Telian palvelut

Mitä väliä onko 100M netti valokuidulla vai 4G -tekniikalla

Mitä väliä onko 100M netti valokuidulla vai 4G -tekniikalla
Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Kaikki tarvitsevat nykyisin internetin. Omaan käyttöön soveltuvaa yhteyttä valitessa voi joskus iskeä epätoivo, kun tarjolla olevia tekniikoita ja nopeusluokkia on varsin paljon. Monesti se taustalla oleva tekniikka ei edes kiinnosta asiakasta, vaan tärkein ajatus on löytää juuri siihen omaan käyttöön sopiva yhteys. Avaan tässä artikkelissa tarkemmin, millaisia vaihtoehtoja on tarjolla eri käyttötarkoituksiin ja tilanteisiin.

Netin voi hankkia käytännössä kiinteänä yhteytenä, joka tulee kodin seinästä ethernet-, puhelin- tai kaapelipistokkeesta tai sitten langattomana 4G-mobiilinettinä. Karkeasti jaoteltuna voisikin sanoa, että kiinteä yhteys on tarkoitettu kotiin ja jaettavaksi kaikille kodin laitteille, kun mobiilinetti on puolestaan tarkoitettu liikkuvaan käyttöön kodin ulkopuolelle.

 

100M valokuitu vs 100M 4G-netti

 

Käytännössä tällä on ihan valtava merkitys. Kaikilla nettiyhteyksillä on palvelukuvauksen mukaiset yhteysnopeuden vaihteluvälit, viiveet ja muut tekniset erityispiirteensä.

Valokuidulla päästään kuitenkin parhaaseen mahdolliseen yhteyteen, kun 100M nettiyhteys on nopeudeltaan juuri tämän tilatun nopeuden verran ja ainoa pullonkaula voi olla oma käytössä oleva WLAN-reititin. Palvelukuvauksessa 100M valokuituyhteyden vaihteluväliksi on määritelty 70-100 Mbit/s. Valokuidulla toteutettu yhteys on myös luotettava, tasainen ja viiveetön, jolloin nettipelien pelaaminen tai etätöiden tekeminen sujuu loistavasti. Lisäksi linjat kestävät kuormitusta, vaikka perheen kaikki laitteet olisi liitetty verkkoon samaan aikaan.

 

11909iCAE4CA47FB11AC5F.png

 

4G-yhteydellä voidaan parhaassa tapauksessa päästä varsin lähelle 100M yhteyttä, mutta yleensä nopeudet jäävät tästä huomattavasti. Saapuvan liikenteen vaihteluväli on 4G-verkossa 10–100 Mbit/s. Käytännössä siis 100M 4G-yhteys toimii palvelukuvauksen mukaisesti jos todelliset nopeudet osuvat välille 10-100 Mbit/s. Tämä laaja vaihteluväli johtuu siitä, että langaton 4G-yhteys on aina jaettu nettiyhteys, jossa tukiaseman kapasiteetti jakautuu kaikkien alueella olevien käyttäjien kesken. Jos tukiasema on ruuhkainen, niin nopeudet putoavat ja etenkin yöllä rauhalliseen aikaan voi päästä todella hyviin nopeuksiin. 4G-yhteyksissä on myös viivettä sen verran, että pelaamiseen sitä ei voi ensisijaisesti suositella ja raskaiden järjestelmien pyörittäminen etäyhteydellä voi olla haastavaa.

Molemmat yhteydet ovat toki hyviä omaan käyttötarkoitukseensa.

 

Tarjolla olevat tekniikat ja käyttötarkoitukset

 

Nettiyhteyden saa tällä hetkellä hankittua seuraavilla tekniikoilla:

Valokuitu
Valokuitu päihittää nopeudessa kaikki muut yhteydet ja takaa pätkimättömän netin usealle laitteelle samanaikaisesti. Valokuitua on saatavilla monissa paikoissa kerrostaloihin ja taloyhtiöihin, joista osa on myös tehnyt taloyhtiösopimuksen, joka mahdollistaa asukkaille edullisemmat hinnat. Valokuitua rakennetaan myös Avoin Kuitu -projekteilla omakotitaloihin ja pientaloihin. Jos olet kiinnostunut kuidusta, niin voit ilmoittaa kiinnostuksesi Avoimen Kuidun sivuilla.

Kaapelinetti
Laajakaista-klassikko, joka yhdistää kotisi nettiin telkkarin antennijohdon avulla, Telian kaapeli-TV-verkon kautta. Kaapeliyhteyksistä on tarjolla useita nopeusluokkia ja parhaimmillaan tällä tekniikalla päästään erittäin nopeisiin yhteyksiin. 

Mobiili
Langaton ratkaisu, joka yhdistää kotisi nettiin 4G-mobiililiittymän avulla. Telian 4G-verkon kuuluvuusalueet voit tarkistaa meidän nettisivuilla olevasta verkkokartasta. 4G-verkkoon tehdään jatkuvasti parannuksia ja lisätään kapasiteettia, kun ihmisten netin käyttäminenkin lisääntyy jatkuvasti. 5G-verkkojen osaltakin on lähdetty jo liikenteeseen, mutta toistaiseksi päätelaitteiden määrä on varsin pieni, mutta lähivuosina tässä tullaan näkemään myös vahvaa kehitystä.

 

11907i0B1294DE0FF2D299.png

Nettiyhteydet on nimetty nopeusluokittain. Käytännössä nettiyhteyden nopeudessa mainitaan aina kyseisen yhteyden arvioitu mahdollinen maksiminopeus. 


S (max 10 Mbit/s)
Riittää kevyeen surffailuun, somen käyttöön ja musiikin kuunteluun

 

M (max 50 Mbit/s)
Riittää isojen tiedostojen lataamiseen, suoratoistopalveluihin ja tv:n katseluun

 

L (max 100 Mbit/s)
Riittää isojen tiedostojen siirtämiseen, UHD-videoiden katseluun ja useiden laitteiden käyttöön

 

XL (max 200 Mbit/s)
Sopii vaativaan pelaamiseen, UHD-videoiden katseluun ja kaikkien kodin laitteiden nettiyhteydeksi

 

XXL (max 1000 Mbit/s)
Paras mahdollinen nettiyhteys ja mahdollistaa jopa 8K-videoiden katselun ja kaiken mitä nettiyhteydeltä voi vaatia

 

 

Miten valitset juuri sen oikean

 

Nettiyhteyden nopeutta ja tekniikkaa valitessa on syytä pohtia ensin, että mitkä on omat tarpeet ja kuinka paljon taloudessa on käyttäjiä sekä laitteita. Käytännössä useamman hengen talouteen ei ole järkevää nykyisin ottaa alle 100M nettiyhteyttä, koska käyttäjiä on todennäköisesti samaan aikaan verkossa useampia ja pienemmät nopeudet ei riitä kaikkien tarpeisiin. Monesti nuoriso selailee Youtubea, Snapchatia, TikTokia, Twitchiä, Netflixiä tai muita netin videopalveluita. Tähän kun yhdistetään vielä se, että vanhemmat haluaisivat katsella tv:tä tai Netflixiä toisesta televisiosta tai joku vielä tekee samalla etätöitä, niin verkko on todella kovilla.

Valintoja tehdessä ei kannata tuijottaa vain nettiyhteyden nimessä olevaa maksiminopeutta, vaan tutustua kyseisen tekniikan nopeuksien vaihteluväliin, joka ilmoitetaan selkeästi myös meidän verkkokaupan tilaussivulla. Kannattaa valita sellainen yhteys, jonka nopeuden vaihteluvälin alimman nopeuden olet valmis hyväksymään, koska esimerkiksi 4G-mobiilinetin kohdalla voi ruuhka-aikoina saada juurikin sen vaihteluvälin miniminopeuden käyttöönsä. Lopulliseen nopeuteen vaikuttaa myös omassa käytössä oleva langaton WLAN-reititin, joten kannattaakin panostaa hyvään ja laadukkaaseen reitittimeen jos aiot jakaa yhteyden langattomasti eri laitteille.

