Onko sinulle tullut ajankohtaiseksi uuden pelinäppäimistön hankinta, mutta et oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle tai mitä ominaisuuksia siltä toivoisit. On syynsä miksi kilpailulliset pelaajat toivovat usein tiettyjä ominaisuuksia näppäimistöltään. Tässä artikkelissa käydään lävitse mitä asioita sinun kannattaa huomioida kun valitset uutta näppäimistöä itsellesi.
Eri Näppäimistötekniikat esittelyssä
Kaksi yleisintä näppäimistötekniikkaa ovat membrane ja mekaaninen. Membranessa on kuminen pohja joka antaa periksi tarpeeksi suuresta voimasta. Mekaaninen näppäimistö aktivoituu tietyssä kohtaa painallusta ja lähettää signaalin eteenpäin. Mekaanisessa näppäimistöissä on olemassa myös uusina tekniikoina optinen/magneettinen aktivoituminen jotka takaavat pienemmän viiveen. Membrane on näistä tekniikoista halvempi, ja sen käyttö on vähentynyt pelinäppäimistöjen keskuudessa huomattasti. Keskitynkin tässä artikkelissa enemmän mekaanisen tekniikan omaaviin näppäimistöihin juuri tämän vuoksi.
Alla vielä video, jossa kerrotaan tarkemmin näiden eroavaisuuksista.
Ominaisuudet
Pelinäppäimistöä valitessasi sinulla on todennäköisesti mielessä tiettyjä ominaisuuksia joihin haluat ostohetkellä kiinnittää huomiota. Niitä voivat olla esimerkiksi näppäimistön hinta ja materiaali, tai miten hyvin näppäimistö on kustomoitavissa. Kerron alla lisää erilaisista ominaisuuksista ja mitä niistä kannattaa huomioida.
Kytkimet
Näppäimistön yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on sen kytkimet. Kytkintyyppejä on kolmea erilaista. Lineaarisessa kytkimessä ei ole ”pomppua” vaan kytkin menee pohjaan tasaisella voimalla näin vähentäen viivettä. Tactile-kytkimissä puolestaan on pieni pomppu, joka lisää vastusvoimaa ennen kuin kytkin aktivoituu vähentäen näin virheiden määrää. Clicky-kytkimet ovat samankaltaisia kuin tactile-kytkimet mutta kytkimen aktivoituessa se pitää klikkaavan äänen. Näistä kytkimistä on olemassa erilaisia versioita joissa aktivointietäisyys tai aktivointivoima muuttuvat mutta muuten niiden toiminta on samanlainen. Eri valmistajat erottelevat kytkimensä eri värikoodeilla, siksi kannattaakin olla tarkkana ja tarkistaa valmistajakohtaisesti millainen tietyn värikoodin kytkin on.
Pelinäppäimistöissä yleisin kytkintyyppi on lineaarinen. Lineaarinen kytkin on pehmeä ja siinä ei ole matkalla pomppua joka hidastaisi näppäimen aktivoitumista. Tämä nopeuttaa reagointiaikaasi kilpailullisissa peleissä. Lineaaristen kytkinten ongelma on kuitenkin, että niitä käytettäessä saattaa tulla näppäilyvirheitä. Tämä voi haitata kirjoittamista tai sellaisten pelien pelaamista, joissa sinun tarvitsee näppäillä eri näppäimiä nopeasti. Peleissä joissa joudut käyttämään useita näppäimiä, tai kirjoittamaan paljon soveltuu hyvin tactile-kytkimet. Tactile kytkimillä aktivointi tapahtuu vasta pompun jälkeen joka vähentää väärien näppäimien aktivointia.
Pelinäppäimistön koko ja materiaali
Viime vuosina kokovaihtoehdot ovat lisääntyneet hurjasti. Normaalin koon lisäksi on tullut TKL koko, 65% koko sekä 60% koko. TKL tarkoittaa tenkeyless, eli siitä puuttuu numeronäppäimistö kokonaan. 65% on poistettu numeronäppäimistön lisäksi fn-näppäinrivistö. 60% on viety tästäkin eteenpäin ja siitä on aikaisempien näppäimien lisäksi poistettu myös nuolinäppäimet, sekä muut lisänäppäimet kuten page up/down. Pienempi koko vie vähemmän tilaa pöydältä ja jättää enemmän tilaa hiiren liikuttamiselle. Useimmiten pelaamiseen sopivampana pidetään 65% kokoa, sillä et menetä pelaamiseen tärkeitä näppäimiä, mutta saat kuitenkin huomattavasti lisää tilaa pöydällesi.
Näppämistön materiaali vaikuttaa käyttömukavuuteen. Alumiininen runko ei anna periksi ja antaa tukevan pohjan näppäimistölle. Runko voi vaikuttaa myös näppäilyääniin ja usein metallinen runko auttaakin tuottamaan miellyttävämmän äänen.
Kustomisaatio
Useisiin pelinäppäimistöihin on mahdollista asentaa ohjelmisto jonka avulla voit kustomoida erilaisia profiileja tai muuttaa esimerkiksi näppäimistön valaistusta. Joissakin näppäimistöissä tämä ominaisuus voi puuttua kokonaan. Tämän vuoksi kannattaakin tarkistaa, onko itseäsi kiinnostavaan näppäimistöön saatavilla jokin ohjelmisto jos tahdot kustomoida näppäimistöäsi.
Valinnan aika
On tärkeää miettiä millaisia ominaisuuksia kaipaat pelinäppäimistöltäsi ja suunnitella ennalta budjettisi. Tämä helpottaa rajaamaan sinulle sopivia näppäimistö-vaihtoehtoja. Jos tähtäät parhaimpaan pelinäppäimistöön hinta-laatusuhteeltaan, niin keskity näppäimistön materiaaliin sekä siihen, että kytkintyyppi on sinulle sopiva. Jos tahdot panostaa tuotteeseen jossa et joudu tekemään kompromisseja, niin varmista, että näppäimistöstäsi löytyy metallinen runko, ohjelmisto, laadukkaat kytkimet, sekä hyvä valaistus. Alla vielä suositukseni kahteen eri hintaluokan näppäimistöön verkkokaupastamme.
Alle 100 euron hintaluokkaan Razer Huntsman Mini on oiva valinta! Jos taas tahdot vain parasta, Razer Huntsman Mini Analog tarjoaa liki kaiken mitä näppäimistöltä tarvitset. Huomiona kuitenkin, että molemmat mainitut näppäimistöt ovat 60% kokoisia, eli jos tarvitset esimerkiksi numeronäppäimistöä, niin siinä tapauksessa kannattaa harkita joitakin toisia malleja.
Mitä ominaisuuksia sinä arvostat pelinäppäimistössä?
Lue myös: