Aloitamme huipputarkat Ultra HD -lähetykset avaamalla kaksi UHD-kanavaa vapaaseen katseluun toistaiseksi 11.2. alkaen. Ensimmäiset UHD-kanavat ovat muoti- ja lifestyle-kanava Fashion TV UHD ja Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasan oma Nasa TV UHD. Kanavat näkyvät alkuvaiheessa asiakkaillamme, joilla on käytössään joko Telia Kaapeli-TV tai Telia TV digiboksi laajakaistalla.
Fashion TV UHD -kanava näkyy normaalisti kanavapaikalla 391 ja Nasa TV UHD kanavapaikalla 65. Joissain Samsungin TV-malleissa kanavapaikat ovat 1391 ja 1065. Nasa TV UHD vaatii Kaapeli-TV:ssä myös kaapelikortin.
Kevään aikana myös Liiga-fanit pääsevät nauttimaan entistä terävämmästä kuvanlaadusta, kun Liigan Ultra HD -lähetykset starttaavat maaliskuussa playoff-otteluiden yhteydessä. Suunnitelmissa on lähettää jatkossa säännöllisesti pelejä UHD-tasoisena. Lisäksi tärkeät pelit, kuten finaalit on mahdollista tarjoilla terävämmässä formaatissa. Tiedotamme lähetysten alkamisesta ja aikatauluista tarkemmin myöhemmin keväällä.
UHD eli Ultra High Definition tarkoittaa videoformaattia, joka on neljä kertaa nykyään yleisesti käytössä olevaa Full HD:tä tarkempi. Markkinoilla olevat televisiot ovat tukeneet UHD-tarkkuutta jo muutaman vuoden ajan, mutta UHD-sisältöä on ollut toistaiseksi suhteellisen vähän saatavilla. Ultra HD -tarkkuus on vähintään 3 840 x 2 160 pikseliä, jolloin ääriviivat näkyvät selvemmin, kuvanlaatu on terävämpi ja elävämpi sekä siinä on enemmän yksityiskohtia.
Nämä tarvitset UHD-lähetysten katsomiseen
Tuomme uudet UHD-lähetykset alkuvaiheessa asiakkaillamme, joilla on käytössään Telia TV digiboksi laajakaistalla tai Telia Kaapeli-TV.
Voit tarkistaa laajakaistan ja Telia TV:n saatavuuden verkkosivuiltamme.
Vaihtoehto 1: Jos käytössäsi on Telia TV digiboksi laajakaistalla
UHD-lähetys vaatii riittävän nopean ja vakaan nettiyhteyden ja asettaa omat vaatimuksensa myös televisiolle ja digiboksille.
UHD/4K-televisio
- Laitevalmistajat käyttävät UHD:n lisäksi termejä 4K tai 4K UHD, jotka tarkoittavat kotikäytössä käytännössä samaa asiaa. Varmista, että televisiosi tukee UHD-lähetyksiä. Tarkista myös uutta televisiota ostaessasi, että siinä on tuki UHD-tarkkuudelle. Esimerkiksi tällä hetkellä kaikki verkkokaupassamme myynnissä olevat televisiot tukevat UHD-formaattia.
UHD-televisiosi HDMI-portin on myös tuettava Ultra HD -lähetyksiä. Vaikka televisiossa olisi useampi HDMI-portti, voi olla että vain yksi niistä tukea UHD:tä. Testaa tarvittaessa kaikki televisiosi HDMI-portit, tutustu televisiosi käyttöohjeisiin tai ota yhteyttä television valmistajaan.
UHD-digiboksi
- Tarvitset UHD-lähetyksiä varten meiltä hankitun Arris 5305W -digiboksin. Mallinumero VIP5305 löytyy digiboksin pohjassa olevasta tarrasta. Vanhemmilla digibokseilla uudet UHD-kanavat eivät näy lainkaan, vaan digiboksi antaa virheilmoituksen.
UHD-kanavat vaativat nopean ja tasaisen nettiyhteyden, joten suosittelemme kytkemään digiboksin reitittimeen paketin mukana tulleella ethernetkaapelilla. Normaalioloissa UHD-kanavat toimivat myös langattomasti, mutta koska WiFi-yhteys on aina herkempi muulle radioliikenteelle, yhteyden on oltava riittävän hyvä digiboksin ja reitittimen välillä.
Jos käytössäsi on uusin 5305W-digiboksi, mutta televisiosi ei tue UHD-lähetyksiä, näkyvät uudet kanavat nykyisellä HD-tarkkuudella.
Nyt avautuvien kanavien lisäksi löydät lisää UHD-sisältöä YouTubesta, jonne pääset suoraan digiboksin päävalikosta.
Jos käytössäsi on vanhan mallinen digiboksi, voit vaihtaa sen uuteen UHD-boksiin ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Huomioithan ennen boksin vaihtoa, että uudessa UHD-digiboksissa ei ole Netflix-sovellusta, vaikka sellainen on joistain vanhemmista malleista löytynyt.
Nopea kiinteä laajakaista
- Ultra HD -lähetykset vaativat huomattavasti enemmän kaistaa nykyisiin HD-lähetyksiin verrattuna. Tarvitset siis vakaan internet-yhteyden, jonka nopeus on vähintään 25 Mbit/s. Käytännössä tähän päästään valokuitu ja VDSL2 -yhteyksillä.
