Skip to main content

Puhelimen katoaminen on ikävä kokemus, joka voi aiheuttaa paitsi taloudellisia menetyksiä myös tärkeiden tietojen vuotamisen. Tässä artikkelissa kerron, miten voit ennalta varautua kännykän katoamiseen. Lisäksi saat hyödyllisiä käytännön vinkkejä, miten sinun kannattaa toimia jos puhelimesi varastetaan. 

 

Check-list parempaan suojaukseen

 

Monen puhelimeen on tallennettu valtavasti henkilökohtaista tietoa ja tiedostoja, joiden katoaminen aiheuttaisi harmaita hiuksia ja ehkä jopa pankkitilin tyhjenemisen. Onkin tärkeää, että suojaat laitteesi ja sen sisältämät tiedot oikeilla toimenpiteillä:

  • Aktivoi lukitus ja käytä PIN-koodia tai salasanaa: Käytä aina vahvaa PIN-koodia tai salasanaa kännykkäsi lukitsemiseen. Tämä estää ulkopuolisia pääsemästä laitteeseesi. Lisää myös turvallisuutta käyttämällä biometristä tunnistusta, kuten sormenjälkeä tai kasvojentunnistusta, mikäli laitteesi tukee niitä.

  • Seuraa puhelimesi sijaintia: Jos olet ottanut käyttöön sijaintipalvelut puhelimessasi tai sallinut niiden käytön esimerkiksi läheisillesi, voit seurata laitteen sijaintia etänä. Useimmilla laitevalmistajilla on lisäksi laitteen paikantamiseen tarkoitettuja sovelluksia, kuten esim. Applen Find my iPhone. Sovelluksen avulla voit myös soittaa puhelimeesi ja poistaa henkilökohtaisia tietoja, kuten sisäänkirjautumistiedot.

  • Käytä sovelluksissa kaksivaiheista tunnistusta (Two-Factor Authentication), joka vaatii salasanan lisäksi toisenkin tunnistautumistekijän. Kaksivaiheinen tunnistus vähentää merkittävästi sen riskiä, että pankki-, sähköposti tai sosiaalisen median tilisi kaapataan.

  • Tallenna pilvipalveluun ja ota varmuuskiopiointi käyttöön. Jos puhelimesi katoaa, pääset yhä käsiksi kuviisi, videoihisi ja tiedostoihisi muilla laitteilla. Varmista myös Whatsapp-sovelluksen asetuksista, että keskustelujen varmuuskopiointi on päällä.

  • Pidä kännykkäsi päivitykset ajan tasalla: Säännölliset ohjelmistopäivitykset voivat korjata tietoturva-aukkoja ja parantaa laitteen turvallisuutta. Varmista, että päivität laitteesi ohjelmiston säännöllisesti.
     

Jos kuitenkin käy niin ikävästi, että puhelimesi päätyy vääriin käsiin, ensimmäinen reaktio saattaa olla paniikki ja epätoivo. Varkaustilanteessa on tärkeää silti säilyttää rauhallisuus ja ryhtyä toimiin. 

 

Sulje liittymä

 

Ota ensimmäiseksi yhteyttä puhelinoperaattoriisi ja ilmoita, että puhelimesi on kadonnut. Liittymäsi voidaan sulkea väliaikaisesti ja näin estää puhelimen väärinkäyttö. Liittymän sulkeminen onnistuu maksuttomasti asiakaspalvelussamme, Minun Telian kautta sekä Telia Kaupassa.

 

Ilmoita viranomaisille ja tee vahinkoilmoitus

 

Jos kännykkäsi on varastettu, tee rikosilmoitus. Ilmoitukseen on hyvä kirjata puhelimen IMEI-koodi. Puhelin voidaan sulkea asiakaspalvelussamme rikosilmoituksen perusteella IMEI-koodin avulla. IMEI-koodi löytyy puhelimen alkuperäispakkauksesta ja laitteen takuukuitista.

Ilmoita varkaudesta myös vakuutusyhtiöösi. Vakuutusyhtiöiden käytännöt vaihtelevat, mutta usein rikosilmoituksen tekemistä edellytetään.
 

Varkaustilanteessa nopeus on valttia.

 

Tiivistetäänpä vinkit vielä seuraavasti:

 

Ennakoi ja suojaa puhelimesi:

  • Aktivoi vahva lukitus ja käytä biometristä tunnistusta.
  • Seuraa puhelimen sijaintia etänä.
  • Käytä kaksivaiheista tunnistautumista sovelluksissa.
  • Tee varmuuskopiot tiedoistasi pilvipalveluun ja pidä päivitykset ajan tasalla.

Toimi näin varkaustilanteessa:

  • Sulje liittymä välittömästi ilmoittamalla puhelinoperaattorille.
  • Tee rikosilmoitus varkaudesta ja mainitse puhelimen IMEI-koodi.
  • Ilmoita varkaudesta myös vakuutusyhtiölle, jos olet vakuuttanut puhelimesi.

 

Lue myös:

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa