Elokuva-alan monilahjakkuus Quentin Tarantino (s. 1963) on yksi aikakautemme tunnetuimmista ja tunnistettavimmista ohjaajista ja käsikirjoittajista. Pitkän odotuksen jälkeen Suomessa ensi-iltansa saavan Once Upon a Time... in Hollywood -elokuvan kunniaksi uppoudumme tarkemmin Tarantinon klassikkoelokuviin sekä ohjaajan omaperäiseen tyylin. Mistä b-luokan leffoja intohimoisesti kuluttava, opinnot keskeenjättanyt ja huhujen mukaan edelleen Kill Bill -elokuvista tutulla Pussy Wagonilla Malibun kaduilla kruisaileva ohjaaja on tehty?
"Toiset lapset pitivät urheilusta ja toiset autoista – minä pidin elokuvista"
Alunperin Tennesseestä kotoisin oleva Tarantino muutti jo nuorena Kaliforniaan, jossa hän opiskeli kuuden vuoden ajan näyttelemistä, mutta siirtyi kuitenkin pian työskentelemään Video Archives -nimiseen videovuokraamoon. Tunnistettavan visuaalisen silmänsä hän on harjaannuttanut tunteja ja tunteja erilaisia elokuvia katsomalla. Rakkaus elokuvia kohtaan roihahti tulisesti jo lapsuudessa, kun Tarantino kulutti päiviään lännenelokuvia ja kauhuelokuvia tuijottaen.
Omien sanojensa mukaan Tarantino on käynyt parhaimmillaan 200 elokuvanäytöksessä vuodessa. Kun Tarantinolta on vuosien varrella tiedustelu kävikö hän elokuvakoulua, hän toteaa: en - kävin elokuvissa. Useissa Tarantinon tuotoksissa on näkyviä viittauksia vanhoihin aikakausiin sekä eri elokuvagenreihin, ja ohjaajan syvä tuntemus elokuvamaailmasta on ilmiselvää. Inspiraatiosta ja viittauksista johtuen Tarantinoa on syytetty usein jopa elokuvakohtaustensa kopioinnista, mutta mies viittaa kintaalla plagiointisyytöksille. Ohjaaja on itse todennut imevänsä vaikutteita kaikkialta ja suorasanaiseen tyyliinsä julistanut varastavansa kaikista katsomistaan elokuvista siisteimmät jutut omiin tuotoksiinsa, muokaten niistä kuitenkin aina omanlaisensa versiot.
Kostoja ja roskaruokaa
Tarantinon täyspitkistä elokuvista on päästy nauttimaan jo 90-luvulta asti, ja pelkkä Tarantinon nimi elokuvan tuotannossa tekee siitä varman kassamagneetin. Tarantinomaiset elokuvat tunnistaa omaperäisestä ohjaustyylistä, joka yhdistää väkivaltaa, kieroutunutta huumoria, pysäyttäviä visuaalisia elementtejä, moniulotteisia henkilöhahmoja, nokkelia dialogeja ja osuvia musiikkivalintoja, joiden avulla hän luo täysin mukaansavetävän universumin täynnä hänen omia kiinnostuksen kohteitaan ja visioitaan.
Lähes kaikissa Tarantinon elokuvissa päädytään Mexican standoff -tilanteeseen, jossa vähintään kolme henkilöä osoittaa toisiaan erilaisilla tuliaseilla, eikä kukaan voi poistua vahingoittumattomana. Muita tarantinomaisia elementtejä ovat elokuvien jako pienempiin tarinoihin, kappaleisiin tai episodeihin, jalkojen kuvaaminen, pitkät dialogit, roskaruoka, kirkkaiden värien käyttö sekä kuvakulmat auton takakontista tai taivaalta. Tarantinon näyttelijänopinnot eivät myöskään ole menneet hukkaan, sillä hän vilahtaa usein myös itse ruudulla joko pienissä sivurooleissa tai pidemmissä kohtauksissa.
