Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

3G suljetaan.jpg

 

 

3G-verkkomme tullaan ajamaan alas vuoden 2023 loppuun mennessä. Tätä nykyä datansiirron tarve on huomattavasti suurempi aikaisempaan verrattaen, eikä 3G-verkko ole enää riittävä vastaamaan tämän päivän tarpeeseen. Lisäksi 3G-verkon rooli puheverkkona pienenee kaiken aikaa. Tämän vuoksi onkin syytä varmistaa, että liittymäsi on kyvykäs hyödyntämään uudempaa tekniikkaa, 4G- ja 5G-verkkoja.


Suurinosa verkossamme olevista liittymistä ja laitteista siirtävät dataa 4G- tai 5G-verkoissa, vaan kuitenkin verkossamme on yhä kourallinen liittymiä, jotka eivät tue uudemman sukupolven mobiiliverkkoja. Ainoastaan 2G- ja 3G-kyvykäs liittymä siirretään 3G-verkon alasajon jälkeen käyttämään automaattisesti 2G- eli GSM-verkkoa. Käytännössä 2G-verkolla onnistuu ainoastaan tavalliset puhelut ja tekstiviestit.

 

Miksi päivittää liittymä 4G-liittymäksi, jos 2G riittää?


Vaikka soittaisitkin liittymälläsi pääasiassa tavallisia puheluita ja lähettäisit tekstiviestejä on syytä muistaa, että 4G-verkko tulee jatkossa olemaan ensisijainen puheverkko. 4G-verkon peittoalue tulee kasvamaan huomattavasti 2G-verkkoon verrattaen. Tämän lisäksi, jos haluat käyttää nettiä ja 4G-puhetta, tulee sinulla olla vähintään 4G-verkkoa tukeva liittymä ja matkapuhelin.

 

4G-puhe eli VoLTE (voice over LTE) on matkapuhelinverkon sekä matkapuhelimien ominaisuus, jolla puhelut soitetaan 4G-verkon kautta. 4G-puheen myötä äänenlaatu on parempi verrattuna vanhempiin tekniikkoihin. Paremman äänenlaadun lisäksi 4G-puhe pitää puhelimesi 4G-verkossa puhelusi aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että voit käyttää nopeaa nettiä myös puhuessasi puhelua. 4G-puhe myös edesauttaa puhelun yhdistymistä nopeammin, kun puhelin ei joudu siirtymään käyttämään 2G/3G-verkkoa puhelun ajaksi.

 

Alati lähestyvä 3G-verkon alas ajo onkin tärkeää ottaa huomioon hyvissä ajoin varmistaaksesi liittymäsi toimivuuden. Suosittelemmekin, että päivität vanhan matkapuhelinliittymäsi uuden sukupolven verkkoja, 4G- tai 5G-verkkoja tukevaksi liittymäksi mahdollisimman pian. Päivittämällä liittymäsi ajoissa varaudut tulevaan ja sen lisäksi saat kaiken hyödyn irti nykyaikaisista laitteistasi.

 

Tarkista onko liittymäsi 3G-liittymä

 

Oletko epävarma tukeeko liittymäsi 4G- tai 5G-verkkoa? Kirjautumalla Minun Teliaasi, joko netissä tai sovelluksessa pääset tarkistamaan käyttävätkö mobiililiittymäsi uuden sukupolven verkkoja (4G, 5G). Lisäksi puhelimesi näytöstä näet symbolin, joka kuvaa mitä verkkoa laitteesi käyttää, kuten 3G, 4G tai 5G. Voit myös tarkistaa puhelimesi verkkoasetuksista mitkä verkot ovat valittavissasi.

 

Huomioithan myös, että sinun voi olla tarve vaihtaa SIM-korttisi uudempaan, mikäli se on vanha. Vuonna 2011 hankitut ja sitä uudemmat SIM-kortit tukevat 4G-verkkoa, mutta sitä vanhempi kortti täytyy vaihtaa uudempaan. Uuden SIM-kortin voit tilata näin ikään kirjautumalla Minun Teliaasi tai olemalla yhteydessä asiakaspalvelumme. Yhteisön artikkelista Minun Telia - Käyttövinkit saat apuja Minun Teliassasi asioimiseen.


3G-liittymä voi olla esimerkiksi auton navigointilaitteessa tai kenties valvontakamerassa.3G-liittymä voi olla esimerkiksi auton navigointilaitteessa tai kenties valvontakamerassa.

 

 

Valitse liittymä vastaamaan käyttöäsi

 

Liittymän käyttötarpeita on erilaisia vaan niin on onneksi myös liittymiäkin. Kaikki liittymätyyppimme tukevat vähintään 4G-verkkoa. Liittymävalikoimastamme löydät sopivan liittymän niin ahkeraan käyttöön kuin myös pienempäänkin. Älypuhelinkäyttäjällä usein merkittävä osuus liikenteestä tapahtuu internetin välityksellä. Liikkuva kuva, videopuhelut tai pelit vaativat nopeaa kaistaa. Runsaampaan käyttöön suosittelemme valitsemaan  Telia Yhteys -liittymän, johon kuuluu nopea 4G tai 5G nopeus sekä tavalliset puhelut ja viestit. Pieneen käyttöön Rajaton Lite -liittymä voi olla järkevämpi vaihtoehto, siinä puhelut ja viestit laskutetaan käyttösi mukaan.

 

Onko liittymän käyttösi satunnaista? Vaihtelevaan käyttöön kannattaa ottaa harkintaan Telia Dot -liittymä. Telia Dot 4G on käytön mukaan veloitettava liittymä. Peruskäytöllä lasku on 5-25 euroa kuukaudessa. Kun lataat Telia Dot -sovelluksen ja valitset liittymätyypiksi 4G Käytön mukaan, saat hinta-arvion siitä, paljonko puhelinlaskusi tulisi olemaan. Dot on näppärä liittymä myös esimerkiksi tablettiin. Jos käytät tablettia normaalisti kotona wifin välityksellä, Dot-liittymän avulla voit napata tabletin helposti mukaan vaikka matkalle. Laskua kertyy vain niiltä päiviltä, kuin liittymä on ollut käytössä. Telia Dot -liittymä löytyy myös nopeaa 5G-verkkoa hyödyntävänä versiona jossa on kiinteä kuukausimaksu.

 

Tutustu puhelinliittymiin

 

Ainoastaan 3G-verkkoa tukeva liittymä voi olla sinulla joko puhelimessa, mutta myös esimerkiksi valvontakamerassasi, koirapannassasi tai ehkä autosi navigointilaitteessa. Tällaiseen tarkoitukseen löydät valikoimastamme Telia Laitenetin, joka on mobiililaajakaistan pienellä, mutta tarkoitukseen riittävällä 4G-verkkoa hyödyntävällä nopeudella. Tabletti tai mobiilireitittimeen tarvitaan tavallisesti leveämpää kaistaa, joihin löydät myös omat mobiililaajakaistavaihtoehdot nopeilla yhteyksillä.

 

Tutustu mobiililaajakaistoihin

 

3G-verkko alas ajo.jpg

 

Jos tiedät, että sinulla on vielä 3G-liittymä käytössä, minkälaisessa laitteessa se on?

 

Lue myös:

3G-verkko suljetaan - Näin se vaikuttaa laitteisiin

2G- ja 3G-verkkoja suljetaan: pysy linjoilla myös ulkomailla
Telia Yhteys uudistui - Parasta seuraa kotona ja maailmalla

 

 

 
MinnaLN
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/3G-verkko-suljetaan-paivita-vanha-liittymasi-mahdollisimman-pian/ba-p/227663
Linkki kopioitu
59 kommenttia 👇
kustaa1967
Konkari

Unohditte , että ei vain peruspuhelimet vaan myös huomattava joukko käytössä olevista 4G-älypuhelimista ei tue VoLTE:a eikä tule koskaan tukemaankaan. Myös osa ihan uuusista älypuhelimista ei tue VoLTE:a tai ei ainakaan toimi , vaikka valmistaja niin väittäisikin. Siis kyse ei ole vain liittymien uusimisesta , vaan myös puhelinten uusimisesta.

 

Koko VoLTE on jälkikäteen päälle liimattu purkkaviritys , kun alkuperäisessä 4G-standardissa ei siihen oltu varauduttu. Alunperinhän koko 4G (LTE) on vain dataverkko. No 5G:ssä asia on huomioitu alusta asti ja toivotaan , että VoNR toimii paremmin. Tosin VoNR-määritykset ovat VoLTE:n kaltaisia , joten enpä vielä nuolaisisi.

 

Joka tapauksessa teidän on syytä laittaa 4G/5G:n verkkopeiton laajennukseen reippaasti lisää vauhtia , jos ette halua siirtää 3G:n alasajoa myöhemmäksi Puheen siirtyminen 2G:hen älypuhelimella on paluuta kivikauteen.

MinnaLN
Moderaattori
Moderaattori

Tärkeitä pointteja @kustaa1967! VoLTE:n toimimiseksi joissain tapauksissa voi olla edessä uuden puhelimen hankinta. Kaikki verkkokaupassamme myytävistä puhelimista tukevat 4G-puhetta. Kesäkuusta 2020 eteenpäin suurimmasta osasta uusista puhelinmalleista löytyy 4G-puheen tuki. (Asiakastukisivustoltamme löytyy listausta tuetuista laitteista.) VoLTE:n toimiminen on kahden kauppaa siinä mielin, että touhuun tarvitaan niin operaattori että sitten valmistaja. Periaatteena on, että kaikki valmistajat ovat tervetulleita meidän verkkoon. Oliko sinulla itsellä jokin tietty puhelinmalli mielessä ?

Ja tohina käy 4G/5G-verkkojen peittoalueen parantamisessa. 3G-verkon alasajo vapauttaa taajuuksia ja toki myös investointeja, joita uudemmat verkkotekniikat pääsevät käyttämään.

kustaa1967
Konkari

@MinnaLN kirjoitti:

"Kesäkuusta 2020 eteenpäin suurimmasta osasta uusista puhelinmalleista löytyy 4G-puheen tuki. (Asiakastukisivustoltamme löytyy listausta tuetuista laitteista.) VoLTE:n toimiminen on kahden kauppaa siinä mielin, että touhuun tarvitaan niin operaattori että sitten valmistaja."

Niinpä. Varmasti te uusia puhelimia mieluusti myytte , mutta se varsinainen pointti on , että se maksaa asiakkaalle vieläpä siinäkin tapauksessa , että  on vasta hankittu 4G-puhelin.  Kaikki uudetkaan ei VoLTE:a tue tai ei vain toimi. Näitä tapauksia on ihan liikaa. Älkää tuijottako uusien puhelimien VoLTE-tukea , vaan käytössä olevien puhelinten , joka on tyysten erilainen.

Edit MinnaLN: lisäsin lainauksen.

