Nykypäivänä monilla työnkuva on siirtynyt digitaaliseen maailmaan, ja työt tehdäänkin usein tietokoneella kotona etänä tai toimistolla. Sillä miten teet työsi, on suuri merkitys terveytesi kannalta. Tässä artikkelissa käyn läpi, millainen on hyvä ergonominen työasento ja mitä kannattaa ottaa huomioon toimistotyössä.
Miksi hyvä ergonomia on tärkeää erityisesti toimistotyössä?
Jatkuva istuminen voi aiheuttaa monia ongelmia terveydelle. Erityisesti huonon työasennon vuoksi voi tulla lihasjumeja, päänsärkyä ja muita oireita. Nämä voidaan kuitenkin välttää huomioimalla hyvä ergonomia työskentelyssä. Myös työn tauottaminen ja ajoittainen verryttely on osa oikeita työtapoja. Hyvä nyrkkisääntö on noin kerran tunnissa nousta ylös ja verrytellä 1-2 minuuttia.
Ergonomisen työtuolin ominaisuudet
Hyvä työtuoli sisältää tarvittavat ominaisuudet, jotta tuoli voidaan asettaa erilaisille käyttäjille sopivaksi. Näitä ovat esimerkiksi penkin korkeus, ristiseläntuki, käsinojien säätö sekä penkin syvyys. Tuolin asettaminen itselleen sopivaksi on erittäin tärkeää, että selkä saa tarvitsemansa tuen ja työasento tuntuu mukavalta. Penkin korkeus voi vaikuttaa myös verenkiertoon jaloissa, joka voi aiheuttaa kihelmöintiä ja paineen tunnetta.
Alla olevasta videosta voit katsoa, kuinka säädät itse työtuolisi oikein.
Mitä työpöydässä tulee ottaa huomioon
Työpöydän on hyvä olla tarpeeksi suuri, jotta näytöt ja muut työntekoon tarvittavat välineet mahtuvat vaivattomasti käden ulottuville. Riittävän pöydän syvyyden ansiosta näyttö on mahdollista asettaa sopivan etäisyyden päähän itsestäsi. Pöydän korkeussäätö on myös tärkeää huomioida, jotta pöytä voidaan asettaa itsellesi sopivalle korkeudelle. Käsiesi ollessa alhaalla 90 asteen kulmassa, pöydän tason pitäisi olla noin samalla tasolla käsiesi kanssa. Jos työpöytä ei ole korkeussäädettävä, voit asettaa pöydäntason sopivalle korkeudelle nostamalla tai laskemalla työtuoliasi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että silloin saatat tarvita korokkeen jalkojesi alle. Nykyaikaiset sähköpöydät antavat sinulle mahdollisuuden vaihtaa nopeasti työpisteen korkeutta, jonka avulla töitä voi tehdä myös seisten. Käyn tarkemmin lävitse artikkelin viimeisessä osiossa, miksi työskentely seisten on erittäin kannattavaa terveyden kannalta.
Näyttöjen käyttö toimistotyössä
Jos käytät työnäyttönäsi kannettavan näyttöä, saatat tarvita sille jalustan, jotta saat ruudun oikealle korkeudelle itsellesi. Useimmiten erilliset näytöt tulevat korkeussäädön kanssa, mutta VESA-telineiden avulla näytön voi asettaa erittäin tarkasti itselleen sopivaan asentoon. Näyttö olisi hyvä asettaa käden mitan päähän itsestäsi, ja näytön yläreunan pitäisi olla noin silmiesi tasolla. Tärkeää on, että et joudu liikuttamaan päätäsi katsoaksesi eri puolille näyttöä, vaan voit silmiä liikuttamalla tarkastella ruutua laidasta laitaan. Lisävinkkinä näytön kirkkaus kannattaa asettaa matalaksi, jotta silmät eivät väsy kirkkaan ruudun vuoksi.
Kannattaako töitä tehdä seisten vai istuen?
Kuten jo tekstistä käy ilmi, päivittäin jatkuva istuminen ei ole meille hyväksi. Jos työpaikallasi on saatavilla sähköpöytä tai omistat itse sellaisen, kannattaa tehdä osa työpäivästä seisten. Seisten työskentely lisää kulutustasi, nopeuttaa aineenvaihduntaasi sekä nostaa vireystasoasi. Seisten työskennellessä asentoa on myös helppo muuttaa työn ohessa. Seisten työskentelyllä ei kannata korvata työskentelyä kokonaan, sillä siinäkin on haittansa. Pitkään seisominen rasittaa niveliä ja voi syödä energiaasi työskennellä monien tuntien jälkeen. Työskentely kannattaakin jaksottaa esimerkiksi noin kahden tunnin sykleihin, jolloin saat tarvittavan levon jaloillesi sekä seisomatyöskentelyn terveyshyödyt.
Millaisia neuvoja sinä antaisit toimistotyöskentelyyn? Jos aihe jäi vielä kiinnostamaan, niin suosittelen katsomaan tämän videon:
Lue myös: