Skip to main content

Hei,

Olen silloin tällöin harrastellut vanhempia puhelimia, ja tähän saakka niiden käyttö on ollut ongelmatonta, mutta nyt olen kohdannut Telian verkossa sellaisen ongelman, että käyttämäni ei-älypuhelimet potkitaan säännöllisen epäsäännöllisesti verkosta ulos. Kyseessä olevat puhelimet ovat Nokia 7110 sekä Nokia 9110i. Puhelimen sammuttaminen, SIM-kortin uudelleen asennus tms. eivät auta, kuten ei myöskään toisella SIM-kortilla toiseen verkkoon välissä kirjautuminen (elisa) tai toiseen kaksitaajuuspuhelimeen kortin laittaminen.

Poikkeuksetta taas se auttaa, kun SIM-korttia käyttää välillä ns. älypuhelimessa/4G-puhelimessa (tässä tapauksessa iPhone 14 Pro), niin että sillä kirjaudutaan verkkoon, jonka jälkeen taas mainitsemani ei-älypuhelimet pääsevät myös kirjautumaan verkkoon tällä SIM-kortilla. Tämän jälkeen puhelin pysyy verkossa yleensä jotain tuntien ja päivien välillä, ennen kuin sama toistuu. Silloin kun puhelin on verkossa, voi sillä soittaa ja vastaanottaa puheluita normaalisti, kuten myös tekstiviestejä. 

Erikoinen ongelma, enkä tiedä onko kyseessä joku verkonhallinnan suojausominaisuus, vaiko mahdollisesti joku bugi. Käsittääkseni kuitenkin Suomessa on 2G-verkko edelleen voimissaan, ja mielellään käyttelisin näitä vanhoja laitteita silloin tällöin kun se vielä on mahdollista. Sattuisiko täällä olemaan kohtalotovereita, vai voisiko kyse olla kuitenkin esim. viallisesta SIM-kortista jollain ihmelogiikalla?

@patokaa 

muistaakseni nuo nokia 7110 ja 9110i ovat yksitaajuus puhelimia gsm900 taajuus alueelle. sitä en tiedä onko ne perus p vai extended taajuus alueita. extended 900 vastaa lte band8 taajuusaluetta. kaksitaajuus gsm puhelimella ei kuitenkaan ole merkitystä koska gsm1800 on siirretty muuhun käyttöön, lähinnä lte:lle.

https://en.wikipedia.org/wiki/GSM_frequency_bands

oletko yhteisverkon alueella?

muistaakseni extended900 ongelma ei koske telia verkkoa mutta koskee dna:n verkkoa. mutta se periytyy yhteisverkkoon.

 

 


@lasselusse

Olen kyllä melko varma, että 7110 on dualband, mutta itseasiassa tuo 9110i voi olla vielä yksitaajuus, vaikka about sama julkaisuvuosi onkin. Tosin eipä liene sitten merkitystä tällä, jos ei 1800-verkkoa enää tähän käyttöön jaeta anyways. 

En kyllä osaa sanoa tuosta yhteisverkkoasiasta. Asun Turun keskustasta n. 1.5km pohjoiseen, mutta samaa ongelmaa on ilmennyt myös muiden tukiasemien alueella esim. Kupittaalla ja Helsingissä. Kuvittelisin, että näin lähellä Turun keskustaa olisi kaikkien operaattorien tukiasemat lähettyvillä. Elisan verkossa en ole havainnut tätä ongelmaa, tosin ko. sim-kortti on ns. mobiililaajakaistaliittymä, joten en ole sillä soitellut tai lähetellyt viestejä, mutta verkossa on pysynyt stabiilisti, kun yhdessä vaiheessa kokeilin ongelmaa diagnosoidessani. Tosin on tämä Teliankin kortti pysynyt jopa lähes viikon parhaimmillaan yhteen soittoon tämän ongelmankin aikana. En ole havainnut toistaiseksi mitään säännönmukaisuutta ajan tai paikan suhteen tuossa verkosta potkimisessa.

 


Olisiko kyse siitä että on liian vanha sim-kortti?

Isälle piti vasta vaihtaa uusi sim-kortti kun edellinen oli liian vanha ja yhtä kokoa oleva. Uudessa simmissä kaikki 3 kokoa vaikka isän puhelimeen laitettiin sekin kokonaisena 😄


Olen kyllä melko varma, että 7110 on dualband, mutta itseasiassa tuo 9110i voi olla vielä yksitaajuus, vaikka about sama julkaisuvuosi onkin. Tosin eipä liene sitten merkitystä tällä, jos ei 1800-verkkoa enää tähän käyttöön jaeta anyways.

Nokia 7110 on (GSM 900/1800) dualband puhelin.

https://www.gsmarena.com/nokia_7110-15.php

Nokia 9110i on (GSM 900) singleband puhelin.

https://www.gsmarena.com/nokia_9110i_communicator-18.php


Nokia 7110 on GSM900&1800 kaksitaajuuspuhelin, 9110i on yksitaajuus GSM900. Mutta aivan kuten @lasselusse  mainitsi, tällä ei ole merkitystä, koska 1800 MHz taajuuskaista ei ole enää GSM- vaan LTE-käytössä.

En muista enää, tukiko 7110 jo alle 890,2 MHz taajuuksia vai ei. Esimerkiksi Nokia 3210 ja 6150 eivät tue. Telian liittymillä tämä ei ole ongelma, koska Telian B8 toimilupa alkaa Manner-Suomessa vasta 891,9 MHz.

Poikkeuksetta taas se auttaa, kun SIM-korttia käyttää välillä ns. älypuhelimessa/4G-puhelimessa (tässä tapauksessa iPhone 14 Pro), niin että sillä kirjaudutaan verkkoon, jonka jälkeen taas mainitsemani ei-älypuhelimet pääsevät myös kirjautumaan verkkoon tällä SIM-kortilla.

On kyllä erikoinen vika.

Käytätkö puhelinta Yhteisverkon alueella? Eli Pohjois- tai Itä-Suomessa ja operaattorina näkyy FI 36 eikä Sonera?

Oletko jo kokeilut tehdä manuaalisen verkonvalinnan ja ottanut Yhteisverkon, eli FI 36 käsin?

Käytätkö puhelinta juuri Telian ja Yhteisverkon rajalla eli Kalajoki – Vesanto –  Hirvensalmi – Loviisa linjalla? Tuo on ehkä haastavin alue GSM-puhelimille, kun ne hakeutuvat mieluumin Telian verkkoon kuin Yhteisverkkoon, vaikka Telia verkko olisi se heikommin kuuluva noista kahdesta.

 

Puhelinten verkkovierailutoteutuksissa on kyllä bugeja. Itselläni Nokia N-Gage ei toimi Yhteisverkossa automaattisella verkonvalinnalla, vaan putoilee verkosta koko ajan pois. Manuaalisella verkonvalinnalla N-Gageakin voi käyttää.

Nokia 6630 taas käytti Yhteisverkon alueella itsepintaisesti GSM:ää UMTS:in sijaan. Ainoastaan netmonitorilla sen sai pakotettua UMTS:lle.


Turku, Kupittaa ja Helsinki ovat Telian oman verkon aluetta. Yhteisverkkoa ei tuolla ole.

Sellaisen erikoisen yksityiskohdan olen Yhteisverkon käyttöönoton jälkeen huomannut, että joissakin puhelimissa manuaalinen verkonvalinta listaa sekä Telian että Dna:n sallituiksi verkoiksi. Tosiasiassa Telian sim-korteilla ei kuitenkaan pääse kirjautumaan Dna:n verkkoon.

Voisiko olla, että automaattisella verkonvalinnalla tämä brändäysviritelmä saa puhelimen sekoamaan? Tämän johdosta myös Lounais- ja Etelä-Suomessa kannattaa kokeilla verkon käsivalintaa. Siellä vain Tele/Sonera/Telia eikä FI 36.

Eihän sinulla kuulu hyvillä radiokeleillä Ahvenanmaalta Ålcomin verkko?

Ahvenanmaalla Dna:n liittymät käyttävät Ålcomin verkkoa ja Telian liittymät Telian verkkoa. Voisiko Telian ja Dna:n brändäysviritelmä saada aikaan sen, että Telian sim-kortti yrittää käyttää Ålcomin verkkoa, vaikka tosiasiassa niillä ei ole pääsyä sinne?


Käytätkö puhelinta Yhteisverkon alueella? Eli Pohjois- tai Itä-Suomessa ja operaattorina näkyy FI 36 eikä Sonera?

Oletko jo kokeilut tehdä manuaalisen verkonvalinnan ja ottanut Yhteisverkon, eli FI 36 käsin?

Käytätkö puhelinta juuri Telian ja Yhteisverkon rajalla eli Kalajoki – Vesanto –  Hirvensalmi – Loviisa linjalla? Tuo on ehkä haastavin alue GSM-puhelimille, kun ne hakeutuvat mieluumin Telian verkkoon kuin Yhteisverkkoon, vaikka Telia verkko olisi se heikommin kuuluva noista kahdesta.

Kiitos mielenkiintoisista tiedoista. Käytän puhelinta pääasiassa Turun alueella, joskus Helsingissä. Ei pitäisi osua tuohon millään. Puhelin näyttää olevan kirjautuneena Telia FI -verkkoon, silloin kun on automaattinen verkonvalinta päällä. Kun menee manuaalisesti valitsemaan, niin näkyi tällainen verkkolista:

Ensimmäiseen ja viimeiseen yritin kirjautua - molemmista tuli “kielteinen päätös”, ja sitten automaattisella verkonvalinnallakaan ei enää kirjautunut. Tätä manuaalista verkonvalinayritystä ennen puhelin oli kirjautuneena aiemmin mainittuun Telia FI -verkkoon.


Huomenta @patokaa ja muut osallistujat! Täällä onkin jo tuttuun tapaan otettu ongelma avosylin vastaan ja alettu ratkomaan! Kuvan nokialainen oli itselläkin silloin muinoin käytössä ja voin kertoa, että tuo rulla oli uskomatonta teknologiaa. 

Ihan totta, tiettyjen 5G SIM -korttien kanssa on havaittu hieman haasteita verkkoon rekisteröitymisen kanssa, jos käytössä on näitä vanhan hyvän ajan luureja.

Ratkaisuna tällä hetkellä suosittelen joko vanhempaa SIM-korttia tai NOPIN-korttia (eli sellaista SIMiä, johon ei ole määriteltynä PIN-koodia) - Telia Kaupoissa ei näitä vanhempia taida varastossa olla, mutta asiakaspalvelun kautta sellaisen saa tilailtua! 


Vastaa