3G-verkko suljetaan: päivitä vanha liittymäsi mahdollisimman pian


3G-verkkomme tullaan ajamaan alas vuoden 2023 loppuun mennessä. Tätä nykyä datansiirron tarve on huomattavasti suurempi aikaisempaan verrattaen, eikä 3G-verkko ole enää riittävä vastaamaan tämän päivän tarpeeseen. Lisäksi 3G-verkon rooli puheverkkona pienenee kaiken aikaa. Tämän vuoksi onkin syytä varmistaa, että liittymäsi on kyvykäs hyödyntämään uudempaa tekniikkaa, 4G- ja 5G-verkkoja.


Suurinosa verkossamme olevista liittymistä ja laitteista siirtävät dataa 4G- tai 5G-verkoissa, vaan kuitenkin verkossamme on yhä kourallinen liittymiä, jotka eivät tue uudemman sukupolven mobiiliverkkoja. Ainoastaan 2G- ja 3G-kyvykäs liittymä siirretään 3G-verkon alasajon jälkeen käyttämään automaattisesti 2G- eli GSM-verkkoa. Käytännössä 2G-verkolla onnistuu ainoastaan tavalliset puhelut ja tekstiviestit.

 

Miksi päivittää liittymä 4G-liittymäksi, jos 2G riittää?


Vaikka soittaisitkin liittymälläsi pääasiassa tavallisia puheluita ja lähettäisit tekstiviestejä on syytä muistaa, että 4G-verkko tulee jatkossa olemaan ensisijainen puheverkko. 4G-verkon peittoalue tulee kasvamaan huomattavasti 2G-verkkoon verrattaen. Tämän lisäksi, jos haluat käyttää nettiä ja 4G-puhetta, tulee sinulla olla vähintään 4G-verkkoa tukeva liittymä ja matkapuhelin.

 

4G-puhe eli VoLTE (voice over LTE) on matkapuhelinverkon sekä matkapuhelimien ominaisuus, jolla puhelut soitetaan 4G-verkon kautta. 4G-puheen myötä äänenlaatu on parempi verrattuna vanhempiin tekniikkoihin. Paremman äänenlaadun lisäksi 4G-puhe pitää puhelimesi 4G-verkossa puhelusi aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että voit käyttää nopeaa nettiä myös puhuessasi puhelua. 4G-puhe myös edesauttaa puhelun yhdistymistä nopeammin, kun puhelin ei joudu siirtymään käyttämään 2G/3G-verkkoa puhelun ajaksi.

 

Alati lähestyvä 3G-verkon alasajo onkin tärkeää ottaa huomioon hyvissä ajoin varmistaaksesi liittymäsi toimivuuden. Suosittelemmekin, että päivität vanhan matkapuhelinliittymäsi uuden sukupolven verkkoja, 4G- tai 5G-verkkoja tukevaksi liittymäksi mahdollisimman pian. Päivittämällä liittymäsi ajoissa varaudut tulevaan ja sen lisäksi saat kaiken hyödyn irti nykyaikaisista laitteistasi.

 

Tarkista onko liittymäsi 3G-liittymä

 

Oletko epävarma tukeeko liittymäsi 4G- tai 5G-verkkoa? Kirjautumalla Minun Teliaasi, joko netissä tai sovelluksessa pääset tarkistamaan käyttävätkö mobiililiittymäsi uuden sukupolven verkkoja (4G, 5G). Lisäksi puhelimesi näytöstä näet symbolin, joka kuvaa mitä verkkoa laitteesi käyttää, kuten 3G, 4G tai 5G. Voit myös tarkistaa puhelimesi verkkoasetuksista mitkä verkot ovat valittavissasi.

Huomioithan myös, että sinun voi olla tarve vaihtaa SIM-korttisi uudempaan, mikäli se on vanha. Vuonna 2011 hankitut ja sitä uudemmat SIM-kortit tukevat 4G-verkkoa, mutta sitä vanhempi kortti täytyy vaihtaa uudempaan. Uuden SIM-kortin voit tilata niin ikään kirjautumalla Minun Teliaasi tai olemalla yhteydessä asiakaspalvelumme. Yhteisön artikkelista Minun Telia - Käyttövinkit saat apuja Minun Teliassasi asioimiseen.

 

Valitse liittymä vastaamaan käyttöäsi

 

Liittymän käyttötarpeita on erilaisia vaan niin on onneksi myös liittymiäkin. Kaikki liittymätyyppimme tukevat vähintään 4G-verkkoa. Liittymävalikoimastamme löydät sopivan liittymän niin ahkeraan käyttöön kuin myös pienempäänkin. Älypuhelinkäyttäjällä usein merkittävä osuus liikenteestä tapahtuu internetin välityksellä. Liikkuva kuva, videopuhelut tai pelit vaativat nopeaa kaistaa. Runsaampaan käyttöön suosittelemme valitsemaan  Telia Rajaton -liittymän, johon kuuluu nopea 4G- tai 5G-nopeus sekä tavalliset puhelut ja viestit. Pieneen käyttöön Lite-liittymä voi olla järkevämpi vaihtoehto, siinä puhelut ja viestit laskutetaan käyttösi mukaan.

Onko liittymän käyttösi satunnaista? Vaihtelevaan käyttöön kannattaa ottaa harkintaan Telia Dot -liittymä. Telia Dot 4G on käytön mukaan veloitettava liittymä. Peruskäytöllä lasku on 5-25 euroa kuukaudessa. Kun lataat Telia Dot -sovelluksen ja valitset liittymätyypiksi 4G Käytön mukaan, saat hinta-arvion siitä, paljonko puhelinlaskusi tulisi olemaan. Dot on näppärä liittymä myös esimerkiksi tablettiin. Jos käytät tablettia normaalisti kotona wifin välityksellä, Dot-liittymän avulla voit napata tabletin helposti mukaan vaikka matkalle. Laskua kertyy vain niiltä päiviltä, kuin liittymä on ollut käytössä. Telia Dot -liittymä löytyy myös nopeaa 5G-verkkoa hyödyntävänä versiona, jossa on kiinteä kuukausimaksu.

Ainoastaan 3G-verkkoa tukeva liittymä voi olla sinulla joko puhelimessa, mutta myös esimerkiksi valvontakamerassasi, koirapannassasi tai ehkä autosi navigointilaitteessa. Tällaiseen tarkoitukseen löydät valikoimastamme Telia Laitenetin, joka on mobiililaajakaistan pienellä, mutta tarkoitukseen riittävällä 4G-verkkoa hyödyntävällä nopeudella. Tabletti tai mobiilireitittimeen tarvitaan tavallisesti leveämpää kaistaa, joihin löydät myös omat mobiililaajakaistavaihtoehdot nopeilla yhteyksillä.

 

 

Jos tiedät, että sinulla on vielä 3G-liittymä käytössä, minkälaisessa laitteessa se on?

 

Lue myös:

 


66 kommenttia

Käyttäjätaso 7

Unohditte , että ei vain peruspuhelimet vaan myös huomattava joukko käytössä olevista 4G-älypuhelimista ei tue VoLTE:a eikä tule koskaan tukemaankaan. Myös osa ihan uuusista älypuhelimista ei tue VoLTE:a tai ei ainakaan toimi , vaikka valmistaja niin väittäisikin. Siis kyse ei ole vain liittymien uusimisesta , vaan myös puhelinten uusimisesta.

 

Koko VoLTE on jälkikäteen päälle liimattu purkkaviritys , kun alkuperäisessä 4G-standardissa ei siihen oltu varauduttu. Alunperinhän koko 4G (LTE) on vain dataverkko. No 5G:ssä asia on huomioitu alusta asti ja toivotaan , että VoNR toimii paremmin. Tosin VoNR-määritykset ovat VoLTE:n kaltaisia , joten enpä vielä nuolaisisi.

 

Joka tapauksessa teidän on syytä laittaa 4G/5G:n verkkopeiton laajennukseen reippaasti lisää vauhtia , jos ette halua siirtää 3G:n alasajoa myöhemmäksi Puheen siirtyminen 2G:hen älypuhelimella on paluuta kivikauteen.

Tärkeitä pointteja @kustaa1967! VoLTE:n toimimiseksi joissain tapauksissa voi olla edessä uuden puhelimen hankinta. Kaikki verkkokaupassamme myytävistä puhelimista tukevat 4G-puhetta. Kesäkuusta 2020 eteenpäin suurimmasta osasta uusista puhelinmalleista löytyy 4G-puheen tuki. (Asiakastukisivustoltamme löytyy listausta tuetuista laitteista.) VoLTE:n toimiminen on kahden kauppaa siinä mielin, että touhuun tarvitaan niin operaattori että sitten valmistaja. Periaatteena on, että kaikki valmistajat ovat tervetulleita meidän verkkoon. Oliko sinulla itsellä jokin tietty puhelinmalli mielessä ?