ADSL-yhteydellä UHD-lähetykset eivät välttämättä toimi kunnolla, koska todellinen nopeus jää usein alle vaadittavan 25 Mbit/s, varsinkin jos yhteyttä käytetään samanaikaisesti muuhun tarkoitukseen. Sama koskee hybridilaajakaistaa, joka käyttää TV-lähetyksiin pelkkää ADSL-yhteyttä.
Alkuvaiheessa UHD-lähetykset vaativat kiinteän laajakaistan, eivätkä näin ollen toimi myöskään 4G-yhteydellä.
Tarkista laajakaistasi nopeus täältä.
Vaihtoehto 2: Jos käytössäsi on Telia Kaapeli-TV
UHD/4K -televisio
- Varmista, että sekä televisiosi, että sen kaapeliviritin tukee UHD-lähetyksiä. Joissain tapauksissa television näyttöpaneeli voi tukea UHD-formaattia, mutta viritin ei, jolloin UHD-lähetyksiä ei voi katsoa kaapeli-TV:n kautta. Käytännössä tämä ongelma voi koskea muutaman vuoden vanhempia ja edullisen hintaluokan malleja.
Tarkista myös uutta televisiota ostaessasi, että siinä on tuki UHD:lle. Laitevalmistajat käyttävät UHD:n lisäksi termejä 4K tai 4K UHD, jotka tarkoittavat käytännössä samaa asiaa. Esimerkiksi tällä hetkellä kaikki verkkokaupassamme myynnissä olevat televisiot tukevat UHD-formaattia.
Telia Kaapeli-TV -liittymä
- Nyt avautuvista ilmaiskanavista Fashion TV UHD näkyy automaattisesti, jos sinulla on Telia Kaapeli-TV -liittymä ja televisiosi tukee UHD:ta. Nasa TV UHD vaatii puolestaan kaapelikortin näkyäkseen. Tarvitset kortin myös tulevia Liiga-lähetyksiä ja muita maksukanavia varten. Lue lisää asiakastukisivustolta.
Voit tarkistaa, että käytössäsi on Telian Kaapeli-TV -liittymä menemällä kanavapaikalle 46 (Himlen TV7). Kyseinen kanava näkyy tuolla kanavapaikalla vain Telian Kaapeli-TV:ssä. Jos uudet UHD-kanavat eivät näy, tee kanavahaku uudestaan.
Termit tutuiksi
Resoluutio
Resoluutiolla tarkoitetaan yksinkertaistettuna kuvakokoa ja sen yksikkö on pikseli eli kuvapiste. Kuvakoot ilmoitetaan yleisesti muodossa leveys x korkeus. Mitä enemmän pikseleitä, sitä yksityiskohtaisempi ja tarkempi kuva on.
Esimerkkejä:
HD: 1280 x 720
Full HD: 1920 x 1080
UHD: 3840 x 2160
4K: 4096 x 2160
UHD ja 4K
Termejä UHD ja 4K käytetään usein toistensa synonyymeinä, vaikka niillä on todellisuudessa pieni ero kuvapisteiden määrässä.
Termi 4K on lähtöisin elokuvateatterimaailmasta, missä sillä tarkoitetaan tarkkuutta 4096 x 2160. Termi 4K viittaa siis leveyssuuntaisten pikselien määrään.
UHD tulee sanoista Ultra High Definition ja sen tarkkuus on puolestaan 3840 x 2160 pikseliä, joka on yleisesti käytössä UHD-televisioissa. Kuvasuhde on nykytelevisioista tuttu 16:9, mutta pikselien määrä on nelinkertainen Full HD -formaattiin verrattuna.
Jotkut laitevalmistajat kutsuvat UHD-televisiotaan 4K tai 4K UHD -televisioiksi. Näillä kaikilla termeillä tarkoitetaan kuitenkin tarkkuutta 3840 x 2160.
HDR
UHD:n ja 4K:n yhteydessä puhutaan usein HDR:stä, joka tulee sanoista High Dynamic Range. HDR parantaa kuvan dynamiikkaa eli kontrastia ja väritoistoa. Käytännössä kuvan mustan ja valkoisen sävyt erottuvat toisistaan paremmin ja väriskaala on laajempi. HDR-kuva on todenmukaisempi ja sen vaikutus katselukokemukselle voi olla jopa UHD:tä isompi, varsinkin pienemmillä näytöillä.
Onko sinulla kysyttävää UHD:stä tai nyt avautuvista kanavista? Otamme kaikki palautteet, häiriöilmoitukset ja kehitysehdotukset mieluusti vastaan. Kysy ja kommentoi joko blogin kommenttikenttään tai Yhteisön UHD-keskusteluketjuun.
Lue lisää:
- Liigan UHD-lähetykset alkavat – Nauti entistä terävämmästä kuvanlaadusta kotisohvallasi
- Televisioiden-osto-opas
- Maksu tv Osa 1 Urheilu
- Hybridilaajakaista tuo nopeammat yhteydet jopa yli miljoonaan suomalaiseen kotitalouteen