Skip to main content



Musiikki on äärimmäisen tärkeä, mutta usein harmillisen vähälle huomiolle jäävä osa elokuvaa. Sillä on kuitenkin keskeinen osa elokuvan tunnelman luomisessa ja tarinankerronnassa; musiikin avulla voidaan muun muassa kuvailla erilaisia tunnetiloja, korostaa elokuvan tapahtumia tai vaikkapa ilmentää päähenkilöiden luonnetta.

Musiikin merkitystä elokuvissa ei pidäkään aliarvioida. Äänisuunnittelijat ja elokuvasäveltäjät ovat oman alansa taikureita, jotka parhaimmillaan nostavat elokuvan täysin uudelle tasolle ja antavat kohtauksille entistä syvemmän merkityksen.

Parhaiden elokuvasoundtrackien listaus on lähes mahdoton tehtävä ja kauneus on tässäkin tapauksessa katsojan silmässä, tai pikemminkin kuulijan korvassa. Tässä kuitenkin yksi näkemys elokuvahistorian parhaista soundtrackeista täysin summittaisessa järjestyksessä. Soundtrackit on jaettu kahteen erilliseen blogikirjoitukseen, joten tsekkaa osa 2. täältä.

Huomioithan, että lista keskittyy nimenomaan soundtrackeihin, jotka koostuvat lähinnä artistien ja yhtyeiden kappaleista, eikä elokuvamusiikkiin (film score), joka on yleensä sävelletty nimenomaisesti tiettyä elokuvaa varten.

Kaikki listan elokuvat ovat vuokrattavissa Telia TV:n videovuokraamosta. Uusille asiakkaille ensimmäinen leffavuokraus on maksuton.



Django Unchained (2012)




Kun puhutaan parhaista leffasoundtrackeista, Quentin Tarantinon elokuvia on mahdoton sivuuttaa. Listalle olisikin voinut valita melkeinpä minkä tahansa elokuvan herran tuotannosta. Pulp Fictionin ja Kill Billin tietävät kaikki, mutta tällä kertaa valinta osui hieman tuoreempaan Django Unchainediin, jonka soundtrack sisältää upeita tunnelmapaloja ja kappaleita muun muassa legendaariselta Ennio Morriconelta, James Brownilta, Rick Rossilta ja John Legendiltä. Soundtrackin kenties hienoin ja tunnetuin kappale on kuitenkin Anthony Hamiltonin ja Elayna Boyntonin elokuvaa varten säveltämä ”Freedom”.




Django Unchained -soundtrack Spotifyssa



 



O Brother, Where Art Thou? (2000)




Joel ja Ethan Coenin ohjaama ja George Clooneyn tähdittämä draamakomedia O Brother, Where Art Thou? (Suom. Voi veljet, missä lienet?)  sijoittuu Mississippin maaseudulle 1930-luvun suuren laman aikaan. Legendaarisen T-Bone Burnettin tuottama soundtrack kuvaa hienosti ajan henkeä ja nosti amerikkalaisen kansanmusiikin, kuten bluegrassin, countryn ja gospelin, uudestaan pinnalle. Elokuva sai lukuisia Oscar-, Bafta- ja Golden Globe -ehdokkuuksia, mutta todellinen palkintosade tuli sen soundtrackille, joka pokkasi peräti viisi Grammy-pystiä vuoden 2002 palkintogaalassa. Näistä kirkkaimpana vuoden parhaan albumin Grammy. Soundtrackin tunnetuin kappale “I Am a Man of Constant Sorrow" palkittiin myös Best Country Collaboration -Grammylla.




O Brother, Where Art Thou? -soundtrack Spotifyssa



 



Apocalypse Now (1979)




Francis Ford Coppolan ohjaama Vietnamin sotaan sijoittuva Apocalypse Now (Suom. Ilmestyskirja. Nyt) pääsee parhaiden soundtrackien listalle jo pelkästään sen alku- ja loppukohtauksen perusteella. Molempien taustalla soi The Doorsin kaunis ja sykähdyttävä mestariteos "The End", joka korostaa sodan kauhuja ja elokuvan hulluuden rajamailla olevaa ilmapiiriä. Eittämättä eräs elokuvahistorian parhaista esimerkeistä siitä, millainen merkitys musiikilla voikaan olla elokuvan tunnelman kannalta.






 



 



Trainspotting (1996)




Danny Boylen läpimurtoelokuva Trainspotting on yksi viime vuosikymmenien tärkeimmistä brittileffoista ja myös sen soundtrack on täynnä ykköskorin brittiartisteja ja yhtyeitä. Nimet, kuten Blur, Pulp, Brian Eno, Primal Scream ja New Order, eivät juuri esittelyjä kaipaa ja kun mukaan heitetään Lou Reedin ja Iggy Popin kaltaisia maailmantähtiä, on eräs kaikkien aikojen soundtrackeista valmis.