Tarantinon elokuvien raakuus on nostattanut vastareaktioita ensimmäisistä julkaisuista lähtien, mutta ohjaajan tyyli on siitä huolimatta ylistetty myös kriitikoiden joukossa. Tarantino on itse kommentoinut väkivallan olevan Yhdysvaltojen suurin ongelma, ja että elokuvaväkivalta tulisi erottaa tosielämän väkivallasta. Hänen suosimiinsa genreihin, kuten lännenelokuviin tai slasher-elokuviin, väkivalta kuuluu oleellisena aineksena, mutta kyseessä on enemmänkin esteettisestä ilmaisusta kuin vihamielisyydestä. Elokuvat ovat elämyksia, jotka tulee nauttia taiteen tavoin - erityisesti silloin, kun ne on tyylitelty silmäähiveliviksi kokemuksiksi tanssin ja musiikin säestäminä.
Väkivaltainen kosto on keskeinen teema Tarantinon elokuvissa, ja esimerkiksi Kill Bill -elokuvien kuvauksissa roiskittiin yhteensä 1700 litraa tekoverta. Tarantinon luottonaisnäyttelijä Uma Thurman pääsi loistamaan kostoretkellä olevana palkkamurhaajana elokuvissa Kill Bill: Volume 1 ja Kill Bill: Volume 2, joissa entinen palkkamurhaaja “The Bride” tai “Black Mamba” metsästää hänen häissään joukkomurhan suorittaneita entisiä kollegoitaan. Samurai-elokuvistaan inspiraationsa saaneet Kill Billit ovat ilmestyneet erikseen, mutta ne on tarkoitettu yhdeksi kokonaisuudeksi. Tuoreimpien huhujen mukaan Tarantino ja Thurman ovat jutelleet jopa mahdollisesta kolmannesta Kill Billistä, joka voisi olla Tarantinon uran viimeinen elokuva.
Laskentatavasta riippuen Tarantino on siis julkaissut yhteensä yhdeksän tai kymmenen elokuvaa. Esikoisohjaus on vuonna 1992 julkaistu Reservoir Dogs, jossa kuuden miehen iskuryhmä kerääntyy suorittamaan täydellisen jalokiviryöstön. Vuonna 1994 Tarantinon käsikirjoittama ja ohjaama Pulp Fiction - Tarinoita väkivallasta nosti Tarantinon viimeistään kansan ja kriitikoiden listojen kärkeen kirjavalla dialogillaan sekä runsailla populaarikulttuuriviittauksillaan. Tutustumme seuraavaksi tarkemmin viiteen Tarantinon elokuvaan, jotka ovat taattua Tarantinoa niin nokkelien dialogien kuin henkeäsalpaavien pattitilanteiden täyttäminä. Laaja valikoima Tarantinon elokuvia on katsottavissa suoraan Vuokraamosta.
K18
Vaikka tämä kauhu-action ei ole Tarantinon ohjaustyötä, vaan Robert Rodriguezin, se on mielenkiintoinen myös Tarantino-näkökulmasta: hän käsikirjoitti elokuvan ja näytteli yhtä pääosista. Elokuvassa hän on päässyt hyödyntämään niin arvostettuja käsikirjoittajan taitojaan kuin näyttelijänkykyjäänkin. Elokuvassa rikolliset Geckon veljekset Richie ja Seth (Quentin Tarantino ja George Clooney) pakenevat vankilasta ja löytävät itsensä Meksikosta Titty Twister -baarista, joka kuhisee verenhimoisia vampyyreja. Juoni koostuukin pitkälti eloonjäämistaistelusta vampyyreita vastaan.
Elokuva vaikuttaa olevan Rodriguezin lempilapsi: se sai kaksi jatko-osaa, ja hän on tehnyt siitä uusintaversion TV-sarjan muodossa. Sarjaa on julkaistu kolme tuotantokautta, mutta sen jatkuminen on toistaiseksi epävarmaa. Elokuvan ohjaaja Rodriguez ja käsikirjoittaja/näyttelijä Tarantino ovat tosielämässä hyviä ystäviä, ja heillä onkin ollut useampia yhteisiä projekteja. He ovat luoneet yhdessä esimerkiksi elokuvan Grindhouse (2007).
