Skip to main content

Onko sinulla tiedossa elämänmuutos esimerkiksi opintojen tai uuden työn merkeissä? Muuttokiireiden lomassa osa tärkeistä asioista tuppaa unohtumaan, joten listasimme sinulle tärpit muuttoa varten.

 

Tee muuttoilmoitus

 

Muuttoilmoituksen tekeminen on tärkeää monesta syystä. Kun saat tietosi muutettua väestötietojärjestelmään, valuvat ne suoraan moneen palveluun. Esimerkiksi Telialle tiedot tulevat suoraan väestörekisteristä. Myös postisi osataan ohjata oikeaan paikkaan, vaikka olisit unohtanut muuttaa uuden osoitteen erikseen joka paikkaan. Muuttoilmoituksella voit ilmoittaa uuden osoitteesi samanaikaisesti Maistraattiin ja Postille. 

 

Muuta kotivakuutus

 

Kotivakuutus on yleensä se olennaisin asia, mikä tulee muuttaessa muistaa. Vakuutus on usein velvoite vuokra-asuntoihin, ja sillä turvaat itsesi ja tavarasi vahingon sattuessa. Moniin koteihin pitää lisäksi ottaa oma sähkösopimus, joten kannattaa kilpailuttaa sähköyhtiöitä ajoissa, jotta eteisessä valo syttyy heti tavaroita kantaessa.

 

Tarkista ja hae asumistuki

 

Jos lähdet opiskelemaan, olet yleensä oikeutettu Kelan asumistukeen. Muista hakea tukea ajoissa, koska sitä ei makseta takautuvasti. Voit tsekata arvioidun tukimäärän Kelan sivuilta löytyvän laskurin avulla.

 

Siirrä laajakaista

 

Uuteen kotiin voit hoitaa netin kuntoon jo muuttopäivällesi, kun tilaat uuden laajakaistan tai teet siirron ajoissa jo pari viikkoa etukäteen. Muista tarkistaa saatavuustyökalusta, millainen nettiliittymä uuteen kotiin on saatavilla. Monissa kerrostaloissa on käytössä myös nopea ja edullinen taloyhtiölaajakaista, mutta sekin täytyy muistaa kytkeä omaan asuntoon erikseen. Eri tekniikoista voit kysyä tarkemmin palveluntarjoajalta. Voit lukea lisää laajakaistan muuttamisesta täältä.

Jos muutat pois omakoti- tai paritalosta, jossa sinulla on kaapeli-tv perusliittymä, muista siirtää liittymä talon uudelle omistajalle. Näin kaapeli-tv on jatkossa käytössä myös talon uudella asukkaalla. Omistussuhteen muutoksen saat tehtyä helposti asiakaspalvelun kautta.

 

Kierrätä turhat tavarat

 

Muuttoa tehdessä kannattaa muistaa kierrättää, kierrättää ja kierrättää. Jos uuteen asuntoon ei mahdu samat huonekalut tai sinne mahtuu vielä lisää, kierräyskeskuksista, tori.fi:stä tai kirppareilta löytyy usein hyväkuntoisia kalusteita ja sisustustarvikkeita. Muista laittaa myös omat turhat tavarasi hyötykäyttöön ja eteenpäin seuraavalle! Lisävinkkejä ekologisiin sovelluksiin ja valintoihin löydät tästä blogista.

 

Ennen muuttoa, muista siivota vanha asunto ja palauta avaimet

 

Tee uudelle asukkaalle palvelus ja siivoa vanha kotisi kunnolla, jotta seuraavan on mukava tuoda omat tavaransa sinne. Muista myös palauttaa avaimesi, niin pääset uusia tuulia kohti mukavammin.

Muista varautua muuttoon joko ulkopuolisella muuttofirmalla tai kavereiden apukäsillä ja sopivilla kulkuvälineillä. Toiseen kaupunkiin muutettaessa tarvitset todennäköisesti pakettiauton tai peräkärryn. Hoida nekin ajoissa, ja kaverit remmiin vaikka pizzapalkalla. Muuttokin on parhaimmillaan mukavaa yhdessäoloa läheisten kanssa. 

 

Tavarat oikeille paikoille

 

Sisustus voi olla monien lempijuttu muutossa, mutta myös monien kauhu. Kierrätykset hoidettu, ja nyt pääset järjestelemään ja laittamaan uutta kotiasi. Kun kaikki muu on valmiina muuttoilmoituksesta nettiyhteyteen, voit rauhassa laitella uutta kotiasi omannäköiseksi. Sitten vaan mallailemaan esineitä paikoilleen vaikka kavereiden kera.

 

Seuraavana listalla olisi uuteen kotipaikkaasi tutustuminen ja tuparit. Niitä on mukava tehdä ja suunnitella rauhassa valmiissa kodissa. Muista kurkata myös muuttajan edut!

 

--

Lue lisää: 

Muuttaminen on aivan vihoviimeistä hommaa... Yksi asia, johon muuten kannattaa panostaa, on sopiva muuttoauto - ja tietenkin muuttoporukalle tarjottavat ruoat ja juomat :D


Vastaa