Skip to main content

Matkapuhelinten valikoima on nykyään todella laaja, ja erilaisia malleja ja merkkejä löytyy pilvin pimein. Mitkä ovat sinun ensimmäisiä valintakriteerejäsi uutta puhelinta ostaessasi? Onko se hinta, ominaisuudet, merkki, vai jokin muu?

Tämän kaksiosaisen osto-oppaan aloitan esittelemällä yhden mahdollisen matkapuhelimen valintakriteerin, joka jakaa yhä nykypäivän kuluttajat helposti kahteen leiriin, ja josta saatat lähteä valinnassasi liikkeelle; uusi puhelin iOS- vai Android-käyttöjärjestelmällä?

Lähes 100 prosenttia kaikista myydyistä älypuhelimista pitää sisällään joko iOS-, tai Android -käyttöjärjestelmän. Valinnan tekeminen näiden kahden käyttöjärjestelmän välillä auttaa sinua hyvin alkuun uuden puhelimen valinnassa.

Myös esimerkiksi kameran laatu ja ominaisuudet ovat yksi vahva valintakriteeri puhelimissa. Kamerapuhelimen osto-oppaasta löydät hyvät vinkit kameran ominaisuuksiin. 

 

Matkapuhelimen käytettävyys

 

Android-käyttöjärjestelmän valttikortti on aina ollut sen muunneltavuus, joskin uusimpien iOS-päivitysten myötä myös Applen laitteiden muunneltavuus on monipuolistunut. Kummassakin käyttöjärjestelmässä voit muokata kotinäkymää, teemaa, sovellusten sijoittelua ja lisätä erilaisia pienoisohjelmia, eli widgettejä.

Pienoisohjelmat ovat eräänlaisia nopeakäyttöisiä sovelluksia, jotka näyttävät kaiken oleellisen tiedon sovelluksesta jo suoraan laitteen työpöytänäkymässä. Tällaisia pienoisohjelmia on saatavilla  hieman käyttöjärjestelmästä riippuen esimerkiksi kellosta, kalenterista, sähköpostista, eri viestisovelluksista, säätilasta, ja uutisista. Pienoisohjelma päivittyy ja pyörii taustalla koko ajan, eikä sitä tarvitse ikinä erikseen käynnistää.

Kummassakin käyttöjärjestelmässä on mahdollisuus muokata myös teemaa, ja näin tehdä puhelimesta persoonallisemman näköisen. Android-laitteille saatavilla olevia teemoja on lukuisia, mutta iOS-laitteille onnistuu niin ikään kuvakkeiden ja widgettien värityksen sävyttäminen.

Androidin muunneltavuus on yhä iOS-käyttöjärjestelmän päivittymisen myötäkin monipuolisempi, mutta erot sen osalta ovat kuitenkin tasaantuneet. Androidin muunneltavuus sopii erityisesti sinulle, joka tykkäät monipuolisuuden tuomista mahdollisuuksista, ja haluat itse määritellä miltä puhelimesi valikot näyttävät, ja mistä löytyy mikäkin ohjelma tai sovellus.

iOS-käyttöjärjestelmä on ottanut myös muunneltavuuden osalta harppauksia eteenpäin, mutta sopii silti erityisesti sinulle, jos tykkäät yksinkertaisuudesta, selkeydestä ja helppokäyttöisyydestä. Laitetta käyttöönottaessasi koko järjestelmä on sinulle jo pitkälti valmiina, etkä erityisesti kaipaa vapautta luoda ja muokata alustaa täysin mieleiseksesi.

Android-käyttöjärjestelmästä saatat löytää myös pieniä eroavaisuuksia eri laitevalmistajien välillä, mutta iOS on samanlainen kaikissa Apple-laitteissa.

 

10381iDE0CCAE4281E3350.jpg

 

Saatavilla olevat sovellukset

 

Android-käyttöjärjestelmän laitteisiin on saatavilla lähtökohtaisesti enemmän sovelluksia, kuin iOS-laitteille, ja myös ilmaisten sovelluksien määrä on suurempi. Ilmaiset sovellukset tosin mahdollistuvat mainoksilla, ja tämä voi olla osalle käyttäjistä ärsyttävä ominaisuus josta haluaakin eroon pienellä lisämaksulla.

Määrä ei myöskään korvaa laatua sovelluksissa, ja kaikki tärkeimmät ja suosituimmat sovellukset löydät kummankin käyttöjärjestelmän puhelimista.

Uudet kehitetyt sovellukset saattavat tulla iOS-laitteille hieman Androidia aikaisemmin, johtuen sen paremmasta kannattavuudesta sovelluksenkehittäjille. Sovelluksenkehittäjiä helpottaa iOS-laitteiden vähäisempi määrä verrattuna Android-laitteiden ja käyttöjärjestelmäversioiden määrään.

Android-käyttöjärjestelmän markkinaosuuden koko ajan kasvaessa erot sovellusten ilmestymisajankohdan suhteen ovat kuitenkin pikkuhiljaa kaventuneet. Android-laitteilla onnistuu sovelluksien lataaminen myös muista lähteistä, kuin laitteen omasta Google Play -sovelluskaupasta. Tämä ominaisuus tuo myös mukanaan lisää monipuolisuutta laitteen sovellusvalikoimaan.

 

10370iAED219647A2E3AF6.jpg

 

Turvallisuus

 

Tietoturva-asioissa iOS on ollut tutkimuksien mukaan Androidia turvallisempi, sillä suurin osa haittaohjelmista on yhä kohdistettu Android-käyttöjärjestelmään. Tämä johtuu Androidin maailmanlaajuisesta suosiosta, sekä Play-sovelluskaupan avoimuudesta.

Lähes kuka tahansa voi lisätä sinne tekemiään sovelluksia, kun taas iOS:n App Storessa valikoidaan tarkasti, ketkä sovelluskehittäjät pääsevät Applen ekosysteemiin; eli laitteiden, sovellusten ja kehittäjien verkostoon.

Android-laitteilla on sallittu myös sovelluksien lataus Google Play -kaupan ulkopuolelta, ja tämänkin vuoksi mahdollisia haittaohjelmia on mahdoton täysin valvoa. Androidissakin on tosin tietoturva-asioissa otettu viime vuosina suuria harppauksia eteenpäin ja olemassa on esimerkiksi taustaohjelmia, jotka skannaavat haitallisia sovelluksia laitteesta, sekä esimerkiksi Play-kaupasta varottaen niistä samalla myös käyttäjäänsä.

Laitteiden omista suojauksista huolimatta, suosittelemme aina hankkimaan erillisen tietoturvapalvelun myös mobiililaitteille. Huijaus voi nimittäin olla myös sellainen, ettei itse päätelaitteesi saastu, vaan tietojasi voidaan viedä myös ilman haittaohjelmia.

Erilaisilla huijauksilla tavoitellaan luottokorttitietoja, salasanoja, käyttäjätunnuksia tai pankkitunnuksia, ja tällaista ulkoa päin tulevaa tietojenkalastelua ei käyttöjärjestelmien omat suojaukset pysty estämään. Meidän kauttamme on saatavilla Telia Turvapaketti Total -palvelu, joka suojaa myös vakoiluohjelmilta, ja turvaa esimerkiksi nettipankkisi käytön.

 

Muut ominaisuudet

 

Käytettävyyden ja saatavien sovellusten lisäksi käyttöjärjestelmien välillä on toki muitakin vertailtavia ominaisuuksia. Akku ja sen kestävyys kiinnostaa varmasti monia, ja kummastakin löydät esimerkiksi hyödyllisen akunsäästötilan, jolla pystyt minimoimaan laitteesi akunkulutuksen tarpeen vaatiessa.

Myös pikalataus löytyy molempien käyttöjärjestelmien puhelimista, mutta huomioithan, että pikalaturia tai laturia ylipäänsä ei välttämättä tule enää puhelimen mukana vaan se pitää hankkia erikseen tai käyttää vanhan puhelimen laturia.

Android-laitteista valittavanasi on puhelimia suoraan kapasiteetiltaan isommilla akuilla, joten pelkästään niitä suoraan vertailtaessa Android-laitteiden latausväli olisi pidempi. iOS-laitteet ovat kuitenkin optimoitu hyödyntämään akkua mahdollisimman säästellen ja akkuystävällisesti.

Useat suosituimmista järjestelmistä ja palveluista toimivat kummallakin käyttöjärjestelmällä, mutta käytettävyydellä saattaa olla kuitenkin pieniä eroja. Hyvänä esimerkkinä tästä on Googlen palvelut, jotka toimivat lähtökohtaisesti paremmin Android-laitteilla (mm. Gmail).

iOS-laitteet puolestaan toimivat kaikista parhaiten yksiin muiden Applen tuotteiden kanssa. Tästä syystä moni Applen puhelimen omistaja saattaa käyttää tietokoneenaan Macia, tablettina iPadia, kellona Apple Watchia, ja katsoa TV-sisällöt Apple-TV:n kautta.

 

Yhteenveto

 

Android- ja iOS-käyttöjärjestelmä ovat kumpikin hyviä vaihtoehtoja, mutta eroavaisuuksiakin löytyy. Lopullista valintaa ennen kannattaakin miettiä, mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet sinulle, ja tehdä valinta sen mukaan.

Google tarjoaa Android-käyttöjärjestelmäänsä monille eri laitevalmistajille, kuten Samsungille, MotorolalleHonorille, sekä OnePlussalle.

iOS-käyttöjärjestelmä on hyödynnettävissä vain Applen omilla laitteilla, eli vaihtoehdot ovat hieman suppeammat. iOS-laitteiden välillä päätöksen tekeminen on varmasti kuitenkin helpompaa, sillä valinta tulee tehdä vain eri mallien, eikä merkkien välillä.

Applen laitteet ovat aina kalliimpia, eikä valinnanvapautta näin ollen ole hintojen suhteen. Android-laitteita löydät monesta eri hintaluokasta noin 100 eurosta yli 1000 euroon. Huokeampaan hintaan löydät kuitenkin myös Applen laitteita Telia Recycled -kierrätyspuhelinten valikoimasta.

Käyttöjärjestelmän valinta saattaa olla sinulle myös jo tottumiskysymys. Monesti uusi puhelin valikoituukin vanhan puhelimen perusteella; Jos olet ollut vanhaan luuriin tyytyväinen, niin uusi puhelimesikin on todennäköisesti samalta laitevalmistajalta samalla käyttöjärjestelmällä. Jos vanhassa puhelimessasi olisi ollut parantamisen varaa, on helpompi kokeilla toista vaihtoehtoa. 

Android vai iOS, kumpaan leiriin sinä kuulut?

 

Lue lisää:

Moi,



Tässä omia kokemuksia miksi vaihdoin Androidiin yli 9 vuoden iPhonien käytön jälkeen:



 





 



Edit NikoNo: upotettu videon linkki suoraan katsottavaksi


Loistavia havaintoja @jluuri



Itsellä on vähän samanlainen tilanne, että vaihdoin Applen puhelimista Android maailmaan. Tuli käytettyä noin 10 vuotta Applen puhelimia, aina sieltä iPhone 3 lähtien. Olet tehnyt ihan mielenkiintoisia havaintoja käyttöjärjestelmien eroista. Olen melko pitkälti näistä samaa mieltä, mutta toisaalta kiinnostaisi kuulla myös, että mitkä jutut oli kenties Applen laitteissa paremmin?



 



Itsellä oikeastaan eniten on mietityttänyt Androidin tietoturva vs Applen tietoturva. Erilaisten tilastojen mukaan Androidiin kohdistuu huomattavasti enemmän uhkia, kuin iOS:n. Toki sillä pääsee jo pitkälle, että on tietoturvasovellus asennettuna, ei asentela ihan höpöjä sovelluksia ja toimii laitteen kanssa muutoinkin fiksusti.


Tässä vielä mitä jäi sanomatta:



 




Voishan sitä nyt miettiä mitä iOS tarjoi parempaa. Nyt kun olen käyttänyt Androidia noin 1,5 vuotta.