2007
K15
"Hey, Pam, remember when I said this car was death proof?" - Stuntman Mike
Tarantino ja hänen ohjaajaystävänsä Robert Rodriguezin yhteistyö jatkui, kun he. julkaisivat yhteisprojektina 1970-luvun b-luokan roskaelokuvista inspiraationsa keränneen Grindhouse-kaksikon Death Proofin ja Planet Terrorin. Elokuvat oli alunperin tarkoitus näyttää peräkkäin samalla elokuvalipulla. Elokuvat päätettiin kuitenkin esittää esimerkiksi Euroopassa itsenäisinä rainoina.
Death Proof on jaettu kahteen eri osaan, jossa entinen stuntmies ja naisvihaaja Mike (Kurt Russel) jahtaa kauniita nuoria naisia tappaakseen heidät viritetyllä Death Proof- eli kuoleman kestävällä autollaan. Elokuvalta voi odottaa jo inspiraationsa vuoksi silmiinpistävää väkivaltaa, pitkiä takaa-ajokohtauksia sekä pikimustaa huumoria. Siitä huolimatta Tarantino on onnistunut nostamaan elokuvan vähintään mielenkiintoa herättävälle tasolle myös niille katsojille, jotka eivät niin väkivallasta perustaisikaan.
2009
K15
"I think this might just be my masterpiece" - Aldo Raine
Elokuvassa on taas liuta huippunäyttelijöitä, joista kaikkien mieleen nousee erityisesti Brad Pitt huikean roolisuorituksensa johdosta. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Christoph Waltz, Mélanie Laurent, Michael Fassbender, Eli Roth ja Diane Kruger. Elokuva sijoittuu toiseen maailmansotaan, ja se koostuu erillisistä tarinoista, jotka lopulta kytkeytyvät toisiinsa. Juonen keskiössä on eri ryhmittymien salajuonet natsijohtajien murhaamiseksi.
Elokuva oli menestys lippuluukuilla ja arvosteluissa, ja pokkasi jopa 8 Oscar-ehdokkuutta - joista Waltz voitti SS-upseerin roolista parhaan miessivuosan palkinnon. Tarkkasilmäiset huomaavat elokuvan englanninkielisen nimen Inglourious Basterds kirjoitusvirheet, jotka ovat tiedostettuja mutta toistaiseksi säilyneet mysteerinä.
2012
K16
“Gentlemen, you had my curiosity, but now you have my attention.” - Calvin Candie
Tarantinon edellisen elokuvan Oscar-voittaja Christoph Waltz sai ison roolin myös uudessa elokuvassa, jonka pääosan tummaihoisena orjana Djangona näyttelee Jamie Foxx. Elokuvan pahiksen roolia toimittaa Leonardo DiCaprio ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Samuel L. Jackson sekä Kerry Washington.
Lännenelokuva sijoittuu 1850-luvun Teksasiin, jossa tummaihoisia pidettiin orjina puuvillapelloilla. Aiemmin vapaa mies Django on joutunut orjaksi, mutta Waltzin näyttelemän Dr. Schultzin pelastaessa hänet, lähtevät he matkaan etsimään Djangon orjaksi kaapattua vaimoa. Ilmestyessään elokuva herätti paljon ristiriitaista keskustelua, mutta sai ylistystä erityisesti erinomaisten näyttelijäsuoritustensa kautta.
Ennakko: Once Upon a Time... In Hollywood
2019
K16
Muutaman vuoden ja heikompia arvosteluja saaneiden elokuvien jälkeen Tarantinon uusi elokuva saa Suomen ensi-iltansa elokuussa 2019. Elokuva sai erinomaisen vastaanoton Cannesin filmifestivaaleilla. Odotettua elokuvaa on verrattu jopa Tarantion kulttielokuva Pulp Fictioniin. Pääosia tähdittävät Tarantinon aiemmissakin leffoissa esiintyneet Leonardo DiCaprio, Brad Pitt sekä Margot Robbie. Elokuvan on sanottu olevan tribuutti vanhalle Hollywoodille, jonka tapahtumiin juoni keskittyy. Tarantinomaisesti ylläreitä on varmasti luvassa.
Lue myös nämä: