Skip to main content

 



 



 



Onkos täällä LinkedIn-käyttäjiä? Tietoturvayhtiö Nixu varoittaa blogissaan --> linkki:



 




LinkedIn-verkostoitumispalvelussa liikkuu jälleen väärennettyjä kutsuja. Tietoja väärennettyihin profiileihin on kopioitu muun muassa Nixun hallituksen puheenjohtajan LinkedIn-profiilista.

Suomalaisten LinkedIn-käyttäjien määrä on koko ajan kasvanut. Laajojen yt-kierrosten jälkeen töitä hakevat LinkedIn-käyttäjät ovat kiinnostuneita uusista kontakteista, varsinkin jos niiden uskoo petraavan työnhakua. Huijauksille on siis otollinen maaperä emmekä usko viime päivien huijauksien jäävän viimeisiksi.


 



Lue koko juttu läpi, löydät sieltä tietoa miksi LinkedIn:ssäkin on liikkeellä huijausprofiileita ja miten voit välttyä niiltä. Ainakin omasta näkökulmasta yksi hyvä vinkki on sellainen että hyväksyn verkostooni vain sellaisia henkilöitä jotka olen tavannut ja tunnen sekä olen tehnyt heidän kanssaan oikeasti yhteistyötä.



 



Erilaisia yritysten nimissä tehtyjä muitakin huijauksia/huijausviestejä on liikkeellä kasvava määrä. Viestintävirasto kertoo sivuillaan --> linkki:



 




Viestintävirasto on vastaanottanut ilmoituksia useista tietojenkalastelukampanjoista. Kalasteluviestien suhteen on syytä olla erityisen tarkkaavainen. Jos olet syöttänyt pankkitunnuksesi tai luottokorttitietosi kalasteluviestin perusteella jollekin sivustolle, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi. Kalastelukampanjat ovat poliisitutkinnassa.


Viestintävirasto on tiedottanyt tällä viikolla useista tietojenkalastelukampanjoista. Huijausviestien teemat ovat liittyneet Postiin, poliisiin, Nordea ja Danske Bank -pankkeihin. Huijausviestien teemat voivat muuttua kampanjoiden edetessä. Huijausviestejä on lähetetty sähköpostiviesteinä ja tekstiviesteinä.


 



Sonerankin nimissä lähetetään jos jonkinmoisia "kokeiluja" joiden tarkoitus on saada kerättyä esimerkiksi toimivia sähköpostiosoitteita joihin alkaa sitten myöhemmin saapua roskapostia. Käytän sanaa kokeilu siksi, että näitä kalasteluviestejä lähetetään jopa ihan random-sähköpostiosoitteisiin, ja sitten jos joku niihin sattuu vastaamaan niin roskapostittajat saavat itselleen tiedon niistä osoitteista jotka ovat oikeita toimivia osoitteita ja näin he saavat roskapostilistoilleen uusia uhreja.



 



Tässä on tuorein meidän nimissä tehty huijausviesti, kerroimme aiheesta mm. täällä Klaanissa sekä Facebook-sivullamme:



 





 



Viestintävirastokin tiedotti asiasta --> linkki.



 



Klaanissa on koosteketju josta löytyy useita meidän nimissä lähetettyjä huijaus- ja kalasteluviestejä, ota tämä ketju seurantaan ja kerro siitä myös tuttavillesikin --> linkki. Lisäilemme sinne aina varsinkin kun jotain isompaa aaltoa on liikkeellä. Sonera seuraa koko ajan meidän nimissä tehtyjä huijausviestejä ja teemme toimenpiteitä jotta ne saadaan blokattua verkostamme pois. Voit halutessasi ilmoittaa näistä meille tämän linkin kautta --> linkki (sonera.fi pääsivu --> sivun alareuna --> Ilmoita huijausviesteistä).



 



Miten välttyä huijauksilta? Yhteisiä nimittäjiä on yleensä muutamia:



 





  • Viestin kieliasu voi olla tökerö, siinä voi olla outoja ilmaisuja/sanamuotoja ja se sisältää ehkä jopa selviä kirjoitusvirheitä


  • Toisaalta edistyneimmissä huijauksissa kieliasu ja teksti voi olla täysin virheetöntä koska niihin tekstit käännetään ulkopuolisen käännöstoimiston toimesta (joka ei välttämättä tiedä olevansa edistämässä huijausta)


  • Sähköpostissa on linkki jota klikkaamalla aukeaa kysely jossa pyydetään luottokortin tietoja, pankkitunnuksia, tilinumeroita, henkilötunnusta yms. henkilökohtaisia tietoja


  • Huijaussivulla voi lukea jossain pienellä präntätyissä että "sivu ei liity xxx yritykseen millään tavalla"


  • Saat pyytämättä tekstiviestin jossa kerrotaan tilinumero ja johon pyydetään maksamaan tietty summa rahaa


  • Saat pyytämättä tekstiviestin tai sähköpostiviestin jossa pyydetään vaihtamaan jonkun tietyn palvelun salasana ja joka sisältää linkin jota kautta salasana voidaan vaihtaa




Jos saat epäilyttävän viestin:



 





  • Parhain on jos et avaa sitä ollenkaan (jos sähköpostiin on sisällytetty haitallisia elementtejä ja jos sähköpostiohjelma lataa viestin elementit automaattisesti niin vahinkoa voi tulla jo pelkästä vahingollisen viestin avaamisesta)


  • Älä missään nimessä luovuta mitään henkilökohtaisia tietojasi vaikka niitä pyytäisi kuka tahansa


  • Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä


  • Ota yhteyttä ko tahoon ja kerro saaneesi ko viestin. Älä replyä saamaasi sähköpostiviestiin vaan tsekkaa ko tahon yhteystiedot netistä, Googlaa tiedot jos et tiedä yhteystietoja entuudestaan. Älä klikkaa viestiä ja etsi sitä kautta yhteystietoja - jos ne sieltä edes löytyvät niin ne todennäköisesti ovat väärät


  • Ja vanha viisaus "Jos joku kuulostaa liian hyvältä se yleensä ei ole totta" pätee hyvänä nyrkkisääntönä myös näissä asioissa




Turvallisen netinkäyton kulmakiviä on valveutunut netin käyttäminen ja se että pidät ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät päivitettynä ja ajan tasalla. Unohtamatta kattavaa tietoturvaohjelmistoa.



 



Sonera Turvapaketti torjuu huijaussivustot ja sähköpostin osalta se varoittaa menemästä tai jopa estää menemästä sähköpostiviestin kautta huijaussivustolle.



 



Lisätietoja Sonera Turvapaketista täällä -->linkki.



Voit tilata oman Sonera Turvapaketin täältä --> linkki.

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa