Esittelyssä vuoden 2020 ohjaaja -Jussin voittaja Miia Tervo

  • 7 June 2021
  • 0 kommenttia
  • 182 katselukertaa

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16




Miia Tervo



  • Syntynyt Helsingissä 1980, kasvanut Muurolassa

  • Valmistunut elokuvaohjaajaksi Aalto-yliopistosta 2012

  • Perheeseen kuuluvat puoliso ja yksi lapsi

  • Kirjailja Jari Tervon tytär


 


Miia Tervo tunnetaan etenkin kansainvälisiä palkintoja saaneista lyhytelokuvistaan Hylje (2005), Santra ja puhuvat puut (2013), Lumikko (2009) sekä Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia (2015) ja Ei mitään hätää (2019). Hänen ensimmäinen fiktioelokuvansa Aurora (2019) oli tänä vuonna 2020 ehdolla 13 Jussipatsaan saajaksi. Miia Tervo voitti vuoden 2020 ohjaaja -Jussipatsaan Aurora-elokuvasta. Aurora voitti yhteensä seitsemän Jussipatsasta. Tottumiskysymys (2019), jossa Tervo oli yksi seitsemästä ohjaajista, oli myös ehdolla neljässä eri kategoriassa. Tottumiskysymys voitti Nordisk Film -palkinnon Jussi Gaalassa. Nordisk Film elokuvakulttuuripalkinto myönnetään tekijälle, joka on edistänyt kotimaista elokuvaa ja nostanut sen tasoa. (Tekstiä päivitetty 15.10.2020 Jussi Gaalan jälkeen)


 


Tervo pyrkii työssään välttelemään uskontoa ja politiikkaa ja hän uskookin, että helposti lähestyttävää elokuvataidetta on mahdollista tehdä. Haasteensa tähän tuo se seikka, että elokuvissa usein käsitellään ihmisten elämälle tärkeitä asioita. Tervo ravistelee myös sukupuolirajoja. Miesten näkökulmasta on olemassa paljon elokuvia sekä kirjallisuutta, joihin naiset ovat joutuneet samaistumaan. Tervo kääntää ajatukset päinvastoin ja haluaakin lisätä näin ymmärrystä sekä empatiaa.


 


Ennen elokuva-alan opiskeluja Miia Tervo työskenteli kalatehtaalla Norjassa. Pysyvien käsiarpien lisäksi hän sai sieltä tärkeän opin, jota kantaa edelleen mukanaan ja mitä hän soveltaa elämässä muutenkin: Kalanleikkuu onnistuu noin kuudella veitsen liikkeellä. Eli asiat kannattaa tehdä harkitusti. Tämä oppi näkyy hänen tuotantonsa erilaisissa saavutuksissa ja oman urapolun meriiteissä.



Tervo valittiin Suomen lähettilääksi naisten taidetta edistävään eurooppalaiseen Womart-hankkeeseen. EU:n tukema hanke edistää 20 eri maassa naisten erilaisia taiteenaloja. Tehtävässä Tervo haluaa syventää erityisesti tasa-arvokeskustelua. Hänen ensimmäinen edustustehtävä oli tämän vuoden Tampereen elokuvajuhlilla 7. maaliskuuta. 


 


Miia Tervo osallistui myös Yksittäistapaus-hankkeeseen, jossa yksitoista ohjaajaa teki lyhytelokuvan naisten asenteellisesta kohtelusta. Näistä kuudesta koostettiin myös pitkä elokuva Tottumuskysymys. Toteutus oli hyvin yhteisöllistä. Elokuvat suunniteltiin yhdessä, käsikirjoituksia sekä leikkausta kommentoitiin, mutta jokainen ohjasi omat kuvauksensa.


 


Miia Tervo on ehtinyt tehdä monenlaista elokuvaa. Hän on käyttänyt mm. animaatiota dokumenttien kerronnassa. Sillä tekniikalla syntyi Lumikko, joka voitti kymmenen vuotta sitten Tampereen elokuvajuhlilla sekä kansainvälisen että kotimaisen kilpailun.



Tervon lyhytelokuva Ei mitään hätää kertoo raiskausoikeudenkäynnistä miehen näkökulmasta. Tämä asetelma toimiikin tehokkaammin, kun hankaluuksiin työssään joutuu mies, joka pyrkii nousemaan esiin alfaurosten laumassa. Tervo nostaa elokuvassa ajatuksia naisten ja miesten kehollisen koskemattomuuden rikkomisen kokemuksista ja niiiden eroavaisuuksista, herättää keskustelua josta usein vaietaan.


 


Aurora-elokuvan sijoittuminen Rovaniemelle on luonnollista, koska Tervo itse on kotoisin Lapista. Aurora kertoo nuoresta naisesta, jolla on monimutkainen ja näköalaton elämä Pohjois-Suomessa. Tällä elokuvalla Tervo oli ehdokkaana vuoden 2019 pohjoismaisten elokuvapalkinnon saajaksi.


 



Lue myös



0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa