Erilaisten teknisten laitteiden kirjo on kasvanut huimasti viime vuosina. Samassa linjassa kulkee myös niiden monipuolistuminen ja laitteita on saatavilla hyvin laajassa hintahaarukassa. Varsinkin matkapuhelinten kehityksen matkassa on haasteellista pysyä mukana. Tietoteknisillä laitteilla kuten muillakin kodinkoneilla on rajallinen käyttöikä. Jos vanhalla laitteella on jo ikää yli 5 vuotta ja se toimii kangerrellen, kannattaa harkita uuden hankkimista. Tutussa ja turvallisessa merkissä on vähemmän uusia opeteltavia asioita, mutta toisaalta uuden laitteen käytön opettelu voi olla virkistävää. Tässä artikkelissa kerron muutamia vinkkejä ja neuvoja mitä kannattaa uuden laitteen hankkimisessa ottaa huomioon.
Valitse laite käyttötarpeen mukaan
Aivan ensiksi on hyvä miettiä millaiseen käyttöön puhelinta tarvitset; minkä vuoksi sitä ollaan hankkimassa ja mitä sillä aiot tehdä. Halvimmillaan ja yksinkertaisimmillaan puhelimet ovat näppäinpuhelimia, eli peruspuhelimia. Tällainen on oikea valinta silloin, jos sinulle riittää toiminnoiksi esimerkiksi:
- Puhelut
- Tekstiviestit
- Kalenteri
- Radion kuuntelu
Hintahaitarin toisessa päässä ovat erittäin monikäyttöiset älypuhelimet. Nämä antavat aivan uudenlaisen käyttökokemuksen ja niitä pidetään yleensä helppokäyttöisinä. Älypuhelimissa on yleensä kosketusnäyttö ilman näppäimistöä. Tällaisella laitteella voit peruspuhelimen toiminteiden lisäksi muun muassa:
- selata internetiä
- käyttää sähköisiä asiointipalveluja, esim. verkkopankkia
- hyödyntää karttoja ja navigaattoria
- käyttää sosiaalisen median kanavia
- lähettää ja vastaanottaa sähköpostia
- ottaa ja jakaa valokuvia
- soittaa videopuheluita (esim. Skype tai Facetime)
- katsella tv-ohjelmia sekä videoita
- pelata nettipelejä
Osassa puhelimista löytyy turvapainike, jota painamalla puhelin lähettää viestin jopa viidelle läheiselle, jos tarvitset apua. Matkapuhelimen mallista riippuen viestin mukana lähetetään myös sijaintisi GPS:n avulla. Puhelin soittaa viestin lähettämisen jälkeen ensimmäiselle yhteyshenkilölle. Jos hän ei vastaa, puhelin soittaaa uuden puhelun järjestyksessä seuraavalle, kunnes joku vastaa puheluun. Puhelu yhdistetään automaattisesti kaiuttimeen, jotta voit helposti puhua läheisesi kanssa.
Kiinnitä huomiota myös puhelimen näytön sekä näppäimistön kokoon
Suuresta näytöstä on helpompi lukea tekstiä sekä omiin sormiin sopivan kokoiset näppäimet helpottavat numeroiden näppäilyä sekä tekstiviestin kirjoittamista. Itselle sopiva koko onkin usein paras selvittää ihan näppituntumalla, eli esim. Telia Kaupassa voit käydä puhelimia etukäteen testailemassa miten mikäkin malli omaan käteen parhaiten sopii. Jos haluat soittaa videopuheluita, varmista että puhelimessa on myös etukamera. Näin voit keskustelussa katsoa suoraan kameraan.
Äänensäätö ja puhelimen koko
Jos sinulla on haasteita kuulon kanssa niin tarkista puhelimen äänenvoimakkuuden säätö, mistä ja miten äänenvoimakkuutta säädetään. Liian suurta tai painavaa puhelinta ei kannata valita, mikäli käsissä on vapinaa. Tällöin laitetta on ehkä hankala pitää tukevassa otteessa.
Älypuhelimen sovellukset
Älylaitteiden kosketusnäytöissä on näkyvillä kuvakkeita, joiden kautta eri toiminnot tapahtuvat. Voit ladata laitteeseen myös omia haluamiasi sovelluksia; mm. verkkopankin, julkisen liikenteen reittioppaan, iltapäivälehtiä, pelejä ja paljon, paljon muuta huvia sekä hyötyä. Sovellukset ladataan laitevalmistajan sovelluskaupasta (Android: Google Play, Apple: App Store) ja saatavilla on sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia. Sovelluskaupat ovat turvallisia ja niihin on hyväksytty vain hyvin käyttäytyviä sovelluksia.
Hankinko Android- vai Apple- puhelimen
Tämä onkin suurilta osin mielipidekysymys ja makuasia, eikä sitä ainoaa oikeaa vastausta taida löytyäkään. Androidilta löytyy laaja valikoima peruspuhelimia, eri valmistajia sekä hintaluokkia. Siitä löytyy paljon mahdollisuuksia, joilla voit personoida puhelimen aloitusnäkymää ja tehdä siitä helppokäyttöisen. Android valitaankin usein ensimmäiseksi älypuhelimeksi. Applen laitteet sijoittuvat haitarin yläpäähän, toiminnot sekä laatu ovat huipputasoa.
Kuinka paljon muistia puhelimessa tulisi olla
- 8 Gt (Gt = gigatavu): sovelluksia et voi ladata kovin paljon ja puhelimeen mahtuu vain pieni määrä kuvia, ellet osta erillistä muistikorttia. Kaikkiin laitteisiin ei muistikorttia ole saatavilla.
- 16 Gt: älypuhelimen suositeltava minimimäärä muistille.
- 32 Gt: tällä määrällä selviää lähes kaikista eteen tulevista käyttötilanteista ja puhelimeen pystyy lataamaan useampia sovelluksia sekä suuren määrän kuvia.
-
ylemmän hintaluokan älypuhelimissa on tilaa yleensä 64 Gt, 128 Gt tai 256 Gt. Joissakin puhelimissa tallennustilaa on jopa 512 Gt tai 1 TB (teratavu). Silloin tilaa on todellakin riittävästi! 64 gigatavua riittää useimmille, etenkin jos lataat säännöllisesti mediatiedostoja pilvipalveluun ja poistat säännöllisesti kuvia puhelimeltasi. Mutta jos haluat säilyttää kuvia ja videoita puhelimellasi, kannattaa tallennustilaa valita vähintään 128 gigatavua.
Miksi tarvitsen älylaitteeseen nettiyhteyden vaikka en juurikaan sillä nettiä käytä
Älylaite päivittää olemassa olevia sovelluksia ikään kuin taustalla, eli laite käyttää nettiä ilman että sitä itse et aina huomaakaan. Tämän vuoksi sinun kannattaakin tarkistaa, että liittymääsi sisältyy jokin nettipaketti. Saatavilla on rajattomia paketteja, jotka ovatkin hyvin huolettomia vaihtoehtoja; sinun ei tarvitse miettiä käyttämääsi nettimäärää tai olla huolissaan että nettipaketin datamäärä tulee täyteen. Älypuhelimen voit myös yhdistää langattomaan verkkoon eli WiFiin, jos sellainen on saatavilla. WiFin kautta kannattaa myös tehdä kaikki puhelimen päivitykset sekä sovellusten lataukset. Näin suuret tiedonsiirrotkin sujuvat nopeammin.
Laitteita on markkinoilla hurja määrä ja hintahaarukka kulkeekin noin 100 eurosta vajaaseen 2000 euroon.
Telia Kaupan verkkosivuilla voit käydä tutkimassa eri vaihtoehtoja, joita voit vertailla hinnan, merkin ja suositusten perusteella. Jokaisesta laitteesta on kattava kuvaus, josta selviää tekniset tiedot.
Millaista laitetta itse suosittelisit seniorikaverille?
Artikkeli päivitetty 7.6.2023