Puhelinten tietoturvaa voi parantaa helpoilla teknisillä säädöillä, hyvällä tietoturvaohjelmistolla ja perinteisellä maalaisjärjellä. Käyn tässä tekstissä tärkeimmät vinkit läpi.
Moni ymmärtää jo nykyään, että tietokoneille on valtavasti viruksia ja tietoturva täytyy pitää kunnossa. Puhelinten osalta tilanne on toinen, kun se tuntuu niin turvalliselta laitteelta. Todellisuudessa puhelimista on tullut samanlaisia pieniä tietokoneita, kuin perinteiset tietokoneetkin ovat. Tietoturva on tärkeätä hoitaa kuntoon myös puhelinten osalta, mikäli ei halua päästä eroon rahoistaan tai muusta henkilökohtaisesta digitaalisesta omaisuudestaan.
Älypuhelinten määrä kasvaa maailmanlaajuisesti valtavaa vauhtia ja samaa tahtia kasvaa myös verkkorikollisten kiinnostus hyötyä ihmisten laitteista. Ennusteen mukaan vuonna 2020 useammalla ihmisellä on älypuhelin käytössään, kuin sähköt kotonaan. Älypuhelimet ovat rikollisille jopa mieluisampi kohde, kuin perinteiset tietokoneet. Ihmisillä on kuitenkin puhelimissaan tallessa yhteystiedot, valokuvat, salasanat eri palveluihin ja sovelluksiin, pankkiyhteydet ja mahdollisesti jopa luottokorttitiedot. Verkkorikolliset pyrkivät ensisijaisesti hyötymään ihmisten puhelimista rahallisesti. Yleisimmät keinot ovat identiteetti- tai luottokorttivarkaudet tai erilaiset kiristykset ja huijaukset.
Suosituimmat käyttöjärjestelmät puhelimissa ovat Android, iOS ja Windows. Näistä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa on Android. Tämä johtuu siitä, että suurimmalla osalla laitevalmistajista on tämä käyttöjärjestelmä heidän laitteissaan ja sitä kautta suurimmalla osalla ihmisistä on Android omassa puhelimessaan. Tilaston mukaan 97% liikkeellä olevista tietoturvauhkista kohdistuu juuri Android käyttöjärjestelmään. Tämä ei tarkoita, että käyttöjärjestelmä olisi huono, vaan sitä halutaan murtaa kaikkein kiivaimmin suuren käyttäjämäärän vuoksi. Omat ongelmansa tulee myös siitä, että tarvittavat päivitykset eivät päädy laitteisiin riittävällä nopeudella, kun päivityspaketit kulkee jokaisen laitevalmistajan kautta erikseen.
5 tapaa parantaa älypuhelimen turvallisuutta?
1. Puhelimen PIN-koodi ja pääsykoodi
SIM-kortin PIN-koodi on syytä vaihtaa heti, kun liittymän ottaa käyttöön. Samalla kannattaa asettaa puhelimeen myös pääsykoodi tai sormenjälkitunnistus, jolloin laitteen saa auki vain syöttämällä koodin. Tämä aiheuttaa toki pientä viivettä, kun haluat avata puhelimen tarkistaaksesi uusimmat WhatsApp viestit tai Facebookin kissavideot. Pääsykoodi on kuitenkin äärimmäisen hyvä turva, mikäli satut hävittämään puhelimen tai se päätyy varkaan käsiin. Ilman pääsykoodia sinun puhelimesi voidaan tutkia aivan täysin ja samalla annat myös pääsyn kaikkiin puhelimessa oleviin sovelluksiin, kuten sosiaalisen median kanavat.
2. Tietoturvasovellus puhelimeen
Markkinoilla on tarjolla useita erilaisia tietoturvasovelluksia, mutta valinta kannattaa tehdä erittäin huolella. Tarjolla on paljon ilmaisiakin sovelluksia, mutta näiden osalta on syytä muistaa, että ne ovat vain mainoksia. Ilmaisilla sovelluksilla on tarkoitus myydä käyttäjille näiden valmistajien maksullisia versioita, jotka sitten tarjoavat todellisen suojan laitteelle. Kannattaakin sijoittaa se muutama euro kuukaudessa laadukkaaseen ja turvalliseen tietoturvasovellukseen, joka antaa riittävän suojan omalle puhelimellesi. Ilman tietoturvasovellusta vahinko on helposti tietoturvan hintaan nähden moninkertainen.
3. Bluetooth ja julkiset WLAN-verkot
Bluetooth yhteys kannattaa pitää pois päältä, silloin kun sille ei ole tarvetta. Bluetooth ei varmasti ole todennäköisin reitti viruksille ja haittaohjelmille, mutta silti sen sulkemalla saa hieman paremmin suojattua laitteensa. Julkisia ja avoimia WLAN-verkkoja kannattaa myös välttää, koska osa niistä on erittäin turvattomia. Järkevintä on käyttää puhelimen omaa nettiyhteyttä tai kodin salasanalla suojattua WLAN-yhteyttä.
4. Järjestelmäpäivitykset ja sovellukset
Puhelimen käyttöjärjestelmän päivitykset on syytä pitää ajantasalla ja asentaa aina uusimmat päivitykset heti. Samalla kannattaa huolehtia sovellusten päivityksistä, koska monesti näistäkin julkaistaan tärkeitä tietoturvapäivityksiä. Puhelimeen saa ladattua nykyään todella paljon erilaisia sovelluksia, mutta näissä kannattaa myös olla äärettömän tarkkana. Kannattaa asentaa sovellukset vain käyttöjärjestelmien omista sovelluskaupoista. Suoraan netistä ladatuissa sovelluksissa tai epävirallisissa sovelluskaupoissa on aina mahdollista saada viruksia tai vakoiluohjelmia omaan puhelimeen.
5. Käytä laitetta järkevästi
Mikään tietoturva tai suojausohjelmisto ei voi estää, mikäli käyttäjä itse hölmöilee puhelimensa kanssa. Turvaselain osaa kyllä kertoa, mikäli jokin nettisivu ei ole turvallinen tai se on luokiteltu huijaukseksi. Mikäli käyttäjä haluaa kiellosta huolimatta mennä huijaussivulle ja luovuttaa sinne luottokorttitietonsa, jotta saisi 1e hintaisen tabletin, niin tietoturvasovellus on voimaton. Kaikkein tärkeintä on siis pitää itsellään mielessä, että jos jokin tarjous netissä tuntuu liian hyvältä ollaakseen totta, se ei hyvin todennäköisesti ole totta.
Soneran Turvapaketti ja sen ominaisuudet
Soneran Turvapaketti on toteutettu yhdessä F-Securen kanssa ja tällä paketilla saa suojattua tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet.
Tärkeimmät ominaisuudet:
- Virustorjunta
- Haittaohjelmien suojaus
- Huoleton surffaaminen, verkko-ostokset ja pankkipalveluiden käyttö
- Kadonneen laitteen paikantaminen
- Lapsiturvalla voit määritellä mihin aikaan netissä voi surffata, surffailun kokonaismäärän päivässä, sekä tarvittaessa estää valitut ohjelmistot. Lapsiturva estää lapsille haitalliset (aikuisviihde yms.) sivustot ja hakutulokset automaattisesti
Kokeile Soneran Turvapakettia 1kk 0e
Tietoturvasovelluksia on toki muitakin ja tärkeintä on, että jokainen suojaa netissä liikennöivät laitteensa jollain tavalla. Tietoturva pitäisi olla nykyisin vakiovaruste kaikkiin älylaitteisiin.
Miten itse olet suojannut oman tai lastesi älypuhelimesi?
Muita linkkejä aiheeseen liittyen:
Viestintäviraston artikkeli älypuhelinten tietoturvasta