarkemmin. Tuo ei kuitenkaan haittaa vaikka juonesta ei ihan pääsisi selville, koska taikojen tekeminen ja tuttuihin hahmoihin sekä otuksiin törmääminen on riemastuttavaa. Päivittäiset tehtävät houkuttelevat palaamaan pelin pariin. Yhteisöstämme löydät oppaan, jossa kerrotaan tarkemmin, kuinka pääset alkuun Harry Potter: Wizards Unite -pelissä.
Jurassic World Alive
Jurassic World Alive -pelissä dinosaurukset ovat palanneet maapallolle. Peli perustuu sijaintiisi ja liikkuessasi oikeasti liikut myös pelin kartalla. Tulet löytämään kartalta esihistoriallisia eläimiä ja näin kartuttaa hirmuliskojesi joukkoa. Edetessäsi pelissä pääset itse kehittämään kokonaan uusia dinolajeja laboratoriossasi – tieteellä ei ole rajoja. Keräämilläsi dinosauruksilla voit haastaa ja puolustaa muita pelaajia sekä lyöttäytyä yhteen muiden pelaajien kanssa. Tämä peli ei sovellu ihan pienimmille pelaajille, koska peli voi olla välillä hieman raaka.
My Tamagotchi Forever
Muistatko vielä ysärin Tamagotchit? Ovaalin muotoinen laite hälytti kovaan ääneen jos Tamagotchisi vaati huomiota, kuten leikkikaveria, ruokaa tai pesua. My Tamagotchi Forever -pelissä voit tehdä näitä samoja asioita kuin alkuperäisessäkin, mutta mukaan on tuotu moderneja uudistuksia, joita nykypäivän tekniikka mahdollistaa. Pelin hauskat minipelit viihdyttävät virtuaalilemmikkisi kouluttamisen ohella. Tamagotchisi voi tutustua muihin Tamagotcheihin Tamatown -kaupungissa, jossa voit käydä leikkimielisiä kilpailuja ystäviesi kanssa. My Tamagotchi Forever hyödyntää myös lisättyä todellisuutta niin, että pääset tarkastelemaan Tamatownin paikkoja mobiililaitteesi kameran avulla.
Geocaching
Geocaching-sovellus ei ole peli, eikä siinä käytetä AR-tekniikkaa, vaan otin sen silti mukaan tähän listaukseen, koska se tarjoaa taatusti hauskaa ulkoilutekemistä koko perheelle. Geokätköt ovat rasioita, joissa on tavallisesti mukana lokikirja, kätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jokin vaihtotavara. Geokätkön koordinaatit ja vinkkejä kätkön löytämiseksi saat Geogaching-sovelluksesta. Geokätköily on käytännössä siis aarteenetsintää! Geocahing-sovellus on maksuton, mutta toki siitäkin löytyy erikseen maksullinen premium-jäsenyys, joka mahdollistaa joitain lisäominaisuuksia. Geokätköilyä kannattaa lähteä koittamaan, vaan olethan kuitenkin hieman varuillasi, koska harrastus on kuuleman mukaan koukuttavaa touhua.
Pelit ovat ladattavissa ilmaiseksi, mutta huomioithan, että jokaisessa näistä on mahdollista tehdä pelin sisäisiä ostoja. Mikäli pelejä on tarkoitus pelata lasten kanssa, on syytä käydä läpi pelisäännöt. Mobiilimaksuja voit rajoittaa asettamalla lapsen liittymään eston, joka ei päästä tilauksia läpi. Googlen Family Link-sovelluksella vanhempi saa valvontaominaisuuksia lapsen Google-tilille ja iOS-käyttäjille Perhejaon avulla vanhempi pääsee rajoittamaan mitä sisältöjä lapsi pystyy käyttämään.
Puhelimen akku on kovassa käytössä sovelluksen hyödyntäessä GPS:ää ja AR-tekniikkaa. Jotta puuhaa ei tarvitse lopettaa kesken kaiken kannattaa mukaan varata varavirtalähde. Varavirtalähde sujahtaa vaikka taskuun ja se on pelastamassa, kun mobiililaitteesi akku alkaa piiputtamaan.
Oletko jo pelannut näitä pelejä ja missä niitä olet pelannut?
Lue myös:
- 10 parasta kännykkäpeliä 2021
- Razer Kishi -mobiilipeliohjain - Muunna puhelimesi käsikonsoliksi
- Testissä Everdale: Supercellin uutuus mobiilipeli
- Paras pelipuhelin