Trainspotting-soundtrack Spotifyssa



 



A Star is Born (2018)




Lady Gagan ja Bradley Cooperin tähdittämä A Star Is Born on eräs viime vuosien kehutuimmista romanttisista komedioista, eikä vähiten sen sisältämien ikimuistoisten kappaleiden takia. Pääosaparin tulkitsemat kappaleet, kuten “Shallow” ja “Always Remember Us This Way” nousivat valtaviksi hiteiksi ja soundtrack kipusi albumilistojen kärkeen ympäri maailman. Albumi keräsi yhteensä peräti seitsemän Grammy-ehdokkuutta, voittaen näistä neljä. Palkintokaapista löytyy näiden lisäksi Best Film Music -pysti vuoden 2019 Bafta-gaalasta.





A Star Is Born -soundtrack Spotifyssa



 



Straight Outta Compton (2015)




Vuoden 2015 elämänkertaelokuva Straight Outta Compton kertoo gansta rap -ryhmä N.W.A:n tarinan. Dr. Dren, Ice Cuben, Eazy-E:n ja Arabian Princen perustamaa ryhmää pidetään yhtenä hip hopin pioneereista ja tyylisuunnan keskeisimmistä nimistä. Näin ollen myös leffan soundtrack koostuu pääasiassa ryhmän omista kappaleista, joista mainittakoon nimikappaleen lisäksi hitit "Gangsta Gangsta" ja poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustanut "Fuck tha Police".


Straight Outta Compton -soundtrack Spotifyssa



 



Once (2007)




Pienen budjetin indieleffa Once nousi yllättäen kriitikoiden ja suuren yleisön suosikiksi, eikä vähiten sen loistavan soundtrackin ansiosta. Kahdesta toisiinsa ihastuvasta katumuusikosta kertova elokuva sisältää lukuisia loistavia kappaleita, joista etenkin pääosapari Glen Hansardin ja Marketa Irglovan esittämä "Falling Slowly" on jäänyt elämään yhtenä tämän vuosisadan parhaista indieballadeista. Hansard ja Irglova ovat muusikkoja myös oikeassa elämässä ja elokuvan musiikki onkin suurimmaksi osaksi heidän käsialaansa.




Once-soundtrack Spotifyssa



 



The Bodyguard (1992)




Maailman myydyin soundtrack kuuluu luonnollisesti tällekin listalle. Bodyguard-hittileffan saman niminen soundtrack tunnetaan parhaiten Whitney Houstonin ikivihreästä balladista ”I Will Always Love You” ja se on myynyt tähän mennessä huikeat 45 miljoonaa kappaletta. Levy sisältää myös muita Houstonin hittejä, kuten ”I Have Nothing”, ”I'm Every Woman”, ”Run To You” ja ”Queen of the Night” ja sitä pidetäänkin yleisesti Houstonin sooloalbumina huolimatta siitä, että b-puoli sisältää myös muiden artistien kappaleita. Bodyguard voitti myös vuoden albumin Grammyn ja se on paitsi kaikkien aikojen myydyin soundtrack, myös myydyin naisartistin albumi.


The Bodyguard -soundtrack Spotifyssa



 



Saturday Night Fever (1977)




70-luvun discon ystäville yksi soundtrack on ylitse muiden. John Travoltan tähdittämä Saturday Night Fever on kiistaton klassikko paitsi elokuvana, myös musiikkinsa osalta. Tästä on kiittäminen erityisesti Bee Gees -yhtyettä, jonka käsialaa noin puolet albumin kappaleista on. "Stayin’ Aliven" käynnistämän hittikimaran lisäksi albumi sisältää tiukkoja discohittejä myös artisteilta, kuten Kool & The Gang, KC and the Sunshine Band ja The Trammps. Peräti 40 miljoonaa myytyä kopiota tekevät Saturday Night Feveristä kaikkien aikojen toiseksi eniten myyneen soundtrackin. Se voitti myös vuoden 1979 parhaan albumin Grammyn, ollen edelleen ainoa kyseisen palkinnon voittanut disco-albumi.





Saturday Night Fever -soundtrack Spotifyssa



Clueless (1995)




90-luvun puolivälissä ilmestynyt teinikomedia Clueless oli valtava hitti, joka omalta osaltaan edelleen vaikuttaa siihen, millaisena ysäri ja teinikulttuuri koetaan tänäkin päivänä. Tämän lisäksi se muistetaan loistavasta soundtrackistaan, jossa artistit kuten Radiohead, Beastie Boys, Coolio, Supergrass ja Counting Crows lyövät sopuisasti kättä ja muodostavat eräänlaisen aikaikkunan 90-luvun musiikkimaailmaan.


Clueless-soundtrack Spotifyssa


Parhaiden soundtrackien listaaminen on lähes mahdoton tehtävä. Mikä leffa jäi sinun mielestäsi puuttumaan ja miksi juuri se kuuluisi listalle?


Lue lisää:
Danny Boyle - Visuaalisen tarinankerronnan mestari
- Quentin Tarantinon tie leffafanista kulttiohjaajaksi

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa