Leffoja liikennevaloissa, kolareita väistäviä autoja ja elämää ennakoivia älylaitteita. 5G-verkko ja sen luomat teknologiset mahdollisuudet mullistavat koko arkemme. Kaikki tapahtuu heti.
Herätyskellon pirinää, suihkuun, vaatteet niskaan, pikainen aamiainen, ulos ovesta. Normiaamu. Kun kotisi laitteet ovat 5G-verkossa, napsauttaa kännykkäsi herätyskellon soidessa kahvinkeittimen ja lattialämmityksen päälle. Samalla kun nautit aamukahvia, seuraat some-päivityksiä silmälasien näytöltä. Uutistarjonnan tsekkaat peilin näytöltä hampaita harjatessasi. Seuraavaksi sinulle ehdotetaankin jo päivän säähän sopivaa vaatetusta.
“Tulevaisuuden laitteet ovat todella älykkäitä ja keräävät aiempaa enemmän tietoa ihmisistä itsestään. Esimerkiksi ihmisten terveyttä voidaan jatkossa seurata huomaamattomien sensorien avulla. Niistä saadun tiedon perusteella lääkäri voi ennakoida hoitoa, jos terveydentilassasi näkyy muutoksia”, kertoo Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen tutkimuskeskuksen professori Matti Latva-aho.
Sinä, minä ja 5G liikennevaloissa
Autoista tulee pikkuhiljaa itsestään liikkuvia. 5G-verkossa niistäkin tulee viisaampia.
”Pian ajoneuvot kommunikoivat keskenään ja reagoivat hätätilanteisiin automaattisesti. Autosi saa tiedon kolareista matkan varrella ja osaa välttää törmäyksiä tai muita poikkeavia tilanteita”, Latva-aho sanoo.
5G:n tukiasemia voidaan sijoittaa esimerkiksi valopylväisiin, jolloin voit liikennevaloihin pysähtyessäsi katsoa tuulilasin heijastettua elokuvaa. Elokuva lakkaa automaattisesti, kun valot vaihtuvat.
Koskettavia kokemuksia töissä ja kotona
Nopeammat yhteydet ovat jo nyt lisänneet ihmisten yhteydenpitoa toisiinsa. Kuvien ja videoiden hidas latautuminen on 5G-verkossa historiaa. Ne näkyvät saman tien.
Videoyhteys ei enää jähmety kesken kaiken. Voit nauttia konsertista yhdessä toisella puolella maapalloa olevan sukulaisesi kanssa tai pelata suosikkipeliäsi todelta tuntuvissa ympäristöissä. ”Maailmalla on kehitetty esimerkiksi tuntohanskoja, joiden avulla saat virtuaalitodellisuudessa myös tuntoaistimuksia”, Latva-aho kertoo.
Myös etätöiden tekeminen helpottuu. Nykyistä merkittävästi nopeammat yhteydet takaavat, että kuva ja ääni toimivat kokouspuheluissa ilman häiriöitä.
”Nykyiset kokouspuheluthan ovat oikeastaan aika epämiellyttäviä, eikä videoyhteys tuo niihin juuri mitään lisää. Edistyneet hologrammiteknologiat mahdollistavat asioiden hoidon miellyttävästi, vaikka et olisikaan fyysisesti kokoushuoneessa. Uskon myös, että 20 vuoden päästä työmatkailu lentäen voi pudota jopa murto-osaan nykyisestä”, Latva-aho ennustaa.
Se tulee – oletko valmis?
5G vaatii uudenlaisia teknologiaa.
”Suurin muutos ihmisten elämään tulevaisuudessa 5G:n myötä on ehkä se, että nykyisen kaltaiselle fyysisille laitteille, kuten puhelimille tai tableteille ei edes välttämättä ole tarvetta. Tieto voi kulkea vaikka sormuksessa”, professori Matti Latva-aho sanoo.
Vieläkö muistat?
Langattomien verkkoyhteyksien juuret juontuvat 1980-luvulle.
Vuosi 1981: 1G – Pelkkää puhetta
Suomi sai käyttöönsä ensimmäiseen langattoman puhelinverkon. Teknologia oli tuolloin yksinkertainen. NMT-verkko tuki puhelimissa lähinnä analogisia toimintoja ja äänipuheluita.
Vuosi 1990: 2G – Tekstiviestit tulivat
Siirtyminen NMT-verkosta GSM-verkkoon muutti puhelimen käyttöä merkittävästi. Pystyimme lähettämään tekstiviestejä, saimme puhelut pitoon, pystyimme tunnistamaan soittajan numeron ja soittamaan ulkomaille.
Vuosi 2001: GPRS – Internet innosti
GPRS toi ensimmäiset internet-yhteydet puhelimeen. Aloimme vaihtaa multimediaviestejä ja sähköposteja. GPRS mahdollisti myös jatkuvan, mutta hitaan yhteyden verkkoon, ja mobiiliioperaattorit pystyivät laskuttamaan käyttäjiä käytetyn datamäärän mukaan.
Vuosi 2004: 3G ja 4G – Kaikki kännykässä
Siirtyminen 2G-verkosta nykyisiin, kolmannen ja neljännen sukupolven langattomiin verkkoyhteyksiin on muuttanut elämäämme. Kännykällä voi tehdä lähes kaikkea mikä, oli ennen mahdollista vain tietokoneella.
5G ei ole vain 4G:n parempi versio vaan uusi maailma, jossa yhteydet toimivat yhtä nopeasti kuin ihmisaivot. Sonera tuo 5G:n Helsinkiin vuonna 2018!