 

11908i5EFA387CE4882385.png

 

Itselläni on vain yhden hengen talous, mutta silti en ottaisi enää alle 100M linjaa kotiini. Omassa käytössä olevista laitteista nettiä hyödyntää tietokone, televisio, kännykkä, tabletti, pelikonsoli, Telia TV -digiboksi, Apple TV ja mahdollisten vieraiden aikaan myös muita laitteita. Käytännössä jos laitan digiboksilta Liigan pyörimään ja samalla haluaisin selailla netissä vedonlyöntijuttuja tai sosiaalista mediaa ja joku muu laite alkaa vielä latailemaan päivityksiä, niin verkko kuormittuu huomattavasti. Se on selvää, että verkossa toimivien laitteiden määrä tulee lähitulevaisuudessa kasvamaan ja sitä kautta myös nettinopeuden tarve kasvaa.

Nettiyhteyden saatavuudet omaan osoitteeseesi voit tarkistaa täältä. Jos oikean yhteyden valitseminen tuottaa haastetta, niin meidän asiantuntevat myyjät auttavat mielellään valitsemaan juuri sinun tarpeisiin sopivan yhteyden.

Tässä hieman omia vinkkejäni aiheesta. Onko oikean yhteyden valitseminen tuottanut sinulle haasteita tai haluatko jakaa omia vinkkejäsi muille lukijoille?

 

 

Lue myös nämä

- Telia ja Caruna yhteistyöhön - lisää vauhtia Suomen kuiduttamiseen

- Hybridilaajakaista tuo nopeammat yhteydet jopa yli miljoonaan kotitalouteen

- Katu on auki - missä viipyy operaattorin valokuitu


21 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tuo valokuitu on samanaikaiselle liikenteelle melko armelias tekniikka. Vaikkakin samaan aikaan menisi pilveen dataa ja lataat päivitystä ja vielä pelaat, niin harvemmin yhteys hidastuu niin, että pelit töksähtelevät. Mobiilissa ja ADSL/VDSL -toteutuksissa tätä kyllä käy ja samoin kaapelissa... Noissa kun tuntuu modeemien kyky hallita buffer-bloat -ilmiötä olevan kovin vaihtelevaa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Jossain paikoin on pakko tyytyä mobiilitekniikalla toteutettuun laajakaistaan, koska kiinteää kaistaa ei ole saatavilla ( jos koskaan kun tällä hetkellä lähin on n. 30 km:n päässä ).



 

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

@Purnipsi juurikin näin ja siksi valokuitua rakennetaankin paljon tällä hetkellä, koska on paras tekniikka ja sillä pärjää pitkälle tulevaisuuteen. Tällä hetkellähän koko maailman dataliikenne saataisiin mahtumaan yhteen kuituun, joten ihan heti ei kapasiteetti lopu kesken.


 


@kiisseli67 tuolta kannattaa kaikkien jättää kiinnostusilmoitus kuituun. Käytännössähän Avoimen Kuidun projektit voi alkaa siinä vaiheessa, kun riittävästi kiinnostuneita löytyy samalta alueelta. Joillain alueilla on kiinnostuneita löytynyt lyhyessä ajassa paljonkin, kun jotkut aktiiviset on ryhtyneet kuitulähettiläiksi ja puhuneet aiheesta aktiivisesti myös naapureille :smileyhappy:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Joo on aikoinaan yritetty, mutta ei löytynyt tarpeeksi kiinnostuneita.


Haja-asutusalueella tämä on ongelmallista varsinkin jos välimatka naapureihin on muutama kilometri. Täällä pitää panostaa mobiilitekniikkaan ja parhaimpaan mahdolliseen. Jos tuossa entisessä kylän keskustassa olisi kuitu, niin voisi olla eri juttu :smileywink:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@kiisseli67 Aivan totta, haja-asutusalueilla tilanne on toinen. Toivotaan että "kehitys kehittyy" tällaisillakin alueilla ja kuitu saadaan valikoimaan.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

Mitäs itsellä on ollut kuin ethernetin (jakamosta huoneistoon) kuin valokuidun kautta yhteyttä, niin nopeus ollut suunnilleen liittymän maksimi.

Hyvä että nopeuksista puhuttaessa aina mainitaan UHD-toisto mutta kukaan operaattori ei tarjoa juuri mitään UHD-sisältöä. Ei kanavia (en laske mitään testikanavia tähän) eikä edes videovuokraamo. Tämä koskee kyllä jokaista operaattoria eikä pelkästään Teliaa. Tämän takia tympii ku operaattorit sekaantunu TV-bisneksiin ku mitään kehitystä ei tapahdu. 

@Amatoori 


Tällä hetkellä valikoimassamme on tarjolla Fashion TV, Nasa TV ja Liiga UHD-kanavat, jotka ovat olleet käytettävissä alkuvuodesta alkaen. UHD:n suuntaan ollaan siis selkeästi kulkemassa. Nopea kaista on totta kai tärkeä myös muiden palveluntarjoajien UHD-lähetyksiä ajatellen, sillä esimerkiksi Netflix on ilmoittanut UHD-tarjontansa katselusuositukseksi vähintään 25 mbit/s nopeuden.

Kuinka moneen prosenttiin kotitalouksista on Telialta tarjolla kiinteä yhteys? Hirveä hinku on Stein-Erikillä myydä Telian tuotteita, mutta aika moni ei voi ostaa vaikka haluaisi. Lähipiirin neljästä taloudesta yhteenkään ei ole tarjolla kuin mobiilia.

 

Tokihan sitä voi ostaa kiinteän laajakaistan muualta ja tv-pömpelin ja palvelut Telialta, mutta mikä olisi se syy, jonka takia Elisan tai DNA:n asiakkaan kannattaisi ottaa palvelut Telialta eikä samasta paikasta kuin yhteys?

Tämä kiinnostaa minuakin 🙂. Itse jos vaihtaisin Telian laajakaista-digiboksi viritelmään niin nopeus tippuisi 80 rosenttia ja hinta olisi jotakuinkin sama. Tosin muuten en olisi edes aikeissa vaihtaa mutta uhd-liiga kiinnostaisi mutta se on jäänyt nyt sitte lopullisesti haaveeksi eli ei katella ollenkaan.


Nettiyhteyden saatavuus vaihtelee alueen mukaan, ja ainakin itse olen sitä mieltä, että aina kannattaa tarkistaa tilanne osoitteen mukaan ja hankkia itselle parhaat palvelut :smileyhappy: Kuitua kaivetaan joka kesä ja pikku hiljaa määrät lisääntyvät, ja toki mobiilissakin alkaa olemaan jo sen verran vauhtia että perheen verkkoyhteys voidaan myös toteuttaa 4G-verkko yhteydellä. Esimerkiksi Liiga ja Paramount+ ovat saatavilla ainoastaan Telia TV:lle, ja uskallan luvata että tulevan kauden aikana Liigan UHD-kuvaa saadaan näkyville muillekin kuin meidän laajakaistan ja kaapeli-TV:n alueella asuville.

Niin se kuulemma on tulossa mutta se vain ei ole asiakkaan kannalta järkevästi toteutettu/hinnoiteltu (digiboxin pakkovuokraus kahdeksi vuodeksi ja uhd-paketti 30 euroa). 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Verkosta UHD-sisältöjä löytyy ehkä eniten Netflixistä. Netflix ei vaadi nopeinta kuituyhteyttä, sillä bittivirta 4K HDR toistossa on vain 15.26 mbit - tosin dataa liikkuu melko jatkuvasti eli yhteysnopeus ei saa koskaan pudota tuon alle. Mutta siis esim. jo 100 Mbit kuidulla se toimii aina täydellä laadulla, eikä esim. Sonyn UHD BluRay-soittimessa millä itse Netflixiä katselen, ole kuin 100 Mbit verkkoliitäntä.

 

Verkon lisäksi UHD-sisältöjä on tarjolla BluRay-levyillä sekä satelliittikanavilla. Esimerkiksi NASA TV:n näkee sekä HD:na että UHD:na satelliitista, tosin kaikki mielenkiintoinen pyörii siellä HD puolella ja se UHD kanava on enempikin pelkkä demo, jossa näkyy hienoja avaruuskuvia. BluRay-levyllä saa myös kolmiulotteisia elokuvia, joita en ole löytänt vielä verkosta mistään - joka on hieman omituista koska 3D vaatii vähemmän kaistaa kuin UHD.

 

Telian 1000 Mbit kuitu on kyllä parasta mitä rahalla saa, ei ole esim. väliä vaikka lähettelen teratavujen kokoisia backuppeja pilveen ja koko upload-kaista on käytössä niin tällä ei ole mitään vaikutusta mihinkään. Esim. speedtest antaa aivan samat download-lukemat riippumatta siitä, onko upload-kaista täysin varattuna vai idlenä.

 

Kuitukaan ei tietysti ole aivan täydellinen, upload-kaistan keinotekoinen rajoittaminen 100 Mbittiin vaivaa jokaista operaattoria, vaikka oikeasti sekin toimii kuidussa 1000 Mbit nopeudella. Ja sitten se toinen ikävyys mikä paljastui juuri kun ehdin tehdä uuden 2 vuoden määräaikaisen sopparin, että kiinteää IP-osoitetta ei saa näihin lainkaan. Tämä on absurdia, koska samaan aikaan 4G mobiiliyhteyksiin sen voi saada.

 

Vielä elämme siis muutamia vuosia jäljessä näissä tietoliikenneasioissa, jos verrataan mitä ulkomailla on tarjolla (symmetriset, rajoittamattomat yhteydet ja kiinteät IP-osoitteet). Mutta kohtuu hyvällä tasolla silti.

Ottaisin kuitua heti jos sais. Tohon puolen kilsan päähän sitä nyt vedetään, mutta tänne ei ?

 

Kiinnostus ilmoitettu moneen kertaan. 

Miksi te mainostatte tuota XL liittymää sopivaksi vaativaan pelaamiseen vaikka tuo L vaihtoehto on 100 kertaa parempi siihen tuon hybridi ominaisuutensa vuoksi? Eikö tuo ole aika harhaanjohtamista? Tein ostopäätöksen tuon vaativaan pelaamiseen sopivuuden vuoksi ja kun myöhemmin peruin sopimukseni joudun maksamaan modeemin ja sopimussakot kaupan päälle. https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/markkinointi-ja-menettely-asiakassuhteessa/sopimaton-markkinointi-ja-menettely-asiakassuhteessa/harhaanjohtavuus/

Tuossa vielä kuluttajaviraston näkemys harhaanjohtamisesta. Toivottavasti palaatte asiaan kohdallani muuten vien asiaa eteenpäin.

@Tynkkynen666 


Tarkentaisitko vielä, että mikä tuon XL-liittymän tekniikka oli, 4G vai? Lähtökohtaisesti XL-liittymässä on mahdollisuus parempiin nopeuksiin kuin L-liittymässä, ja siksi sitä mainostetaankin pelaamiseen sopivana.

5G ja pelkkä Mobiili laajakaista

@Tynkkynen666 


Aivan. Hybrid voi kyllä olla pelaamiseen jonkun verran vakaampi sen kiinteän yhteyden takia, mutta myös 5G:n pitäisi toimia hyvin, kunhan verkon kattavuus on hyvä. Se, että osoitteeseesi oli tuo XL-yhteys saatavilla viittaisi, että näin kyllä on.

 

Oliko sulla XL-yhteyden kanssa ongelmia tai viivettä, kun päätit sen perua?

Pelatessa oma vasteaika oli muita pelaajia huomattavasti suurempi (60ms-250ms) kun muilla kavereilla samalla palvelimella vasteaika oli luokkaa 10ms-30ms. Joten ero on huomattava eli ette mielestäni voi mainostaa tuota vaativaan pelaamiseen tarkoitettuna kun teidän halvemmat vaihtoehdot olisivat olleet huomattavasti parempia pelaamiseen mutta niissä jostain syystä ei lukenut että vaativaan pelaamiseen.


 


Edit HannaSu: siirretty kuvat samaan kommenttiin.


 

@Tynkkynen666 


Kiitos kattavasta selvennyksestä ja palautteesta! Sinulla on hyvä pointti näihin mainoslupauksiin liittyen, laitan mielelläni niistä palautetta eteenpäin.

Vastaa