Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

hybrid_vaativaankin_kayttoon.jpg 

 

Julkaisimme syksyn alussa hybridilaajakaistan, joka yhdistää kiinteän nettiyhteyden toimintavarmuuden ja mobiililaajakaistan nopeuden. Uusi yhteystekniikka tulee monille tarpeeseen, sillä nettiyhteyttä tarvitsevien laitteiden määrä kasvaa jatkuvasti ja nettipalvelut, kuten Netflix, vaativat jo varsin nopean yhteyden parhaan kuvanlaadun varmistamiseksi.

 

Haastattelin meidän asiakkaita Piaa ja Ilaria, jotka ovat hyödyntäneet hybridilaajakaistaa jo jonkin aikaa. Halusin kuulla heidän kokemuksiaan palvelun käyttöönotosta ja liittymän käytöstä.

 

Palvelun käyttöönotto

  

Pian mielestä palvelun käyttöönotto sujui helposti, kun pohjalla oli jo toimiva ADSL-yhteys, joka päivitettiin hybridilaajakaistaksi. Uusi Sagecomin modeemi saapui postin kautta ja samalla myös SIM-kortti, josta piti valita suurin mahdollinen korttikoko ja laittaa modeemiin sisään. Tässä on tärkeä huomioida, että pienemmät SIM-kortit eivät modeemiin käy.

 

Hybridilaajakaistaan kuuluu Sagecomin modeemiHybridilaajakaistaan kuuluu Sagecomin modeemi

 

Myös Ilarilla käyttöönotto oli onnistunut hyvin ja lisäksi hän oli tutustunut tarkemmin modeemin sielunelämään ja asetuksiin.

”Modeemi tukee sekä 5 Ghz, että 2,4 GHz WLANia ja siinä on oletuksena band steering päällä. Käytännössä siis WLAN toimii yhdellä verkkonimellä ja salasanalla ja omat laitteet päättää kumpaan verkkoon se ottaa yhteyttä. Halusin päättää tämän itse, joten otin band steeringin pois päältä asetuksista, jolloin 2,4 GHz ja 5 GHz näkyvät omina verkkoinaan. Itse suosittelen nopeampaa 5 GHz verkkoa, mutta joissain tilanteissa 2,4 GHz voi toki toimia paremmin”, kertoo Ilari.

 

Miten yhteyden vaihtaminen hybridiin on näkynyt käytännössä?

 

Pialla nopeuksiin tuli huomattava parannus. Aiemmin ADSL-yhteyden nopeudet olivat 10-16 Mbit/s ja tällä hetkellä keskimäärin 50 Mbit/s. Myös Ilarilla kokemukset ovat samansuuntaiset:

”Pelkällä ADSL-yhteydellä nopeudet olivat n. 12/1 Mbit/s. Hybridillä nopeudet vaihtelevat hieman enemmän, mutta ovat pysyneet jokaisella mittauskerralla 25-40 Mbit/s välillä. Ero on siis varsin huomattava. Mittaukset tehty WLAN-yhteydellä osoitteessa speedtest.net”, hän kertoilee.

 

Nopeudet nousee huomattavasti perinteiseen ADSL-yhteyteen verrattunaNopeudet nousee huomattavasti perinteiseen ADSL-yhteyteen verrattuna

 

Molemmat asiakkaat ovat hyödyntäneet yhteyttä myös etätyökäytössä, joten nopeammista yhteyksistä on ollut hyötyä myös tässä tapauksessa.

 

”WiFi on toiminut erinomaisesti. Vaikka modeemi on alakerrassa, niin yhteydet toimii hienosti myös talon yläkerrassa. Mielestäni langaton WiFi yhteys toimi paremmin, kuin vanhalla Intenon modeemilla”, Pia on havainnut.

 

Millaisia kehitystoiveita palvelu osalta?

 

Kehitysideoita ei tunnu kovin paljon löytyvän, mutta modeemin osalta kaivattaisiin fyysisesti hieman pienempää laitetta, jolloin se sopisi paremmin kodin sisustukseen. Toinen toivottu ominaisuus olisi 4G-yhteyden taajuuslukitus modeemin asetuksiin. Tähän väliin sellainen huomio allekirjoittaneelta, että taajuuslukitus on tulossa kyllä tarjolle, mutta sitä kannattaa käyttää harkiten.

 

”Ehdottomasti suosittelen hybridiä. Jos taloosi ei tule nopeaa valokuitua tai kaapeliyhteyttä, niin hybridi kannattaa ottaa vakavaan harkintaan, sillä se yhdistää kiinteän laajakaistan ja mobiilinetin parhaat puolet”, Ilari toteaa haastattelun lopuksi.

 

”Hybridiä suosittelen normikäyttöön, koska siinä en ole havainnut mitään ongelmia. Omalla asuinalueella 4G-nopeudet vaihtelee isosti, joten sen takia on hyvä saada tukea molemmista kaistoista ja tästä johtuen nopeampaa vauhtia nettiin”, Pia suosittelee.

 

Hybridi mahdollistaa useiden laitteiden käyttämisen samaan aikaanHybridi mahdollistaa useiden laitteiden käyttämisen samaan aikaan

 

Hybridilaajakaistasta yleisesti

 

Kenelle hybridilaajakaista sopii?

Hybridilaajakaista täydentää nettiyhteyksien valikoimaa erityisesti alueilla, joilla ei vielä ole tarjolla valokuitua ja joilla kiinteän netin nopeudet eivät ole kehittyneet mobiiliyhteyksien tahtiin. Mobiilinetti puolestaan on parhaimmillaan huippunopea, mutta tukiasemissa voi olla ajoittain ruuhkaa vauhdilla kasvavan datan käytön vuoksi. Hybridin vakaa kiinteä yhteys tuo helpotusta mobiiliyhteyden vaihteluihin, joka varmistaa myös laadukkaan TV-palvelun asiakkaalle.

 

Onko markkinoilla muita vastaavia?
Suomessa Telia on ensimmäinen operaattori, joka toi tällaisen tuotteen asiakkaiden saataville.

 

Miten hybridi mahdollisesti kehittyy tulevaisuudessa?
Päätelaitteeseen on tulossa uusia ominaisuuksia yhteyden säätämiseen erilaisiin käyttöympäristöihin.

 

 

Muita linkkejä aiheeseen liittyen

Tilaa ja lue lisää hybridilaajakaistasta

Keskustele aiheesta muiden Yhteisön jäsenten kanssa

Asennukseen ja laitteisiin liittyvät ohjeet

Hanki uusi, laajempi kaista

 

 

Olisiko sinullakin tarvetta nopeammille yhteyksille?

 

liigamainos.PNG

NikoNo
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Asiakkaiden-kokemuksia-hybridilaajakaistasta/ba-p/177015
Linkki kopioitu
Tietoa kirjoittajasta
Telialla olen työskennellyt yli 10 vuotta erilaisissa tehtävissä. Tällä hetkellä toimin Telia Partion jäsenenä ja täällä Yhteisössä moderaattorina. Vahvasti myös Liigan parissa mukana! :)