MinnaLN
Moderaattori
Moderaattori

@kustaa1967 Jos on vasta hankittu puhelin, vaikkapa joku hieman harvinaisempi malli Suomen markkinoilla, on ilman muuta mahdollista, että VoLTE tuki tulee vielä myöhemmin! Aina totta kai parempi, kun VoLTE toimii välittömästi.

kustaa1967
Konkari

@MinnaLN 

"Jos on vasta hankittu puhelin, vaikkapa joku hieman harvinaisempi malli Suomen markkinoilla, on ilman muuta mahdollista, että VoLTE tuki tulee vielä myöhemmin! Aina totta kai parempi, kun VoLTE toimii välittömästi."

Tai sitten ei. Olen valmistajia konsultoinut ja aika monessa tapauksessa vastaus on ollut , että ei tule tukea eikä muitakaan päivityksiä , kun hardiksen kanssa on ongelmia.

Edit MinnaLN: lainaus.
MinnaLN
Moderaattori
Moderaattori

@kustaa1967 kirjoitti:
Tai sitten ei. Olen valmistajia konsultoinut ja aika monessa tapauksessa vastaus on ollut , että ei tule tukea eikä muitakaan päivityksiä , kun hardiksen kanssa on ongelmia

Äh okei.. Tuo on kyllä todella harmi homma. Mikä puhelin sinulla on, jos saa udella?

 

kustaa1967
Konkari

Eipä tämä ole henkilökohtainen ongelmani , vaan törmään tällaisiin tilanteisiin muissa yhteyksissä.

Näitä VoLTE-puutteita on aika monessa halvemman pään laiitteessa ja ihan tunnetuissa merkeissä. Tehän sen paremmin tiedätte , mitä laitteita verkossanne on.

MinnaLN
Moderaattori
Moderaattori

@kustaa1967 Aivan aivan. Eittämättä puutteita tuossa listassa on ja toivottavasti saadaan painetta 4G-puheen laajentumiseksi viimeistään 3G-verkon poistumisen myötä.

kustaa1967
Konkari

@MinnaLN 

"Eittämättä puutteita tuossa listassa on ja toivottavasti saadaan painetta 4G-puheen laajentumiseksi viimeistään 3G-verkon poistumisen myötä."

 

Mieluummin ennen 3G:n sulkemista , sillä 2G älypuhelimella on kuollut ajatus.

irritus
Konkari ☆

Miksi asiakkaan pitäisi edes miettiä liittymänsä vaihtamista UMTS-verkon sulkemisen johdosta?

 

Kyllä tämä muutos lähtee siitä, että Telia ensin lopettaa oman radioverkkoteknologiasyrjintänsä ja päästää kaikki matkaviestinliittymät kaikkiin matkaviestinverkkoihin. Eli oli sim-kortti mikä hyvänsä, niin sen tulee päästä GSM-, UMTS-, LTE- ja 5G NR-verkkoihin.

 

Lisäksi Telian tulee myös päivittää kaikki matkaviestinpalvelunsa VoLTE- ja VoNR-kykyisiksi.

 

Vasta tämän jälkeen voidaan aloittaa keskustelu siitä, mitä päätelaitehankintoja asiakkaiden toivotaan tekevän.

kiisseli67
Telia 5G lähettiläs 2021

Tuota VOLTE -tuettujen laitteiden listaa voisi päivittää. Esim. OnePlus 9 Pro löytyy tuki.

Sitten hieman hassumpi tapaus 😉

Kysyin viime vuonna sekä Telialta että puhelimen jälleenmyyjältä (joka varmisti myös maahantuojalta) VOLTE -tukea isännän Ulefone Armor X5 puhelimeen. Ja sain vastauksen ettei estettä ole puhelimen jälleenmyyjältä/maahantuojalta, Telialta sain vastauksen ettei virallista tukea ole. Mutta tilasin isännän liittymään 4G -puhelut ja laitoin puhelimen asetuksista VOLTE:n ja WiFi -puhelut päälle sekä käytin vielä puhelinta kiinni. Toimii! Soitin omaan puhelimeen sillä ja toimi WiFi -puhelut sekä VOLTE -puhelut ja myös näkyi logona puhelimen näytöllä 🤓

MinnaLN
Moderaattori
Moderaattori

@irritus kirjoitti:
Miksi asiakkaan pitäisi edes miettiä liittymänsä vaihtamista UMTS-verkon sulkemisen johdosta?


Liittymäkannastamme pääosa on uuden tarjoaman liittymiä, mutta vanhojakin liittymätyyppejä on joukossa! Tottakai näitä myös automaattisesti tullaan päivittämään, mutta tähän on hyvä herätä ajoissa 👍

 

@irritus kirjoitti: Kyllä tämä muutos lähtee siitä, että Telia ensin lopettaa oman radioverkkoteknologiasyrjintänsä ja päästää kaikki matkaviestinliittymät kaikkiin matkaviestinverkkoihin. Eli oli sim-kortti mikä hyvänsä, niin sen tulee päästä GSM-, UMTS-, LTE- ja 5G NR-verkkoihin.

 

Nyt ollaan vielä alkutaipaleella 5G:n suhteen, mutta varmaan tulevaisuudessa senkin suhteen ollaan siinä vaiheessa kuin aikaa ennen 5G:tä: kaikki liittymätyypit hyödynsivät nopeinta mahdollista verkkoa, 4G-verkkoa.

 

@irritus kirjoitti:
Lisäksi Telian tulee myös päivittää kaikki matkaviestinpalvelunsa VoLTE- ja VoNR-kykyisiksi.


Suurin osa uusista puhelimista on VoLTE-kykyisiä. Niin kuin tuossa mainitsinkin, kaikki valmistajat ovat tervetulleita meidän verkkoon, tämä vaatii toki myös heiltä joitain toimia. Työn sarkaa tuossa yhä on. VoNR:in suhteen uskoisin positiiviseksi seikaksi sen, että ominaisuus on alusta saakka otettu huomioon.

@kiisseli67 kirjoitti:

Tuota VOLTE -tuettujen laitteiden listaa voisi päivittää. Esim. OnePlus 9 Pro löytyy tuki.

 

Kysyin viime vuonna sekä Telialta että puhelimen jälleenmyyjältä (joka varmisti myös maahantuojalta) VOLTE -tukea isännän Ulefone Armor X5 puhelimeen. Ja sain vastauksen ettei estettä ole puhelimen jälleenmyyjältä/maahantuojalta, Telialta sain vastauksen ettei virallista tukea ole. Mutta tilasin isännän liittymään 4G -puhelut ja laitoin puhelimen asetuksista VOLTE:n ja WiFi -puhelut päälle sekä käytin vielä puhelinta kiinni. Toimii! Soitin omaan puhelimeen sillä ja toimi WiFi -puhelut sekä VOLTE -puhelut ja myös näkyi logona puhelimen näytöllä

 

Kiitos huomiosta, laitan tästä OP 9 Pro:n puuttumisesta viestiä sivustosta vastaaville. 🙂 Tämä Ulefone Armor X5 ei ole "virallisesti" testattu operaattorin ja tämän laitevalmistajan kanssa kyvykkääksi 4G-puheen kanssa, mutta on mahdollista että ominaisuus silti toimii!

kustaa1967
Konkari

Eipä tainnut @irritus tarkoittaa puhelimia puhuessaan Telian palveluista , vaan juurikin puhelimella käytettäviä Telian palveluita , joista iso osa ei toimi VoLTE:lla millään puhelimella.

irritus
Konkari ☆

Aivan kuten @kustaa1967 huomasi, tarkoitin nimenomaisesti Telian verkon palveluita, en puhelinlaitteita. Nämä Telian palvelut eivät edelleenkään toimi VoLTE:n kanssa:

 

 • Dot
 • Prepaid
 • Kotinumero
 • Kotipuhe
 • Multi-SIM
 • Uutuus: Mobiilivarmenne
 • VIP
 • Touchpoint
 • Poissaolo- ja lomatiedote
 • Mobiiliväylä
 • CID-numero matkapuhelimesta
 • APN-rajoitus Telia Yhteyskäytävässä
 • Tilatieto
 • Laitevuokran laskutusliittymä
 • Saldosopimus
 • Puhelumaksun siirto
 • Puhelun siirto
 • Kaksoiskortti
 • Nordic Call
 • Soitonsiirtojen esto
 • Telia Paikallisnumero, Langaton työpuhelin

Tarkastin tämän listan viimeksi puoli vuotta sitten, eikä Telia ole tällä välin saanut korjattua VoLTE:tä ensimmäisenkään toimimattoman palvelun osalta. Päin vastoin, tänä aikana paljastui, ettei Mobiilivarmennekaan toimi VoLTE:n kanssa.

 

Suorastaan ironista on, että tässä artikkelissa tarjotaan 3G-liittymän tilalle Dot-liittymää.

 

Dot ei ole VoLTE-liittymä. Sekä 3G- että Dot-liittymät käyttävät puheluihin 3G-verkon puuttuessa 2G-verkkoa. On täysin turha vaihtaa 3G-liittymästä Dot:tiin, sillä puhelusi tulevat joka tapauksessa kulkemaan 2G-verkossa, josta tällä artikkelilla yritetään asiakkaita varoittaa.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@kustaa1967  & @irritus , tästähän ollaan juteltu jo vaikka kuinka pitkään ja monessa ketjussa - siirtymäaikaa on tosiaan vuoden 23 loppuun asti. Sinä aika laajennamme 4G-peittoa ja uudistamme palveluita.

 

Ihan mielenkiinnosta @irritus mistä olet saanut tuon listan?

 

Muistaakseni Multi-SIM jäi uusmyynnistä pois (tästä en ole ihan varma) mutta meillä on saatavissa uusi palvelu, Yhteys Multi, joka on monipuolisempi ja toimii myös VoLTE:n kanssa.


Mobiilivarmenne, linkin takana sanottiin että kyseessä on osaa käyttäjiä koskeva vika, ei feature.

 

Jos nyt vaihtaa Dot-liittymään niin siirtymäaikaa on tosiaan vuoden 23 loppuun asti. 

irritus
Konkari ☆

@MinnaLN, yksi mieleeni tullut puhelinmalli, joka ei toimi Telian liittymillä, on Nokia 8110 4G. Näitä myytiin hypermarketeissa vielä keväällä 2021. Lisää toimimattomia malleja voi katsoa Teron vastauksesta aiemmin viittaamaani puoli vuotta vanhaan viestiin.

 

@TeroRe, lista VoLTE:n kanssa yhteensopimattomista palveluista on kerätty useista lähteistä.

 

 1. Omat kokemukset
 2. Telia 4G-puhe (VoLTE) ja WiFi-puhelut kuluttaja-asiakkaille
 3. 4G- ja WiFi-puhelut yritysasiakkaille
 4. Häiriötiedotteet

VoLTE:stä on tosiaan keskusteltu jo pitkään, mutta en ole koskaan saanut Telialta minkäänlaista aikataulua tai tiekarttaa, milloin VoLTE alkaa toimimaan näissä palveluissa. Multi-SIM:n osalta vastaus varmaan onkin, ettei koskaan, sillä palvelu todellakin poistui uusmyynnistä 17.3.2021.

 

Hauska tuo Jos nyt vaihtaa Dot-liittymään -lausahdus. Kyllähän sillä vanhalla 3G-liittymälläkin on aivan sama siirtymäaika kuin Dotillakin.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@irritus ok, tuollaista listaa kun ei ole missään asiakkaiden käytössä niin siksi halusin kysyä. Hienosti kasattu kyllä täytyy sanoa, muistuttaa tosi paljon meidän työohjeita 🙂

 

Niin se "Dot-lausahdus", tosiaan meillä on 23 loppuun asti rakentaa VoLTE myös Dotin puolelle. Tätä tarkoitin.

 

Otan itselleni ap:n kaivaa meiltä lausunto VoLTE:n etenemisestä ja suunnitelmista. Palaan kun minulla on kerrottavaa,

irritus
Konkari ☆

@TeroRe, muistaakseni yritit selvittää VoLTE:n aikatauluja jo helmikuussa. Mahtoiko johtokunnan huoneesta tulla yhtä jäätävä hiljaisuus VoLTE:stä kuin IPv6:stakin?

 

Ei tässä muuta, mutta Telian jatkuva rummutus 3G:n lopettamisesta yhdistettynä siihen, ettei Telialla edes ole tarjota korvaavia palveluita tilalle, antaa minulle kuvan, että Telian koko puhelutoiminta ajetaan alas 2023.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@irritus hmm, onko näin? Yleensä kun lupaan jotain sen myös pidän. No, niin tai näin niin haen tähän lisätietoa nyt. Pahoittelut jos näin on, että olen silloin luvannut tutkia asiaa enkä ole palannut siihen myöhemmin.

 

Noh noh, eipä liioitella 🙂 Veikkaan, että emme ole ainoita jotka puhuvat 3G:n sulkemisesta. Näinhän tapahtuu myös muualla, Suomessa ja maailmalla. Yksi syy, eikä varmasti vähäpätöisin, on se että asiasta on hyvä alkaa kertomaan jo hyvissä ajoin. Ettei sitten viime tingassa tule ongelmia kun huomaakin, ettei puhelin tai puhelut toimi. Harmi, jos etukäteistiedottaminen luo mielikuvan siitä, että puhelutoimintaa ollaan ajamassa alas.

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

Kyllä se 3G muillakin operaattoreilla väistämättä suljetaan.

 

DNA sulkee 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä

https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69916236&scrollTo=UJpEOgFgPw1f

 

DNA:lla tiedostetaan myös, että esimerkiksi osa riistakameroista tai yritysasiakkaiden käyttämistä maksupäätteistä toimivat pääasiassa 3G-verkossa. Tällaiset laitteet alkavat kuitenkin jo nyt olla iäkkäitä, ja niiden päivittäminen ehtii todennäköisesti tulla ajankohtaiseksi joka tapauksessa vuoden 2023 loppuun mennessä.

 

Eräässä maalämpöä myyvässä mainoksessa sanotaankin, että vain fossiili pysyy öljyssä (öljylämmityksessä), sama pätee kyllä 3G verkkoonkin, joutaa jo eläkkeelle vanha verkko, tilalle 5G SA n8.

 

kustaa1967
Konkari

Kaikki kolme suurinta operaattoria (Elisa , Telia ja viimeksi DNA) ovat ilmoittaneet sulkevansa 3G-verkkonsa Suomessa 2023 loppuun mennessä.

 

DNA:n omistaja Telenor on Norjassa sen jo tehnyt pari vuotta sitten ja Teliakin muistaakseni jossakin päin maailmaa omistamissaan verkoissa. No tätä en varmuudella mene sanomaan.

 

Joka tapauksessa on varmaa , että Suomesta 3G häviää aika pian.

irritus
Konkari ☆

Saksassa 3G:n purkutyöt alkoivat 30.6.2021. Tiedotteet Telekom, Telefónica O₂ ja Vodafone.

 

Oletettavasti saksalainen liittymäni on VoLTE-kykyinen. Toisin sanoen, jos kävisin Norjassa, käyttäisin siellä saksalaista liittymääni. Suomalaisissa liittymissäni kun ei ole VoLTE:tä.

kustaa1967
Konkari

Niinpä.

3G:stä se verkkojen purku myös maailmalla pääsääntöisesti näyttää alkaneen. Ihan jokunen operaattori on ilmoittanut alkavansa 2G:stä.

No Suomessa yksikään operaattori ei näytä uskaltavan astua yritysten varpaille , joiden IoT-sovellukset  yms. ovat 2G:n pääasiallinen käyttäjäkunta.

Tavallisista kuluttajista ei niin suurta lukua näytetä pitävän , vaan pakotetaan kaikki liittymä- ja laitehankinnoille viimeistään 2023.

irritus
Konkari ☆

Saksassa tunnutaan tylyttävän kuluttaja- ja yritysasiakkaita tasapuolisemmin. Tässä Vodafonen palvelut, jotka eivät toimi VoLTE:n kanssa:

 

 • pelkät mobiililaajakaistat (esimerkiksi RedDataSIM)
 • Vodafone Zuhause
 • Happy International
 • Office Net
 • OneNet Business
 • Corporate Data Access
 • Wireless Office
 • Vodafone BestCity

Zuhause, Happy International ja BestCity vaikuttaisivat olevan kuluttajapalveluita, office, business ja corporate yrityspalveluita.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@kustaa1967  Ihan mielenkiinnosta, mistä saat tuon että operaattorit pakottavat kaikki puhelin- ja liittymäkaupoille? Kerrotko tuosta lisää 🙂

kustaa1967
Konkari

@TeroRe 

Eikös se ole ihan itsestään selvä asia. Tällä hetkellä käytössä olevista puhelimista suuri osa ei tue VoLTE:a eikä ole 5G-puhelimia. 2G:n käyttäminen älypuhelimella rajaa liian suuren osan toiminnoista pois.3G:n sulkeminen on operaattorin yksipuolinen päätös ja siitä se pakko kumpuaa.

 

Kun 3G sulkeutuu , niin ainoa järkevä vaihtoehto on viimeistään silloin ostaa uusi puhelin ja mahdollisesti myös uusi liittymä.

 

Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@kustaa1967 onko sinulla olemassa joku tilasto Suomessa nyt käytössä olevista puhelimista, johon nyt viittaat? Juteltiin tuolla aiheeseen liittyvässä keskustelussa siitä (en hae sitä kommenttia nyt tähän), että oli millainen puhelin tällä hetkellä tahansa niin aika moni vaihtaa puhelimensa joka tapauksessa, samassa ajassa mitä siirtymäaikaa vielä on jäljellä.

kustaa1967
Konkari

@TeroRe 

 

Jospa nyt et saivartelisi sillä , mitä asiakkaat mahdollisesti tekevät aikojen saatossa. Asia on niin , että operaattorin tekemillä päätöksillä vähintäänkin aikaistetaan ostopäätöksiä , vaikka asiakas ei haluaisikaan.

 

Se on pakottamista , kun asiakas ei voi käyttää palveluita nykyisellä hyvin toimivalla laitteellaan kunnolla operaattorin toimien vuoksi.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Halusin tuoda vähän muuta näkökulmaa tähän keskusteluun, nyt tuntuu että etukäteen surraan tulevaa. Ymmärrän, että asioita ajatellaan oman itsensä kautta ja sen kautta, mitä itse näkee. Tämä on ihan inhimillistä. Kysyin kuitenkin tuota tilastoa, jotta voitaisiin tuoda iso kuva pöytään. Mitä muutokset tarkoittavat valtakunnan tasolla.

 

Siirtymäaikaa on vielä reilusti jäljellä. Edelleenkään mitään ei ole mennyt kiinni. Ja sitten kun menee, virta ei sammu kerralla ja kaikkialta vaan hallitusti.

kustaa1967
Konkari

Niinpä niin.

 

Operaattori ajattelee omia bisneksiään ja asiakkaat omia palvelujaan. Näin se menee.

Kun operaattori bisneksiensä vuoksi sulkee palveluita , niin ne ani harvoin ovat asiakkaille mieleen , jos sen vuoksi joutuu aikaistamaan omia hankintojaan.

 

Etteköhön te näe ne tilastot ihan itsekin.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Nähdään toki mutta minä henk koht en näe sellaisia tilastoja. Siksikin kysyin asiaa 🙂

Näinhän se on, jokainen ajattelee asioita omalta kulmaltaan. Sillä erotuksella, että kyllä yritykset ottavat myös asiakkaat huomioon uudistuksia tai muutoksia miettiessään. Pakkohan se on, muutoin business loppuu aika lyhyeen.

 

Tästäkin juteltiin siellä keskustelussa mutta otetaan myös tänne, taustalla olevien lukijoiden takia, että 5G-puhelimia on myydyimpien puhelimien joukossa koko ajan vain enempi. Ja jos ei ole 5G-luuri niin vähintään VoLTE:a tukeva luuri --> IS: Puhelinkaupan vetonaulat ovat nyt 5g ja koulujen alku Näin on ollut jo hyvän aikaa, tilasto viime vuodelta: IL: Tässä ovat vuoden 2020 myydyimmät puhelimet – kaksi kännykkää ylitse muiden 

 

 

 

kustaa1967
Konkari

Tilastojen mukaan Euroopassa (ja Suomessa) puhelinten keski-ikä on hiukan päälle kolme vuotta ja hiljalleen kasvussa. Väitän kyllä , että viimeisen vuoden tai kahdenkaan aikana laitekanta ei uusiudu kuin pieneltä osalta , varsinkin kun vain osa uusistakin laitteista tukee noita pakettipuheluita (VoLTE ja VoNR).

 

Kyllä te liioittelette laitekannan uusiutumisvauhtia ja ymmärrän syyn. Sehän tietää teille kauppaa ja tuloja , kun saatte asiakkaat vaihtamaan laitteita. Ylipäätään ne teidän myyntitilastot ovat vain osa myydyistä laitteista. Itse en ole ostanut koskaan puhelinta suoraan operaattorilta enkä taatusti ole ainoa.

 

Itse olen käyttänyt matkapuhelimia ihan tuotegategorian alkuhämäristä alkaen. Ensin analogiset (ARP ja NMT) ja sitten digitaaliset versiot (2G , 3G , 4G  jne) ja olen uusinut laitteita keskimäärin viiden vuoden välein. Tällä katsannolla 5G:n aika tulee , kun 5G SA on käytössä riittävän laajasti eli noin 2025. Nykyinen 5G NSA ei tuo 4G-puhelimeen verrattuna mitään lisäarvoa minulle , kun en tarvitse giganopeuksia.

