Skip to main content

Nykypäivänä matkapuhelinliittymille on tarjolla useita erilaisia paketteja. Oletko kuitenkin hieman epävarma, mitä omalta liittymältäsi kaipaat? Tässä artikkelissa käydään lävitse, mitä asioita sinun kannattaa huomioida liittymän valinnassa.

 

Nettinopeus

 

Nettinopeus on useimmalle käyttäjistä liittymän tärkein ominaisuus. Tiedät itsesi sellaiseksi käyttäjäksi kenen on kannattavaa panostaa nettinopeuteen, jos tunnistat itsesi ja oman netin käytön näistä käyttökohteista.

 

Netin jakaminen puhelimesta televisioon esimerkiksi elokuvien suoratoistamista varten kuluttaa huomattavasti nettinopeutta ja dataa. Liian hidas netti laskee joko kuvanlaatua tai aloittaa bufferoinnin, joka pysäyttää kuvan. Bufferointi ja kuvanlaadun pomppimiset käyvät nopeasti häiritseviksi sisältöä katsoessa. Jos pelaat pelejä puhelimella, tällöin myös nettinopeuteen on kannattavaa panostaa, sillä se nopeuttaa latauksia, sekä silloin yhteysnopeus ei lopu kesken. Nopeampi netti nopeuttaa itse pelin lataamista ja pelissä tapahtuvia latausaikoja. Jos olet myös ahkera somettaja niin on kannattavaa panostaa erityisesti nettinopeuteen! Tämä vauhdittaa omien kuvien ja videoiden latausta alustoille. Myös jos tykkäät selailla somessa muiden julkaisuja, nopea yhteys auttaa lataamaan nopeasti julkaisut ja tekee selailusta sulavaa.

 

Ahkerien nettikäyttäjien kannattaa valita liittymä vähintään 150 Mbit/s maksiminopeudella. 5G-liittymät takaavat vielä tätäkin nopeamman ja viiveettömämmän netin, mutta kannattaa huomioida, että 5G ei vielä toimi kaikkialla Suomessa. Voit tarkistaa oman osoitteesi 5G toimivuuden kuuluvuuskartastamme. EU/ETA datan määrä kannattaa myös huomioida liittymäpaketin osalta, jos matkustat usein ulkomailla. Tämä määrittää sen, kuinka paljon sinulle kuuluu nettidataa EU/ETA maissa.

 

Puhe- ja tekstiviestipaketti

 

Moniin liittymiin kuuluu nykyään rajattomat puhe- ja tekstiviestipaketit, mutta on myös saatavilla liittymiä, joissa laskutetaan käytön mukaan puheluista ja tekstareista. Kumpi sitten sopii sinulle paremmin? Jos lähetät melkein kaikki tekstiviestisi WhatsApin avulla ja puheluita ei kerry kuukauden aikana kovin useaa kappaletta, saattaa käytön mukaan laskuttava liittymä tulla halvemmaksi. Mutta jos tykkäät soitella puheluita, sinun kannattaa kuitenkin valita liittymä rajattomalla puhepaketilla jotta varmistut ettei laskutus kasva liian suureksi, ja voit vaihtaa kuulumisia jatkossakin kavereiden kanssa huoletta. Tiesithän, että Telian puhelinliittymillä voit soittaa Pohjolaan ja Baltiaan lisämaksutta! Jos siellä suunnalla asuu esimerkiksi ystävä tai sukulainen, niin liittymämme on helppo ja halpa tapa pitää heihin yhteyttä.

 

Jos perheessä on lapsia joille tarvitsee avata ensimmäinen liittymä, on usein järkevintä ensin avata rajaton liittymä ja seurata käyttöä, jonka pohjalta sitten päivittää liittymää. Täältä voit katsoa lapsille suunnatut liittymämme! Liittymiimme voit aktivoida saldorajan, joka estää yllättävät laskuyllätykset. Lapsen liittymään on kannattavaa ottaa myös turvapaketti, jolla suojaat nettiyhteyden ja estät haitallisen sisällön.

 

Telian asiakasedut

 

Telian liittymiin kuuluu maksuton Mobiilivarmenne. Mobiilivarmenteella todistat helposti ja nopeasti henkilöllisyytesi esimerkiksi Kelassa, pankki- ja terveydenhuoltopalveluissa sekä valituissa verkkokaupoissa. Meidän liittymäasiakkaillemme on myös saatavilla etuja C More kanavapaketteihin. Kaikki asiakasetumme voit katsoa täältä.

 

Kurkkaa millaisia liittymiä meiltä löytyy verkkokaupastamme!

 

Millainen liittymä sinulla on tällä hetkellä?

 

Lue myös:

 

Itselläni tärkein liittymänvalintakriteeri on se, että liittymä toimii järkevällä tasolla käyttöpaikoissani. Operaattorien kartoilla tätä ei voi todeta, vaan siihen tarvitaan CellMApperia. Esimerkkinä Telian kartta ilmoittaa mökille hyvän 4G-kuuluvuuden, mutta oikeasti siellä ei saa puhelimella 4G-yhteyttä. Liittymänä menisi nopeudeltaan max 50M, mutta sellaisia ei ole tarjolla. Olen myös asettanut kattohinnan, mitä liittymästä olen valmis maksamaan. Se on 20 €/kk, eli 5G-liittymät ovat vielä kattohinnan yläpuolella. Ahkera somettajakin pärjää hitaammalla littymällä vallan mainiosti, koska "ei-julkiset" upload-nopeudet vaikuttavat miten nopeasti se hieno video someen latautuu. Tämä upload-nopeus on yleensä max 10M, joskus voi olla enemmänkin. 


@AsiakasY 



 



Moikka! Operaattorien kartat ovat suuntaa antavia, esimerkiksi maasto vaikuttaa kuuluvuuteen, jos esteitä sattuu yhteyden matkalle. CellMapper oli hyvä nosto! Sillä saa tarkempaa tietoa kuinka liittymä toimii omissa käyttöpaikoissa.


Käytössäni on 10M rajaton liittymä hintaan 13,90€/kk. Tämä on winback kikkailun tulos. Vinkkinä siis jokaiselle lukijalle, tehkää liittymäänne numeronsiirto toiselle operaattorille jotta saatte parhaan hinnan nykyiselle liittymällenne.

 

Se mitä nopeuteen tulee niin väite että ahkerat netinkäyttäjät tarvitsee 150M liittymän herättää vähintäänkin hämmennystä. Onko niin että valtaosa kotiin myydyistä kiinteistä yhteyksistä on siis auttamatta alimitoitettuja jos puhelimeenkin tarvitaan jo tuollainen yhteys?

 

Itse toki suosisin gigatavupohjaista hinnoittelua, jossa nopeuteen ei puututa ja puhelinliittymän datasta maksetaan määrän mukaan. Nythän kaikkien käyttäjien liittymän keskihintaa hilataan jatkuvasti ylöspäin vain jotta kapasiteettia voidaan rakentaa niille ketkä luukuttaa mobiiliverkosta satoja gigatavuja kuukaudessa. Valitettavasti liittymiä vähälle käytölle on harvassa. Myös toteutuva nopeus suhteessa markkinoituun nopeuteen aiheuttaa omat haasteensa, koska käytössäni on datarajaton liittymä täytyy rahalle vastinetta mitata toteutuvilla nopeuksilla. Keskimäärin tuo 10M toteutuu aika hyvin. Silloin kun liittymäni oli vielä "ahkeran netinkäyttäjän" liittymä Telialla tai Elisalla jossa nykyään olen niin toteutuneet nopeudet harvoin ylitti 20% maksiminopeudesta.

 

 


@Poksuvau, olen täysin samaa mieltä tuosta ahkeran netinkäyttäjän määritelmästä. Telialla se tarkoittanee 15 henkistä perhettä, joka vuokraa minibussin ja lähtee sillä reissuun. Ja netti jaetaan kaikille yhdestä ainoasta kännykästä.


@Poksuvau  @irritus 



 



On melko yleistä jakaa netti esimerkiksi tietokoneeseen jolla lataa pelejä, jotka ovat kooltaan monta gigaa. Nopeampi yhteys vauhdittaa kyseisiä latauksia huomattavasti, tai esimerkiksi elokuvien suoratoistaminen 4K-laadulla vaatii myös melko nopean yhteyden. Toteutuva yhteys riippuu suuresti kuuluvuudesta ja yhteyden ruuhkaisuudesta tolpassa johon laite yhdistyy. Toki kaikilla on erilaiset käyttökohteet liittymälle, ja ei silloin ole välttämätöntä omistaa nopeaa liittymää. Tekstin 150 Mbit/s maksiminopeudella oleva liittymä on suosite, jotta yhteysnopeus ei loppuisi kesken.


Heh.. itse en edes tiedä, minkä nopeuksinen netti puhelimessa on - eikä sillä ole mitään merkitystäkään. Ei ole tullut mieleenkään kytkeä televisiota, pelikonsoleita ja etenkään mitään tietokoneita puhelimen jaetun wifin taakse. Miksi ihmeessä niin tekisin? Akku olisi ainakin vähän väliä tyhjänä tai sitten puhelinta pitäisi pitää jatkuvasti latauksessa. Nyt riittää kun lataa 4-5:n päivän välein. Puhelun tullessa olisi melko varmasti hitautta luvassa, mutta ennen kaikkea jos menisin puhelimen kanssa ihan vaan vaikka takapihalle, niin laitteista katoaisi netti sen tien. Puhumattakaan että pitäisi lähteä peräti kauppaan asti ja ottaa puhelin mukaan - tai sitten vaikka purjehtimaan, jolloin olen monta tuntia poissa.

 

Datakäyttöä mulla on nykyisin noin 3...5 teratavua kuukaudessa, valtaosa lähtevää dataa. Laitteita näyttäisi olevan verkossa tällä hetkellä kaikenkaikkiaan yli 70 kappaletta IP-osoitevarauksista laskien, mutta jatkuvasti aktiivisia laitteita näistä ei ole kuin nelisen kymmentä. On hyvin olennaista että aktiiviset laitteet pystyvät olemaan yhteydessä toisiinsa ja Internetiin 24/7, kuin myös se että voin käyttää ja hallita kaikkea myös etänä, kun en ole kotona.

 

Mitä yhteysnopeuksiin tulee, niin mielestäni alle gigabitin (1000 Mbit/s) nopeuksista ei enää 2020-luvulla pitäisi edes puhua, tosin edelleen Telialla on historiallisena jäänteenä vain 100 Mbit/s lähtevä kaista joka on tosiaan tuskallisen hidas, koska mm. backuppien tekemiseen menee melkein kolme päivää. Lupailivat kuitenkin korjausta asiaan, toivottavasti 1000 Mbit/s uppikaista saadaan äkkiä.

 

Terveisin sellainen ahkera netinkäyttäjä.


Latasin yhden pelin - 120 GT näytti olevan paketin koko. Ei läheskään tullut nettiliittymän Max nopeudella vaan jossain muualla ahdisti. Tuon paketin jos olisi puhelimen netin yli ladannut, niin saattaisi luuri olla melko rapsakassa kunnossa ja toisaalta olisin joutunut jättämään luurin kotiin.


@SINAD @AsiakasY 



 



Tietenkin kannattavinta on omistaa laajakaista sekä puhelinliittymä. Monissa tapauksissa kuitenkin pidetään vielä pelkkä puhelinliittymä, kun se riittää omaan käyttöön. Mahdollisesti saatetaan myös matkustaa paljon jolloin yhteyden, joka kulkee mukana, tarvitsee olla nopea. Nuo ovat kuitenkin hyviä pointteja miksi ehdottomasti on kannattavaa omistaa myös laajakaista. 🙂>


Mulla on matkakäyttöön vielä ihan kokonaan erillinen mobiilinettiliittymä sekä mobiilireititin. Joten ei tarvita puhelinta siihenkään ja mikä parasta, netti ja puhelinliittymät voivat olla ihan eri operaattoreilta ja liittymät voivat ominaisuuksiltaan olla pelkästään puhe/nettikäyttöön optimoituja, eli esim. se nettiliittymä sellainen joka sopii hyvin erittäin satunnaiseen käyttöön (eli ei makseta turhaan valtaosasta aikaa kun sitä ei käytetä lainkaan). Lisäksi netti ei katkea laitteista matkallakaan, jos poistuu kyläilypaikasta/hotellihuoneesta vähäksi aikaa ja ottaa puhelimen mukaan. Toisinaan osa perheestä ei poistu samaan aikaan vaan jää sinne kyläpaikkaan/hotellihuoneeseen esim. hoitamaan asioita koneella tai pelaamaan.


Eivätköhän nuo gigojen kokoiset pelit halua moninpelissä myös julkisen ip-osoitteen ja portinohjaukset, eli niitä ei muutenkaan puhelimen yhteyden läpi pelata. (Muutoin kuin VPN:n yli, ken sellaisen julkisella ip-osoitteella osaa hankkia ja asentaa.)

 

Pelaamiseen tarvitaan siis kiinteä laajakaista tai sen puuttuessa erillinen mobiilireititin.


Vastaa