Tiedätkö miten netinkäyttö hinnoitellaan ulkomailla?

  • 22 April 2015
  • 3 kommenttia
  • 38 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10328 kommenttia


 


 


Kirjoittelin taannoin meidän Sonera Sopiva -liittymästä jonka kanssa hommat toimivat samaan hintaan ja samalla tavalla seitsemässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa --> linkki.


 



 


Tässä kirjoituksessa otan käsittelyyn muun maailman ja nimenomaan mobiilidatan käytön.


 


Vuosia vuosia sitten netin käyttämisestä ulkomailla saattoi tulla todella isot laskut, tätä nykyä tilanne on ihan eri kahdesta syystä:


 



  1. Liittymissämme on automaattisesti ulkomaan tiedonsiirron käyttökatto joka turvaa sen ettei netin käytöstä ulkomailla tule kuin korkeintaan 62 euron lasku (tai joku muu summa jos olet itse muuttanut rajaa tai jopa poistanut sen kokonaan käytöstä)

  2. Hinnat ovat tulleet alas vuosien takaisesta.


 


Miten netinkäyttö ulkomailla hinnoitellaan?


 


Hinnoittelussa on kaksi vaihtoehtoa jotka määräytyvät kohdemaan mukaan:


 



  1. Käytetyn tiedonsiirron mukaan ja/tai

  2. Tiedonsiirrolle on vuorokausikohtainen hintakatto jolloin hintalaskuri pysähtyy tiettyyn euromäärään ja voit käyttää nettiä kiinteään hintaan saman vuorokauden aikana tiettyyn tiedonsiirtomäärään asti


Hinnoittelu on riippuvainen myös siitä millainen liittymä sinulla on (millainen liittymätyyppi, ja onko se puheliittymä vai mokkula/tablet-liittymä). En luettele tässä eri maita ja niiden hinnotteluita vaan käy tsekkaamassa tarkat hintatiedot kohdemaastasi täältä --> linkki.


 


Jos selaan Facebookkia ja luen uutiset yms niin minkä verran se sitten maksaa?


 


Listasin alle esimerkin yhdestä "nettailusessiosta" puhelimella tai tabletilla, tällaista käyttöä minulla itsellä on useinkin kun olen reissussa ulkomailla:


 



  • Selaan lomakohteen karttaa Google Mapsilla ja nähtävyyksiä ja erilaisia reittejä (5-10Mt)

  • Lataan pari lomakuvaa Facebookkiin ja selaan samalla uutisvirrasta mitä kavereille kuuluu (10-15Mt)

  • Avaan Iltasanomat (nettisivun) ja selaan otsikot läpi jotta näen mitä kotimaassa on tapahtunut (5Mt)

  • Luen ja lähetän viisi sähköpostia joissa on pelkkää tekstiä (100kt)


(Tiedonsiirron määrät ovat suuntaa-antavia. Näissä luvuissa ei ole huomioitu myöskään sitä että laite voi tehdä samaan aikaan erilaisia automaattisia päivityksiä ja ne vievät tiedonsiirtoa yhtälailla)


 


--> Ja tämä kaikki vie tiedonsiirtoa karkeasti sanottuna yhteensä noin 30Mt verran.


 


Tarkoittaa sitä että jos olen lomailemassa Kanariansaarilla tämä lysti maksaa ainoastaan 2,99eur (vuorokausikohtainen hintakatto on 2,99eur sisältäen 50Mt tiedonsiirtoa) tai Thaimaassa 16,04eur (vuorokausikohtainen hintakatto on 8,05eur sisältäen 20Mt tiedonsiirtoa + yksi 20Mt lisäpaketti hintaan 7,99eur) . Jenkeissä tiedonsiirto hinnoitellaan käytön mukaan ja siellä tiedonsiirto on hinnakkaampaa (12,49eur/Mt) mutta tosiaan varsinkin Euroopassa hinta ei ole enää este etteikö nettiä voisi käyttää reissussa.


 


Youtubet ja muut videopalvelut vievätkin sitten jo sen verran tiedonsiirtoa että vuorokausikohtainen tai ulkomaan tiedonsiirron käyttökaton raja tulee vastaan ihan hetkessä. Jos katselet yhden tunnin pituisen, normaalilla kuvanlaadulla olevan videon - ei siis mitään teräväpiirtoa - se vie tiedonsiirtoa karkeasti 500-1000Mt. Tästä syystä videoiden katselu on käytännössä mahdotonta ulkomailla mobiilinetin avulla ja siksipä videoiden katselu kannattaakin tehdä vaikka hotellin tarjoaman wlan-yhteyden kautta jos mahdollista. Kaikessa muussa käytössä mobiilinettiä uskaltaa ja voi kyllä käyttää.


 


Useimmissa laitteissa on muuten käteviä laskureita joilla saat osviittaa minkä verran tiedonsiirtoa juuri sinun "netinkäyttöprofiilisi" kuluttaa. Alla kuvankaappaukset Samsungista (Android 5.0) ja iPhonesta (iOS8), molemmat näyttävät kokonaismäärän kuinka paljon tiedonsiirtoa on mennyt ja molemmissa näkee tiedon myös sovelluskohtaisesti. Eli nollaa tilastot ja käytä nettiä ihan normaalisti ja käy kurkkaamassa sen jälkeen paljonko dataa meni. Tästä voit sitten laskea hinnaston perusteella kuinka paljon tämä käyttö maksaisi ulkomailla. Hinnaston löydät täältä --> linkki.


 



 


Muistutan tähän loppuun vielä siitä ulkomaan tiedonsiirron käyttökatosta - se pysäyttää netin käytön kun se tietty euromääräinen raja on täyttynyt joten laskun suuruudesta ei ole huolta! Varmista kuitenkin Omien Sivujen kautta ettet ole ottanut rajaa vahingossakaan pois päältä tai ettet ole isontanut summaa oletussummasta


 



 


---


 


 


Millaisia kokemuksia sinulla on ulkomaanmatkoista ja netinkäytöstä? Käytätkö puhelimen tai tabletin omaa mobiilinettiä vai pelkästään esim. hotellin wlan-yhteyksiä? Vai unohdatko netit kokonaan ja keskityt vain olemiseen ja uusiin paikkoihin tutustumiseen jne? :)


 


3 kommenttia

Tämä oli erittäin valaiseva blogi. Kiitos tiedosta. Olen lähdössä viikoksi Ranskaan toukokuussa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
Moro Kippuravarvas ja tervetuloa Klaaniin :)

Kiitos, tämä oli parhain palaute minkä vaan voi saada. Mukava kuulla että tästä oli sinulle apua ja hyötyä. Hyvää matkaa :)

Ps. Jos sulla on iPhone tai iPad niin kurkkaas vielä tämä http://klaani.sonera.fi/t5/Uutiset-ja-Klaanipäällikön-jutut/iPhone-iPad-ja-ulkomaanmatka-näin-vältät-ongelmat-mobiilinetin/ba-p/102120

Hyviä uutisia netin käyttöön ulkomailla!

 

Jo aikaisemmin 4G-yhteydet on lanseerattu pohjolan ja Baltian alueelle Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Viroon ja Liettuaan. Sonera Sopiva-liittymissä tuo käyttö kuuluu paketin kuukausimaksuun ilman lisähintaa, kunhan liittymällä on 4G-ominaisuus.

 

Nyt kevään aikana 4G mahdollisuus laajenee entisestään. Tällä hetkellä nopeammat yhteydet on laajentuneet jo seuraaviin uusiin maihin: Alankomaat, Espanja, Saksa, Slovenia, Sveitsi ja Venäjä.

 

Netin käyttö Euroopassa ja Venäjällä 4G-verkossa maksaa korkeintaan päivähinnan verran.

 

Lisää maita on luvassa ja kannattaa tsekata aina viimeisin tieto Matkalla-sivulta.

 

Itse tuli testattua 4G:tä viime viikolla Saksassa ja vauhdikkaasti latautui lomakuvat Facebookkiin.

 

Vastaa