Tuota tietoturva-asiaa paljon puhutaan mutta en tiedä ketään Android tai iOS käyttäjää kenelle olisi tullut oikeasti virus tai vastaavaa.

Ainut milloin voi tulla ongelmia jos vastaa niihin huijausähköposteihin.


Oma kummityttö sai joskus Android luurinsa solmuun, kun oli asentanut jonkun epämääräisen "pelin". Se paljastui sitten haittaohjelmaksi myöhemmin ja piti nollata koko puhelin. Järkevällä käytöllä ei varmaan pitäisi joutua tietoturvaongelmiin.


Pakko laittaa tähän vähän kommenttia, koska minä käytän molempia ?



Ihan tavallisesta Nokialaisesta siirryin Symbianin kautta Androidiin ja reilu vuosi sitten hankin ensimmäisen iPhonen joten iOS tuli myös tutuksi (löytyy minulta yksi Windows puhelinkin) ?



 



Androideissa on monta hyvää asiaa, mutta ne käyttöjärjestelmä päivitykset ovat surkean lyhytaikaisia eli n. 2 vuodessa tai jopa alle on puhelin liian vanha käyttöjärjestelmältään eikä tule tietoturvapäivityksiä ?



 



Iphoneissa käyttöjärjestelmä päivitykset toimivat tosi pitkään ja pidän tosi paljon Siri avustajasta, jonka avulla saa helposti luettua esim. Whatsapp viestit.



Saisipa näistä molemmista yhdistettyä parhaat puolet niin siinäpä olisi superpuhelin ??



 



Ps. Minulla kyllä toimii iPhonessa herätyskello oikealla voluumilla ilman eri säätöä vaikka Älä häiritse tila käytössä klo: 22.00 - 6.15 (itse asetettu ?).


Tosi hyviä ja konkreettisia nostoja @jluuri ominaisuuseroista! Itselläni ollut älypuhelinaikana aina Android -puhelin käytössä, ja vaikka Applen laitteita on tullut monesti käpisteltyä ja ihmeteltyä, niin vaihtoon ei kuitenkaan (ainakaan vielä) ole ollut uskallusta :smileyhappy: Androidiin olen siis itse ollut tosi tyytyväinen, mutta iOS -laitteissa myös kiehtoo se tietynlainen raikkaus ja viimeistelty ulkonäkö. Joskin itselle ollut tärkeää myös päästä järjestelemään sovelluksia, muuttamaan kuvakkeita (ja teemoja), sekä pienoisohjelmilla tekemään alkunäytöistä omanlaisia.



 



Tuo Siri on kyllä mielenkiintoinen minkä @kiisseli67 nostit esille! Siriä on myös tullut kokeiltua kavereiden puhelimilla ja se on ollut kyllä hauska :smileyvery-happy: Nyt tosin olen ottanut asiakseni opetella Samsungissa Bixbyn käyttöä, mutta se harjoittelu on vielä aika alkutekijöissä. Siinäkin tuntuu olevan niin paljon toiminteita, ettei ihan heti suoraan aukene kaikki mitä sen kanssa pystyy puuhastelemaan. Sirin kanssa pääsee kuitenkin nopeammin (tai ainakin helpommin) jutuille :smileyhappy:


@SannaMKoo Siriin tuli viimeksi muutoksia mitkä on kopioitu esim Bixbystä. Voit esim määrittää vaikka sanonnan: Leaving home niin Bixby laittaa wifin pois päältä, laittaa äänet päälle ja esim mobiilijaon päälle. Eli yhdellä käskyllä monta toimintoa.

Samsungissa tuo uusi OneUI teki tosi hyvää ja nyt muuttui monella tapaa paremmaksi.

 

@kiisseli67 Siinä olet oikeassa että Sirissä on hyviä puolia ja mm se että toimii Suomeksi ja lukee esim viestit. Bixby ei ymmärrä Suomea.

Herätyksestä Androidissa on se hyvä tosiaan että kun luot sen niin samalla määrität sille oman voimakkuuden. iPhonessa jos olet päivän aikana muuttanut äänenvoimakkuutta niin se vaikuttaa myös herätysääneen. Aina piti tarkistaa illalla kun meni nukkumaan että oikea voimakkuus.

 

Kokonaisuutena nyt 1,5 vuoden jälkeen en kaipaa iOS ollenkaan. Eilen viimeksi tosiaan verkkokaupassa iPhoneja huvikseni kokeilin ja tuli sellainen olo että mielelläni jätän kauppaan.

Toki nämä ovat minun mielipiteitäni.


Voisi lisätä vielä tämän videon tähän ja pitää muistaa että nämä ovat omat syyni:



 





 



Edit SannaMKoo: Upotettu video


@jluuri Tuohan kuulostaa näppärältä ominaisuudelta, pitääkin kokeilla! Tuntuu tosiaan, että tuossa Bixbyssä on paljon sellaista piilossa, mitä ei oikein ensivilkaisuilta näe tai huomaa. Oletko itse hyödyntänyt Bixbyä?



Se olisi kyllä vielä kiva ominaisuus, jos jossain kohtaa sen saisi ymmärtämään myös Suomea :smileyhappy:



 



OneUI tuli itselläni asennettavaksi muistaakseni viime viikolla (Samsung S8 käytössä). Kunnolla en ole ehtinyt vielä siihenkään perehtymään, mutta ulkonäkö muuttui ainakin huomattavasti. Ja se kiinnitti heti huomion, miten nopeasti viimeksi käytetyt sovellukset saan nyt esiin :smileyhappy:


Itse tasapainoilen tällä hetkellä molempien alustojen välillä. Ykkössimmi on tällä hetkellä iPhone 8:ssa hyvin pitkälle sen myötä, että ranteessa on Apple Watch ja töiden puolesta pitäisi huomata saapuvat puhelut, eli näin kun luuria tulee pidettyä muuten äänettömällä, niin kellon pitää osata hälyttää saapuvista puheluista ja muista. WearOS:ää (eli entistä Android Wearia) ja myös Samsungin Gearia on tullut kokeiltua, ja ne ei vaan vielä toimi omaan käyttöön yhtä sulavasti kuin Apple Watch, mikä on sinänsä hämmästyttävää kun huomioi sen että Apple Watchissakin on omat puutteensa. Noh, ehkäpä Googlen tuore Fossil-yhteistyö kantaa hedelmää jossain vaiheessa.

 

Seuraavan luurin käyttöjärjestelmä riippuu hyvin pitkälti siitä, että mitä iOS 13 ja Android Q pitävät sisällään ja myös Applen tulevan syksyn julkistuksista. En ole vieläkään ihan satavarma, että haluanko FaceID:tä ainoaksi biometriseksi vaihtoehdoksi, sillä jos se nyt ei syystä tai toisesta omalla kohdalla toimi, niin vaihtoehtona on enää pääsykoodin alituinen takominen ja master passin syöttäminen 1Passwordiin tuon tuosta, ja siihen ei kyllä hermot riitä enää nykyään.

 

Sekin auttaisi kummasti jos Google saisi Assistantinsa ulos myös suomen kieltä tukevana. Siri osaa olla pitkälti rajoittunut ja käyttökelvoton myös suomeksi, mutta olisi kiva jos myös tuolle paria pykälää fiksummalle vaihtoehdolle voisi jutella ihan äidinkielellään.


Luin mielenkiinnolla edellä olevat tekstit.

 

Hankin noin 10 vuotta sitten (?) Samsung merkkiseen Android-puhelimen. Silloin se oli uutta ja halusin pysyä kehityksen mukana. Kuitenkin petyin. Koska halusin pääasiassa soittaa puheluja ja lähettää tekstiviestejä, järjestelmä tuntui liian monimutkaiselta. Esmerkiksi terveyspalveluihin soitettaessa piti vastata 1 jos sitä ja 2 jos tätä. Koin sen hankalaksi, valo sammui laitteen näytöstä.

