5G

Te kysyitte – me vastaamme: Seitsemän kovaa faktaa 5G:n teknologiasta

  • 19 May 2021
  • 0 kommenttia
  • 4417 katselukertaa

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Mitä eroa 5G NSA:lla ja 5G SA:lla? Entä mistä on kyse viipaloinnissa? Nyt astumme 5G-teknologian kovaan ytimeen!

 

Julkaisimme täällä Yhteisössä viime syksynä useita juttuja 5G:stä. Saimme niihin yli 4000 kommenttia ja kysymystä, joihin vastaamme tässä juttusarjassa. Tässä sarjan osassa kysymyksiin vastaa Telia Finlandin Timo Hietalahti.

 

1. Mitä 5G NSA tarkoittaa, ja onko se edes 5G:tä?

 

NSA-verkkoyhteys on ensimmäinen versio 5G:stä. 5G NSA tarkoittaa sitä, että 5G toimii yhdessä 4G:n kanssa. Tukiasemia ohjaa nykyisen 4G:n core eli ydinverkko. NSA:ssa verkkojen työnjakoa voi kuvata näin: 5G-yhteys on paksu putki, jossa siirrettävä data liikkuu. 4G:ssä kulkee signalointi eli se ohjaustieto, jota datan kuljettamiseen tarvitaan. 5G on lihakset, 4G aivot. 4G:stäkin toki otetaan kaikki nopeus ja kapasiteetti irti samassa yhteydessä.

 

2. Mitä 5G SA tarkoittaa?

 

SA tulee englanninkielisestä sanasta standalone. 5G-standalone-verkot toimivat täysin itsenäisesti eivätkä tarvitse 4G-verkon ohjausta. Itsenäinen pilvipohjainen 5G SA -teknologia mahdollistaa 5G:n uusien ominaisuuksien täysimittaisen hyödyntämisen ja entistäkin korkeammat siirtonopeudet, merkittävästi alhaisemmat viiveet sekä IoT-laitteiden välisen reaaliaikaisen kommunikoinnin. 5G SA:n ansiosta verkkoa on mahdollista viipaloida eli jakaa räätälöidyiksi asiakaskohtaisiksi verkoiksi.

 

3. Mitä viipalointi käytännössä tarkoittaa ja mitä se muuttaa?

 

Viipalointi tarkoittaa sitä, että verkon suorituskyvystä eli kapasiteetista voidaan joustavasti varata tietty osa, viipale, tietyille käyttäjille tai käyttötarkoitukselle. Viipalointi on yksi 5G:n mullistavista ominaisuuksista. Tähän asti verkko on tarjonnut one-size-fits-all -palvelua eli samanlaista palvelua jokaiselle käyttäjälle. Viipaloinnilla 5G-verkkoa saadaan joustavasti mukautettua vastaamaan erilaisiin tarpeisiin. Viipaleen kautta yhteys voidaan muokata tietylle yritykselle tai tietyn kuluttajan tarpeisiin. Viipalointi mahdollistaa myös sen, että vaikkapa yrityksen oma verkkoliikenne pystytään eriyttämään muusta verkkoliikenteestä ja sille voidaan varata sama kapasiteetti kaikissa tilanteissa, muusta dataliikenteestä riippumatta. Tämä lisää toimintavarmuutta ja turvallisuutta.

 

4. Millaisiin osiin verkkoa voidaan viipaloida ja miten viipalointi hinnoitellaan?

 

Mitä viipalointi vaatii päätelaitteilta? Verkko koostuu tukiasemista, kiinteistä siirtoyhteyksistä ja verkkoa ohjaavasta ydinverkosta. Kunkin tukiaseman muodostaman solun koko ja muoto riippuu lähettimen taajuusalueesta, tehosta, tukiasema-antennien suuntakuvioista ja maastosta. Erilaisia signaaleja lähettäviä viipaleita voi olla kymmeniä jokaista 5G-solua kohti. Tulevaisuus näyttää, miten viipalointi hinnoitellaan. Hinta muodostuu palvelun laadun ja kysynnän mukaan. Kaikki tulevat 5G SA-puhelimet tukevat viipalointia.

 

5. Kuinka suuri osa tukiaseman kapasiteetista varataan viipaloiduille yhteyksille?

 

Verkkoa viipaloidaan joustavasti kysynnän mukaan. Kun käyttäjä on varannut itselleen viipaloidun yhteyden, sen koko kapasiteetti on aina saatavilla. Viipaleille varattu kapasiteetti riippuu kysynnästä ja tukiaseman suorituskyvystä. Muille kuin viipaloidun verkon käyttäjille varataan aina riittävä kapasiteetti. Kun viipaleen käyttö loppuu, sen varaama tukiasemakapasiteetti annetaan kaikille normaalikäyttöön.

 

6. Onko viipaloitu kaista vakio kuten standardeissa luvataan?

 

Viipaleen nopeuksien vaihteluvälit eivät juurikaan poikkea kiinteiden liittymien vastaavista. Muutenhan kiinteä langaton yhteys (Fixed Wireless Access) ei olisi nimensä veroinen. Kiinteillä langattomilla yhteyksillä on samanlaiset laatuvaatimukset kuin laajakaistaliittymillä. Jotta voimme toimittaa luvatun mukaista palvelua asiakkaillemme, meidän on pidettävä hyvää huolta verkon kapasiteetista.

 

7. Mitä FWA tarkoittaa?

 

FWA (Fixed Wireless Access) on kiinteä langaton 5G-yhteys. Se tarjoaa hyvän vaihtoehdon valokuidulle siellä, missä sitä ei ole vielä saatavissa, kuten maaseudulla ja pientaloalueilla. Kiinteässä 5G-yhteydessä rakennuksen ulkoseinään tai kattoon asennetaan 5G-ulkoyksikkö, joka suunnataan tukiasemaan. Operaattorin tukiaseman ja ulkoyksikön välillä tieto kulkee langattomasti. Signaali siirretään kaapelilla ulkoyksiköstä sisälle reitittimeen, jonka ansiosta sisätilassa on käytössä nopea langaton 5G-verkko joko wifillä tai ethernet-yhteydellä. 5G FWA-tekniikalla vältetään rakennuksen aiheuttama radioaaltojen vaimentuminen ja nopeuden hidastuminen. Langaton yhteys voidaan toteuttaa myös sisälle sijoitettavalla 5G-reitittimellä, aivan kuten 4G-reitittimilläkin. Tällöin nopeuden vaihteluvälit ovat kuitenkin vastaavat kuin tavallisessa 4G- tai 5G-mobiililiittymässä.

 

--

Lue myös:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa