Skip to main content

Kodin 5G kiinteä laajakaista - paras vaihtoehto valokuidulle

  • 29 October 2021
  • 26 kommenttia
  • 703 katselukertaa

Telia Yhteys kotiin kiinteä 5G on kiinteästi asennettava valokuidun kaltainen 5G-tekniikalla toteutettu laajakaista. Tämä tuote on suunniteltu pientaloihin, eli  omakoti-, pari- ja rivitaloalueille, joille ei ole valokuitua tai kaapelinettiä saatavilla, tai kiinteiden yhteyksien nopeudet ovat pieniä. Erityisesti tämä tuote sopii sinulle, jos teet esimerkiksi etätöitä, perheessäsi on useampi innokas netin käyttäjä, tykkäät pelata ja/tai streamata, tai haluat nauttia laadukkaasta 4K/8K TV-katselukokemuksesta

 

Juuri sinulle sopivan kokoinen tuote

 

Osoitteeseesi parhaan saatavilla olevan yhteyden näet saatavuushausta. Tällä hetkellä löydät vaihtoehdoista kolmeen eri nopeusluokkaan sijoittuvat paketit:

 

  L XL+ XXL
Saapuvan liikenteen vaihteluväli 10-100 Mbit/s 10-400 Mbit/s 10-1000 Mbit/s
Lähtevän liikenteen vaihteluväli 5-40 Mbit/s 5-100 Mbit/s 5-100 Mbit/s

 

Paketteihin sisältyy:
• 5G-ulkoyksikön asennus rakennuksen ulkoseinään 
• sisätiloihin Smart-modeemi, johon voit liittää omat nettiä käyttävät laitteesi langattomasti Wifin avulla, tai kaapelilla
• kaapeloinnin asennus ulkoyksikön ja modeemin välille
• viisi sähköpostiosoitetta, jotka voit halutessasi ottaa käyttöön

 

Sisältyvien laitteiden ja tuotteiden lisäksi sinun kannattaa tutustua myös huikeisiin liittymäasiakkaan etuihin.

 

Lisäpalveluina on saatavilla:

  • langattoman verkon kuuluvuuden laajentaminen Smart Wifi -palvelulla
  • Telia TV on koko perheen viihdekeskus täynnä monipuolista sisältöä. Telia TV digiboksilla täydennät parasta katselukokemusta isolta TV-ruudulta, isoilla elämyksillä. 
  • Telia Turvapaketti suojaa käytössäsi olevat nettilaitteet; PC- ja Mac-tietokoneet, älypuhelimet ja tabletit.
  • Yhteyspiste-palvelua ei voida toistaiseksi liittymään kytkeä. 

 

Yhteys kotiin kiinteä 5G on vakaa kodin yhteys

 

Yhteys Kotiin kiinteä 5G on nopea kuin valokuitu ja kaistaa riittää helposti ihan kaikille kodin laitteille. Nopea ottaa käyttöön ja avaimet käteen -asennus varmistaa huolettoman surffailun alta aikayksikön, ilman kuidun kaivamista ja valmistumisen odottelua. Saat samalla kertaa kaiken; liittymän, asennuksen sekä laitteet. Siellä missä ei ole kiinteän kaistan saatavuutta, kiinteä 5G yhteys vie kotisi netin uudelle tasolle.

Kaistaa riittäää helposti ihan kaikille kodin laitteille. Nopea ottaa käyttöön ja avaimet käteen -asennus varmistaa huolettoman surffailun alka aikayksikön,

 

Tilaus, toimitus ja asennus

 

Ennen tilauksen tekemistä varmistetaan, että tarvittavat luvat ovat kunnossa. Rivitaloihin ja yhtiömallisiin paritaloihin tarvitset luvan taloyhtiöltä ja/tai isännöitsijältä ulkoyksikön asentamiseen talon ulkoseinään ja ethernet-kaapeloinnin vetoon ulkoa sisätiloihin. Tilauksen voit sen jälkeen tehdä joko verkkokaupassa, jättämällä yhteydenottopyynnön, tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Laitteet (modeemi + ulkoyksikkö) toimitetaan sinulle postitse hyvissä ajoin ennen asennusta, yleisesti muutaman arkipäivän kuluessa tilauksesta. Asennuksen hoitaa Telian valtuuttama asentaja avaimet käteen -periaatteella. Tilausta tehdessä saat valita sinulle sopivan alustavan asennusajankohdan. Asentaja soittaa sinulle aina ennen asennusta, jolloin vasta sovitte tarkan asennusajan. Usein asennus päästään tekemään jopa viikon sisällä kun olet laitteet vastaanottanut. Jos olet hankkinut lisäpalveluina joko Smart Wifin tai Telia TV:n asennettuna, voit näille tilata asennuspalvelun Telia Helpin kautta.  

Sinun tulee olla paikalla kun asennus tehdään. Asentaja varmistaa luonasi ennen asennuksen aloittamista ihanteellisimman ja riittävän 5G-verkon kuuluvuuden ulkoyksikön asennuspaikkaan. Mittauksessa käytetään 60 % sääntöä maksiminopeudesta. Asennuksen jälkeen asentaja myös testaa ja varmistaa, että kaikki on kunnossa ja yhteys toimii niinkuin pitääkin! 

Asennuksen jälkeen käytössäsi on huippunopea ja laadukas nettiyhteys!

 

Laitteet 

 

Kaapelointi tehdään PoE -kaapelilla (Power over Ethernet) ja sisälle tulevalla PoE-adapterilla.

5G-ulkoyksikkö käyttää 5G-verkkoa, mutta sisämodeemi jakaa sen kotona Wifi-verkoksi, eli sinun ei tarvitse välttämättä päivittää kaikkia eri laitteitasi 5G:tä tukevaksi, vaan ne toimivat normaalisti Wifiin tai ethernet-kaapeliin kytkettyinä.

Kaikissa laitteisiin ja yhteyteen liittyvissä ongelmissa tai häitiötilanteissa ota yhteys asiakaspalvelun Häiriöilmoituksiin. He selvittävät asian, antavat neuvoja sekä tarvittaessa tekevät mahdolliset korjaustoimenpiteet.

 

 

Laskutus ja kotitalousvähennys

 

Laskutus käynnistyy vuorokauden kuluttua sen jälkeen kun asentaja kuittaa asennuksen tehdyksi. Laskun saat kerran kuukaudessa kuten muissakin kiinteissä liittymissä. Asennus veloitetaan sinulta sopimuksen mukaan joko kertamaksuna, tai 24 kuukauden maksuajalla. Jos valitset erämaksun, niin voit halutessasi maksaa jäljellä olevan osuuden kerralla pois milloin tahansa ennen 24 kuukauden määräajan täyttymistä. 

Asennus on kotitalousvähennyskelpoinen, ja jos olet valinnut 24 kuukauden maksuajan, niin ensimmäiseen laskuun tulostuu asennuksen kokonaissumma. Tämän laskun voit sitten toimittaa verottajalle kotitalousvähennystä varten.

 

Muutto uuteen osoitteeseen

 

Jos muutat, kiinteä 5G -liittymä irtisanotaan ja uuteen osoitteeseen tilataan saatavuuden mukaan uusi liittymä. Jos uudessa ositteessa on kiinteä 5G saatavilla, vanhan osoitteen liittymä irtisanotaan sekä palautetaan laitteet, ja tilataan uuteen osoitteeseen uusi liittymä laitteineen. 

Joko sinulla on käytössäsi Telian Yhteys kotiin kiinteä 5G  - osallistu keskusteluun ja kerro kokemuksistasi! 🙂

 

Lue myös:

Kokemuksia: Telian Kiinteä 5G Yhteys Kotiin

Millainen laajakaista minulle sopii?

WiFi:n parantaminen kotioloissa ilman lisälaitteita

5G tulossa alueellesi – mistä huomaat sen, ja miten se vaikuttaa tämänhetkisiin yhteyksiisi

Kaikki mitä sinun kannattaa tietää 5G:stä

Netti pelaajalle

10/5 Mbps parhaimmillaan on Telian mielestä paras vaihtoehto valokuidulle. Asia kunnossa...


otsikko siis on "Kodin 5G kiinteä laajakaista - paras vaihtoehto valokuidulle",

lainaus tekstistä: "-alueille, joille ei ole valokuitua tai kaapelinettiä saatavilla".

siis ristiriitaista tekstiä, ihan kuin korvaisi valokuidun mutta ei sitten korvaakaan. ei taida ihan huumoripläjäykseksi mennä mutta otsikko voisi olla huomattavasti parempi. esim "varasuunnitelma kun valokuitua ei ole", "valokuiduttomuuden vaihtoehto".

 

just katselin yhtä ns. telenor tuotetta jota markkinoitiin "valokuitu plus-modeemi" nimellä. aikansa etsittyäni teknista faktaa niin siellä oli "docsis 3.1", aijaa! pitäiskö oikeammin olla "valokuiduton plus-modeemi".

 

"Yhteyspiste-palvelua ei voida toistaiseksi liittymään kytkeä.", tämäkin vielä.

 

niin ja noi minimit 10/5 Mbit/s pitäisi olla isommalla pointilla tai tekstillä.

 

 


Mielestäni tuo 5G ”niinsanottu” kiinteä yhteys ei sovellut missään tapauksessa taloyhtiöihin. Esim keskellä rivitaloa sijaitseva asunto voi olla epäedullisessa asemassa tukiasemiin ja toimivaa yhteyttä ei saada aikaan. Ja ylimääräisten reikien poraaminen on aina vähän kyseenalaista.

Ja kuka on niin rohkea, että uskaltaa tehdä etenkin Telian kanssa 24 kk määräaikaisen sopimuksen. Ongelmatilanteissa kalliit laitteet ei toimi ja aspa vain voivottelee ja pahoittelee.  Kyllä aito ja oikea kiinteä on vaan paras, jos sellainen on vain saatavilla.


Lainatakseni erästä julkisuuden henkilöä. "Heräsin yöllä häpeään" jos tälläistä olisin kirjoitellut.

 

Löytyykö propagandavideoiden hengessä Telialta myös "Näin kuitu asennetaan" tms ja perään nopeustestiä täydellä gigaisella kuidulla. Tosin tämäkin olisi vähän niin ja näin koska upload tussahtaa siihen satasen rajoittimeen.

 

Ihan käsittämätöntä menoa taas.


Eihän kukaan kiellä etteikö valokuitu olisi kunkku mutta sitä ei saa kaikkialle tai ainakaan järkevään hintaan. Eikä kaikkialle saa kiinteää nettiä järkevillä nopeuksilla. Jutussammekin mainitaan:



 





Tämä tuote on suunniteltu pientaloihin, eli  omakoti-, pari- ja rivitaloalueille, joille ei ole valokuitua tai kaapelinettiä saatavilla, tai kiinteiden yhteyksien nopeudet ovat pieniä.





Mitä tulee kommenttiin liittyen (asunnon) sijaintiin suhteessa tukiasemaan niin ennen asentamista asentaja tekee paikan päällä nopeustestin ja jos se on tietyllä tasolla asennus tehdään vasta sen jälkeen. Jos jää alle niin sitä ei tehdä.


Minäkin haluaisin nähdä vastaavat markkinointivideot valokuidusta. Se on kuitenkin paljon ekologisempi vaihtoehto kuin 5G ja pitäisi olla ensisijainen vaihtoehto, jos ympäristö- ja ilmastonmuutosasiat kiinnostaa yhtään. Ekologisuudessa tulee huomioida verkkotekniikan aiheuttama sähkönkulutus (tukiasemat vs. valokuituverkon kytkin) sekä se, kuinka nopeasti tekniikka vanhenee ja joutuu romutettavaksi - ja tilalle pitää tehdä uutta tekniikkaa.


Mitä tulee sähkökulutukseen niin jutussamme mainitaan näin:



 





5G ei ole vain energiantuhlausta.



 



5G on aikaisempia mobiilisukupolvia tehokkaampi, sillä energiaa per bitti kuluu vähemmän. Sähkönkulutus kyllä kasvaa, mutta kasvu tulee asiakkaiden käyttämän datan määrästä. Sama kasvu toteutuisi 4G:ssä energiasyöpömmällä tavalla. Samalla monet digitaalisesti kätevästi toimivat palvelut korvaavat tuotteita ja tekemistä, joiden kuormitus fyysisessä maailmassa olisi moninkertainen.





Ja mitä tulee tekniikan vanhenemiseen niin:



 





Sorjonen kollegoineen vastaa muun muassa siitä, että puretun tukiaseman osat, kuten radioyksiköt tai antennit, päätyvät joko käyttöön uudestaan tai varaosiksi. Näin säästetään rahaa ja aikaa.



 



Jos osat eivät enää sovellu uudelleen käytettäviksi, ne puretaan. Jalometallit ja muut materiaalit erotellaan ja käytetään uudelleen. Elektroniikkaromua matkustaa konttikaupalla Telialta Heinolan Kuusakoski Oy:lle kierrätettäväksi. Myös romukontin sisällön pitää vastata rahtikirjan tietoja, jotta jatko sujuu ongelmitta.



 



”Yhdestä uudistetusta tukiasemasta voi tulla tuhat kiloa tavaraa, joka pystytään hyödyntämään uudelleen noin 90-prosenttisesti”, Sorjonen sanoo.





Boldasin noista mielestäni oleellisimmat.


Niin, kyllähän se kuusakoski mielellään murskaa niille ilmaiseksi annetut tukiasemat ja myyvät sitten jalometallit rahalla eteenpäin. Turha väittää että nykyisistä 4.5G NSA-tukiasemista olisi kauheasti hyötyä tulevaisuudessa kun 5G SA tulee, ja vielä vähemmän 4G tukareista silloin. Edes niiden antenneja ei voida hyödyntää kun taajuuskaistat muuttuu ihan toisiksi. Eli romuksi päätyvät reilusti alle 10:ssä vuodessa. Sama juttu nyt kotiin asennettavien kiinteiden 5G purkkien kanssa, ne on vanhanaikaisia alle 5:ssä vuodessa ja päätyvät SER kiertoon ja asiakkaan pitää ostaa uudet purkit.

 

Ja tämähän se onkin se suurin ongelma: kun niiden murskattujen tilalle pitää saada uutta tekniikkaa ja SE onkin sitten se kaikista epäekologisin kohta! Uuden elektroniikan valmistaminenhan kuluttaa valtavasti luonnonvaroja. Mobiili-infraan kuuluu olennaisena osana myös puhelinten vaihtaminen uusiin jopa parin vuoden välein. Siitäkin tulee jätettä aina vaan lisää. Näidenkin muodostama ympäristökuormitus tulisi huomioida. Näihin verrattuna pidemmän elinkaaren omaava tekniikka on vaan ekologisempaa.

 

Muualla maailmassa on jo alettu kiinnittää huomiota laitteiden elinkaariin ja mm. niiden huollettavuuteen. Jotain lakialoitteitakin on tehty. Suomessa taas eletään mobiilikuplassa jossa ostaja ei välitä ekologisudesta.


 



Meillä taasen on erilainen kokemus, ihmisiä kiinnostaa ekologisuus:




Älypuhelimen kierrättäminen kannattaa - tältä näyttävät konkreettiset hyödyt 



 



 



"Teetimme hiljattain tutkimuksen, josta selvisi, että suomalaiset ovat tietoisia erityisesti laitteiden vastuullisuudesta. Yli puolet vastanneista koki, että puhelinten ja tietokoneiden valmistajilla on suurin vastuu digiympäristökuorman vähentämisessä. Toiseksi suurin vaikutus nähtiin olevan omilla valinnoilla."



 



Me itse kukin voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa asioihin. Ostaa käytettyä uuden sijaan. Ja toki sitä ennen on syytä miettiä ostaako mitään ylipäänsä.



 



Linkkisi jutun otsikossa mainittiin Applen laitteet, erityisesti niillä on arvoa käytettynä. Itsekin ostin tytölle käytetyn iPhonen koska tiedän, että se toimii pitkään ja siihen saa pitkään päivityksiä yms. Muidenkin valmistajien puhelimilla on jälkimarkkinoita mutta Applella lienee eniten.



 



--



 



Nyt ollaan kaukana siitä mistä artikkelissa on kysymys. Jos joku ei halua ostaa valokuitua koska se on niin kallis, tai jos kuitua (tai muuta kiinteää nettiä) ei edes saa rahalla, tai jos kiinteä ei tarjoa tarpeeksi nopeutta. Esimerkiksi näihin tilanteisiin 5G Kiinteä kotinetti on hyvä vaihtoehto. Toivoisin, että nähtäisiin myös tämä näkökulma tässä keskustelussa.


Juu, haluaisinpa vaan nähdä vastaavat markkinointivideot myös valokuidusta - kuten tuossa jo aiemmin Poksuvaun pyyntöä komppasin. Ei mulla oikeestaan muuta.


niin jos ftth-valokuitua markkinoitaisiin samalla tavalla kun mobiili-yhetyksiä olisi se jotain seuraavaa.

 

nopeus olisi ainakin 100Gbit/s.

latennsi olisi alle 10 µs (mikrosekuntia).

yhteys olisi niin varma että kestäisi ydinpommin ja elektromagneettisen säteilyn.

paketteja ei ikinä putoaisi pois siirrossa.


 


KIITOS!!


Hauskasti tehty video, ja tottahan tuo on että kotiin valokuitu on kunkku 🤓>



 



Mutta kuten todettua jo aiemmin niin kuitua ei kaikkialle saa, tai ei saa kohtuulliseen hintaan. Silloin pitää löytää muita ratkaisuja. Kuitua ei saa myöskään mukaan kun lähtee kotoa reissuun 😀>


Täällä on yksi kiinteän 5G yhteyden tyytyväinen asiakas. Valokuitua ei ole saatavilla ja tämä 5G on tuonut vakaan 400/100 megan yhteyden taloomme joten hyppy epävakaasta ja ruuhkaisesta 4G mokkula yhteydestä on ollut aivan uskomaton.😁>


Tämä on taas tämmöstä 5G hypetys propagandaa jolla taas aivopestään ihmisiä että valokuitu on tarpeeton ja 5G on paras.

Se on täysi fakta että mobiilidata ei koskaan pääse kiinteän netin tasolle.

 

Valokuidun saatavuutta pitää parantaa sillä se on pahasti jäljessä esimerkiksi Ruotsin tilanteeseen. Yhteiskunta ei yksinkertaisesti voi olla pelkän mobiimidatan varassa mutta tämä menee operaattoreiden kuurolle korville.


Liikenne- ja viestintävirasto on keväällä 2021 tehnyt selvityksen 1200 omakoti- tai paritaloasujalta kiinnostuksesta hankkia valokuitulaajakaistaliitymä. Itse kiinnitin huomiota siihen, että kiinnostusprosentti on muutama vuosi sitten laskenut verrattuna siihen miten kuitenkin tarjoamisprosentti koko ajan noussut. 

Mitä mieltä sinä olet, millaisia ajatuksia ja huomioita tästä sinulle nousee? 


Kuituverkon ylivoimaisuudesta ja luotettavuudesta ei ole kahta sanaa.

 

Operaattorit ovat hinnoitelleet kuituliittymät niin , että ne menevät useimpien maksukyvyn yli. Tiedän kyllä , että kuituverkon rakentaminen maksaa enemmän , mutta luotettava verkko on myös kriisiaikoina arvossaan ja on sitä ennenkin subventaatioita nähty.


tuohon kuvaan:

veikkaisin että operaattoreiden 5g markkinointi propaganda puree. toissijaisesti veikkaan että valokuitu termi on sekava, eli se voi tarkoittaa korttelikuitua, avointa kuitua, taloyhtiö kuitua ja muuta välitekniikalla toteutettua valokuitua, kuitenkin siten että loppuyhteys on kuparia. näissä näennäisissä kuiduissa voi asiakkaat olla vähän nihkeitä.

 

no minulla ei nyt ole mahdollisuutta mihinkään piuhalliseen, joten mobiileilla mennään. on myös nr-nsa:kin. voi karkeasti sanoa että nr-nsa vihdoin pääsee lte:n luvattuihin nopeuksiin ja laatuun, lte pääsi umts:n luvattuihin nopeuksiin. käytännössä nr5g ei tule korvaamaan valokuitua niin nopeudessa, latensseissa ja laadussakaan.


5G NR-NSA ja myöhemmin myös SA ovat parhaat korvikkeet aidolle valokuidulle, mitä tällä hetkellä on saatavissa. Esimerkiksi Docsis(kaapeli) toteutetut ovat monesti kyllä toimivia, mutta erilaiset vika- ja häiriötilanteet ovat vaikeita selvittää. Enpä ole mobiiliverkon häiriöissä itse törmännyt yhtä vaikeisiin ja monimutkikkaisiin ongelmiin, kuin mitä kaapelissa voi olla. En sitä toki kiistä, etteikö järjestelmissä lymyäviä ongelmia voi olla ja radioverkossa voi tapahtua häiriöitä.

 

Mobiililla mennään olosuhteen pakosta vaikkakin toisessa käyttöpaikassani on saatavilla DNA:n kaapeli, joka minulla on käytössä ja kytkettynä. En muista, että mobiilissa olisi ollut sellaisia mystisiä ongelmia tai katkeiluja ainakaan aktiivisesti käyttäessäni sitä. Huomaisin pienetkin katkot, sillä pelaamani verkkopelit heittävät armotta palvelimelta pihalle, jos yhteys hetkeksikin katkeaa. Tiedän sen siitä, koska DNA:n kaapelinetti katkeili...  


Onhan se totta , että sillä mennään , mitä operaattorit sattuvat kuhunkin paikkaan tarjoamaan , valitettavasti.

Kaikki kupari-pohjaisetkin kiinteät liittymät mobiileista puhumattakaan jäävät kauaksi kuidun luotettavuudesta.


5G markkinointi (propaganda) on käy kyllä kuumana. Kun lukee eri operaattorien mainontaa, on sanamuodot valittu niin että vain 5G on nopea ja muut hitaita ja huonoja. 5G:n luvataan suurinpiirtein tuovat auringon taivaalta. Ja sitten ihmetellään miksi se kallis 5G modeemi ei toimikaan nopeasti, vaikka verkkoa pitäisi olla. Ai niin, juuri siinä kohtaa on paikallinen katve ja no can do.

 

Onneksi noista tekokuituna myytävistä nimistä on luovuttu, mutta tilalle on tullut vaatepuolen koko merkinnät. Ja kuten sielläkin M voi olla suurempi kuin L, toimittajasta riippuen. Tekniikka voi olla sitten ihan mitä vaan: valokuidusta 5G-yhteyteen. Sekavaa on.


@AsiakasY Meillä kävi juuri noin kuin kuvailit, 5G toi auringon. Ennen kodissamme ainoa yhteys oli 4G jonka nopeus oli 15-50 megaa kellon ajasta riippuen. Kun noin vuosi sitten saimme kiinteän 5G yhteyden niin elämämme muuttui huimasti parempaan, kun nopeudet tosiaankin on aina 400M/100M ja yleensä hieman sen ylikin. Valokuidusta minulla ei ole kokemusta, mutta jos tuo 5G toimii jatkossakin noin niin en sitä kaipaa. Millaisia kokemuksia sinulla on kiinteästä 5G yhteydestä? Sitähän ei asenneta jos luvattuja nopeuksia ei saavuteta. 


@Eeros 

"Meillä kävi juuri noin kuin kuvailit, 5G toi auringon. Ennen kodissamme ainoa yhteys oli 4G jonka nopeus oli 15-50 megaa kellon ajasta riippuen. Kun noin vuosi sitten saimme kiinteän 5G yhteyden niin elämämme muuttui huimasti parempaan, kun nopeudet tosiaankin on aina 400M/100M ja yleensä hieman sen ylikin. Valokuidusta minulla ei ole kokemusta, mutta jos tuo 5G toimii jatkossakin noin niin en sitä kaipaa. "

 

Mobiililaajakaistat ovat jaettua kaistaa eli asiakkaan nopeudet riippuvat asiakkaiden määrästä kullakin hetkellä tietyssä tukiasemassa. Jos sinulla nyt toimii tasaisesti noilla ilmoittamillasi nopeuksilla , niin se ei todellakaan tarkoita , että jatkossakin asiat ovat niin.

 

Valokuidun nopeus ei vaihtele , vaan se luvattu kaista on käytössäsi 24/7.

 

No 5G-standardissa on kyllä varauduttu ns. FWA-liittymiin (Fixed Wireless Access) , joissa asiakkaalle taataan tietty vakiokaista , mutta toistaiseksi sellaisia liittymiä ei vielä Suomessa ole myynnissä. Mahdollisesti FWA:ta tulee , kun siirrytään 5G SA-tekniikkaan.

 

https://www.telia.fi/dam/jcr:7b2ab7ae-6a49-4f5c-a664-ddc4f9322bfa/TELIA-YHTEYS-KOTIIN-PALVELUKUVAUS-FI-010322.pdf 

 


@Eeros Itselläni ei ole mitään kokemusta ns. "kiinteästä 5G yhteydestä", koska tarjolla on hyvin ja vakaasti toimiva kaapelimodeemiyhteys, aina 1000M nopeutueen saakka tarvittaessa. Asun rivitalossa, johon ulkomodeemin asentaminen ei ole aivan yksinkertaista. Olen kokeillut puhelimella 5G yhteyttä, kahden eri operaattorin verkossa ja toisella pääsee aika hyviin nopeuksiin, tosin viive on pidempi kuin kaapelissa. 

Se, että ns. "kiinteää 5G yhteyttä" ei asenneta jos kuuluvuus on huono, on vähän kaksipiippuinen asia. Pahimmilaan voi jäädä kokonaan ilman yhteyttä, jos käy se huonoin tuuri kun mikään ei kuulu kunnolla. Ja jos tänään kuuluu hyvin ja toimii hyvin, mikä on tilanne puolen vuoden tai vuoden kuluttua. 


Vastaa