 

Pidin välillä ihan perusmatkapuhelinta vanhan Nokian tyyliiin (valmistaja taas Samsung). Löysin viime vuonna Doron ja olen nyt tyytyväinen. Se on kehittyneempi kuin vanhat peruspuhelimet, mutta siinä on juuri niitä asioita parannettu joista minulle on melko iäkkäänä hyötyä (74 vuotta).

 

Vaimollani on uusi Android vanhan Nokian peruspuhelimen tilalla. Seuraan edelleen vierestä myötätuntoisena, milloin hän oppii sitä kunnolla käyttämään. Hän on vain vähän minua nuorempi.


@soittajaeino Ymmärrän hyvin että Android -laitteet tuntuvat monimutkaisilta jos pääasiallisesti haluat vain soitella, ja laittaa viestejä! Toiminteita näissä on tosiaan lukuisia, ja ne saattavat hieman peittää alleen puhelimen perusominaisuuksia, eikä ne sitten löydykään aivan niin yksinkertaisesti. Toki näissäkin laitteissa pystyt esimerkiksi puhelimen aloitusnäyttöön jättämään vain tietyt ominaisuudet, jolloin siitä on helppo ja nopea lähteä vaikkapa soittamaan.



 



Uskon kuitenkin, että tuo Doro on erinomainen valinta sinulle tässä tilanteessa, jos näille muille lisäominaisuuksille ei ole lainkaan edes tarvetta. Sehän on tosiaan hyvä sekoitus ns. peruspuhelimesta, ja älypuhelimesta! Ja monella puhelin on yhä lähinnä soittamista ja viestittelyä varten, ja tabletti / tietokone muuta nettisurffailua varten. Tällainenkin kombinaatio on täysin pätevä, ja silloinkin on kehityksessä hyvin mukana. :smileyhappy:


Molemmat käytössä itselläni, iOS ehdottomasti helpompi käyttää sekä selkeämpi ymmärtää. Suosittelen erityisesti iäkkäille Android luurin sijasta iOS luuria, tosin sitä fyysisesti pienintä mallia toki ei kannata siinä tapauksessa välttämättä valita. Omasta lähipiiristäni löytyy ihan käytännön kokemuksia kuinka Android/Windows luurilla onnistui soittaminen juuri ja juuri, mutta iOS luurilla onnistuu jopa sähköpostin käyttö, internet, pankkiasiat. 



 



Omassa käytössäni taas molemmista löytyy hyvät ja huonot puolet, kuten mistä tahansa asiasta yleensä. Androidin on laajamuokattamuus ja roottaus mahdollisuus, erilaiset custom romit ja niiden tuomat lisäominaisuudet tai parannukset.



iOS:n taas ehdoton toimintavarmuus, akunkesto ja se että se on optimoitu toimimaan juuri näillä laitteilla.


Mites tänä päivänä, iOS vs. Android, mitä lisäisit tai muuttaisit tähän artikkeliin?


Paha kysymys. Kyllähän nuo kumpikin käyttis ainakin käytettävyydeltään alkaa olla arkikäytössä hyvin lähellä toisiaan. Itse olen jo pitkään käyttänyt IOS kun siihen on tottunut, mutta kakkoslaitteena on edullinen Android-puhelin. Android-puolella on tietysti laajempi skaala eri hintaisia laitteita ja se taitaa olla suurin ero. Mitkään roottaukset ja muut eivät kuulu normaaliin puhelimen arkikäyttöön, tai jos kuuluu niin jotain on silloin vialla.


Mites tänä päivänä, iOS vs. Android, mitä lisäisit tai muuttaisit tähän artikkeliin?

iOS on jäänyt mielestäni polkemaan paikallaan. Tykkään kyllä Applen laitteista, mutta puhelimen olen vaihtanut Android’in. 5 vuotta on puhelinkehityksessä pitkä aika, eikä iOS ole juurikaan ajassa liikahtanut, kun taas Android on mennyt hitaasti mutta varmasti eteenpäin.

Käytössäni on iPhone 15 sekä Samsung S24. Käytän niitä kumpaakin, mutta 7/10 Samsung’a.