Ja tohina käy 4G/5G-verkkojen peittoalueen parantamisessa. 3G-verkon alasajo vapauttaa taajuuksia ja toki myös investointeja, joita uudemmat verkkotekniikat pääsevät käyttämään.

Käyttäjätaso 7

@MinnaLN kirjoitti:


"Kesäkuusta 2020 eteenpäin suurimmasta osasta uusista puhelinmalleista löytyy 4G-puheen tuki. (Asiakastukisivustoltamme löytyy listausta tuetuista laitteista.) VoLTE:n toimiminen on kahden kauppaa siinä mielin, että touhuun tarvitaan niin operaattori että sitten valmistaja."



Niinpä. Varmasti te uusia puhelimia mieluusti myytte , mutta se varsinainen pointti on , että se maksaa asiakkaalle vieläpä siinäkin tapauksessa , että  on vasta hankittu 4G-puhelin.  Kaikki uudetkaan ei VoLTE:a tue tai ei vain toimi. Näitä tapauksia on ihan liikaa. Älkää tuijottako uusien puhelimien VoLTE-tukea , vaan käytössä olevien puhelinten , joka on tyysten erilainen.

Edit MinnaLN: lisäsin lainauksen.

@kustaa1967 Jos on vasta hankittu puhelin, vaikkapa joku hieman harvinaisempi malli Suomen markkinoilla, on ilman muuta mahdollista, että VoLTE tuki tulee vielä myöhemmin! Aina totta kai parempi, kun VoLTE toimii välittömästi.

Käyttäjätaso 7

@MinnaLN 


"Jos on vasta hankittu puhelin, vaikkapa joku hieman harvinaisempi malli Suomen markkinoilla, on ilman muuta mahdollista, että VoLTE tuki tulee vielä myöhemmin! Aina totta kai parempi, kun VoLTE toimii välittömästi."






Tai sitten ei. Olen valmistajia konsultoinut ja aika monessa tapauksessa vastaus on ollut , että ei tule tukea eikä muitakaan päivityksiä , kun hardiksen kanssa on ongelmia.

Edit MinnaLN: lainaus.




@kustaa1967 kirjoitti:
Tai sitten ei. Olen valmistajia konsultoinut ja aika monessa tapauksessa vastaus on ollut , että ei tule tukea eikä muitakaan päivityksiä , kun hardiksen kanssa on ongelmia



Äh okei.. Tuo on kyllä todella harmi homma. Mikä puhelin sinulla on, jos saa udella?


 

Käyttäjätaso 7

Eipä tämä ole henkilökohtainen ongelmani , vaan törmään tällaisiin tilanteisiin muissa yhteyksissä.

Näitä VoLTE-puutteita on aika monessa halvemman pään laiitteessa ja ihan tunnetuissa merkeissä. Tehän sen paremmin tiedätte , mitä laitteita verkossanne on.

@kustaa1967 Aivan aivan. Eittämättä puutteita tuossa listassa on ja toivottavasti saadaan painetta 4G-puheen laajentumiseksi viimeistään 3G-verkon poistumisen myötä.

Käyttäjätaso 7

@MinnaLN 

"Eittämättä puutteita tuossa listassa on ja toivottavasti saadaan painetta 4G-puheen laajentumiseksi viimeistään 3G-verkon poistumisen myötä."

 

Mieluummin ennen 3G:n sulkemista , sillä 2G älypuhelimella on kuollut ajatus.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Miksi asiakkaan pitäisi edes miettiä liittymänsä vaihtamista UMTS-verkon sulkemisen johdosta?

 

Kyllä tämä muutos lähtee siitä, että Telia ensin lopettaa oman radioverkkoteknologiasyrjintänsä ja päästää kaikki matkaviestinliittymät kaikkiin matkaviestinverkkoihin. Eli oli sim-kortti mikä hyvänsä, niin sen tulee päästä GSM-, UMTS-, LTE- ja 5G NR-verkkoihin.

 

Lisäksi Telian tulee myös päivittää kaikki matkaviestinpalvelunsa VoLTE- ja VoNR-kykyisiksi.

 

Vasta tämän jälkeen voidaan aloittaa keskustelu siitä, mitä päätelaitehankintoja asiakkaiden toivotaan tekevän.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tuota VOLTE -tuettujen laitteiden listaa voisi päivittää. Esim. OnePlus 9 Pro löytyy tuki.

Sitten hieman hassumpi tapaus 😉>

Kysyin viime vuonna sekä Telialta että puhelimen jälleenmyyjältä (joka varmisti myös maahantuojalta) VOLTE -tukea isännän Ulefone Armor X5 puhelimeen. Ja sain vastauksen ettei estettä ole puhelimen jälleenmyyjältä/maahantuojalta, Telialta sain vastauksen ettei virallista tukea ole. Mutta tilasin isännän liittymään 4G -puhelut ja laitoin puhelimen asetuksista VOLTE:n ja WiFi -puhelut päälle sekä käytin vielä puhelinta kiinni. Toimii! Soitin omaan puhelimeen sillä ja toimi WiFi -puhelut sekä VOLTE -puhelut ja myös näkyi logona puhelimen näytöllä 🤓>





@irritus kirjoitti:
Miksi asiakkaan pitäisi edes miettiä liittymänsä vaihtamista UMTS-verkon sulkemisen johdosta?







Liittymäkannastamme pääosa on uuden tarjoaman liittymiä, mutta vanhojakin liittymätyyppejä on joukossa! Tottakai näitä myös automaattisesti tullaan päivittämään, mutta tähän on hyvä herätä ajoissa 👍>


 



@irritus kirjoitti: Kyllä tämä muutos lähtee siitä, että Telia ensin lopettaa oman radioverkkoteknologiasyrjintänsä ja päästää kaikki matkaviestinliittymät kaikkiin matkaviestinverkkoihin. Eli oli sim-kortti mikä hyvänsä, niin sen tulee päästä GSM-, UMTS-, LTE- ja 5G NR-verkkoihin.



 


Nyt ollaan vielä alkutaipaleella 5G:n suhteen, mutta varmaan tulevaisuudessa senkin suhteen ollaan siinä vaiheessa kuin aikaa ennen 5G:tä: kaikki liittymätyypit hyödynsivät nopeinta mahdollista verkkoa, 4G-verkkoa.


 



@irritus kirjoitti:
Lisäksi Telian tulee myös päivittää kaikki matkaviestinpalvelunsa VoLTE- ja VoNR-kykyisiksi.




Suurin osa uusista puhelimista on VoLTE-kykyisiä. Niin kuin tuossa mainitsinkin, kaikki valmistajat ovat tervetulleita meidän verkkoon, tämä vaatii toki myös heiltä joitain toimia. Työn sarkaa tuossa yhä on. VoNR:in suhteen uskoisin positiiviseksi seikaksi sen, että ominaisuus on alusta saakka otettu huomioon.



@kiisseli67 kirjoitti:


Tuota VOLTE -tuettujen laitteiden listaa voisi päivittää. Esim. OnePlus 9 Pro löytyy tuki.


 


Kysyin viime vuonna sekä Telialta että puhelimen jälleenmyyjältä (joka varmisti myös maahantuojalta) VOLTE -tukea isännän Ulefone Armor X5 puhelimeen. Ja sain vastauksen ettei estettä ole puhelimen jälleenmyyjältä/maahantuojalta, Telialta sain vastauksen ettei virallista tukea ole. Mutta tilasin isännän liittymään 4G -puhelut ja laitoin puhelimen asetuksista VOLTE:n ja WiFi -puhelut päälle sekä käytin vielä puhelinta kiinni. Toimii! Soitin omaan puhelimeen sillä ja toimi WiFi -puhelut sekä VOLTE -puhelut ja myös näkyi logona puhelimen näytöllä



 


Kiitos huomiosta, laitan tästä OP 9 Pro:n puuttumisesta viestiä sivustosta vastaaville. 🙂> Tämä Ulefone Armor X5 ei ole "virallisesti" testattu operaattorin ja tämän laitevalmistajan kanssa kyvykkääksi 4G-puheen kanssa, mutta on mahdollista että ominaisuus silti toimii!

Käyttäjätaso 7

Eipä tainnut @irritus tarkoittaa puhelimia puhuessaan Telian palveluista , vaan juurikin puhelimella käytettäviä Telian palveluita , joista iso osa ei toimi VoLTE:lla millään puhelimella.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Aivan kuten @kustaa1967 huomasi, tarkoitin nimenomaisesti Telian verkon palveluita, en puhelinlaitteita. Nämä Telian palvelut eivät edelleenkään toimi VoLTE:n kanssa:

 

  • Dot
  • Prepaid
  • Kotinumero
  • Kotipuhe
  • Multi-SIM
  • Uutuus: Mobiilivarmenne
  • VIP
  • Touchpoint
  • Poissaolo- ja lomatiedote
  • Mobiiliväylä
  • CID-numero matkapuhelimesta
  • APN-rajoitus Telia Yhteyskäytävässä
  • Tilatieto
  • Laitevuokran laskutusliittymä
  • Saldosopimus
  • Puhelumaksun siirto
  • Puhelun siirto
  • Kaksoiskortti
  • Nordic Call
  • Soitonsiirtojen esto
  • Telia Paikallisnumero, Langaton työpuhelin

Tarkastin tämän listan viimeksi puoli vuotta sitten, eikä Telia ole tällä välin saanut korjattua VoLTE:tä ensimmäisenkään toimimattoman palvelun osalta. Päin vastoin, tänä aikana paljastui, ettei Mobiilivarmennekaan toimi VoLTE:n kanssa.

 

Suorastaan ironista on, että tässä artikkelissa tarjotaan 3G-liittymän tilalle Dot-liittymää.

 

Dot ei ole VoLTE-liittymä. Sekä 3G- että Dot-liittymät käyttävät puheluihin 3G-verkon puuttuessa 2G-verkkoa. On täysin turha vaihtaa 3G-liittymästä Dot:tiin, sillä puhelusi tulevat joka tapauksessa kulkemaan 2G-verkossa, josta tällä artikkelilla yritetään asiakkaita varoittaa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@kustaa1967  & @irritus , tästähän ollaan juteltu jo vaikka kuinka pitkään ja monessa ketjussa - siirtymäaikaa on tosiaan vuoden 23 loppuun asti. Sinä aika laajennamme 4G-peittoa ja uudistamme palveluita.


 


Ihan mielenkiinnosta @irritus mistä olet saanut tuon listan?


 


Muistaakseni Multi-SIM jäi uusmyynnistä pois (tästä en ole ihan varma) mutta meillä on saatavissa uusi palvelu, Yhteys Multi, joka on monipuolisempi ja toimii myös VoLTE:n kanssa.



Mobiilivarmenne, linkin takana sanottiin että kyseessä on osaa käyttäjiä koskeva vika, ei feature.


 


Jos nyt vaihtaa Dot-liittymään niin siirtymäaikaa on tosiaan vuoden 23 loppuun asti. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@MinnaLN, yksi mieleeni tullut puhelinmalli, joka ei toimi Telian liittymillä, on Nokia 8110 4G. Näitä myytiin hypermarketeissa vielä keväällä 2021. Lisää toimimattomia malleja voi katsoa Teron vastauksesta aiemmin viittaamaani puoli vuotta vanhaan viestiin.

 

@TeroRe, lista VoLTE:n kanssa yhteensopimattomista palveluista on kerätty useista lähteistä.

 

  1. Omat kokemukset
  2. Telia 4G-puhe (VoLTE) ja WiFi-puhelut kuluttaja-asiakkaille
  3. 4G- ja WiFi-puhelut yritysasiakkaille
  4. Häiriötiedotteet

VoLTE:stä on tosiaan keskusteltu jo pitkään, mutta en ole koskaan saanut Telialta minkäänlaista aikataulua tai tiekarttaa, milloin VoLTE alkaa toimimaan näissä palveluissa. Multi-SIM:n osalta vastaus varmaan onkin, ettei koskaan, sillä palvelu todellakin poistui uusmyynnistä 17.3.2021.

 

Hauska tuo Jos nyt vaihtaa Dot-liittymään -lausahdus. Kyllähän sillä vanhalla 3G-liittymälläkin on aivan sama siirtymäaika kuin Dotillakin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@irritus ok, tuollaista listaa kun ei ole missään asiakkaiden käytössä niin siksi halusin kysyä. Hienosti kasattu kyllä täytyy sanoa, muistuttaa tosi paljon meidän työohjeita 🙂>


 


Niin se "Dot-lausahdus", tosiaan meillä on 23 loppuun asti rakentaa VoLTE myös Dotin puolelle. Tätä tarkoitin.


 


Otan itselleni ap:n kaivaa meiltä lausunto VoLTE:n etenemisestä ja suunnitelmista. Palaan kun minulla on kerrottavaa,

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@TeroRe, muistaakseni yritit selvittää VoLTE:n aikatauluja jo helmikuussa. Mahtoiko johtokunnan huoneesta tulla yhtä jäätävä hiljaisuus VoLTE:stä kuin IPv6:stakin?

 

Ei tässä muuta, mutta Telian jatkuva rummutus 3G:n lopettamisesta yhdistettynä siihen, ettei Telialla edes ole tarjota korvaavia palveluita tilalle, antaa minulle kuvan, että Telian koko puhelutoiminta ajetaan alas 2023.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@irritus hmm, onko näin? Yleensä kun lupaan jotain sen myös pidän. No, niin tai näin niin haen tähän lisätietoa nyt. Pahoittelut jos näin on, että olen silloin luvannut tutkia asiaa enkä ole palannut siihen myöhemmin.


 


Noh noh, eipä liioitella 🙂> Veikkaan, että emme ole ainoita jotka puhuvat 3G:n sulkemisesta. Näinhän tapahtuu myös muualla, Suomessa ja maailmalla. Yksi syy, eikä varmasti vähäpätöisin, on se että asiasta on hyvä alkaa kertomaan jo hyvissä ajoin. Ettei sitten viime tingassa tule ongelmia kun huomaakin, ettei puhelin tai puhelut toimi. Harmi, jos etukäteistiedottaminen luo mielikuvan siitä, että puhelutoimintaa ollaan ajamassa alas.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Kyllä se 3G muillakin operaattoreilla väistämättä suljetaan.

 

DNA sulkee 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä

https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69916236&scrollTo=UJpEOgFgPw1f

 

DNA:lla tiedostetaan myös, että esimerkiksi osa riistakameroista tai yritysasiakkaiden käyttämistä maksupäätteistä toimivat pääasiassa 3G-verkossa. Tällaiset laitteet alkavat kuitenkin jo nyt olla iäkkäitä, ja niiden päivittäminen ehtii todennäköisesti tulla ajankohtaiseksi joka tapauksessa vuoden 2023 loppuun mennessä.

 

Eräässä maalämpöä myyvässä mainoksessa sanotaankin, että vain fossiili pysyy öljyssä (öljylämmityksessä), sama pätee kyllä 3G verkkoonkin, joutaa jo eläkkeelle vanha verkko, tilalle 5G SA n8.

 

Käyttäjätaso 7

Kaikki kolme suurinta operaattoria (Elisa , Telia ja viimeksi DNA) ovat ilmoittaneet sulkevansa 3G-verkkonsa Suomessa 2023 loppuun mennessä.

 

DNA:n omistaja Telenor on Norjassa sen jo tehnyt pari vuotta sitten ja Teliakin muistaakseni jossakin päin maailmaa omistamissaan verkoissa. No tätä en varmuudella mene sanomaan.

 

Joka tapauksessa on varmaa , että Suomesta 3G häviää aika pian.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Saksassa 3G:n purkutyöt alkoivat 30.6.2021. Tiedotteet Telekom, Telefónica O₂ ja Vodafone.

 

Oletettavasti saksalainen liittymäni on VoLTE-kykyinen. Toisin sanoen, jos kävisin Norjassa, käyttäisin siellä saksalaista liittymääni. Suomalaisissa liittymissäni kun ei ole VoLTE:tä.

Käyttäjätaso 7

Niinpä.

3G:stä se verkkojen purku myös maailmalla pääsääntöisesti näyttää alkaneen. Ihan jokunen operaattori on ilmoittanut alkavansa 2G:stä.

No Suomessa yksikään operaattori ei näytä uskaltavan astua yritysten varpaille , joiden IoT-sovellukset  yms. ovat 2G:n pääasiallinen käyttäjäkunta.

Tavallisista kuluttajista ei niin suurta lukua näytetä pitävän , vaan pakotetaan kaikki liittymä- ja laitehankinnoille viimeistään 2023.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Saksassa tunnutaan tylyttävän kuluttaja- ja yritysasiakkaita tasapuolisemmin. Tässä Vodafonen palvelut, jotka eivät toimi VoLTE:n kanssa:

 

  • pelkät mobiililaajakaistat (esimerkiksi RedDataSIM)
  • Vodafone Zuhause
  • Happy International
  • Office Net
  • OneNet Business
  • Corporate Data Access
  • Wireless Office
  • Vodafone BestCity

Zuhause, Happy International ja BestCity vaikuttaisivat olevan kuluttajapalveluita, office, business ja corporate yrityspalveluita.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@kustaa1967  Ihan mielenkiinnosta, mistä saat tuon että operaattorit pakottavat kaikki puhelin- ja liittymäkaupoille? Kerrotko tuosta lisää 🙂>

Vastaa