"Steven Spielberg on niitä harvoja elokuvantekijöitä jonka pelkkä nimi myy. Eräs Wall Streetin analyytikko on sanonut että ainoastaan Walt Disney on pystynyt vastaavanlaiseen brändäykseen."
Steven Allan Spielberg syntyi juutalaiseen perheeseen Yhdysvalloissa 18. joulukuuta 1946 Cincinnatin kaupungissa, Ohion osavaltiossa. Hänen isänsä oli tietokoneteknikko ja äiti ravintolanpitäjä ja konserttipianisti. Stevenillä on kolme nuorempaa sisarusta, Nancy, Anne ja Sue. Hän kuului lapsena partioon, luki sarjakuvia ja katsoi paljon televisiota. Chuck Jonesin animaatiot sekä Dean Martinin ja Jerry Lewisin komediaesitykset olivat eritysesti Stevenin mieleen. Hän oli lapsena hieman nörttimäinen ja tunsi itsensä ulkopuoliseksi. Steven kiinnostuikin jo varsin varhaisessa vaiheessa elokuvaamisesta. Ensimmäisen elokuvansa hän kuvasi 11-vuotiaana isänsä 8-millisellä kameralla.
Spielbergin perhe joutui muuttamaan isän työn vuoksi usein ja lopulta he päätyivät Kaliforniaan 1960 -luvun alussa. Steven kävi viimeisen lukiovuotensa San Fransiscossa, jossa häntä kohdeltiin juutalaisvastaisesti. Koulumenestys laski niin kiusaamisen kuin vanhempien avioeron myötä ja niinpä hänen hakemuksensa elokuvakouluihin hylättiin.
Amatöörikuvaajasta yhdeksi maailman menestyneimmäksi ohjaajaksi
Spielberg opiskeli Kalifornian osavaltion yliopistossa kolme vuotta, mutta keskeytti opintonsa tavoitellakseen uraa elokuva-alalla. Hän sai harjoittelupaikan Universalin elokuvastudiolta, jossa hän loi paljon kontakteja elokuvaväkeen ja opetteli elokuvan tekemistä katselemalla kuvauksia. Steven oli vuonna 1968 tehnyt Amblin’-nimisen amatöörielokuvan josta Universal TV:n varapääjohtaja kiinnostui. Hän tarjosi Spielbergille seitsemän vuoden sopimusta kiinteällä viikkopalkalla, josta ohjaajan ura varsinaisesti lähti käyntiin. Ennen tätä sopimusta Spielberg oli tosin tehnyt jo 20 elokuvaa, jotka kestivät muutamasta minuutista yli kahteen tuntiin. Televisiosopimuksensa aikana Spielberg ohjasi 12 TV-elokuvaa, joista yksi oli mm. Columbon avausjakso vuonna 1971.
Spielbergin varsinainen läpimurtoelokuva oli Tappajahai vuonna 1975, joka menestyi erinomaisesti. Tämän ohjaustyön jälkeen hänelle annettiin täysi vapaus tuleviin elokuviin. Tappajahain jälkeen Steven teki uusintaversion vanhasta amatöörielokuva Fireflightista. Sen jälkeen tulivat elokuvat Kolmannen asteen yhteys ja kaikkien tuntema E.T. Tiesitkö muuten, että nämä molemmat tieteiselokuvat ovat saaneet vaikutteita Spielbergin lapsuudesta? Hänen isänsä vei aikoinaan 4-vuotiaan Stevenin katsomaan meteorisadetta ja näky teki poikaan suuren vaikutuksen. Tämä kokemus on vaikuttanut hänen tieteiselokuviensa tunnelmaan merkittävästi.
Oscar-palkinnot uran kruununa
Spielberg oli haaveillut kauan James Bond -elokuvien ohjaamisesta, mutta hänen hyvä ystävänsä George Lucas ehdotti hänelle kokonaan uutta hahmoa, seikkailija-arkeologi Indian Jonesia. Tästä syntyikin useamman elokuvan sarja ja aloituselokuva Kadonneen aarteen metsästäjät olikin Pohjois-Amerikan menestynein elokuva vuonna 1981. Elokuva palkittiin myös Oscarilla.
Ensimmäisen henkilökohtaisen Oscarin parhaasta elokuvasta ja parhaasta ohjauksesta Spielberg sai leffasta Schindlerin lista. Ohjaustyö oli hänelle henkisesti raskas prosessi juutalaistaustaisuutensa vuoksi ja hän oli jopa lopettaa ohjaamisen. Elokuvien ystävien onneksi Steven kuitenkin selvisi kriisistään ja ohjasi muutama vuosi myöhemmin Pelastakaa Sotamies Ryanin joka kahmi peräti viisi Oscaria. Yksi niistä annettiin Spielbergille parhaasta ohjauksesta. Tämän jälkeen mestari on ohjannut lukuisia muita elokuvia kuten esim. Minority Report, Maailmojen Sota, Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus ja Lincoln. Yhdysvaltain elokuvainstituutin elämäntyöpalkinnon Spielberg sai vuonna 1995. Lukuisista elokuvista ja iästään huolimatta elokuvien tekeminen ei onneksi ole päättynyt - Indiana Jones -sarjan viidennen elokuvan kuvauksien on uumoiltu alkavan ensi vuonna.
Miljonääriksi kolmekymppisenä
Spielbergiä pidetään yhtenä Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista ohjaajista sekä yhtenä Yhdysvaltain rikkaimmista julkisuuden henkilöistä. Hänen ystäväpiiriinsä kuuluvat niin Martin Scorsese, Francis Ford Coppola kuin George Lucas. Vuonna 2018 hänen omaisuutensa arvo oli 3,7 miljoonan dollarin arvoinen. Hän omistaa talot Kalifornian lisäksi myös Los Angelesissa, Floridassa ja New Yorkissa. Miljonääri hänestä tuli Tappajahai-elokuvan jälkeen. Naimisissa Spielberg on ollut kaksi kertaa ja nykyisen vaimonsa Kate Capshawn hän tapasi Indiana Jones ja tuomion temppeli -elokuvan kuvauksissa. Tästä syystä elokuva on hänelle erittäin merkityksellinen koska ilman sitä hän ei olisi koskaan tavannut Capshawta. Avioliitoistaan Spielbergillä on yhteensä viisi lasta ja lisäksi yksi adoptiolapsi, jonka Capshaw oli adoptoinut ennen Stevenin tapaamista. Lisäksi perheeseen kuuluu lapsi Katen aiemmasta liitosta. Kaikesta maineesta ja mammonasta huolimatta Spielberg on kuitenkin perhekeskeinen mies ja hyvä isä, jolle lapset ovat todella tärkeitä. Jossain haastattelussa hän onkin sanonut - "Hyvät elokuvat syntyvät koska minulla on perhe".
Steven Spielbergin monet ohjaustyöt
Spielberg on ehtinyt tehdä pitkällä urallaan kymmeniä elokuvia. Tässä esittely muutamista, jotka ovat katsottavissa Telia TV -vuokraamon kautta:
Pelastakaa sotamies Ryan (1998)
Pelastakaa sotamies Ryan on yhdysvaltalainen, toiseen maailmasotaan sijoittuva sotaelokuva, jonka kriitikot ovat valinneet vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa. Se on voittanut viisi Oscaria ja kaksi Golden Globe -palkintoa. Tarina kertoo amerikkalaisista sotilaista, jotka lähetetään vaaralliseen erikoistehtävään. Kapteeni John Miller (Tom Hanks) saa tehtäväkseen lähteä miehistöinen etsimään sotamies Ryania (Matt Damon), jonka lähes kaikki veljet ovat saaneet surmansa sodassa. Kukaan ei tiedä missä Ryan on ja näin joukot matkaavat läpi sodan runtelemaa maisemaa etsien kadonnutta sotilaskaveriaan. Arvostelujen mukaan Spielberg on tehnyt elokuvasta taideteoksen ja se on lajityyppinsä ylväin edustaja.
Schindlerin lista (1993)
Schindlerin lista on tositapahtumiin perustuva draamaelokuva, jota on pidetty yhtenä parhaimmista yhdysvaltalaisista holokaustielokuvista. Elokuva kertoo saksalaisesta yrittäjästä Oscar Schindleristä, joka pelasti yli tuhannen puolanjuutalaisen hengen holokaustissa toisen maailmansodan aikana. Hän käytti lähes ilmaista juutalaistyövoimaa emalitehtaassaan ja onnistui moninkertaistamaan varallisuutensa, kunnes ryhtyy tekemään kaikkensa pelastaakseen työntekijänsä natsi-Saksan holokaustilta. Nimi Schindlerin lista viittaa niiden juutalaisten nimiin, jotka Schindler otti töihin tehtaaseensa. Spielberg sai elokuvasta parhaan ohjauksen Oscarin ja tämän ohjaustyön sanotaan olevan hänen uransa käännekohta. Elokuvan ohjaaminen oli Spielbergille rankka kokemus juutalaistaustaisuutensa vuoksi.
Iso kiltti jätti (2016)
Elokuva kertoo nuoresta tytöstä, Sohvista sekä Jättiläismaan asukkaasta Jätistä. Sohvi vaeltelee lontoolaisen orpokodin käytävillä keskellä yötä vain kissa seuranaan. Eräänä yönä valtava käsi sieppaa Sophien vuoteestaan ja hän joutuu Jättiläismaahan. Siellä asustaa muuan Jätti, suuri korvainen, seitsemän metriä pitkä jättiläinen. Jätti on nimensä mukaisesti kiltti, eikä lainkaan samanlainen kuin muut maan asukkaat. Jätti esittelee Sohville Jättiläisten maata, sen ihmeitä, vaaroja sekä muita asukkaita. Jätti ei voi päästää Sohvia takaisin omaan maailmaansa sillä hän pelkää Sohvin kertovat jättiläisistä muille ihmisille. Elokuva on saanut ristiriitaisia arvosteluita, toisten mielestä tämä on Spielbergin huonoin ohjaus koskaan kun taas toiset ovat antaneet sille neljä tähteä.
Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989)
Viimeinen ristiretki kuuluu Indiana Jones -saagaan ja on järjestyksessään kolmas Spielbergin ohjaama Indiana Jones -elokuva. Indy (Harrison Ford) on arkeologi ja seikkailija, joka lähtee etsimään isäänsä Henry Jonesia (Sean Connery). Natsit ovat kidnapanneet Indyn isän, koska tämä on ja ovat Pyhän Graalin jäljillä. Tarina alkaa siitä kun 13-vuotias partiolaispoika (Indy) varastaa koristeellisen ristin haudanryöstäjiltä. Hän piiloutuu sirkuksen junavaunuun ja joutuu siellä vauhdikkaisiin tilanteisiin vaunuissa olevien eläimien vuoksi sekä häntä jahtaavien haudanryöstäjien takia. Kotiin päästyään hän joutuu luovuttamaan ristin takaisin. Yksi ryöstäjistä antaa kunnianosoituksena Indylle oman huopahattunsa, josta tulee yksi Indiana Jonesin tunnuspiirteistä, käärmekammon, ruoskan ja leuan arven tavoin.
Minority Report (2002)
Minority Report on tieteistoimintaelokuva, joka perustuu löyhästi Philip K. Dickin samannimiseen novelliin. Tarina sijoittuu vuoteen 2054 ja Amerikan räjähtäneeseen väkivaltarikollisuustilanteeseen on keksitty kokeiluasteella oleva ratkaisu. Poliisin Pre-crime -erikoisosasto saa kolmelta tulevaisuuteen näkevältä meediolta tiedot ennalta käsin tapahtumaisillaan olevista murhista ja tapoista ja näiden tietojen perusteella pidättää tappajat jo ennen kuin nämä ehtivät tehdä rikoksensa. Elokuva oli Oscar-ehdokkaana parhaiden äänitehosteiden kategoriassa.
Lost World: The Jurassic Park (1997)
Kadonnut maailma – Jurassic Park sai ensi-iltansa jo vuonna 1997. Se on Jurassic Park -elokuvasarjan toinen osa ja perustuu joiltain osin Michael Crichtonin romaaniin Kadonnut Maailma. Elokuvasarjan ensimmäinen osa päättyi Jurassic Park – dinosaurusmaan tuhoon. Isla Nublar -saarella sijaitsevan Jurassic parkin lisäksi on toinenkin saari, josta löytyy eläviä dinoja. Jurassic Parkin onnettomuudesta selvinnyt Ian Malcolm lähtee tiiminsä kanssa tutkimaan dinosaurusten elämää tällä toisella saarella. Arvosteluiden mukaan kakkososan leffa on karmivampi ja synkempi kuin edeltäjänsä. Siinä on silti mukana tuttua seikkailuhenkeä, hauskoja hetkiä ja toimintaa.
The Post (2017)
Tositapahtumiin perustuva The Post sijoittuu vuoteen 1971, mutta kertoo myös meidän ajastamme. Vuonna 1971 kaksi amerikkalaista sanomalehteä, The New York Times ja The Washington Post saavat käsiinsä Pentagonin papereina tunnetut salaiset asiakirjat. Niistä selviää että Yhdysvaltain presidentit ja hallitukset olivat vuosien ajan valehdelleet maan roolista Vietnamin sodassa. Kun The New York Times joutuu keskeyttämään artikkelisarjansa julkaisun, siirtyy juttu The Washington Postille. Lehden johto joutuu päättämään uhmataanko presidentti Nixonia, oikeuslaitosta ja mahdollista vankilatuomiota vai jätetäänkö yhteiskunnallisesti merkittävä juttu julkaisematta. Elokuvan tärkein sanoma kohdistuukin Yhdysvaltain nykyhallintoon. Se muistuttaa että median tehtävä ei ole palvella vallanpitäjiä vaan kansaa ja kertoa totuus. Elokuva oli vuoden 2018 Golden Globe -gaalassa ehdolla kuudessa kategoriassa, yksi ehdokkuuksista oli parhaasta ohjauksesta.
Lue myös nämä ohjaaja- ja näyttelijäspesiaalit sekä sarjavinkit:
- Christopher Nolan on huippuohjaaja ja herrasmies
Pedro Almodóvar rakastaa naisia ja Madridia
Brad Pitt – Mr. Handsome, karismaattinen näyttelijälahjakkuus
- Quentin Tarantinon tie leffafanista kulttiohjaajaksi
- Valmistaudu sarjamaratoniin - 25 HBO:n parasta sarjaa