Skip to main content

3G-verkko suljetaan: päivitä vanha liittymäsi mahdollisimman pian

  • 27 August 2021
  • 66 kommenttia
  • 1041 katselukertaa

3G-verkkomme tullaan ajamaan alas vuoden 2023 loppuun mennessä. Tätä nykyä datansiirron tarve on huomattavasti suurempi aikaisempaan verrattaen, eikä 3G-verkko ole enää riittävä vastaamaan tämän päivän tarpeeseen. Lisäksi 3G-verkon rooli puheverkkona pienenee kaiken aikaa. Tämän vuoksi onkin syytä varmistaa, että liittymäsi on kyvykäs hyödyntämään uudempaa tekniikkaa, 4G- ja 5G-verkkoja.


Suurinosa verkossamme olevista liittymistä ja laitteista siirtävät dataa 4G- tai 5G-verkoissa, vaan kuitenkin verkossamme on yhä kourallinen liittymiä, jotka eivät tue uudemman sukupolven mobiiliverkkoja. Ainoastaan 2G- ja 3G-kyvykäs liittymä siirretään 3G-verkon alasajon jälkeen käyttämään automaattisesti 2G- eli GSM-verkkoa. Käytännössä 2G-verkolla onnistuu ainoastaan tavalliset puhelut ja tekstiviestit.

 

Miksi päivittää liittymä 4G-liittymäksi, jos 2G riittää?


Vaikka soittaisitkin liittymälläsi pääasiassa tavallisia puheluita ja lähettäisit tekstiviestejä on syytä muistaa, että 4G-verkko tulee jatkossa olemaan ensisijainen puheverkko. 4G-verkon peittoalue tulee kasvamaan huomattavasti 2G-verkkoon verrattaen. Tämän lisäksi, jos haluat käyttää nettiä ja 4G-puhetta, tulee sinulla olla vähintään 4G-verkkoa tukeva liittymä ja matkapuhelin.

 

4G-puhe eli VoLTE (voice over LTE) on matkapuhelinverkon sekä matkapuhelimien ominaisuus, jolla puhelut soitetaan 4G-verkon kautta. 4G-puheen myötä äänenlaatu on parempi verrattuna vanhempiin tekniikkoihin. Paremman äänenlaadun lisäksi 4G-puhe pitää puhelimesi 4G-verkossa puhelusi aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että voit käyttää nopeaa nettiä myös puhuessasi puhelua. 4G-puhe myös edesauttaa puhelun yhdistymistä nopeammin, kun puhelin ei joudu siirtymään käyttämään 2G/3G-verkkoa puhelun ajaksi.

 

Alati lähestyvä 3G-verkon alasajo onkin tärkeää ottaa huomioon hyvissä ajoin varmistaaksesi liittymäsi toimivuuden. Suosittelemmekin, että päivität vanhan matkapuhelinliittymäsi uuden sukupolven verkkoja, 4G- tai 5G-verkkoja tukevaksi liittymäksi mahdollisimman pian. Päivittämällä liittymäsi ajoissa varaudut tulevaan ja sen lisäksi saat kaiken hyödyn irti nykyaikaisista laitteistasi.

 

Tarkista onko liittymäsi 3G-liittymä

 

Oletko epävarma tukeeko liittymäsi 4G- tai 5G-verkkoa? Kirjautumalla Minun Teliaasi, joko netissä tai sovelluksessa pääset tarkistamaan käyttävätkö mobiililiittymäsi uuden sukupolven verkkoja (4G, 5G). Lisäksi puhelimesi näytöstä näet symbolin, joka kuvaa mitä verkkoa laitteesi käyttää, kuten 3G, 4G tai 5G. Voit myös tarkistaa puhelimesi verkkoasetuksista mitkä verkot ovat valittavissasi.

Huomioithan myös, että sinun voi olla tarve vaihtaa SIM-korttisi uudempaan, mikäli se on vanha. Vuonna 2011 hankitut ja sitä uudemmat SIM-kortit tukevat 4G-verkkoa, mutta sitä vanhempi kortti täytyy vaihtaa uudempaan. Uuden SIM-kortin voit tilata niin ikään kirjautumalla Minun Teliaasi tai olemalla yhteydessä asiakaspalvelumme. Yhteisön artikkelista Minun Telia - Käyttövinkit saat apuja Minun Teliassasi asioimiseen.

 

Valitse liittymä vastaamaan käyttöäsi

 

Liittymän käyttötarpeita on erilaisia vaan niin on onneksi myös liittymiäkin. Kaikki liittymätyyppimme tukevat vähintään 4G-verkkoa. Liittymävalikoimastamme löydät sopivan liittymän niin ahkeraan käyttöön kuin myös pienempäänkin. Älypuhelinkäyttäjällä usein merkittävä osuus liikenteestä tapahtuu internetin välityksellä. Liikkuva kuva, videopuhelut tai pelit vaativat nopeaa kaistaa. Runsaampaan käyttöön suosittelemme valitsemaan  Telia Rajaton -liittymän, johon kuuluu nopea 4G- tai 5G-nopeus sekä tavalliset puhelut ja viestit. Pieneen käyttöön Lite-liittymä voi olla järkevämpi vaihtoehto, siinä puhelut ja viestit laskutetaan käyttösi mukaan.

Onko liittymän käyttösi satunnaista? Vaihtelevaan käyttöön kannattaa ottaa harkintaan Telia Dot -liittymä. Telia Dot 4G on käytön mukaan veloitettava liittymä. Peruskäytöllä lasku on 5-25 euroa kuukaudessa. Kun lataat Telia Dot -sovelluksen ja valitset liittymätyypiksi 4G Käytön mukaan, saat hinta-arvion siitä, paljonko puhelinlaskusi tulisi olemaan. Dot on näppärä liittymä myös esimerkiksi tablettiin. Jos käytät tablettia normaalisti kotona wifin välityksellä, Dot-liittymän avulla voit napata tabletin helposti mukaan vaikka matkalle. Laskua kertyy vain niiltä päiviltä, kuin liittymä on ollut käytössä. Telia Dot -liittymä löytyy myös nopeaa 5G-verkkoa hyödyntävänä versiona, jossa on kiinteä kuukausimaksu.

Ainoastaan 3G-verkkoa tukeva liittymä voi olla sinulla joko puhelimessa, mutta myös esimerkiksi valvontakamerassasi, koirapannassasi tai ehkä autosi navigointilaitteessa. Tällaiseen tarkoitukseen löydät valikoimastamme Telia Laitenetin, joka on mobiililaajakaistan pienellä, mutta tarkoitukseen riittävällä 4G-verkkoa hyödyntävällä nopeudella. Tabletti tai mobiilireitittimeen tarvitaan tavallisesti leveämpää kaistaa, joihin löydät myös omat mobiililaajakaistavaihtoehdot nopeilla yhteyksillä.

 

 

Jos tiedät, että sinulla on vielä 3G-liittymä käytössä, minkälaisessa laitteessa se on?

 

Lue myös:

 

66 kommenttia

Käyttäjätaso 7

@TeroRe 

Eikös se ole ihan itsestään selvä asia. Tällä hetkellä käytössä olevista puhelimista suuri osa ei tue VoLTE:a eikä ole 5G-puhelimia. 2G:n käyttäminen älypuhelimella rajaa liian suuren osan toiminnoista pois.3G:n sulkeminen on operaattorin yksipuolinen päätös ja siitä se pakko kumpuaa.

 

Kun 3G sulkeutuu , niin ainoa järkevä vaihtoehto on viimeistään silloin ostaa uusi puhelin ja mahdollisesti myös uusi liittymä.

 

Ei tämä mitään rakettitiedettä ole.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

@kustaa1967 onko sinulla olemassa joku tilasto Suomessa nyt käytössä olevista puhelimista, johon nyt viittaat? Juteltiin tuolla aiheeseen liittyvässä keskustelussa siitä (en hae sitä kommenttia nyt tähän), että oli millainen puhelin tällä hetkellä tahansa niin aika moni vaihtaa puhelimensa joka tapauksessa, samassa ajassa mitä siirtymäaikaa vielä on jäljellä.

Käyttäjätaso 7

@TeroRe 

 

Jospa nyt et saivartelisi sillä , mitä asiakkaat mahdollisesti tekevät aikojen saatossa. Asia on niin , että operaattorin tekemillä päätöksillä vähintäänkin aikaistetaan ostopäätöksiä , vaikka asiakas ei haluaisikaan.

 

Se on pakottamista , kun asiakas ei voi käyttää palveluita nykyisellä hyvin toimivalla laitteellaan kunnolla operaattorin toimien vuoksi.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Halusin tuoda vähän muuta näkökulmaa tähän keskusteluun, nyt tuntuu että etukäteen surraan tulevaa. Ymmärrän, että asioita ajatellaan oman itsensä kautta ja sen kautta, mitä itse näkee. Tämä on ihan inhimillistä. Kysyin kuitenkin tuota tilastoa, jotta voitaisiin tuoda iso kuva pöytään. Mitä muutokset tarkoittavat valtakunnan tasolla.


 


Siirtymäaikaa on vielä reilusti jäljellä. Edelleenkään mitään ei ole mennyt kiinni. Ja sitten kun menee, virta ei sammu kerralla ja kaikkialta vaan hallitusti.

Käyttäjätaso 7

Niinpä niin.

 

Operaattori ajattelee omia bisneksiään ja asiakkaat omia palvelujaan. Näin se menee.

Kun operaattori bisneksiensä vuoksi sulkee palveluita , niin ne ani harvoin ovat asiakkaille mieleen , jos sen vuoksi joutuu aikaistamaan omia hankintojaan.

 

Etteköhön te näe ne tilastot ihan itsekin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Nähdään toki mutta minä henk koht en näe sellaisia tilastoja. Siksikin kysyin asiaa 🙂>

Näinhän se on, jokainen ajattelee asioita omalta kulmaltaan. Sillä erotuksella, että kyllä yritykset ottavat myös asiakkaat huomioon uudistuksia tai muutoksia miettiessään. Pakkohan se on, muutoin business loppuu aika lyhyeen.


 


Tästäkin juteltiin siellä keskustelussa mutta otetaan myös tänne, taustalla olevien lukijoiden takia, että 5G-puhelimia on myydyimpien puhelimien joukossa koko ajan vain enempi. Ja jos ei ole 5G-luuri niin vähintään VoLTE:a tukeva luuri --> IS: Puhelinkaupan vetonaulat ovat nyt 5g ja koulujen alku Näin on ollut jo hyvän aikaa, tilasto viime vuodelta: IL: Tässä ovat vuoden 2020 myydyimmät puhelimet – kaksi kännykkää ylitse muiden 


 


 


 

Käyttäjätaso 7

Tilastojen mukaan Euroopassa (ja Suomessa) puhelinten keski-ikä on hiukan päälle kolme vuotta ja hiljalleen kasvussa. Väitän kyllä , että viimeisen vuoden tai kahdenkaan aikana laitekanta ei uusiudu kuin pieneltä osalta , varsinkin kun vain osa uusistakin laitteista tukee noita pakettipuheluita (VoLTE ja VoNR).

 

Kyllä te liioittelette laitekannan uusiutumisvauhtia ja ymmärrän syyn. Sehän tietää teille kauppaa ja tuloja , kun saatte asiakkaat vaihtamaan laitteita. Ylipäätään ne teidän myyntitilastot ovat vain osa myydyistä laitteista. Itse en ole ostanut koskaan puhelinta suoraan operaattorilta enkä taatusti ole ainoa.

 

Itse olen käyttänyt matkapuhelimia ihan tuotegategorian alkuhämäristä alkaen. Ensin analogiset (ARP ja NMT) ja sitten digitaaliset versiot (2G , 3G , 4G  jne) ja olen uusinut laitteita keskimäärin viiden vuoden välein. Tällä katsannolla 5G:n aika tulee , kun 5G SA on käytössä riittävän laajasti eli noin 2025. Nykyinen 5G NSA ei tuo 4G-puhelimeen verrattuna mitään lisäarvoa minulle , kun en tarvitse giganopeuksia.

 

Mobiilimodeemien osalta tilanne onkin sitten jo erilainen.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Minä olen käyttänyt puhelinta NMT900-ajoista alkaen, Nokia 101 oli minun ensimmäinen puhelin minkä ostin vuonna -94. Muistan, kun isä ajoi kuorma-autoa ja siinä oli ARP-puhelin 🙂>


 


Minä vaihdan puhelinta noin vuoden välein ja nyt tarkoitan puhelinta jonka ostan omalla rahalla (testilaitteet erikseen). Meitä on moneksi 🙂>

Käyttäjätaso 7

@TeroRe 

"Minä vaihdan puhelinta noin vuoden välein ja nyt tarkoitan puhelinta jonka ostan omalla rahalla (testilaitteet erikseen). Meitä on moneksi."

 

Sinäpä sen sanoit. 😀>

 

Laitekannan uusiutumista kuvaa kaikkien myyntikanavien yhteinen tilasto , ei vain Telian. Uusimisvälinkin osalta keskiarvot kuvaavat tilannetta paremmin kuin yksittäisten henkilöiden ilmoitukset. Täällä hetkellä vaihtoväli on yli kolme vuotta keskimäärin ja siitä , sekä kuinka suuri osa uusista laitteista tukee uusimpia villityksiä , voidaan arvioida , että koko laitekanta tulee tukemaan VoLTE:a ja VoNR:ää paljon 2023 lopun jälkeen.

 

2G ja älypuhelin on kuollut ajatus. 😉>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

En yritä voittaa väittelyä, mihin nämä keskustelut tuntuvat aina menevän 😁>


 


Meillä toki kiinnostaa vain omassa verkossa käytössä olevat laitteet ja niiden kehittyminen, ei muiden.


 


En tiedä onko keskimääräinen puhelimen vaihtoväli Suomessa kolme vuotta tai yli, mutta jos oletetaan että on niin tosiaan sillä skenaariolla:


 


3G sulkeutuu 2023 mennessä --> siitä kolme vuotta taaksepäin ja tullaan vuoteen 2020. Silloin se jengi, joka keskimääräisesti puhelintaan vaihtaa, on hankkinut puhelimensa edellisen kerran. Aivan täysin mahdollinen skenaario, että se luuri on jo VoLTE-kykyinen luuri.


 


Tilastoista tämän näkisi ja voisi laskea. Kuin myös se olisi hyvä tilasto josta näkisi, että mitä laitteita verkossa on jo nyt.


 


En maalaisi kuvaa 2G:stä ja älypuhelimesta 🙂>

Käyttäjätaso 7

No heh , eihän tämä mitään väittelyä ole , vaan ihan rauhallista keskustelua.

 

Eurooppalaisista tilastoista saa tietoa ihan googlaamalla.

 

Katsellaan kenen ennusteet toteutuvat ja toivotaan , että 2023 vältytään katastrofilta.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +3

Mulla laitteet on Volte-kykyisiä, joten laitteet eivät tule pullonkaulaksi, mutta luulen että dual-sim puhelimissa aletaan/joudutaan todenteolla käyttämään kahden operaattorin kortteja. Olin tuossa Lapissa kiertelemässä ja ainakin Elisan liittymällä isojen keskusten ulkopuolella puhelin oli 3G-verkossa ainakun ajotauolla sitä tuli vilkaistua. Eihän 3G verkon käyttö esim Spotifyn käyttöä häiritse ja tarvittavat netin selailut kyllä onnistuu. Oli tarkoitus ottaa Yhteisverkossa toimivan operaattorin kortti toiseen SIM-paikkaan, mutta se jäi tekemättä, jotta olisi voinut vertailla eri verkkoja. Ehdotan vahvasti, että karkeasti ottaen poronhoitoalueen pohjospuolelle jätetään 3G-verkko käyttöön. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +8

Otathan huomioon, että monet dual-sim puhelimet ovat 4G&2G tai 4G&3G yhdistelmiä. Yhdistelmä 4G&4G löytyy vain harvoista dual-sim-puhelimista.

 

Toisin sanoen 2024 dual-sim-puhelimen valikosta joutuu koko ajan rämppäämään toista sim korttia käyttöön, jotta saa 4G:n säädettyä sille kortille, jolla on kuuluvuutta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Liittyy keskusteluun mitä tuossa käytiin pari pv sitten. Elokuussa myytyjen puhelimien joukossa oli jo 60% 5G-luureja.


 


 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +3

Yllätävänkin matala tuo 5G puhelimien osuus, koska tällä hetkellä ei ole enää järkeä ostaa ei-5G-puhelinta ilman pätevää syytä. 

Keskihintaiset ja edulliset puhelimet tekevät  kauppaa, pääsääntöisesti. OnePlussan huippumallit puuttuvat listalta, hmmm.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Niin no, voihan sen noinkin päin tottakai kääntää (tuo 5G-puhelinten "vähäinen" osuus siis) 🙂> Laitekanta kuitenkin uudistuu hyvää vauhtia, 5G yleistyy laitteissa ja verkkopeitto kasvaa. Ja samalla kun laitekanta uudistuu niin VoLTE-kykyisten laitteiden määrä kasvaa samalla tottakai.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +3

Käännetään näinpäin, että yllätävän iso osa myydyistä on vielä 4G-puhelimia. Omasta mielestä tuntuu, että lähes kaikissa puhelimissa alkaa olemaan 5G-ominaisuus ja halvimmat 5G-laitteet eivät ole hinnankiroissa, niin tuntuu tuo 4G-laitteiden osuus korkealta. Toki jokin myyntikampanja muuttaa nopeasti suhteita, mutta on väärässä paikassa säästämistä jos päätyy uuteen 4G-laitteeseen. Lähipiiriin piti uusia yksi laite viime joulun paikkeilaa ja heti kyllä ehdotin uudeksi laitteeksi 5G-laitetta, vaikka tällä hetkellä siellä ei ole koko verkko lähiaikoina tulossa. Hintaero vastaavaan 4G-laitteeseen jäi olemattoman pieneksi.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Näinhän se on, hinnalla ei voi enää oikein perustella kumman valitsee 4G- vai 5G-luurin. Onko sitten näin, ettei osa halua varautua tulevaisuuteen (tilanteissa, joissa omalla alueella 5G ei vielä toimi).

Käyttäjätaso 7

@TeroRe 

 

No arvioidaanpa vähän tuota laitekannan uusiutumisvauhtia.

 

Vuonna 2020 Suomessa myytiin noin 2,1 miljoonaa älypuhelinta. Suomessa  on kaikki operaattorit huomioiden yli 6 miljoonaa puhelinliittymää. Kyllä se on totta , jos joku epäilee , että suomalaisilla on enemmän liittymiä kuin on nuppiluku.

 

Vie siis noin kolme vuotta , että koko laitekanta laskennallisesti uusiutuu. Tällä hetkellä 5G-puhelimia on ollut myynnissä niin vähän aikaa , että vielä niiden osuus ei kovin suuri ole. Jos uusistakin puhelimista vain noin 60% on 5G-kelpoisia , niin koko laitekannan uusiutuminen 5G-aikaan vie kauemman kuin kolme vuotta. Toki 4G:llä pärjää , jos laite tukee VoLTE:a

 

Vuoden 2023 loppuun on enää vajaa 2,5 vuotta , joten väitän , että kiire tulee ja kaikilla ei ole määräaikaan mennessä VoLTE tai VoNR kelpoista puhelinta , jos mitään äkillistä hyppäystä ei myynnissä tapahdu pikapuoliin.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +8

Varautua tulevaisuuteen? Miten sen voisi 5G-puhelinta hankkiessa ylipäätään edes tehdä, kun Telia ei ole vielä julkistanut yhteensopivuuslistoja 5G-malleista, joiden SA- ja VoNR-ominaisuuksia Telian verkko tukee.

 

4G-puhelimen ostaminen ei ole väärässä paikassa säästämistä. Päin vastoin, nyt ostamasi 5G-puhelin saattaa parin vuoden kuluttua paljastua todellisuudessa pelkäksi 4G-puhelimeksi, kun sen 5G-ominaisuus ei todellisuudessa toimikaan.

Käyttäjätaso 7

@irritus 

"4G-puhelimen ostaminen ei ole väärässä paikassa säästämistä. Päin vastoin, nyt ostamasi 5G-puhelin saattaa parin vuoden kuluttua paljastua todellisuudessa pelkäksi 4G-puhelimeksi, kun sen 5G-ominaisuus ei todellisuudessa toimikaan."

 

Juuri näin ja taas on asiakkailla uusi puhelinten päivityskierros edessä ja sehän maksaa maltaita. Myös osa asiakkaista , jotka eivät ole mobiilitekniikkaan perehtyneitä , saattaa ostaa 4G-puhelimen , jossa VoLTE ei toimi. Nekin on vaihdettava toimiviin.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +3

Tänään kun ostaa edullsen pään Android-laitteen (oli se sitten 4G tai 5G-laite), on  se suurella todennäköisyydellä vuoden 2023 lopussa melko rapsakassa kunnossa. Kolme vuotta on Android-laitteelle aika pitkä aika, jos ei akku simahda alkaa se muuten vaan hyytyilemään. 

Käyttäjätaso 7

@AsiakasY 

"Tänään kun ostaa edullsen pään Android-laitteen (oli se sitten 4G tai 5G-laite), on  se suurella todennäköisyydellä vuoden 2023 lopussa melko rapsakassa kunnossa. Kolme vuotta on Android-laitteelle aika pitkä aika, jos ei akku simahda alkaa se muuten vaan hyytyilemään."

 

Voi olla tai sitten ei.

 

Kuten edellä no kerrottu ,  niin nykyisillä myyntimäärillä ei kaikille 2023 loppuun mennessä saada 5G-yhteensipivaa laitetta. Kolme vuotta ei ole mikään maaginen takaraja Android-laitteelle. Kyllä ne oikealla käytöllä kestävät paljon pitempään , kokemusta on.

 

PS. Muutamat valmistajat antavat kolmen vuoden takuun laitteille ja jos valmistaja ei , niin operaattorit jatkavat takuuta myymilleen laitteille. Kun mitään takuukorjaussumaa ei ole , niin sekin kertoo , että laitteet kestävät paljon pitempään kuin kolme vuotta.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +3

Itselläni on tämä OnePlus 6t, joka tulee vuoden vaihteen paikkeilla 3 vuotta vanhaksi ja kyllähän tässä akku on jo parahimman terän menettänyt. Lisäksi puhelimeen on tullut kaksi käyttöjärjestelmän versiopäivitystä ja nykyinen Android 11 todennäköisesti vaatii raudalta enemmän kuin alkuperäinen 9 versio, sekin lisää akun kulutusta. Kun akku menee siihen kuntoon, että lataustaso romahtaa yht'äkkiä, menee puhelin viimeistään hylkyyn. Akun vaihto voisi onnistua "omana työnä", mutta tuskin kannattaa. 

Käyttäjätaso 7

Älä osta OnePlussaa ja kaikki päivitykset eivät ole tarpeellisia , vain tietoturvapäivitykset. Kuten sanoin niin oikealla käytöllä puhelin kyllä kestää paljon kauemmin kuin kolme vuotta.

Vastaa