 

Mobiilimodeemien osalta tilanne onkin sitten jo erilainen.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Minä olen käyttänyt puhelinta NMT900-ajoista alkaen, Nokia 101 oli minun ensimmäinen puhelin minkä ostin vuonna -94. Muistan, kun isä ajoi kuorma-autoa ja siinä oli ARP-puhelin 🙂

 

Minä vaihdan puhelinta noin vuoden välein ja nyt tarkoitan puhelinta jonka ostan omalla rahalla (testilaitteet erikseen). Meitä on moneksi 🙂

kustaa1967
Konkari

@TeroRe 

"Minä vaihdan puhelinta noin vuoden välein ja nyt tarkoitan puhelinta jonka ostan omalla rahalla (testilaitteet erikseen). Meitä on moneksi."

 

Sinäpä sen sanoit. 😀

 

Laitekannan uusiutumista kuvaa kaikkien myyntikanavien yhteinen tilasto , ei vain Telian. Uusimisvälinkin osalta keskiarvot kuvaavat tilannetta paremmin kuin yksittäisten henkilöiden ilmoitukset. Täällä hetkellä vaihtoväli on yli kolme vuotta keskimäärin ja siitä , sekä kuinka suuri osa uusista laitteista tukee uusimpia villityksiä , voidaan arvioida , että koko laitekanta tulee tukemaan VoLTE:a ja VoNR:ää paljon 2023 lopun jälkeen.

 

2G ja älypuhelin on kuollut ajatus. 😉

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

En yritä voittaa väittelyä, mihin nämä keskustelut tuntuvat aina menevän 😄

 

Meillä toki kiinnostaa vain omassa verkossa käytössä olevat laitteet ja niiden kehittyminen, ei muiden.

 

En tiedä onko keskimääräinen puhelimen vaihtoväli Suomessa kolme vuotta tai yli, mutta jos oletetaan että on niin tosiaan sillä skenaariolla:

 

3G sulkeutuu 2023 mennessä --> siitä kolme vuotta taaksepäin ja tullaan vuoteen 2020. Silloin se jengi, joka keskimääräisesti puhelintaan vaihtaa, on hankkinut puhelimensa edellisen kerran. Aivan täysin mahdollinen skenaario, että se luuri on jo VoLTE-kykyinen luuri.

 

Tilastoista tämän näkisi ja voisi laskea. Kuin myös se olisi hyvä tilasto josta näkisi, että mitä laitteita verkossa on jo nyt.

 

En maalaisi kuvaa 2G:stä ja älypuhelimesta 🙂

kustaa1967
Konkari

No heh , eihän tämä mitään väittelyä ole , vaan ihan rauhallista keskustelua.

 

Eurooppalaisista tilastoista saa tietoa ihan googlaamalla.

 

Katsellaan kenen ennusteet toteutuvat ja toivotaan , että 2023 vältytään katastrofilta.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Mulla laitteet on Volte-kykyisiä, joten laitteet eivät tule pullonkaulaksi, mutta luulen että dual-sim puhelimissa aletaan/joudutaan todenteolla käyttämään kahden operaattorin kortteja. Olin tuossa Lapissa kiertelemässä ja ainakin Elisan liittymällä isojen keskusten ulkopuolella puhelin oli 3G-verkossa ainakun ajotauolla sitä tuli vilkaistua. Eihän 3G verkon käyttö esim Spotifyn käyttöä häiritse ja tarvittavat netin selailut kyllä onnistuu. Oli tarkoitus ottaa Yhteisverkossa toimivan operaattorin kortti toiseen SIM-paikkaan, mutta se jäi tekemättä, jotta olisi voinut vertailla eri verkkoja. Ehdotan vahvasti, että karkeasti ottaen poronhoitoalueen pohjospuolelle jätetään 3G-verkko käyttöön. 

irritus
Konkari ☆

Otathan huomioon, että monet dual-sim puhelimet ovat 4G&2G tai 4G&3G yhdistelmiä. Yhdistelmä 4G&4G löytyy vain harvoista dual-sim-puhelimista.

 

Toisin sanoen 2024 dual-sim-puhelimen valikosta joutuu koko ajan rämppäämään toista sim korttia käyttöön, jotta saa 4G:n säädettyä sille kortille, jolla on kuuluvuutta.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Liittyy keskusteluun mitä tuossa käytiin pari pv sitten. Elokuussa myytyjen puhelimien joukossa oli jo 60% 5G-luureja.

 

 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Yllätävänkin matala tuo 5G puhelimien osuus, koska tällä hetkellä ei ole enää järkeä ostaa ei-5G-puhelinta ilman pätevää syytä. 

Keskihintaiset ja edulliset puhelimet tekevät  kauppaa, pääsääntöisesti. OnePlussan huippumallit puuttuvat listalta, hmmm.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Niin no, voihan sen noinkin päin tottakai kääntää (tuo 5G-puhelinten "vähäinen" osuus siis) 🙂 Laitekanta kuitenkin uudistuu hyvää vauhtia, 5G yleistyy laitteissa ja verkkopeitto kasvaa. Ja samalla kun laitekanta uudistuu niin VoLTE-kykyisten laitteiden määrä kasvaa samalla tottakai.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Käännetään näinpäin, että yllätävän iso osa myydyistä on vielä 4G-puhelimia. Omasta mielestä tuntuu, että lähes kaikissa puhelimissa alkaa olemaan 5G-ominaisuus ja halvimmat 5G-laitteet eivät ole hinnankiroissa, niin tuntuu tuo 4G-laitteiden osuus korkealta. Toki jokin myyntikampanja muuttaa nopeasti suhteita, mutta on väärässä paikassa säästämistä jos päätyy uuteen 4G-laitteeseen. Lähipiiriin piti uusia yksi laite viime joulun paikkeilaa ja heti kyllä ehdotin uudeksi laitteeksi 5G-laitetta, vaikka tällä hetkellä siellä ei ole koko verkko lähiaikoina tulossa. Hintaero vastaavaan 4G-laitteeseen jäi olemattoman pieneksi.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Näinhän se on, hinnalla ei voi enää oikein perustella kumman valitsee 4G- vai 5G-luurin. Onko sitten näin, ettei osa halua varautua tulevaisuuteen (tilanteissa, joissa omalla alueella 5G ei vielä toimi).

kustaa1967
Konkari

@TeroRe 

 

No arvioidaanpa vähän tuota laitekannan uusiutumisvauhtia.

 

Vuonna 2020 Suomessa myytiin noin 2,1 miljoonaa älypuhelinta. Suomessa  on kaikki operaattorit huomioiden yli 6 miljoonaa puhelinliittymää. Kyllä se on totta , jos joku epäilee , että suomalaisilla on enemmän liittymiä kuin on nuppiluku.

 

Vie siis noin kolme vuotta , että koko laitekanta laskennallisesti uusiutuu. Tällä hetkellä 5G-puhelimia on ollut myynnissä niin vähän aikaa , että vielä niiden osuus ei kovin suuri ole. Jos uusistakin puhelimista vain noin 60% on 5G-kelpoisia , niin koko laitekannan uusiutuminen 5G-aikaan vie kauemman kuin kolme vuotta. Toki 4G:llä pärjää , jos laite tukee VoLTE:a

 

Vuoden 2023 loppuun on enää vajaa 2,5 vuotta , joten väitän , että kiire tulee ja kaikilla ei ole määräaikaan mennessä VoLTE tai VoNR kelpoista puhelinta , jos mitään äkillistä hyppäystä ei myynnissä tapahdu pikapuoliin.

 

irritus
Konkari ☆

Varautua tulevaisuuteen? Miten sen voisi 5G-puhelinta hankkiessa ylipäätään edes tehdä, kun Telia ei ole vielä julkistanut yhteensopivuuslistoja 5G-malleista, joiden SA- ja VoNR-ominaisuuksia Telian verkko tukee.

 

4G-puhelimen ostaminen ei ole väärässä paikassa säästämistä. Päin vastoin, nyt ostamasi 5G-puhelin saattaa parin vuoden kuluttua paljastua todellisuudessa pelkäksi 4G-puhelimeksi, kun sen 5G-ominaisuus ei todellisuudessa toimikaan.

kustaa1967
Konkari

@irritus 

"4G-puhelimen ostaminen ei ole väärässä paikassa säästämistä. Päin vastoin, nyt ostamasi 5G-puhelin saattaa parin vuoden kuluttua paljastua todellisuudessa pelkäksi 4G-puhelimeksi, kun sen 5G-ominaisuus ei todellisuudessa toimikaan."

 

Juuri näin ja taas on asiakkailla uusi puhelinten päivityskierros edessä ja sehän maksaa maltaita. Myös osa asiakkaista , jotka eivät ole mobiilitekniikkaan perehtyneitä , saattaa ostaa 4G-puhelimen , jossa VoLTE ei toimi. Nekin on vaihdettava toimiviin.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Tänään kun ostaa edullsen pään Android-laitteen (oli se sitten 4G tai 5G-laite), on  se suurella todennäköisyydellä vuoden 2023 lopussa melko rapsakassa kunnossa. Kolme vuotta on Android-laitteelle aika pitkä aika, jos ei akku simahda alkaa se muuten vaan hyytyilemään. 

kustaa1967
Konkari

@AsiakasY 

"Tänään kun ostaa edullsen pään Android-laitteen (oli se sitten 4G tai 5G-laite), on  se suurella todennäköisyydellä vuoden 2023 lopussa melko rapsakassa kunnossa. Kolme vuotta on Android-laitteelle aika pitkä aika, jos ei akku simahda alkaa se muuten vaan hyytyilemään."

 

Voi olla tai sitten ei.

 

Kuten edellä no kerrottu ,  niin nykyisillä myyntimäärillä ei kaikille 2023 loppuun mennessä saada 5G-yhteensipivaa laitetta. Kolme vuotta ei ole mikään maaginen takaraja Android-laitteelle. Kyllä ne oikealla käytöllä kestävät paljon pitempään , kokemusta on.

 

PS. Muutamat valmistajat antavat kolmen vuoden takuun laitteille ja jos valmistaja ei , niin operaattorit jatkavat takuuta myymilleen laitteille. Kun mitään takuukorjaussumaa ei ole , niin sekin kertoo , että laitteet kestävät paljon pitempään kuin kolme vuotta.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Itselläni on tämä OnePlus 6t, joka tulee vuoden vaihteen paikkeilla 3 vuotta vanhaksi ja kyllähän tässä akku on jo parahimman terän menettänyt. Lisäksi puhelimeen on tullut kaksi käyttöjärjestelmän versiopäivitystä ja nykyinen Android 11 todennäköisesti vaatii raudalta enemmän kuin alkuperäinen 9 versio, sekin lisää akun kulutusta. Kun akku menee siihen kuntoon, että lataustaso romahtaa yht'äkkiä, menee puhelin viimeistään hylkyyn. Akun vaihto voisi onnistua "omana työnä", mutta tuskin kannattaa. 

kustaa1967
Konkari

Älä osta OnePlussaa ja kaikki päivitykset eivät ole tarpeellisia , vain tietoturvapäivitykset. Kuten sanoin niin oikealla käytöllä puhelin kyllä kestää paljon kauemmin kuin kolme vuotta.