Uni on huonolaatuista. Rasituksesta palautuminen on riittämätöntä, koska stressi vaivaa. Roikumme ihan liikaa somessa ja istumme päivät pitkät tietokoneella. Tuttu juttu varmasti monelle digiajan ihmiselle – niin myös minulle. Voisiko älylaitteista saada avun ongelmiin, joita ne ovat osaltaan tuoneet mukanaan?
Puettavat älylaitteet ovat jo arkipäivää
Teknologiasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneena mittaan oman kehon toimintoja ja pyrin edistämään saamani datan avulla suorituskykyä ja palautumista. Sitä kutsutaan biohakkeroinniksi. Aloitin sykemittareilla ja -vöillä, hankin Samsung Gear Fit:n sen tultua markkinoille ja siirryin siitä Polar Loopin kautta Polar A360 käyttäjäksi.
Aktiivisuuden mittaamisen lisäksi olen kiinnostunut unen ja palautumisen mittaamisesta. Pidän myös siitä, että ranneke herättää minut aamulla lempeällä värinällä ja ilmoittaa toivomistani älypuhelimen viesteistä. En kuitenkaan halua ranteeseen jämerää älykelloa yöunta häiritsemään.
Polarin silikoninen ranneke tuntuu välillä ikävältä ja ulkonäkö toisinaan turhan urheilulliselta. Rannekkeen riisumista seuraa kuitenkin datan keräämiseen katkos. Aktiivisuutta ”träkkäävät” korut herättivät tämän vuoksi kiinnostukseni.
Oura-älysormus vaikutti älykoruista kiinnostavimmalta ja päädyin hankkimaan sen. Ennen kuin kerron tarkemmin kokemuksiani Ourasta, kurkistetaan vielä hieman siihen, mistä Ourassa on kyse.
Oura-älysormus on suomalainen innovaatio
Oura-älysormus on oululaislähtöinen innovaatio ja yritys on perustettu vuonna 2013. Uraa kansainvälisissä teknologiayrityksissä luoneet perustajat ovat omakohtaisesti ymmärtäneet paitsi palautumisen myös sovelluksen laadun ja tuotteen designin merkityksen.
Pelkällä sormuksella ei tee juuri mitään, vaan se toimii yhdessä visuaalisesti selkeän englanninkielisen sovelluksen kanssa. Oura appin saa laitteisiin, joissa on iOS 11 ja Android 6.0 (tai suurempi).
Sovellus tekee päivittäisiä huomioita siitä, miten keho reagoi elintapoihin. Se on myös sillä tavalla älykäs, että riittävästi dataa kerättyään se alkaa tuottamaan henkilökohtaiseen rytmiin sopivia ehdotuksia liikkumisesta, unen ajoittamisesta ja esimerkiksi juuri tälle päivälle optimaalisesta kävelymatkasta.
Tuo henkilökohtainen rytmi, hermoston sisäsyntyinen sirkadiaaninen rytmi, eli vuorokausirytmi, noudattaa noin 24 tunnin sykliä, mutta se ei ole jokaisella samanlainen.
Tätä Oura-älysormus mittaa:
- Sykettä
- Sykevälivaihtelua
- Hengitystiheyttä ja sen vaihtelua
- Aktiivisuutta
- Kehon lämpötilaa ja sen vaihtelua
- Unta
Sormuksessa on infrapunasensoreita pulssin mittaamiseen, 3D-kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi liikkeen mittaamiseen sekä kehon lämpötilamittari. Sormus on vesitiivis 100 metriin, joten sen kanssa voi hyvin myös uida.
Sormuksen ulkokuori on titaania ja siinä on naarmutuksen kestävä DLC-pinnoite. Sormusta ei kuitenkaan suositella käytettäväksi raskaita painoja nostettaessa.
Sovelluksen lisäksi dataa voi selata Ouran pilvestä. Oura synkkaa tiedot helposti myös Apple Healthin kanssa.
Sormus latautuu huomattavan nopeasti ja akun varaus on kestänyt käytössäni noin viikon. Sen bluetooth siirtää dataa todella energiatehokkaasti, missä eron Polarin rannekkeen häviöksi huomaa selkeästi.
Oura älysormuksen uni- ja aktiivisuusmittaus
Ouran unimittauksen on validoinut Stanford Research Institute ja se taitaa olla yhä edelleen ainoa puettava älylaite, jonka unimittaus on validoitu riippumattomalla taholla.
Sormus mittaa yön aikana unen laatua, unen vaiheita, sydämenlyöntejä, hengitystaajuutta ja sen vaihtelua, leposykettä ja sykevälivaihtelua, kehon liikkeitä ja lämpötilan vaihtelua. Se vertailee dataa edellisten öiden dataan ja antaa aamulla palautteen unen laadusta ja siitä, miten palauttavaa uni on ollut. Lämpötilan vaihtelu kertoo esimerkiksi naisen ovulaation ajankohdasta ja se voi kertoa myös siitä, että on vaarassa sairastua!
Päivisin sormus mittaa aktiivisuutta, aktiivisten jaksojen kestoa, intensiteettiä ja kulutettuja kaloreita, sekä tietenkin askeleet. Sovellus mahdollistaa myös manuaalisen aktiviteettien, tai vaikka nautittujen alkoholimäärien, ylös kirjaamisen. Tämä helpottaa oman kehon toimintojen ymmärtämistä ja syy-seuraussuhteiden oivaltamista pitkällä aikavälillä.
Oura-älysormus opettaa löytämään oikean ajoituksen
Noudatan paremmalla omallatunnolla Ouran sovelluksen kehotusta ”ottaa iisisti”, kuin omaa tuntemusta siitä, että nyt ei olisi oikein energiaa lähteä lenkille. Luontainen laiskuus kun saattaa saada mielen ja kehon viestimään omiaan, mutta data kertoo ihan faktaa kehon valmiudesta rasitukseen.
Koska kokemukseni omasta unenlaadusta on ollut jo pidempään se, että nukun koiranunta, oli todella mielenkiintoista ja huojentavaa nähdä se myös unikäyrältä. Oura-älysormuksen mukaan en tosiaan juuri nuku syvää unta.
Polarin ranneke ei auttanut ymmärtämään uniongelmani juurisyytä, koska se ”träkkää” vain rauhallisen ja levottoman unen määrän. Oura sen sijaan kertoo kuinka paljon olen ollut sängyssä hereillä ja rem-, kevyessä- tai syvässä unessa.
Ouran datasta näin myös selvästi, miten järisyttävän huono vaikutus pienelläkin määrällä alkoholia on unen laatuun. Koska en käytä alkoholia juurikaan, en aikaisemmin pitänyt satunnaista viinilasillista tai saunasiideriä katastrofina.
Sovellus kertoo minulle myös päivittäin aikaikkunan, jolloin minun kannattaisi mennä nukkumaan. Ohjeen noudattaminen on selkeästi jo vaikuttanut unen laatuun. Oura-älysormus siis opettaa minua löytämään elämään rytmin ja tapoja, jotka vaikuttavat unen laatuun.
Jos suunnittelisin lapsen hankkimista, seuraisin Ouran avulla kuukautiskiertoa. Ovulaation ajankohta näkyy tosi selkeästi käppyröissä!
Oura-älysormus näyttää konkreettisesti mikä vaikuttaa hyvinvointiini
Muutaman kuukauden Oura-älysormusta käytettyäni voin todeta, että parasta siinä on juuri unesta saatava data ja henkilökohtaiset vinkit kannattaako päivään sijoittaa rankempia aktiviteetteja vai olisiko syytä himmailla.
Henkilökohtaisesti koen hyväksi myös sen, että Oura muistuttaa, milloin on syytä aktivoitua. Tämä toimii samoin kuin Polarin rannekkeessa, paitsi että Oura-älysormuksessa itsessään ei ole värinähälytystä, jota siihen kyllä kaipaisin! Ouran sovellus hälyttää puhelimessa ja saan siitä hälytyksen yhä käytössäni olevaan Polarin rannekkeeseen.
Joinakin aamuina olen ollut eri mieltä Ouran sovelluksen kanssa yöunien virkistävyydestä ja yhden sairauspäivän sohvalla maattuani olin ollut sovelluksen mukaan kiitettävän aktiivinen. Pääsääntöisesti olen kuitenkin pitänyt Ourasta saamaani dataa paikkansapitävänä – ja sen tarkoitushan onkin antaa vinkkejä ja ohjata minua, ei määrätä elämäni suuntaa.
Olen myös mielenkiinnosta vertaillut Polarin ja Ouran dataa. Niissä on päivittäin jonkin verran eroja askelmäärässä, kilometreissä ja unen eri tasoissa. Vaikka anturit ovatkin kehittyneet viime vuosina valtavasti, eivät ne kykene mittaamaan vielä aivan sataprosenttisesti oikein.
Sormus on ollut melko huomaamaton arjessa, enkä ole kokenut sitä häiritseväksi missään tilanteessa.
Summa summarum: Oura auttaa tunnistamaan oman rytmin ja ajoittamaan elämää sen mukaisesti, jolloin liikunnasta saa parhaan hyödyn ja palautuminenkin on mahdollista. Meillä jokaisella on henkilökohtaisesti optimaalisin aika nukkumiselle, syömiselle, rentoutumiselle ja liikunnalle. Oura-älysormus tekee tämän näkyvämmäksi ja ymmärrettävämmäksi. Oura ei tee ihmeitä, mutta minä voin valintojeni kautta niitä tehdäkin.
Koen, että Oura-älysormuksesta on tullut minulle henkilökohtainen hyvinvointivalmentaja ja uskallan suositella sitä lämpimästi.
Oura-älysormuksen voi tilata suoraan Ouran nettisivujen kautta. Meidän verkkokaupassa on myynnissä älykelloja ja muita älylaiteita kuten vaikkapa älypohjalliset kenkiin.
Heräsikö sinulle jotain kysymyksiä aiheen tiimoilta? Vastailen mielelläni kysymyksiin omien kokemusteni pohjalta.
--
Lue myös:
Samsung Health tekee liikkumisesta hauskempaa