Omppulaitteet ovat aina olleet juuri tuollaisia. Jos haluat, että Steve Jobs(in haamu) päättää puolestasi, mitä sinä saat tehdä omalla laitteellasi ja olet tyytyväinen siihen mitä tulee laatikosta ulos, ne toimivat aivan loistavasti. Jos taas haluat ihan itse päättää mitä teet ja muokata juttuja haluamaksesi niin valinta on aina ollut PC/Android. 

Mitkään roottaukset ja muut eivät kuulu normaaliin puhelimen arkikäyttöön, tai jos kuuluu niin jotain on silloin vialla.

Aika normaalia nörttikäyttöä tuo kyllä on, kun halutaan vielä suurempi hallinta omaan laitteeseen ja vielä suurempi valikoima kaikkea mahdollista. Vikaa löytyy lähinnä silloin, jos roottauksen syynä on halu asentaa netin täydeltä piraattihaittaohjelmia, eikä vaikka siinä että custom romilla saat kameran kuvanlaatua parannettua jonkun ammattinörtin väsäämällä kamerasoftalla. Itselläkin on ollut vakaana aikomuksena rootata kakkosluuriksi jäänyt ihan puhtaasta mielenkiinnosta. 


Mites tänä päivänä, iOS vs. Android, mitä lisäisit tai muuttaisit tähän artikkeliin?

iOS on jäänyt mielestäni polkemaan paikallaan. Tykkään kyllä Applen laitteista, mutta puhelimen olen vaihtanut Android’in. 5 vuotta on puhelinkehityksessä pitkä aika, eikä iOS ole juurikaan ajassa liikahtanut, kun taas Android on mennyt hitaasti mutta varmasti eteenpäin.

Käytössäni on iPhone 15 sekä Samsung S24. Käytän niitä kumpaakin, mutta 7/10 Samsung’a.

Se toisaalta ihan hyvä, että IOS käyttöliittymään ei ole tullut ainakaan liikaa muutoksia. En osaa sanoa mitä sitten pinnan alla on tapahtunut. Mutta on melko ärsyttävää, että jokin toiminto muuttuu päivityksen jälkeen, eikä yleensä parempaan suuntaan.


@SannaMKoo  mulla on galaxy s23 ultra puhelin ja iphone 8 plus puhelin niin onko tosi että mulla galaxy s23 ultra on parempi puhelin koska sille tulee vielä ohjelmisto päivityksiä kun iphone 8 plus vain tietoturva päivityksiä se ei esimerkiksi saanut uusinta ohjelmisto päivitystä

 

--

Muokkaus /SonjaMelina: korjattu tägäys


iOS on jäänyt mielestäni polkemaan paikallaan.

Se toisaalta ihan hyvä, että IOS käyttöliittymään ei ole tullut ainakaan liikaa muutoksia. En osaa sanoa mitä sitten pinnan alla on tapahtunut. Mutta on melko ärsyttävää, että jokin toiminto muuttuu päivityksen jälkeen, eikä yleensä parempaan suuntaan.

iOS:n se perus käyttöliittymä on ennallaan mutta kyllä sinne omaan makuun on tullut aika paljonkin uutta. Nykyään voi paljon enempi muokkailla Koti-valikkoa, on aina päällä olevaa näyttöä yms.

Se mistä itse en tykkää on, että iOS:ssakin alkaa olla tosi paljon valikoiden valikoita sekä alavalikoita. Ja toimintoja siirrellään asetuksista jonnekin täysin uuteen paikkaan. Äkkiseltään moni asia on vaikea löytää, kun ne on jossain muualla. Esimerkkinä vaikka mistä mainitsin aiemmin niin salasanat on nykyään omassa erillisessä sovelluksessaan.

Koska iOS:ssa on nykyään tosi paljon eri valikkotasoja niin siinä mielessä voidaan toki sanoa, että iOS on jämähtänyt paikalleen. Applen pitäisi laittaa kaikki uusiksi, jolloin rakenne olisi taas sen jälkeen selkeä, mitä se on aiemmin ollut.

Mutta kyllä, Apple rulettaa täällä edelleen 🍏 😀


Vastaa